Φάκελος Φριντέτ

Ο Δημήτρης Καρύδας «ακτινογραφεί» τον Τζίμερ Φριντέτ στο προσωπικό του blog.

Ο Τζίμερ Φριντέτ (30 ετών, 1μ.88) αποτελεί μια από τις πιο ηχηρές μεταγραφές σε επίπεδο Ευρωλίγκας το φετινό καλοκαίρι. Ο Φριντέτ ανήκει στην κατηγορία των παικτών που γνώρισαν απίστευτη αποδοχή στην κολεγιακή τους καριέρα αλλά δεν μπόρεσαν ποτέ να ‘’κολλήσουν’’ στο ΝΒΑ για το οποίο αποτέλεσε ένα μεγάλο χαμένο στοίχημα. Στην πρώτη του Ευρωπαϊκή δουλειά θα αποτελέσει ένα ακόμη –διαφορετικό- αλλά μεγάλο στοίχημα.

ΤΙ ΠΗΡΕ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΊΚΟΣ:
Ένα big time σκόρερ που κατάφερε σε δύο διαφορετικά επίπεδα (NCAA, Κίνα) να κάνει θραύση με την ικανότητά του στο σκοράρισμα.

ΜΟΡΜΟΝΟΣ
: Ο Φριντέτ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη Γκλεν Φολς, στο κέντρο της πολιτείας της Νέας Υόρκης και από πολύ μικρός έδειξε έφεση στο μπάσκετ, την οποία δούλεψε και εξέλιξε με την οικογενειακή παρότρυνση. Στο γυμνάσιο έφτιαξε γρήγορα όνομα αφού την τελευταία σχολική χρονιά του σκόραρε σε 12 αγώνες 40 ή περισσότερους πόντους. Παρόλα αυτά δέχτηκε μόλις 12 προτάσεις από κολέγια και διάλεξε αμέσως το Μπρίγκχαμ Γιανγκ στην άλλη άκρη της Αμερικής, στην πολιτεία της Γιούτα για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Ο πατέρας του είχε ασπαστεί την αίρεση των Μορμόνων και τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν, με δική τους επιλογή, και τα τρία παιδιά του, ενώ η μητέρα τους παραμένει καθολική στο θρήσκευμα. Το Μπρίγκχαμ Γιανγκ ή BYU είναι το πανεπιστήμιο των Μορμόνων και από εκεί έχουν αποφοιτήσει αρκετά γνωστά ονόματα του μπάσκετ που έχουν ασπαστεί την αίρεση όπως ο Ντάνι Εϊντζ, o Τομ Τσέιμπερς, ο μακαρίτης Κρέζιμιρ Τσόσιτς, ο Τράβις Χάνσεν (Μπασκόνια, Ντιναμό Μόσχας) και ο πανύψηλος σέντερ Σον Μπράντλεϊ (αποτυχημένο νούμερο 2 του ντραφτ). Απόφοιτοι του που έχουν παίξει στην Ελλάδα είναι ο παλιός NBAer Θερλ Μπέιλι (στον Πανιώνιο επί ημερών Ίβκοβιτς-Πάσπαλι) και ο σουτέρ Άντι Τούλσον που έπαιξε στη δεκαετία του ’90 σε ΑΕΚ και Μαρούσι.

ΚΟΛΕΓΙΑΚΑ ΧΡΟΝΙΑ:
Από την πρώτη στιγμή στο κολέγιο της Γιούτα ο Φριντέτ έκανε αίσθηση με την ικανότητά του στο σκοράρισμα. Ακόμη και την πρώτη χρονιά του ήταν 6ος παίκτης. H εκτόξευση του άρχισε τη δεύτερη χρονιά (16 πόντοι μέσος όρος), συνεχίστηκε την Τρίτη όταν ήταν πρώτος σκόρερ της ομάδας με 22,1 πόντους. Διάλεξε να επιστρέψει στο κολέγιο για τέταρτη σεζόν και να μην μπει στο ντραφτ. Η απόφαση του αποδείχθηκε σωστή αφού οδήγησε σε μια σεζόν-αποθέωση για τον ίδιο και εκτόξευσε τις μετοχές του. Έκλεισε τη σεζόν με μέσο όρο 28,9 πόντων, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ όλου του κολεγιακού πρωταθλήματος και καλύτερος παίκτης του παίρνοντας το βραβείο Νέισμιθ. Οδήγησε το Μπρίγκχαμ Γιανγκ στην καλύτερη πορεία του κολεγίου τα τελευταία 30 χρόνια στο τελικό τουρνουά του NCAA σκοράροντας 32 πόντους εναντίον του Γούλφορντ στον πρώτο γύρο, 34 επί του Γκονζάγκα στον δεύτερο γύρο και 32 στον τελευταίο του κολεγιακό αγώνα με το Μαιάμι των Τσάντλερ Πάρσονς, Άλεξ Τάιους, Σκότι Γουίλμπεκιν και Πάτρικ Γιανγκ που απέκλεισε τους ‘’Μορμόνους’’ με 83-74 στην παράταση. Φεύγοντας από το κολέγιο ήταν ρέκορντμαν στην ιστορία του σχολείου σε 11 διαφορετικές στατιστικές κατηγορίες και σε άλλες έξι στην ιστορία της περιφέρειας

ΝΤΡΑΦΤ ΚΑΙ ΦΡΙΝΤΕΤ-ΜΑΝΙΑ:
Όπως ήταν φυσικό οι μετοχές του για το ντραφτ του 2011 ήταν στα ύψη και το Μιλγουόκι που τον επέλεξε στο νούμερο 10 έκανε μια μάλλον σοφή κίνηση. Τον αντάλλαξε την ίδια στιγμή με το Σακραμέντο παίρνοντας μερικούς παίκτες. Την ίδια ώρα στο Σακραμέντο ξεσπούσε Φριντέτ-μάνια! Η φανέλα με το νούμερο 7 έγινε sold out μέσα σε μερικές ώρες αλλά τα καλά νέα τελείωσαν εκεί….

ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΝΒΑ:
Με ελάχιστες καλές στιγμές η πρώτη του τριετία στο Σακραμέντο ήταν καταστροφική! Δεν μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει τους 7,5 πόντους μέσο όρο και όχι μόνο δεν δικαίωσε τις προσδοκίες αλλά πριν κλείσει τριετία στην ομάδα οι Κινγκς τον αποδέσμευσαν, εξαγοράζοντας το υπόλοιπο του συμβολαίου και στην ουσία παραδέχτηκαν την αποτυχία τους! Τα επόμενα 3,5 χρόνια ο Φριντέτ άλλαξε τρεις ομάδες παίζοντας όλα κι΄όλα 64 παιχνίδια στο ΝΒΑ και σε ορισμένες περιπτώσεις βρέθηκε ακόμη και στη D-League! Την άνοιξη του 2016 κατέληξε να παίξει με δεκαήμερα συμβόλαια στους Νικς.

ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ:
Το 2016 ο Φριντέτ καταλαβαίνοντας ότι δεν έχει μέλλον στο ΝΒΑ αποφάσισε να πάει στην Κίνα. Το run and gun στιλ του πρωταθλήματος τον βοήθησε να αναδειχθεί δύο φορές πρώτος σκόρε με εξωπραγματικά νούμερα ενώ σε δύο αγώνες είχε μεταξύ άλλων 73 και 75 πόντους! Στο τέλος της περασμένης σεζόν επέστρεψε στο ΝΒΑ και έπαιξε έξι παιχνίδια με τους Φοίνιξ Σανς.

ΘΥΜΑ ΧΑΚΕΡ:
Το 2017 ενώ βρισκόταν στην Κίνα ο Φριντέτ ξανάγινε θέμα στις ΗΠΑ! Αιτία το χακάρισμα του λογαριασμού του στο twitter από Γερμανό χάκερ. Εκεί εμφανίστηκε μια ανάρτηση στην οποία ο Φριντέτ έλεγε ότι είναι γκέι και είχε αποφασίσει να εγκαταλείψει το μπάσκετ! Ο ίδιος δεν είχε πρόσβαση στον λογαριασμό του επειδή στην Κίνα απαγορεύεται η πρόσβαση σε δυτικά social media! Τελικά την παρεξήγηση έλυσε η σύζυγός του με μια ανάρτηση στον δικό της λογαριασμό.

ΓΝΩΣΤΟΙ ΣΥΜΠΑΙΚΤΕΣ:
Τα δύο τελευταία χρόνια του στο κολέγιο έπαιξε παρέα με τον Μπράντον Ντέιβις (Ζάλγκιρις, Μπαρτσελόνα). Στο Σακραμέντο είχε συμπαίκτες τον Κάζινς, τον Ταϊρίκ Εβανς, τον Μεξικάνο Γκαρσία, τον αδικοχαμένο Τάιλερ Χανεϊκατ, τον Αϊζάια Τόμας και τον Χασάν Γουαϊτσάιντ. Τη δεύτερη χρονιά πέρασε από την ομάδα και ο Τόνι Ντάγκλας. Την Τρίτη είχε παρέα του τον Ρούντι Γκέι, τον Ρέι Μακάλουμ και τον βετεράνο Τζέισον Τέρι. Στο Σικάγο πρόλαβε να παίξει για λίγο δίπλα στον Ντι Τζέι Ογκουστιν, τον Κάρλος Μπούζερ, τον Τζίμι Μπάτλερ, τον Ντέρικ Ρόουζ αλλά και τον Μάικ Τζέιμς! Στην τελευταία του φουλ σεζόν στο ΝΒΑ με τη Νέα Ορλεάνη είχε συμπαίκτες του τον Τούρκο Ομέρ Ασίκ, τον Νόρις Κόουλ και φυσικά τον Άντονι Ντέιβις. Στους Γουεστσέστερ Νικς, τη θυγατρική των Νικς στη D-League έπαιξε για 40 αγώνες παρέα με τον Θανάση Αντετοκούνμπο αλλά και τον ‘’περαστικό’’ από τον Παναθηναϊκό Γκάνι Λαουάλ. Στην Κίνα είχε συμπαίκτη τον Αργεντίνο Λουίς Σκόλα.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ:
Ο Πολ Ουέστφαλ ήταν ο πρώτος του προπονητής στο ΝΒΑ και το Σακραμέντο, ενώ στο τέλος της πρώτης του σεζόν και ολόκληρη τη δεύτερη δούλεψε με τον Κιθ Σμαρτ. Στους Μπουλς είχε για οκτώ αγώνες κόουτς τον Τομ Θίμποντο. Στη D-League είχε προπονητή τον παλιό πλέι μέικερ και προπονητή του ΝΒΑ Ντέρεκ Φίσερ.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ:
απίστευτη ικανότητα σκόρερ και σουτέρ. Σουτάρει από παντού με την ίδια επιτυχία και μοιάζει να είναι ικανός να το κάνει ακόμη και μόλις περάσει το κέντρο του γηπέδου! Σουτάρει τρίποντα με όλους τους τρόπους: Από σκριν, μετά από ντρίμπλα, είναι spot σουτέρ. Απλά σουτάρει τρίποντα παντού και πάντα ακόμη και πάνω σε άμυνα ή εκτός ισορροπίας! Παρότι το επιθετικό παιχνίδι του είναι εστιασμένο στο σουτ είναι πολύ καλύτερος πασέρ από ότι φαντάζεται ο μέσος φίλαθλος. Ειδικά αν η αντίπαλη άμυνα τον παίξει με βοήθειες θα βρει άμεσα τον ελεύθερο συμπαίκτη του. Διαθέτει και πολύ καλό σουτ από μεσαία απόσταση.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ:
Η άμυνα είναι η μεγαλύτερη αδυναμία του. Δεν είναι γρήγορος, δεν είναι αθλητικός και οι αντίπαλοι χειριστές της μπάλας τον νικάνε εύκολα. Πολλές φορές είναι εκτός θέσης στην άμυνα και δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν έχει τη διάθεση να ασχοληθεί με αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού του. Τελειώνει δύσκολα φάσεις κοντά στο καλάθι ειδικά αν έχει να αντιμετωπίσει βοήθεια από ψηλό αμυντικό αφού συνήθως δοκιμάζει πολλά floaters ή λόμπες. Παρότι γενικά είναι έξυπνος παίκτης και παίρνει σωστές αποφάσεις έχει εύκολο το λάθος. Σε μια ομάδα όμως που η μπάλα θα είναι πολύ ώρα στα χέρια του Καλάθη λογικά θα μειωθούν αισθητά και τα λάθη του.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ:
Δύσκολο να μαντέψει κάποιος την προσαρμογή του Φριντέτ στο Ευρωπαϊκό στιλ παιχνιδιού. Έχει το τεράστιο πλεονέκτημα του σουτ που είναι πολύτιμο στην Ευρωλίγκα αλλά από την άλλη είναι περιορισμένος αμυντικός και με ελάχιστα αθλητικά προσόντα σε μια λίγκα που απαιτεί και τα δύο στον μέγιστο βαθμό! Η κατάσταση λογικά θα είναι….οριακή. Make it or break it! Εάν ο Πεδουλάκης εκμεταλλευτεί σωστά τα προσόντα του Φριντέτ και μασκαρέψει τις αδυναμίες του θα έχει εύκολα 13-15 πόντους μέσο όρο με εξαιρετικά ποσοστά σε τρίποντα και βολές. Αν δεν συμβεί αυτό και πέσει στα μονοψήφια τότε θα είναι μια χαμένη επένδυση!


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.