ΑΕΚ, Πολωνία και Εμπαπέ!

Ο Ισίδωρος Πρίντεζης γράφει από το Κίελτσε για τη δομική αλλαγή του Ουζουνίδη στην ΑΕΚ και την μουντιαλική υπόκλιση στον προσγειωμένο Εμπαπέ...

Στο καταπράσινο Κίελτσε, η πρωταθλήτρια ΑΕΚ οδεύει για το δεύτερο φιλικό της σεζόν με την ΑΕΚ Λάρνακας την Παρασκευή στο Ράντομ (17.00 Novasports), με μπόλικη ποδοσφαιροκουβέντα σε όριο κουτσομπολιού και καθιερωμένης γκρίνιας των δικαιολογημένα απαιτητικών φίλων της, σε αυτό το βασικό στάδιο προετοιμασίας στην Πολωνία. 

Κουβέντα για το αν είναι ήδη έτοιμη ή παντελώς ανέτοιμη, καθόλου ενισχυμένη ή πολύ αποδυναμωμένη, αν ο επιτυχημένος Ουζουνίδης εμπλέκεται παρεμβατικά στις μετεγγραφές ή «τσακώνεται» με τον τεχνικό διευθυντή Λυμπερόπουλο, για το αν ο κόουτς κάνει καλή ή χαλαρή προετοιμασία, γενικώς ακόμη και το πρώτο δείγμα γραφής μετά από μόλις πέντε ημέρες προπονήσεων είναι, όχι πάντως αρκούντως, ικανό να τροφοδοτήσει συζητήσεις επί συζητήσεων.

Ο πήχης άλλωστε από την κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από 24 χρόνια μπήκε ψηλά και ο στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από άλματα πάνω από τον πήχη ή στο ίδιο ύψος και όχι από κάτω. Αρχές Αυγούστου στο πρώτο ευρωμάτς κρίνονται πολλά…

Η ΑΕΚ είναι εμφανώς ανέτοιμη και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά τη δεδομένη χρονική στιγμή, κάνει τακτικά καλή και διαφορετική από την προηγούμενη σεζόν προετοιμασία χωρίς τρια βασικά στελέχη και θέλει ενίσχυση για την υπέρβαση στην Ευρώπη. Δεδομένα όλα αυτά. Όπως δεδομένο είναι ότι τα φιλικά γίνονται για τον προπονητή.

Χρόνος ουσιαστικής, ποιοτικής μετεγγραφικής ενίσχυσης χάθηκε (ο κόουτς δεν θέλει μετεγγραφή για την κίνηση και μόνο, αλλά κίνηση για μετεγγραφή από το πάνω ράφι), έχει όμως η ΑΕΚ σταθερό κορμό πολλών και μάλιστα Ελλήνων παικτών και ικανό και στα δύσκολα τεχνικό. Ο Ουζουνίδης δοκιμάζει Λιβάια κορυφή και μετά Γιακουμάκη και μετά αλλάζει και συστήματα και ενδεχομένως να αλλάξει και ρότα κάποια στιγμή, αν κάτι που έχει σχεδιάσει δεν του βγεί. Δεν είναι εμμονικός. Τον κυνηγάει όμως ο χρόνος.

Στην Πολωνία, ο προπονητής ακολουθεί το δρόμο προετοιμασίας που χάραξε και ένα χρόνο πριν στο Φένλο από τον πάγκο του Παναθηναϊκού. Με Νίκο Γιάγκου και Χριστόφορο Κόλα κάνει προετοιμασία (σε φυσική κατάσταση και τακτική) αγώνων και όχι σεζόν. Με την κλιμακούμενη ένταση που θα έχει το πρόγραμμα της σεζόν. 

Τα υπόλοιπα (για να ανάψει η ποδοσφαιροκουβέντα και να φουντώσει η γκρίνια) στο γήπεδο την Παρασκευή, στο δεύτερο φιλικό με την κυπελλούχο Κύπρου ΑΕΚ Λάρνακας. Για το δεύτερο δείγμα γραφής της πιο σημαντικής αλλαγής που επιφέρει η παρουσία Ουζουνίδη στην ομάδα: «η μπάλα στα πόδια μας, ο αντίπαλος να τρέχει περισσότερο», άρα τεστ κυριαρχικού παιχνιδιού. Το ιδεατό θα ήταν να το δοκίμαζε με πλήρη σύνθεση.

Εδώ, στην διαρκώς αναπτυσσόμενη και στο αθλητικό κομμάτι Πολωνία, αλλιώς περίμεναν οι ποδοσφαιρόφιλοι το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ούτε γιγαντοοθόνες, ούτε πανηγυρισμούς, ούτε θέαμα είχε το φτωχό τελικώς μενού. Η ομάδα τους, η χειρότερη ευρωπαϊκή στη διοργάνωση, απογοήτευσε και είναι από νωρίς στην τηλεόραση, θεατής της ποιοτικής Γαλλίας και του κορυφαίου Εμπαπέ.

Όταν ο Λεονάρντο Ζαρντίμ έριξε (και με την προτροπή της διοίκησης) στα πολύ βαθιά τον Κιλιάν Εμπαπέ ήξερε ότι ήταν τακτικά έτοιμος στα 17 χρόνια να ανταποκριθεί στο ρόλο του βασικού στο πλάι του Φαλκάο. Δεν ήταν άλλωστε η αρχή, αλλά η μέση της σεζόν (Φεβρουάριο του 2016 σκόραρε πρώτο γκολ σε ματς με την Τρουά) και ο μικρός ήταν σαν προπονημένος από καιρό. Ταλέντο δεν ήταν στα 17, βασικός στο κορυφαίο πρωτάθλημα της χώρας ήταν στα 17!

Με τη Μονακό κατέκτησε κόντρα σε όλα τα προγνωστικά το πρωτάθλημα και έβγαλε μάτια με 29 γκολ! Τα μάτια κυρίως της Παρί που τον απέκτησε για παρτενέρ στην επίθεση των Καβάνι και Νεϊμάρ. Για να ξαναπάρει ο μικρός πρωτάθλημα, πανηγυρίζοντας 27 γκολ! Και Κύπελλο. Και Λιγκ Καπ. Και για να αναγκάσει τον Γάλλο εκλέκτορα Ντιντιέ Ντεσάν να τον καλέσει στην εθνική. Βασικός σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Και σκόρερ σε ηλικία εφήβου δυο γκολ που μόνο ο Πελέ έχει καταφέρει. Και φιναλίστ. Την Κυριακή στη Μόσχα. Μύθος.

Ο φοβερός και τρομερός Εμπαπέ έχει κάνει τη διαφορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο και έχει καταπλήξει με την ταχύτητα, την έκρηξη, την τεχνική κατάρτιση και τα τελειώματα των φάσεων τον κόσμο του ποδοσφαίρου, με αποτέλεσμα την έκρηξη υπερβολής και το… κράμα Πελέ και Ρονάλντο να τον ακολουθεί ήδη στον τελικό.

Ευτυχώς που ο καλός φίλος του πανέξυπνου Ζαρντίμ, κόουτς Ντεσάν (μετρ προκρίσεων, συμμετοχών σε τελικούς, μετρ της τακτικής, αν και συντηρητικός βάσει υλικού) τον κρατάει ακόμη προσγειωμένο…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.