AOC AGON AG273QCG Review

Μια premium οθόνη για gamers που δεν κάνουν συμβιβασμούς.H σειρά AGON της AOC έχει καταφέρει να...

Μια premium οθόνη για gamers που δεν κάνουν συμβιβασμούς.

H σειρά AGON της AOC έχει καταφέρει να κερδίσει την εκτίμηση των σκληροπυρηνικών και των επαγγελματιών gamers την τελευταία τριετία. Παρόλα αυτά, η AOC δεν επαναπαύεται, αλλά αντιθέτως προσπαθεί να μας προσφέρει όλο και πιο ανταγωνιστικά προϊόντα. Ένα από αυτά είναι και το AG273QCG gaming monitor που αποτελεί μέλος της σειράς AGON 3, η οποία παρουσιάστηκε πέρυσι στην Gamescom. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η εν λόγω οθόνη έχει ήδη αποσπάσει διακρίσεις για τον σχεδιασμό της, καθώς πέρυσι τιμήθηκε με το Red Dot Design Award 2018.

Σχεδιασμένη με γνώμονα τα LAN parties και τα μεγάλα gaming events, όπως το Gameathlon, η AG273QCG συναρμολογείται και αποσυναρμολογείται σε χρόνο dt. Επιπροσθέτως, στην κορυφή του βραχίονα στήριξης της οθόνης συναντάμε μια ιδιαίτερα εύχρηστη λαβή μεταφοράς. Η λαβή αυτή μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ανορθόδοξα μεν, αρκετά αποτελεσματικά δε για την διαχείριση των καλωδίων σας. Η βάση της οθόνης έχει γωνιακό σχήμα V, έτσι ώστε να καταλαμβάνει όσο το δυνατόν λιγότερο χώρο στο γραφείο σας, ενώ η AOC έχει προνοήσει και σε επίπεδο εργονομίας.

Πιο συγκεκριμένα, μπορείτε να ρυθμίσετε το ύψος της με εύρος 11 εκατοστών, να προσαρμόσετε την κλίση της από -5 μέχρι 23 μοίρες ή να περιστρέψετε την οθόνη στον οριζόντιο άξονα από -30 μέχρι 30 μοίρες. Δεν υποστηρίζεται δυνατότητα περιστροφής στον κάθετο άξονα, αν και για να είμαστε ειλικρινείς η απουσία του εν λόγω feature δεν μας ενοχλεί ιδιαίτερα από τη στιγμή που μιλάμε για μια κυρτή οθόνη που απευθύνεται αποκλειστικά σε gamers και όχι σε επαγγελματίες της εικόνας. Η οθόνη είναι αρκετά βαριά (8.16kg με τη βάση), ωστόσο η βάση στήριξης προσφέρει την απαραίτητη σταθερότητα. Ένα αρκετά πρωτότυπο feature είναι τα retractable στηρίγματα των ακουστικών που βρίσκονται στην αριστερή και δεξιά πλευράς της οθόνης. Σε αυτά μπορείτε να τοποθετήσετε τα ακουστικά σας όταν δεν τα χρησιμοποιείτε.

Σε επίπεδο design, η οθόνη δίκαια τιμήθηκε με το Red Dot Design Award 2018, καθώς πρόκειται για μια από τις πιο εντυπωσιακές οθόνες που κυκλοφορούν στην αγορά. To χαρακτηριστικό φινίρισμα στις σκοτεινές αποχρώσεις του μεταλλικού κόκκινου που χρησιμοποιεί στην πλειοψηφία των οθονών της AOC δηλώνει και εδώ παρόν, ενώ τα λεπτά bezels την κάνουν ιδανική για ένα multi monitor setup. H ποιότητα κατασκευής είναι σε γενικές γραμμές κάτι παραπάνω από ικανοποιητική, ωστόσο από την στιγμή που η οθόνη κοστίζει 799 ευρώ ελπίζαμε η βάση της και ο βραχίονας στήριξης να είναι κατασκευασμένοι από μέταλλο και όχι από πλαστικό.

Αυτό που κάνει πάντως την οθόνη να ξεχωρίζει σε επίπεδο σχεδιασμού είναι ο RGB φωτισμός σε σχήμα δαχτυλιδιού (AOC Light FX) που βρίσκεται στο πίσω μέρος της. Υπάρχουν 12 διαφορετικά presets για τον φωτισμό, καθώς και η δυνατότητα πλήρης προσαρμογής της τεχνολογίας στα μέτρα σας. Για να απολαύσετε βέβαια τον φωτισμό αυτό θα χρειαστεί να τοποθετήσετε την οθόνη κοντά σε κάποιον τοίχο. Στο πίσω μέρος της οθόνης συναντάμε και δύο ενσωματωμένα ηχεία ισχύος 2W. Ανάλογα ηχεία συναντάμε σε αρκετές ακόμη οθόνες της αγοράς, ωστόσο η AG273QCG προσφέρει DTS sound κάνοντας την διαφορά.

Σε επίπεδο συνδεσιμότητας, η οθόνη δεν απογοητεύει, καθώς συναντάμε μία είσοδο HDMI 1.4, μία είσοδο DisplayPort 1.2, εξόδους για μικρόφωνο και ακουστικά, καθώς και ένα USB hub το οποίο περιλαμβάνει τέσσερις υποδοχές USB 3.1, οι οποίες υποστηρίζουν fast charge για φόρτιση των συσκευών σας. Η έλλειψη υποδοχής VGA προφανώς θα περάσει απαρατήρητη, ωστόσο μια ακόμη είσοδος HDMI θα ήταν αν μη τι άλλο ευπρόσδεκτη.

Η πρόσβαση στις ρυθμίσεις της οθόνης γίνεται μέσω του joystick που βρίσκεται στο κέντρο του κάτω μέρους τους. Το OSD μενού είναι παραπλήσιο με αυτό που έχουμε συναντήσει στις υπόλοιπες οθόνες της AOC. Οι ρυθμίσεις που αφορούν το gaming βρίσκονται στο Game Setting και οι επιλογές που σας παρέχονται αφορούν το Game Mode, το οποίο έρχεται με presets για FPS, Racing και Real-time Strategy τίτλους και δύο custom profiles, το Shadow Control που σας επιτρέπει να φωτίσετε τις σκοτεινές περιοχές σε ένα game χωρίς να επηρεάσετε την φωτεινότητα του υπόλοιπου περιβάλλοντος, το Game Color που λειτουργεί ως saturation boost και το Dial Point, που σας επιτρέπει να εμφανίσετε ένα σκόπευτρο στο κέντρο της οθόνης.

Μέσω του Luminance μπορείτε να αλλάξετε την αντίθεση, το gamma και την φωτεινότητα του πάνελ, ενώ στο Color Setup σας δίνεται η δυνατότητα να αλλάξετε τον χρωματικό τόνο (θερμό, ψυχρό ή κανονικό), να προσαρμόσετε την ισορροπία των χρωμάτων ανάλογα με τις προτιμήσεις σας και να ενεργοποιήσετε την λειτουργία LowBlue για τη μείωση του επιβλαβούς μπλε φωτός μικρού μήκους κύματος. Το μενού του Light FX σας επιτρέπει να αλλάξετε τον RGB χρωματισμό σε σχήμα δαχτυλιδιού που βρίσκεται στο πίσω μέρος της οθόνης. Τα shortcuts που υπάρχουν (μετακίνηση του joystick προς τα πάνω/κάτω ή αριστερά/δεξιά), επιτρέπουν την γρήγορη εναλλαγή πηγής, την άμεση πρόσβαση στα presets του Game Mode και του Light FX ή την ενεργοποίηση του Dial Point.

Περνώντας στον τομέα της απόδοσης, η AG273QCG μας άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις. Η οθόνη έχει να επιδείξει ένα curved (καμπυλότητα 1800R) 27 ιντσών πάνελ ΤΝ τεχνολογίας, ανάλυσης 2.560×1.440 pixels με ρυθμό ανανέωσης στα 165Hz. Ο λόγος αντίθεσης σύμφωνα με την AOC είναι 1000:1, ωστόσο στην πράξη κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 850:1. Στις εργοστασιακές ρυθμίσεις η φωτεινότητα μετρήθηκε στα 430cd/m2, τιμή που είναι υψηλότερη από την ονομαστική (400cd/m2). H ομοιομορφία της φωτεινότητας δεν είναι σε καμία περίπτωση η καλύτερη δυνατή, καθώς ο μέσος όρος απόκλισης κυμαίνεται στο 7%. Οι αποκλίσεις στην ομοιομορφία της φωτεινότητας είναι ιδιαίτερα εμφανείς στην αριστερή πλευρά της οθόνης και ιδίως στο πάνω αριστερό μέρος της. Είναι δε τόσο εμφανείς που μπορείτε να τις εντοπίσετε με γυμνό μάτι.

Η χρωματική πιστότητα είναι εξαιρετική με μέσο όρο απόκλισης κοντά στο 1.60. Το τυπικό χρωματικό φάσμα που δίνει ο κατασκευαστής είναι 103% sRGB, στην πράξη βέβαια η οθόνη απεικονίζει το 99% του χρωματοχώρου sRGB και το 77% του χρωματοχώρου Adobe RGB. Οι γωνίες θέασης είναι οι τυπικές των TN πάνελ δηλαδή 170 μοίρες στον οριζόντιο άξονα και 160 μοίρες στον κάθετο άξονα.

O χρόνος απόκρισης στα 1ms και ο ρυθμός ανανέωσης στα 165Ηz καθιστούν την AG273QCG ως μια ιδανική gaming οθόνη. Το latency κυμαίνεται στα 3-4ms, κοινώς μιλάμε για μία από τις γρήγορες οθόνες της αγοράς. Η G-Sync τεχνολογία της Nvidia που υποστηρίζει το μόνιτορ εξισώνει το ρυθμό ανανέωσης του με το output της κάρτας γραφικών σας εξαλείφοντας κάθε… υποψία screen tearing. Για να εκμεταλλευτείτε βέβαια τα πλεονεκτήματα του υψηλού ρυθμού ανανέωσης θα χρειαστείτε και την ανάλογη κάρτα γραφικών της Nvidia, όπως μια GTX 1070. Δοκιμάζοντας την οθόνη σε σύγχρονα απαιτητικά games, όπως το Battlefield V, το Shadow of the Tomb Raider και το Devil May Cry 5 μείναμε απολύτως ικανοποιημένοι.

Πηγή: IGN Greece


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.