ΣτΕ: 700.000 ευρώ σε συγγενείς φαντάρου που πέθανε από ηλεκτροπληξία


Με τη σφραγίδα του Συμβουλίου της Επικρατείας επικυρώθηκε αποζημίωση ύψους 700.000 ευρώ στην οικογένεια 20χρονου φαντάρου που, το 2004, βρήκε τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία ενώ υπηρετούσε την θητεία του στο φυλάκιο «Μανίτσας» στην Κορνοφωλιά, στον Έβρο.
 
Ο άτυχος φαντάρος μαζί με άλλους 4 οπλίτες βρήκαν τραγικό θάνατο σε φυλάκιο του Έβρου, όταν προσπάθησαν να ανυψώσουν το μεταλλικό ιστό της σημαίας, αλλά ο άνεμος τον έσπρωξε πάνω στα ηλεκτροφόρα καλώδια της ΔΕΗ, από τα οποία διερχόταν ηλεκτρικό ρεύμα 20.000 βολτ.
 
Παρά το γεγονός ότι η οικογένεια του άτυχου φαντάρου δικαιώθηκε από την πρώτη στιγμή – καθώς το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης της επιδίκασε το συγκεκριμένο ποσό – το Δημόσιο εξάντλησε όλα τα ένδικα μέσα που είχε στη διάθεση του φτάνοντας, μετά από 12  χρόνια, την υπόθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
 
Μετά το Διοικητικό Πρωτοδικείο,  η υπόθεση πήγε στο Εφετείο το οποίο , επίσης, απέρριψε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς του Δημοσίου, λαμβάνοντας υπόψη «τις τραγικές συνθήκες του ατυχήματος και το φρικτό θάνατος του Α.Τ.», την ηλικία του, την προσωπικότητά του, την αποκλειστική ευθύνη του Δημοσίου, την ανυπαρξία ευθύνης του άτυχου φαντάρου  και την οικογενειακή του κατάσταση. Οι δικαστές έκριναν πως το ποσό που επιδικάστηκε, το οποίο αποβλέπει «στην κατά το δυνατόν, ηθική παρηγοριά και ψυχική ανακούφιση των μελών της οικογένειας του θανόντος, προκειμένου να αισθανθούν ελαφρότερη την ψυχική οδύνη που τους προκλήθηκε, είναι εύλογο.
Ωστόσο, το Δημόσιο έκανε και νέα προσφυγή ασκώντας αναίρεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής την οποία οι σύμβουλοι Επικρατείας  απέρριψαν ως απαράδεκτη  επικυρώνοντας την απόφαση του   Εφετείου.
 
Από την Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διενεργήθηκε προέκυψε ότι οι οπλίτες που συμμετείχαν στην προσπάθεια ανύψωσης του ιστού δεν είχαν καμία ευθύνη, ενώ πειθαρχικά ελεγκτέοι  κρίθηκαν, ο διοικητής της 7ης Μ/Κ Ταξιαρχίας, γιατί δεν μερίμνησε για τον έγκαιρο εντοπισμό του κινδύνου και την αποτροπή του, ο διοικητής του 641 ΕΤΠ, γιατί δεν εισηγήθηκε την απομάκρυνση των αγωγών ηλεκτρικού ρεύματος και δεν φρόντισε για την ασφαλή μεταφορά του ιστού της σημαίας και ο διοικητής του 1ου Λόχου Προκαλύψεως, γιατί δεν έδωσε σαφείς οδηγίες για τη μετακίνηση του ιστού και δεν επέβλεψε την εκτέλεσή τους.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.