Η πρόκριση δεν ήταν το (μόνο) ζητούμενο

Η εθνική Ελλάδος «σφράγισε το εισιτήριο» για το παγκόσμιο κύπελλο της Κίνας, μετά τη νίκη της επί της Γεωργίας και ο Δημήτρης Καρύδας γράφει στο προσωπικό του blog για την επιτυχία της «επίσημης αγαπημένης» και τους επόμενους στόχους της.

Η εθνική ομάδα με ανατροπή νίκησε τη Γεωργία παρότι βρέθηκε να χάνει με 14 πόντους διαφορά στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους και ήταν στο -6 με λιγότερο από 1,5 λεπτό για τη λήξη του αγώνα. Η νίκη ξεκλείδωσε πλέον την πρόκριση για το παγκόσμιο της Κίνας αφού στους επόμενους τέσσερις αγώνες η εθνική ομάδα δεν χρειάζεται να κάνει….τίποτα απολύτως. Η μήπως όχι;

Πρώτα απ΄ όλα τα δύο επόμενα παράθυρα των προκριματικών είναι βέβαιο ότι με την ασφάλεια του 8-0 δεν θα διχάσουν, δεν θα δημιουργήσουν ουδεμία αναταραχή και η δεδομένη απουσία των παικτών που θα αγωνίζονται παράλληλα στην ευρωλίγκα θα περάσει προφανώς απαρατήρητη. Εκτός αν δώσει πάλι τροφή για σχόλια και αναφορές στον κηρυγμένο πόλεμο εξουσίας και εγωισμών μεταξύ ΦΙΜΠΑ και Ευρωλίγκα.

Για την εθνική ομάδα υπάρχει πλέον πολυτέλεια χρόνου, επιλογών και ηρεμίας κάτι που είχε πολλά χρόνια να συμβεί! Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος που βρέθηκε από τριπλή….καραμπόλα στην άκρη του πάγκου ως περίπου τελευταία επιλογή της ομοσπονδίας κέρδισε το στοίχημα και μάλιστα όχι μια αλλά δύο φορές. Το κέρδισε στην πρώτη φάση των παραθύρων με τους ‘’αντικαταστάτες’’, το κέρδισε και στα παιχνίδια με τη Σερβία και τη Γεωργία όπου διαχειρίστηκε όλα τα μεγάλα ονόματα της εθνικής πλην του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Η θέση που έμοιαζε με ηλεκτρική καρέκλα και την έτρεμαν πολύ μεγαλύτερα προπονητικά ονόματα που φοβήθηκαν ότι θα καεί η καριέρα τους αποδείχθηκε….πολυθρόνα ακριβώς γιατί όπως γράψαμε και μετά τον αγώνα με τη Σερβία ο Σκουρτόπουλος δεν είχε τίποτα απολύτως να χάσει. Είχε πολλά όμως να κερδίσει και κέρδισε με αυτό το 8-0 που τον χρίζει αδιαφιλονίκητο εθνικό προπονητή και όχι απλά μια λύση ανάγκης.

Η πρόκριση ήταν σαφώς το πρώτο ζητούμενο. Επιτρέπει στην εθνική να ξεφύγει λίγο από των εσωστρέφεια της ομοσπονδίας, από τη μουρμούρα και τη γκρίνια των επτά-οκτώ προηγούμενων χρόνων και επιπρόσθετα την κρατάει στο διεθνές προσκήνιο. Δεν είναι όμως το μόνο ή το μοναδικό ζητούμενο. Σαφώς και αποτελεί επιτυχία. Την ώρα που εμείς που θα κάνουμε τουρισμό και πειράματα με παίκτες και σχήματα η Σερβία, η Κροατία, η Σλοβενία και άλλες σοβαρές δυνάμεις του Ευρωπαϊκού μπάσκετ θα αγκομαχούν για να πάρουν την πρόκριση αναγκασμένες να παίζουν με επιλογές από το δεύτερο και το τρίτο επίπεδο της δεξαμενής παικτών τους. Οπότε ως ένα πρώτο ζητούμενο η πρόκριση και μάλιστα με σχεδόν συνοπτικές διαδικασίες δεν μας…χαλάει στο ελάχιστο. Αρκεί να κτίσουμε πάνω σε αυτή…

Τα τελευταία χρόνια οι δεσμοί πολλών παικτών με την εθνική χαλάρωσαν. Με απλά λόγια, αρκετοί παίκτες ‘’ξενέρωσαν’’ είτε με δηλώσεις σαν αυτή του Βασιλακόπουλου ‘’παίκτες έχουμε, τι να τους κάνουμε τους προπονητές’’, είτε με την ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια και στα πέριξ αυτών. Μην ξεχνάμε ότι μια εθνική ομάδα αποτελείται αναγκαστικά από 10-12 παίκτες με τεράστιους εγωισμούς και μεγάλες καριέρες στην πλάτη τους. Οι επόμενοι μήνες λοιπόν είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να λειτουργήσουν ως μια καλή αφετηρία για να δέσουν ξανά οι σχέσεις. Δεν μπορεί για παράδειγμα η ομοσπονδία να θυμάται τον Αντετοκούνμπο μόνο όταν τον έχει….ανάγκη και όταν αυτός μπαίνει στα αποδυτήρια της ομάδας να βλέπει χαλασμένες φάτσες γύρω του. Καλώς η κακώς είναι ο μεγαλύτερος σε εμβέλεια σταρ που είχε ποτέ το ελληνικό μπάσκετ. Δεν είναι το παιδάκι που έπαιζε στον Φιλαθλητικό και δεν είχε να…φάει. Και μόνο για τη διαδρομή και τα επιτεύγματα του κέρδισε τον σεβασμό όλων μας. Πρέπει λοιπόν να ξανακτιστούν μέσα σε αυτούς τους μήνες οι σχέσεις με τον Γιάννη αλλά και τους Μπακς τους οποίους με αφελή τρόπο η ΕΟΚ αντιμετώπισε πέρσι ως ‘’εχθρούς’’ και κοινούς συνωμότες την ώρα που το πρόβλημα δεν ήταν στο Μιλγουόκι αλλά μέσα στα αποδυτήρια της ομάδας. Οι διεθνείς είναι σταρ, έχουν τον καλώς εννοούμενο εγωισμό που τους έφτασε ψηλά αλλά δεν παύουν να είναι και ‘’μικρά παιδιά’’. Ο Σκουρτόπουλος κέρδισε –και μπράβο του- ένα πρώτο στοίχημα. Αλλά μπροστά του έχει ένα μεγαλύτερο: Να συγκεντρώσει όλα τα κομμάτια της εθνικής, να δημιουργήσει το καλύτερο δυνατό κλίμα πριν αποφασίσει ποια είναι η καλύτερη δυνατή δωδεκάδα που θα παρατάξει του χρόνου το καλοκαίρι στα γήπεδα της Κίνας. Για να αποκτήσει αληθινή αξία αυτό το 8-0 και η πρόκριση.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.