Το «Aθηναϊκό κουβάρι» ξετυλίγεται στο novasports.gr (vid)

Οι δύο κορυφαίες ομάδες της Αθήνας θα συναντηθούν για 53η φορά σε επίπεδο μεγάλης κατηγορίας με γηπεδούχο την Ένωση και το novasports.gr ξετυλίγει το κουβάρι των αναμετρήσεων τους, που πάντα είναι συναρπαστικές, μέσα από ένα μοναδικό αφιέρωμα.

Οι δύο κορυφαίες ομάδες της Αθήνας θα συναντηθούν για 53η φορά σε επίπεδο μεγάλης κατηγορίας με γηπεδούχο την Ένωση και το novasports.gr ξετυλίγει το κουβάρι των αναμετρήσεων τους, που πάντα είναι συναρπαστικές, μέσα από ένα μοναδικό αφιέρωμα.


Τρεις νίκες μπροστά η ΑΕΚ


Το μοναδικό γκολ του Τζιμπούρ τη σεζόν 2010-2011 έκρινε την αναμέτρηση υπέρ της ΑΕΚ χαρίζοντας της την 21η νίκη επί του Παναθηναϊκού. Οι πράσινοι στη διαδρομή της Α Εθνικής έχουν επικρατήσει της Ένωσης 18 φορές ενώ 13 είναι τα ματς που δεν ανέδειξαν νικητή. Οι δυο τους έχουν συναντηθεί και τρεις φορές στα άχαρα πλέι οφ με τον Παναθηναϊκό να μετρά άλλες δύο νίκες και ένα ματς να λήγει ισόπαλο.


Την αρχή έκανε ο Νεστορίδης


Το ημερολόγιο έδειχνε 9 Μαρτίου του 1960 όταν οι δύο ομάδες συναντήθηκαν για πρώτη φορά σε επίπεδο Α Εθνικής. Ο μεγάλο Κώστας Νεστορίδης ήταν αυτός που με ένα σουτ στο 37ο λεπτό νίκησε τον Βουτσαρά και χάρισε τη νίκη στην ΑΕΚ. Το πρωτάθλημα λίγους μήνες αργότερα όμως θα κατέληγε στον Παναθηναϊκό ο οποίος είχε βάψει πράσινα τα πρώτα χρόνια της μεγάλης κατηγορίας.


Ο Παπαεμμανουήλ το πρώτο πράσινο γκολ


Τα παιχνίδια στη Νέα Φιλαδέλφεια πάντα έκρυβαν μεγάλες συγκινήσεις, πολλά γκολ και πλούσιο θέαμα. Στη δεύτερη αναμέτρηση ανάμεσα στις δύο ομάδες νικήτρια ήταν και πάλι η ΑΕΚ με 2-1 έχοντας ως σκόρερ τους Πετρίδη και Σοφιανίδη. Ωστόσο σκόραραν και οι πράσινοι για πρώτη φορά στην κιτρινόμαυρη έδρα με τον «κούνελο», τον Ανδρέα Παπαεμμανουήλ να μειώνει στο σκορ.


28 Μαρτίου 1962 το πρώτο διπλό


Η πρώτη πράσινη νίκη δεν άργησε να έρθει. Το Μάρτιο του 1962 οι πράσινοι με πρωταγωνιστές τον Τουμπέλη που πέτυχε δύο και τον Δομάζο, επικράτησαν με σκορ 3-2 ανατρέποντας το σε βάρος του 2-0 όπως είχε διαμορφωθεί από τους Τσαχουρίδη και Σταματιάδη.


Η πράσινη τριετία (1962-64)


Μετά την πρώτη πράσινη νίκη ακολούθησαν άλλες δύο  συνεχόμενες τα επόμενα χρόνια. Την περίοδο 1962-63 με πρωταγωνιστή τον μεγάλο Βαγγέλη Πανάκη που πέτυχε και τα δύο γκολ της αναμέτρησης το τριφύλλι νίκησε με 2-0, ενώ και την επόμενη χρονιά έφυγαν με τους βαθμούς της νίκης επικρατώντας με 1-0 χάρη σε γκολ του τεράστιου Τάκη Λουκανίδη.

Αυτές οι τρεις συνεχόμενες εκτός έδρας νίκες του τριφυλλιού αποτελούν και το μεγαλύτερο σερί νικών του Παναθηναϊκού επί της ΑΕΚ με γηπεδούχο την Ένωση.


Πρώτη ισοπαλία το 1965


Οι δύο ομάδες για πρώτη φορά μοιράζονται βαθμούς τη σεζόν 1964-65. Οι πράσινοι προηγήθηκαν δυο φορές με τους Παπουτσάκη και Παπαεμμανουήλ αλλά η ΑΕΚ επανήλθε με αυτογκόλ του Σούρπη και γκολ του Νεστορίδη για το τελικό 2-2.


Φάτε μάτια ψάρια το 1975


Στις 20 Απριλίου του 1975 έγινε το πιο χορταστικό ντέρμπι ανάμεσα στις δύο ομάδες καθώς σημειώθηκαν ούτε λίγο ούτε πολύ επτά γκολ. Η ΑΕΚ προηγήθηκε με δύο γκολ των Βάγκνερ και Παπαϊωάννου, ωστόσο ο Παναθηναϊκός μείωσε με τον Αντωνιάδη. Ο Δέδες έκανε το 3-1 αλλά οι πράσινοι ισοφάρισαν με νέο γκολ του Αντωνιάδη κι άλλο ένα του Φυλακούρη. Η ΑΕΚ δεν είχε πει όμως την τελευταία της λέξη και με τον Τάσο να ευστοχεί στο 85′ από το σημείο του πέναλτι διαμορφώθηκε το τελικό 4-3. Ήταν μάλιστα και η πρώτη φορά που κάποια ομάδα θα σημείωνε τέσσερα γκολ στις μεταξύ τους αναμετρήσεις.


Το άστρο του Θωμά και η μεγαλύτερη νίκη της ΑΕΚ


Τόσοι και τόσοι μεγάλοι σκόρερ έχουν περάσει από τις δύο κορυφαίες αθηναϊκές ομάδες, ωστόσο μόνο σε μία αναμέτρηση ποδοσφαιριστής κατάφερε να σημειώσει χατ τρικ. Ήταν στις 3 Απριλίου του 1983 όταν ο Θωμάς Μαύρος με τρία γκολ θα οδηγούσε την ΑΕΚ στην μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας της επί του Παναθηναϊκού με σκορ 4-1. Για την ιστορία να πούμε ότι το 4ο γκολ της Ένωσης πέτυχε ο Αρδίζογλου ενώ για τους πράσινους σκόραρε ο Θ. Δημόπουλος.


Δέκα χρόνια χωρίς νίκη η ΑΕΚ


Φαίνεται πως η τεσσάρα έκατσε βαριά στο πράσινο στρατόπεδο που έκτοτε και για εννιά συναπτές σεζόν δε γνώρισαν την ήττα στη Νέα Φιλαδέλφεια. Από τις 3 Απριλίου του 1983 και το 4-1, η ΑΕΚ νίκησε ξανά στις 4 Απριλίου του 1993, δηλαδή δέκα χρόνια και μία μέρα στο μεγαλύτερο αρνητικό σερί που έχει καταγραφεί ποτέ ανάμεσα στις δύο ομάδες. Σε αυτά τα εννέα χρόνια οι πράσινοι πέτυχαν τρεις νίκες και έξι ματς έληξαν ισόπαλα. Πιο αξιομνημόνευτη νίκη είναι το 0-3 της σεζόν 1986-87 με σκόρερ τους Σαραβάκο, Καραβίδα και Μπατσινίλα.


Η κιτρινόμαυρη τετραετία (1996-99)


Από την τριετία 1962-64 και τις τρεις σερί πράσινες νίκες ουδέποτε μία εκ των δύο ομάδων πέτυχε πάνω από δύο συνεχόμενες νίκες. Μέχρι το 1996. Η ΑΕΚ για πρώτη φορά στην ιστορία των αναμετρήσεων των δύο ομάδων πέτυχε τέσσερις συνεχόμενες νίκες σπάζοντας το σερί του Παναθηναϊκού σχεδόν μετά από 35 χρόνια. Σεζόν 1995-96 ο Κωστής σφραγίζει το 1-0, ενώ ένα χρόνο μετά ήρθε το 3-0 με σκόρερ με σκόρερ τους Μανωλά, Κωστή και Μπατίστα. Σεζόν 97-98 η ΑΕΚ επικρατεί με 2-1 με σκόρερ τους Σαβέφσκι και Νικολαΐδη, ο Γερωργιάδης ΓΧ σκόραρε για τον Παναθηναϊκό. Την τέταρτη συνεχόμενη νίκη, αυτή τη φορά με 2-0, υπέγραψαν οι Λάκης και Σαβέφσκι.


Οι τελευταίες νίκες στη Νέα Φιλαδέλφεια


Η τελευταία πράσινη νίκη στη Νέα Φιλαδέλφεια χρονολογείται στη σεζόν 1994-95 με 1-0 χάρη σε ένα γκολ του Γιάννη Καλιτζάκη. Η ΑΕΚ επικράτησε στο τελευταίο ματς των δύο ομάδων που έγινε στο ιστορικό γήπεδο τη σεζόν 2002-03 όταν και νίκησε με 1-0 με γκολ που πέτυχε ο Ίλια Ίβιτς.


Η πράσινη απάντηση στην τεσσάρα του 1983 ήρθε το 2007


Ένας καταιγιστικός Παναθηναϊκός σάρωσε την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ τη σεζόν 2006-07 με σκορ 4-1 απαντώντας στο 4-1 της Ένωσης από το 1983. Οι Γκούμας, Νίνης, Σαλπιγγίδης, και Ίβανσιτς πέτυχαν τα πράσινα γκολ, ο Καπετάνος το μοναδικό της Ένωσης.


Ισορροπία τον Μάρτιο


Από δύο νίκες και μία ισοπαλία μετρούν οι δύο ομάδες όποτε συναντήθηκαν τον Μάρτιο. Την αρχή έκανε η ΑΕΚ με το γκολ του Νεστορίδη τη σεζόν 1959-60, ενώ και η πρώτη πράσινη νίκη ήρθε Μάρτιο μήνα τη σεζόν 1961-62 με σκορ 3-2. Στις 3 Μαρτίου του 1974 οι πράσινοι επικράτησαν με 2-0 και γκολ των Γραμμού και Αντωνιάδη. Τέσσερα χρόνια μετά νίκησε η ΑΕΚ με το ίδιο σκορ έχοντας ως σκόρερ τους Τάσο και Μουσούρη. Τελευταία φορά που οι δύο ομάδες απαντήθηκαν Μάρτιο μήνα ήταν τη σεζόν 2007-08 όταν και αναδείχτηκαν ισόπαλες με σκορ 1-1 και σκόρερ τους Ριβάλντο και Πόστιγκα.







Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.