Ηρακλής: "110 χρόνια μετά, εκεί που όλα ξεκίνησαν" (pic)

Με εξαιρετικό εδιαφέρον αναμένεται στη Θεσσαλονίκη (12/12) ημερίδα που θα φωτίσει άγνωστες πτυχές ιστορικής σημασίας του Ηρακλή αλλά και του Ομίλου Φιλομούσων όπου βρίσκονται ρίζες του συλλόγου και πριν το 1908 που είναι το έτος ίδρυσής του
Γιάννης Πάγκος
06/12/2018 • 16:36
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερίδα διοργανώνει ο "Ομιλος 1899"
  • shares
Στη φωτογραφία της πρόσκλησης η λεζάντα είναι ενδεικτική και καταδεικνύει τη βαθιά διαδρομή στον χρόνο. "Εκδρομή Ομίλου Φιλομούσων εις Νεοχώριον-8 Ιουλίου 1901". Κι ο τίτλος ακόμη πιο χαρακτηριστικός. "110 χρόνια μετά, εκεί που όλα ξεκίνησαν".
Με ξεχωριστό ενδιαφέρον αναμένεται στη Θεσσαλονίκη (12/12) η ημερίδα που διοργανώνει ο "Ομιλος 1899" και τα αποτελέσματά της.
Πρόκειται για μια έρευνα χρόνων, αποτέλεσμα προσωπικού μόχθου και κόπου των συντελεστών θα φωτίσει άγνωστες πτυχές βαθιάς ιστορικής σημασίας που απηχούν και στην πορεία προς την ίδρυση του Ηρακλή -καθώς στον Ομιλο Φιλομούσων υπάρχουν ρίζες του συλλόγου που ιδρύθηκε λίγα χρόνια αργότερα, το 1908- αλλά και στην πορεία του συλλόγου μέσα στα χρόνια.
Κι όλα αυτά 
λίγες μέρες μετά τη γενέθλια μέρα του Ηρακλή. Στις 29 Νοεμβρίου συμπλήρωσε 110 χρόνια ζωής. 
Το δελτίο Τύπου αναφέρει χαρακτηριστικά: "Ο « Όμιλος 1899» σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το αρχείο Γεωργίου Κωνσταντινίδη διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Από τον Όμιλο Φιλοµούσων στον Ηρακλή…110 χρόνια μετά, εκεί που όλα ξεκίνησαν», την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 8 μμ, στο φουαγιέ του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.
Οι ομιλητές θα αναφερθούν στην ιστορία της Ελληνικής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης, πριν και μετά την απελευθέρωση, μέσα από την εμβληματική δράση των δύο ιστορικών σωματείων. Αναδεικνύεται η συνοχή της Ελληνικής Κοινότητας τα δύσκολα χρόνια της τουρκοκρατίας οι προσπάθειες για την απελευθέρωση της πόλης, η συμβολή του Ηρακλή στο Μακεδονικό Αγώνα, η συμμετοχή του «Ομίλου Φιλομούσων» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1906 και οι πρώτες οργανωμένες προσπάθειες του αθλητισμού στη Βόρειο Ελλάδα.
Ομιλητές
Κωνσταντινίδης Γεώργιος- Δικηγόρος, Μουσικός, Συλλέκτης
Ο εν Θεσσαλονίκη Όμιλος Φιλοµούσων (1899-1909) : Μια τέλεια οργάνωση της εποχής.
Αγγελούδης Στέλιος-Α΄ Αντιπρόεδρος Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής,
Επ. Πρόεδρος Ολυμπιακού Μουσείου Θεσσαλονίκης
Η συμμετοχή και το Ολυμπιακό μετάλλιο του Ομίλου Φιλόμουσων στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες  του 1906 -Η δημιουργία του Ηρακλή η κοινωνική και ιστορική συνεισφορά του Συλλόγου.
Μοσχόβου Ειρήνη-Ιστορική Μουσικολόγος, Μουσειολόγος
Τα πρώτα βήματα του “Ηρακλή” (1908-1912).
Μπλιάτκας Κώστας- Συγγραφέας - Δημοσιογράφος
Ο Ηρακλής 1912-17. Τα άγουρα αλλά ένδοξα χρόνια.
Συντονιστής
Στέφας Ελευθέριος – Ιατρός, μέλος «Ομίλου 1899»


                                              

 
Γράψτε το σχόλιο σας...
17/08/2019 • 07:03

Δρόμος με εμπόδια για Λίβερπουλ, "Σίτι, Άγιαξ. Πάθος για γκολ στη Νορβηγία

Κινδύνους θα αντιμετωπίσει και η Λίβερπουλ στο Σαουθάμπτον ενώ στο ντέρμπι της Premier League η Σίτι είναι φαβορί αλλά η Τόττεναμ έχει την φιλοδοξία να μείνει σε τροχιά κορυφής. Ματς για γκολ περιμένουμε στην Νορβηγία, στο Ναντ αλλά και στο Λεβερκούζεν.