Φάκελος Μπράουν

Ο Δημήτρης Καρύδας, περνάει από... "καρύδειες" ακτίνες το τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα του Παναθηναϊκού, Ρίον Μπράουν.

Λίγο πριν γίνει…..γυρολόγος παίζοντας σε πιθανές και απίθανες χώρες ο Ράιον Μπράουν (27 ετών, 1μ.98) βρήκε στέγη στην Ελλάδα. Και η πόρτα του Προμηθέα Πατρών άνοιξε τη μεγαλύτερη του Παναθηναϊκού. Άλλος ένας παίκτης που εντάχθηκε στους ‘’αιώνιους’’ αντιπάλους με μηδενική ή υποτυπώδη προϋπηρεσία στην κορυφαία Ευρωπαϊκή διοργάνωση. Το Basketball Champions League όμως το έχει φάει με το….κουτάλι τα τελευταία χρόνια.

ΤΙ ΠΗΡΕ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Ένα παίκτη που συνεχίζει κάθε χρόνο από τότε που ήρθε στην Ευρώπη να κάνει βήματα προόδου και να ανεβαίνει επίπεδο. Τώρα πλέον έφτασε κοντά στο ταβάνι αφού θα παίξει στην Ευρωλίγκα! Και θα δείξει αν αντέχει αυτό το επίπεδο ανταγωνισμού. Κυρίως τριάρι (θεωρητικά μπορεί να παίξει και στο 2) ο Μπράουν είναι εκρηκτικός και αθλητικός παίκτης.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΟΜΑΔΕΣ: Μαϊάμι (2010-14), Χαποέλ Τελ Αβίβ (2014), Εξέλσιορ Βρυξελλών (2014-16), Κατάγια (2016-17), Ντιζόν (2017-18), Προμηθέας (2018-19).

ΚΟΛΕΓΙΑΚΑ ΧΡΟΝΙΑ: Χωρίς πολλές φανφάρες ο Μπράουν βρέθηκε σε ένα πολύ καλό κολεγιακό πρόγραμμα, το Μαϊάμι, το οποίο όμως πέτυχε σε φάση ανοικοδόμησης! Τα τρία πρώτα χρόνια δεν έκανε σπουδαία πράγματα έστω και αν στην Τρίτη κολεγιακή του χρονιά το σχολείο έφτασε μέχρι τους 16 του τελικού τουρνουά του NCAA πριν αποκλειστεί από το Μαρκέτ. Σε ρόλο έκτου παίκτη ο Μπράουν έκανε πιο αισθητή την παρουσία του στον αγώνα του δεύτερου με το Ιλινόι όπου σκόραρε 21 πόντους σε 29 λεπτά συμμετοχής αντιμετωπίζοντας ένα παίκτη που θα τον συναντήσει και φέτος απέναντι του όσες φορές γίνουν ‘’αιώνια ντέρμπι’’. Τον Μπράντον Πολ παίκτη του Ολυμπιακού πλέον που είχε σκοράρει 18 πόντους εκείνο το βράδυ. Την τέταρτη και τελευταία χρονιά του στο κολέγιο έκανε πιο αισθητή την παρουσία του και βρήκε ρόλο βασικού κλείνοντας την καριέρα του εκεί με μέσο όρο 15,5 πόντων και 5,8 ριμπάουντς. Φυσικά με τέτοιες επιδόσεις ήταν σχεδόν αδύνατον να γίνει ντραφτ και πολύ γρήγορα πέρασε τον Ατλαντικό αναζητώντας την τύχη του στην Ευρώπη.

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: Πρώτος του σταθμός το Τελ Αβίβ όπου έπαιξε για ένα μικρό μέρος της σεζόν στη Χαποέλ Τελ Αβίβ χωρίς να κάνει ιδιαίτερη αίσθηση με την παρουσία του. Ο επόμενος σταθμός του ήταν ακόμη πιο…..ταπεινός. Πέρασε δύο χρόνια παίζοντας στο Βέλγιο και τις Βρυξέλλες για λογαριασμό της Εξέλσιορ την οποία βοήθησε να τερματίσει 4η στο πρωτάθλημα. Κάπως έτσι βρέθηκε να παίζει για πρώτη φορά σε Ευρωπαϊκή διοργάνωση το FIBA Europe Cup όπου η Εξέλσιορ αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο. Στις εσωτερικές διοργανώσεις έφτασε για πρώτη φορά στην ιστορία της σε τελικούς πλέι οφ και στον τελικό του Κυπέλλου χωρίς όμως να κατακτήσει κανένα από τους τίτλους. Την επόμενη σεζόν μετακόμισε ακόμη πιο….βόρεια πηγαίνοντας στη Φινλανδία για να παίξει με την Κατάγια. Εκεί κέρδισε τον πρώτο και τελευταίο μέχρι τώρα τίτλο του στην Ευρώπη. Η Κατάγια αναδείχθηκε πρωταθλήτρια για μόλις δεύτερη φορά στην ιστορία της. Ο Μπράουν με 17,3 πόντους μέσο όρο ήταν ο δεύτερος καλύτερος σκόρερ της ομάδας ενώ μάζευε και 6,4 ριμπάουντς μέσο όρο. Παράλληλα έπαιξε για πρώτη φορά στο Champions League αλλά η Φινλανδική ομάδα αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο (o ίδιος πάντως είχε 15,9 πόντους μέσο όρο) και μετακομίζοντας στο FIBA Europe Cup γνώρισε ένα γρήγορο αποκλεισμό. Την επόμενη σεζόν μετακόμισε στη Γαλλία και τη Ντιζόν (5η στο πρωτάθλημα). Από εκεί τον ‘’ψάρεψε’’ ο Προμηθέας και τα υπόλοιπα είναι λίγο-πολύ γνωστά!

Ο ΜΠΡΑΟΥΝ ΤΩΝ….ΦΤΩΧΩΝ: Είναι πολύ δύσκολο ακόμη και σε hardcore φαν του μπάσκετ να θυμηθούν με την πρώτη τον πατέρα του Ράιον. Ο Τίκο Μπράουν ήταν ένας σταρ στο πρωτάθλημα των….φτωχών. Πριν από τη δημιουργία της D-League τον ίδιο ρόλο έπαιζε σαν….προθάλαμο του ΝΒΑ το ημιεπαγγελματικό πρωτάθλημα του CBA (Continental Basketball Association). Αρκετοί παίκτες έπαιζαν εκεί με ελάχιστα χρήματα περιμένοντας τη μεγάλη ευκαιρία για ένα συμβόλαιο στο ΝΒΑ ή μια καλή πρόταση από την Ευρώπη. Ορισμένοι δεν έφυγαν ποτέ απ΄ αυτό το πρωτάθλημα. Σ’  αυτή την κατηγορία ανήκει ο Τίκο Μπράουν (πατέρας του Ράιον) που έμεινε στο CBA για μια ολόκληρη δεκαετία ήταν σπουδαίος σκόρερ και σουτέρ, έκλεισε την καριέρα του σαν ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του πρωταθλήματος αλλά ποτέ δεν ‘’ξεκόλλησε’’ από εκεί.

ΠΙΟ ΓΝΩΣΤΟΙ ΣΥΜΠΑΙΚΤΕΣ: Στο γυμνάσιο ήταν συμπαίκτης με τον γνωστό ΝΒΑer Τζόρνταν Μακρί. Στην κολεγιακή τετραετία του είχε για ένα περισσότερα χρόνια παρέα του τον Τζούλιαν Γκαμπλ (πέρσι στη Ναντέρ), τον Κένεθ Κάτζι που κάνει μεγάλη καριέρα στην Ευρώπη και το 2014 έπαιξε στα Τρίκαλα. Φυσικά ο πιο γνωστός συμπαίκτης του στο Μαϊάμι ήταν ένας πλέι μέικερ ονόματι….Σέιν Λάρκιν! Στο Ισραήλ είχε παρέα του τον γιό του Ντέιβιντ Μπλατ τον Ταμίρ. Στο Βέλγιο ξαναβρήκε και μάλιστα για μια διετία τον παλιό του συμπαίκτη στο κολέγιο Τζούλιαν Γκαμπλ. Στην Φινλανδική Κατάγια έπαιξε δίπλα στον πολύ καλό Φινλανδό σουτέρ Τεεμου Ραάνικο στα τελειώματα της καριέρας του.

ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ: Μπαίνοντας στη δεύτερη χρονιά του στο κολέγιο οι δρόμοι του συναντήθηκαν με αυτούς του κόουτς Τζιμ Λαρανάγκα. Ο γιός του Λαρανάγκα ο Τζέι είχε περάσει για ένα φεγγάρι πριν….αμέτρητα χρόνια από το Περιστέρι! Πρώτος του προπονητής στην Ευρώπη και στη Χαποέλ ο παλιός παίκτης του Παναθηναϊκού Όντετ Κατάς που είναι αυτός που τον έφερε για πρώτη φορά στην ήπειρό μας… Στη Φινλανδία είχε προπονητή τον συμπατριώτη του Γκρεγκ Γκίμπσον (πολύ πετυχημένος κόουτς στη συγκεκριμένη χώρα).

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Μεγάλο άνοιγμα χεριών και αθλητική ικανότητα Α’  επιπέδου. Πολύ θεαματικός παίκτης θα τελειώσει μπόλικες φάσεις με καρφώματα από back door πάσες του Καλάθη. Σκοράρει κυρίως με τζαμπ σουτ από διάφορες αποστάσεις και θέσεις. Μπορεί να δημιουργήσει το σουτ του με ντρίμπλα ή να βγει από σκριν. Εξαιρετική μηχανική στο σουτ και ισορροπία στον αέρα. Πολύ καλός ριμπάουντερ ειδικά στο αμυντικό κομμάτι. Το θετικό είναι ότι ακόμη μαθαίνει και εξελίσσεται.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Παρά το θεαματικό πακέτο που έχει όταν μιλάμε για αθλητικά προσόντα ο Μπράουν έχει μπόλικες μπασκετικές ατέλειες. Διαθέτει καλό τρίποντο αλλά είναι αρκετά ασταθής. Στο τέλος πάντως της σεζόν το ποσοστό του θα είναι καλό. Πρόβλημα όταν χρειαστεί να βάλει τη μπάλα στο παρκέ ή χρειαστεί να τελειώσει φάσεις μέσα από τη ρακέτα χωρίς τη δυνατότητα καρφώματος. Ο μέτριος χειρισμός της μπάλας τον οδηγεί σε πολλά και εύκολα λάθη.  Καλός αλλά όχι φανατικός αμυντικός. Μπορεί να μείνει μπροστά  από τον τον παίκτη του, παλεύει αρκετά στα σκριν και μπορεί να αμυνθεί αξιοπρεπώς στα πικ εν ρολ. Πάντως δεν έχει ούτε τη φήμη καλού αμυντικού, ούτε έχει ιδιαίτερη έφεση στα βασικά της άμυνας.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ: Υπάρχει ισχυρή πιθανότητα ο Μπράουν ακόμη και με 20 λεπτά μέσο όρο συμμετοχής να είναι μέσα στους 2-3 καλύτερους ριμπάουντερ του Παναθηναϊκού. Το σίγουρο είναι ότι η αναλογία ριμπάουντ σε 40 λεπτά αγώνα θα βγάζει πολύ εντυπωσιακό νούμερο. Οι 8 πόντοι μέσος όρος στην Ευρωλίγκα με 20 λεπτά συμμετοχής είναι μάλλον εφικτός στόχος. Αν συνδυαστεί με κάτι γύρω στο 40% στο τρίποντο και σίγουρο 80% στις βολές. Στα δίποντα πολύ δύσκολα θα προσεγγίσει το 50%, κάτι γύρω ή λίγο πάνω από το 45% είναι μάλλον το λογικό και αναμενόμενο. Τα λάθη του θα αυξηθούν όσο περισσότερο κρατάει τη μπάλα στα χέρια του και ίσως φτάσει το 1,5 μέσο όρο ανά εμφάνιση.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.