Τζόκερ είναι, μπορεί και να κερδίσεις…

Ο Μάνος Μανουσέλης αναλύει στο προσωπικό του blog τα δεδομένα για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό εν' όψει της έναρξης του δεύτερου γύρου στο Top - 16 της Euroleague.

O δεύτερος γύρος του ΤΟΠ 16 είναι προ των πυλών, ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός ετοιμάζονται για την τελική τους αντεπίθεση με στόχο την πρόκριση στους οκτώ της Ευρωλίγκα και οι αλλαγές στις συνθέσεις των δύο ελληνικών ομάδων είναι περισσότερες παρά ποτέ. 

Οι πράσινοι έχουν βάλει ήδη τρεις νέους αμερικανούς στο ρόστερ τους, δύο γκαρντ, τους Χέϊνζ και Ουίλιαμς και ένα ψηλό, τον Χάντερ και κάνουν αγώνα δρόμου για να τους εντάξουν στο σύνολο. Την ίδια στιγμή ο Ολυμπιακός ψάχνει ως και την τελευταία ώρα (το απόγευμα της Τετάρτης 24 Φεβρουαρίου) τον ιδανικό αντικαταστάτη του Πάτρικ Γιανγκ κάτω από το καλάθι του, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η δεύτερη εποχή του Κώστα Παπανικολάου με την ερυθρόλευκη φανέλα. 

Εχει πραγματικά πολύ ενδιαφέρον να δει ο φίλος του μπάσκετ πως θα εξελιχθούν τα πράγματα τόσο στο πράσινο, όσο και στο κόκκινο στρατόπεδο, με την έννοια ότι για πολλά χρόνια αυτές οι ομάδες είχαν μάθει να κάνουν από ελάχιστες μέχρι καθόλου διορθωτικές κινήσεις στην μέση της χρονιάς, καθώς έκαναν σίγουρες μεταγραφικές επιλογές κάθε καλοκαίρι από το πάνω ράφι και έπαιρναν μηδενικά ρίσκα.

Τα πράγματα, όμως, άλλαξαν και η κρίση που έχει κλονίσει συθέμελα την Ελλάδα μοιραία επηρέασε και το μπάσκετ! Με λίγα χρήματα – σε σχέση με ότι ξοδεύουν οι ανταγωνιστές στην Ευρώπη, αλλά και πολύ λιγότερα συγκριτικά με εκείνα που έδιναν οι ίδιες διοικήσεις στο παρελθόν- καλούνται να βρουν παίκτες που θα κάνουν την διαφορά και μάλιστα στο μικρότερο δυνατό χρόνο προσαρμογής.

Ο Παναθηναϊκός για παράδειγμα θα πρέπει να εντάξει στον τρόπο παιχνιδιού του και στην φιλοσοφία του κόουτς Τζόρτζεβιτς τρεις αμερικανούς από τους οποίους οι δύο (Ουίλιαμς και Χάντερ) έπαιζαν στο NBDL. Το μπάσκετ που παίζεται στην αναπτυξιακή λίγκα του ΝΒΑ είναι μακριά από την πραγματικότητα της Ευρωλίγκα. Εκεί το ζητούμενο είναι να φανούν τα ατομικά χαρακτηριστικά των παικτών που ελπίζουν ότι θα χτυπήσει το τηλέφωνο τους και θα έχουν μια ευκαιρία να παίξουν στο μεγάλο πρωτάθλημα. Η ομαδική τακτική σε άμυνα και επίθεση είναι ψιλά γράμματα, όπως και το δυναμικό παιχνίδι που κυριαρχεί στην Ευρώπη. 

Οι νέοι παίκτες του τριφυλλιού θα πρέπει να περάσουν πολλές ώρες μπροστά στο βίντεο για να προετοιμαστούν για ότι τους περιμένει τις επόμενες ημέρες, αρχής γενομένης από το ματς απέναντι στην Φενέρ. Τα πρώτα δείγματα γραφής, ειδικά για τον Ουίλιαμς όπως έπαιξε απέναντι στον ΠΑΟΚ, είναι κάτι παραπάνω από θετικά με τον αμερικανό να δείχνει πνευματικά ικανός να μπει στο πετσί του ρόλου του, τόσο σαν εκτελεστής, όσο και σαν δημιουργός. Ο Χέινζ μπορεί να μην είναι ίδια κλάση με τον Ουίλιαμς αλλά έχει το συν της ευρωπαϊκής εμπειρίας, αλλά και το ότι μπορεί να παίξει δύο θέσεις, άρα και αυτός έχει στοιχεία που τον καθιστούν σημαντικό στον νέο Παναθηναϊκό.

Σαφώς πιο δύσκολη δουλειά θα είναι η ένταξη του 21χρονου Χάντερ πίσω από τον Ραντούλιτσα. Ο αμερικανός έχει το αθλητικό πακέτο που τόσο πολύ χρειάζεται ο Παναθηναϊκός, αλλά του λείπει η ευρωπαϊκή εμπειρία και θα χρειαστεί χρόνο για να ωριμάσει και να αντιληφθεί σε ποια ομάδα και σε ποιο πρωτάθλημα έχει έρθει. Το θετικό για τον Χάντερ είναι ότι με δημιουργούς σαν τον Διαμαντίδη και τον Καλάθη θα μπορέσει να τελειώσει φάσεις πάνω από το στεφάνι, αλλά και να δώσει λύσεις στο επιθετικό ριμπάουντ χάρις στο άλμα του και τα μακριά του χέρια (6.11 wingspan). 

Το πρόβλημα του Χάντερ με αντιπάλους σαν τον Ούντο και τον Βέσελι θα είναι αμυντικά στην δύναμη καθώς του λείπει ο όγκος, αλλά και η εμπειρία για να μην κάνει εύκολα φάουλ…

Επίσης ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να διαχειριστεί και το γεγονός ότι με τις νέες προσθήκες θα έχει διαφορετική ομάδα στην Ελλάδα σε σχέση με το ρόστερ που θα κατεβάζει στην Ευρωλίγκα. Κάποιοι θα παίζουν ένα παιχνίδι την εβδομάδα και κάποιοι άλλοι θα έχουν διαφορετικό ρόλο και θέση στα παιχνίδια της Πέμπτης, συγκριτικά με ότι θα τους ζητάει ο κόουτς να κάνουν μερικές μέρες αργότερα στο ελληνικό πρωτάθλημα. 

Από την άλλη μεριά ο Τζόρτζεβιτς θα μπορεί πλέον να ματσάρει την ταχύτητα των αντιπάλων του με αντίστοιχα όπλα, ενώ δεν θα χρειάζεται να «εξοντώνει» τον Καλάθη, τον Φελντέϊν και τον Διαμαντίδη χρησιμοποιώντας τους για +30 λεπτά σε κάθε παιχνίδι της ομάδας. Αυτές οι δύο αλλαγές, η πρόσθεση αθλητικής ικανότητας και η απόκτηση βάθους στο ρόστερ, από μόνες τους είναι ικανές να αλλάξουν την πορεία των πρασίνων στη συνέχεια της σεζόν, υπό την προϋπόθεση ότι οι τρεις αμερικανοί δεν θα κάνουν του …κεφαλιού τους, αλλά θα αρπάξουν την ευκαιρία από τα μαλλιά, θα έχουν όρεξη να μάθουν, θα τα δώσουν όλα και θα αποδείξουν ότι ανήκουν στο υψηλό επίπεδο, τόσο σαν χαρακτήρες, όσο και σαν αθλητές.

Για τον Ολυμπιακό θα μπορέσουμε να μιλήσουμε ουσιαστικά όταν εκπνεύσει η προθεσμία που δίνει ο κανονισμός για να γίνουν οι όποιες διορθωτικές κινήσεις στο ρόστερ. Αποδείχθηκε από την περίπτωση του Σον Τζέϊμς ότι το να πάρεις ένα παίκτη, απλά για να κάνεις μια μεταγραφή, δεν έχει κανένα νόημα. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έχει μια πολύ συγκεκριμένη φιλοσοφία, την έχει περάσει στην ομάδα και όποιος έρθει θα πρέπει να είναι ικανός να ακολουθήσει, άρα θα πρέπει να έχει τα απαραίτητα προσόντα: Καλός αθλητής, πεινασμένος να παίξει μπάσκετ και να ξεκινάει την προσπάθεια του από την άμυνα, καλός συμπαίκτης στην επίθεση με διάθεση να είναι ομαδικός και ικανός να τελειώσει φάσεις κοντά στο καλάθι. 

Τα ονόματα που ακούγονται τις τελευταίες ώρες – από τον Μπαρνιάνι που έτσι και αλλιώς δεν έρχεται, ως τον Τόμπσον και τον Μαξίελ – είναι ενδεικτικά του ότι ο Ολυμπιακός είναι διατεθειμένος να κάνει ότι χρειαστεί για να πάρει τον κατάλληλο ψηλό. Και αυτή είναι η αλήθεια: Χωρίς ένα κανονικό πεντάρι τοπ επιπέδου, όσο και να πολεμήσουν οι ερυθρόλευκοι, όσο σκληρά και να προσπαθήσουν, θα κληθούν να δώσουν μια άνιση μάχη στην συνέχεια της Ευρωλίγκα και να κυνηγήσουν θαύματα σε κάθε αγωνιστική. 

Θαύματα, όμως, δεν γίνονται ούτε κάθε μέρα, ούτε κατά παραγγελία. Ας περιμένουμε μερικές ώρες και μετά θα είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε με βάση τα οριστικά στοιχεία την επόμενη ημέρα στο λιμάνι… 

Ετσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί, την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου οι φίλοι τόσο του Παναθηναϊκού, όσο και του Ολυμπιακού θα νιώθουν σα να έχουν παίξει τζόκερ. Ποτέ δεν ξέρεις, μπορεί και να κερδίσεις…   


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.