Με… ψυχή πάει για Σιένα

Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Γαλατάσαράι στο ΣΕΦ (88-81) και σφράγισε το εισιτήριο για τους "8" της Ευρωλίγκας, εκεί όπου θα αντιμετωπίζει τη Σιένα με μειονέκτημα έδρας.

Ο Ολυμπιακός έδειξε ότι άξιζε να προκριθεί στα προημιτελικά της Ευρωλίγκα και το έκανε πράξη. Επικράτησε με 88-81 της Γαλατάσαράι και πλέον θα βρει μπροστά του τη Σιένα, με μειονέκτημα έδρας όμως.

Ο Βασίλης Σπανούλης (20π.) έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του και με πέντε σερί πόντους του στο πιο κρίσιμο σημείο και τον Λο (14π.) να τον συμπληρώνει, διατήρησε την ομάδα του μπροστά στο σκορ στο σημείο που οι Τούρκοι είχαν γίνει απειλητικοί. Μέχρι τότε, πολύ καλή δουλειά έκαναν οι ψηλοί του και δη ο Πρίντεζης (16π.), αλλά από εκεί και πέρα ο Λούκσα Άντριτς βάλθηκε να κάνει άνω κάτω την ομάδα του Ίβκοβιτς. Η τελευταία παρέμεινε ψύχραιμη όμως και έφτασε σε μια σπουδαία νίκη – πρόκριση, την ώρα που τα «παιδιά» του Μαχμούτι αποκλείστηκαν από τη συνέχεια της διοργάνωσης.  
 
Από την άμυνα στην επίθεση
Τους Σπανούλη, Μάντζαρη, Παπανικολάου, Πρίντεζη και Ντόρσεϊ παρέταξε ο Ντούσαν Ίβκοβιτς στο ξεκίνημα του ματς και ο Οκτάι Μαχμούτι απ’ την άλλη τους Σιπ, Γκόρντον, Κοκσάλ, Άντριτς και Σάβοβιτς. Οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν στο παρκέ κάτι παραπάνω από… δυναμικά και με τους Σπανούλη και Ντόρσεϊ να συνεργάζονται άψογα σε επίθεση και άμυνα έκαναν το 10-2 (2΄). Γενικότερα η άμυνα τα πήγαινε αρκετά καλά, η κυκλοφορία της μπάλας βοηθούσε σημαντικά, το μόνο «μελανό» σημείο ήταν το μαρκάρσιμα του Γκόρντον. Από τον Αμερικανό… κινδύνευαν οι Πειραιώτες, με τον τελευταίο να βρίσκει τον τρόπο να φτάνει στο καλάθι τους(15-8, 5΄) μετά από πικ εν ρολ.


Η καλή συνεργασία τους και πλέον και ο πλουραλισμός τους στο σκοράρισμα, τους βοηθούσε να διατηρούν διαφορά ασφαλείας (20-11, 7΄). Οι Τούρκοι γύρισαν την άμυνα τους σε ζώνη, ενώ είχαν αρχίσει να κάνουν και αρκετά σουτ από την περιφέρεια. Ο Ντόρσεϊ και ο Πρίντεζης πάντως, κρατούσαν… γερά στην αντίπερα όχθη (24-14, 8΄:30΄΄), καθώς με τις πάσες του «Kill Bill» έβρισκαν διαδρόμους και δεν τους εμπόδιζε η ζώνη της Γαλατά. Ο κόουτς της τελευταίας βλέποντας όλα αυτά ζήτησε πιο δυνατή άμυνα, ενώ οι «Ντούντα» ήθελε να προσέξουν οι «ερυθρόλευκοι» τους Λάκοβιτς – Αρσλάν έτσι ώστε να εμποδιστεί η κυκλοφορία της μπάλας. Πάντως, στο τελείωμα του δεκαλέπτου το σκορ παρέμεινε 24-14.


Πέραν του Άντιτς, του Λο και του Χάινς (σ.σ. μπήκαν στο α΄ δεκάλεπτο), στο παρκέ πέρασε και ο Κέσελ πια, με τη Γαλατά να έχει επιστρέψει στο μαν του μαν, την ώρα που στην επίθεση της αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα λόγω της πίεσης που ασκούσαν οι παίκτες του Ίβκοβιτς. Παρόλα αυτά, με Αλντεμίρ και Λάκοβιτς οι φιλοξενούμενοι με επιμέρους σκορ 2-8 μείωσαν σε 26-22 (12΄:30΄΄). Ο Σπανούλης πήγε στον πάγκο και ο Σλούκας πήρε τη θέση του, για να πάρει «ανάσες» ο αρχηγός, και ο Ίβκοβιτς πήρε και τάιμ άουτ βλέποντας τους παίκτες του να πηγαίνουν σε βεβιασμένες επιθέσεις και να κάνουν και 3 σερί λάθη.


Ο Σλούκας έκανε πράξη τα λόγια του προπονητή του (29-25, 14΄), αλλά οι Χάινς και Άντιτς δε μπορούσαν να βοηθήσουν όσο χρειαζόταν μέσα στη ρακέτα και δη ο Αμερικανός, που δεν τα έβγαζε έυκολα πέρα λόγω του miss match με τον Αλντεμίρ. Οι αντίπαλοι τους έβρισκαν την ευκαιρία να ροκανίζουν τη διαφορά (32-28, 16΄). Η συνεργασία των Γκόρντον – Αρσλάν σε συνδυασμό με τη νευρικότητα του Ολυμπιακού, μόνο βοήθεια δεν του πρόσφερε. Εκείνος που ήταν πιο… υπομονετικός, ιδίως στις προσπάθειες που έπαιρνε στην επίθεση ήταν ο Σλούκας (36-30, 17΄).


Ο Σιπ είχε αρχίσει να βρίσκει και αυτός ρυθμό (36-33) και οι Κέσελ και Άντιτς έδωσαν τις θέσεις τους σε Σπανούλη και Πρίντεζη. Ο -καλός απόψε- Μάντζαρης έφτασε τα τρία φάουλ, αλλά η ομάδα του δεν τιμωρούταν, καθώς οι Τούρκοι δεν είχαν καλά ποσοστά από τη γραμμή των βολών. Έτσι, ο Σπανούλης έκανε αυτό που… ξέρει καλά, σκόραρε σε ένα κρίσιμο σημείο και τόνωσε την ψυχολογία της ομάδας του (40-33, 19΄), ενώ παράλληλα είχε «ξεμπλοκάρει» και τον Χάινς, ο οποίος είχε σημειώσει 9 πόντους. η στυνέχεια ήταν εξίσου θεαματική από πλευράς αρχηγού. Με τρίποντο του οι «ερυθρόλευκοι» πήγαν στα αποδυτήρια προηγούμενοι με 43-35.
 
Από τους ψηλούς σε… Σπανούλη – Λο


Σπανούλης και Πρίντεζης ανέλαβαν τις επίθεσεις της ομάδας στο ξεκίνημα της επανάληψης και με τη βοήθεια και του Λο, προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν την άμυνα ζώνης της Γαλατά. Κάπως έτσι συντηρούσαν τη διαφορά στο σκορ (50-41, 22΄). Ουδείς τους όμως χάρηκε όταν ο Ντόρσεϊ χρεώθηκε με 3ο φάουλ, καθώς η βοήθεια που πρόσφερε -μετά από κάποια λάθη του- με τάπες και ριμπάουντ, ήταν σημαντική (52-43, 23΄).


Το καλό νέο για τον Ολυμπιακό ήταν το γεγονός ότι η αντίπαλος τους αναγκάστηκε να στερηθεί των υπηρεσιών του Γκρόντον πλέον, καθώς σε μια διεκδίκηση της μπάλας τραυματίστηκε στο πόδι και πήγε στον πάγκο μη μπορώντας να συνεχίσει. Ο Λάκοβιτς ανέλαβε δράση και το ματς πήγε στον πόντο (54-53, 26΄), με τον Ίβκοβιτς να έχει προειδοποιήσει πως χωρίς τον Γκόρντον η Γαλατά θα γινόταν πιο επικίνδυνη, λόγω του Γιάκα. Ο Παπαδόπουλος μπήκε στο ματς -για να «σπάσει» την αντίπαλη ζώνη- με το σχήμα των «ερυθρολεύκων» να… ψηλώνει και ο Λο με τον Πρίντεζη έδωσαν «ανάσα» στην ομάδα τους (62-53, 28΄΄), με ένα 8-0 σερί.


Ο Αμερικανός έπαιζε καλά και στην άμυνα, με τους Τούρκους να αρχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα, καθώς ο Λάκοβιτς δεν έπρεπε μόνο να σκοράρει, αλλά και να οργανώνει το παιχνίδι τους. Η κούραση και η απώλεια της ψυχραιμίας του, τον έκανε περισσότερο προβλέψιμο και ο Λο το εκμεταλλευόταν (64-53, 28:30΄΄) και τότε ο Μαχμούτι πέρασε στο ματς τον Αρσλάν για να βοηθήσει τον Σλοβένο ποιντ γκαρντ του. Την ίδια ώρα μπορεί ο Άντριτς να κέρδιζε μάχες από τον Παπαδόπουλο στην επίθεση, ως πιο γρήγορος, αλλά έχανε άλλες στην άμυνα. Πάντως, ο «Ντούντα» απέσυρε τον «Λάζο» και περνούσε στο παρκέ τον ταχύτερο και πιο ευέλικτο Χάινς για τις άμυνες και ξαναέβαζε τον πρώτο για να παίρνει επιθέσεις.


Με τον Παπαδόπουλο να κερδίζει τον Αλντεμίρ γράφτηκε και το σκορ της τρίτης περιόδου (67-58). Ο Ίβκοβιτς ζήτησε να συνεχίσει να πηγαίνει η μπάλα στον Παπαδόπουλο στην επίθεση, παρά το γεγονός ότι έκανε το 3ο φάουλ του. Παράλληλα, είχε επιστρέψει ο Σπανούλης, ενώ στην αντίπερα όχθη ο Λάκοβιτς εξακολουθούσε να νιώθει… μοναξιά, μη παίρνοντας βοήθειες από τους συμπαίκτες του στην οργάνωση και στις περιφερειακές άμυνες (69-61, 31΄:40΄΄). Το κακό ήταν ότι ο «Λάζος» έκανε και 4ο φάουλ και αναγκαστικά ο Χάινς ανέλαβε να τον αντικαταστήσει και στην επίθεση, με τον Άντιτς να βοηθά και αυτός όμως (71-61, 33΄).


Ο Σκοπιανός πήρε… φόρα και εκεί άρχισαν οι «μάχες» του με τον Σούμπερτ στο σκοράρισμα (76-68, 35΄), με τον Ολυμπιακό να κρατά τα ηνία του ματς καθώς διατηρούσε τις ισορροπίες στην επίθεση του. την ίδια ώρα, οι Τούρκοι είχαν φτάσει να έχουν καλύτερα ποσοστά στα τρίποντα (9/21) απ’ ότι στα δίποντα (13/32). Οι ψηλοί του είχαν τον έλεγχο, με τον Πρίντεζη να απειλεί κι αυτός το αντίπαλο καλάθι και τον Χάινς να μοιράζει τάπες. Ο Μαχμούτι πήρε το τελευταίο τάιμ άουτ του και αποφάσισε να συνεχίσει να παίζει ζώνη στην άμυνα, αλλά δεν είχε υπολογίζει στον Σπανούλη απ’ ότι φάνηκε. Με τον αρχηγό του Ολυμπιακού να ξεσπαθώνει και να πετυχαίνει 5 σερί πόντους, έριξε «μαχαιριά» στη Γαλατά (85-72, 38¨).


Ο Σιπ «απάντησε» μεν, αλλά ο Λο της… έκοψε τα πόδια με άλλο ένα τρίποντο (87-75, 1΄:40΄΄). Ο Άντριτς δεν τα παρατούσε όμως και εκμεταλλεύθηκε κάποια κενά και με ένα 0-4 σερί έκανε το 87-79 (53΄΄). Ο Σπανούλης ευστόχησε σε 1/2 βολές (88-79) και ο Άντριτς κέρδισε φάουλ από τον Παπανικολάου και εξακολούθησε να σκοράρει (88-81, 41΄΄). Ο Κροάτης δημιουργούσε «ρήγματα» στους «ερυθρόλευκους»(σ.σ. πήρε το επιθετικό φάουλ του Λο στα 19΄΄) και με τη διαφορά να μετράει, ο Ίβκοβιτς κάλεσε τάιμ άουτ. Οι παίκτες του διατήρησαν την ψυχραιμία τους και με τον Σιπ να αστοχεί σε τρίποντο, το ματς έληξε με 88-81.       
 
Τα δεκάλεπτα: 24-14, 43-35, 67-58, 88-81.    
 
Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς):
Χάινς 9, Άντιτς 8, Σπανούλης 20(3), Ντόρσεϊ 8, Πελεκάνος, Κέσελ, Παπαδόπουλος 3, Πρίντεζης 16(1), Παπανικολάου 3, Μάντζαρης 3(1), Σλούκας 4, Λο 14(1).
Γαλατάσαραϊ (Μαχμουτί): Σιπ 12(3), Λάκοβιτς 12(2), Κοκσάλ Σούμπερτ 11(3), Άντριτς 15, Γιλντιρίμ 2, Αλντεμίρ 10, Γκόρντον 13(1), Αρσλάν 3, Οζέρ 3(1), Σάβοβιτς.


*Εκτός δωδεκαδας του Ολυμπιακού βρέθηκε ο Μαρτίνας Γκετσεβίτσιους, λόγω του προβλήματος στην πλάτη (κύστη) που δεν του επέτρεψε να προπονηθεί τις τελευταίες ημέρες, αλλά και ο Ανδρέας Γλύνιαδάκης για αγωνιστικούς λόγους.



Διαβάστε την εξέλιξη του αγώνα από το Novasports.gr.





Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.