Allez l’ OM!

Το στιβαρό και μετρημένο 2-0 του Vélodrome, δίνει τον πρώτο λόγο στη Μαρσέιγ εν όψει της ρεβάνς της Πέμπτης στο Ζάλτσμπουργκ, με τους Μασσαλούς να έχουν κυκλώσει την 16η Μαΐου και τον τελικό του Europa League στη Λιόν.

Η πιο ζωντανή ποδοσφαιρική πόλη της Γαλλίας (ποιό Παρίσι…) ζούσε για τον πρώτο ημιτελικό. Το Vélodrome είχε γεμίσει πολύ ώρα πριν από τη σέντρα. 62.312 εισιτήρια. Ρεκόρ προσέλευσης σε ευρωπαϊκό ματς, μετά την ανακαίνιση του «Ποδηλατοδρομίου». Όχι à guichets fermés, όπως λένε οι Γάλλοι το sold out, αλλά αρκετά κοντά. Το πιο καυτό ποδοσφαιρικό γήπεδο στο «Εξάγωνο» κόχλαζε από νωρίς…

Πήρε την ουσία
Όσοι είχαν στο μυαλό τους το τρελό ματς προ δύο εβδομάδων με την…άλλη Red Bull, τη Λειψία, κατάλαβαν από νωρίς πως το σενάριο θα ήταν διαφορετικό. Αυτό δεν ήταν σίγουρα το καλύτερο ματς της Μαρσέιγ. Κι όμως το τέλος της βραδιάς, βρήκε τους «Φωκαείς» να πηγαίνουν στη γενέτειρα του Μότσαρτ με σημαντική προίκα το 2-0. Οι δύο ομάδες είχαν κοντραριστεί και στους ομίλους. Σε 180 λεπτά οι Αυστριακοί δεν είχαν δεχθεί γκολ. Κι είχαν πετύχει ένα στην έδρα τους. Ο Γκαρσιά ήξερε πως το σημαντικό ήταν να διατηρήσει την εστία του ανέπαφη. Από εκεί και πέρα, το γκολ θα το έβρισκε, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Παγέ όπως Καλάθης
Προς το παρόν δεν είναι στις κλήσεις του Ντεσάν για το Μουντιάλ της Ρωσίας. Με τις εμφανίσεις του, θέλει να σπείρει την αμφιβολία στο Γάλλο εκλέκτορα. Ο Παγέ έχει 12 ασίστ στο πρωτάθλημα κι άλλες 7 στο Europa League. Φάουλ στο 16’ στο δεύτερο δοκάρι, γκολ του Τοβέν. Κίνηση από τα αριστερά στο 63’, ασίστ για τον Ενζί. Κινεί τα νήματα και φαίνεται ικανός να οδηγήσει τη γαλλική ομάδα σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης για πρώτη φορά από το 2004. Αφεντικό στην άμυνα ο Λουίζ Γκουστάβο. Επιτυχημένη η επιλογή του Γκαρσιά να αφήσει στον πάγκο τον αργοκίνητο Ρολάντο και να προτιμήσει τον ποιοτικό Βραζιλιάνο, που έχει καλύτερες τοποθετήσεις και λιγότερα λάθη στο παιχνίδι του. Εξάλλου, στα άκρα δεν υπήρχαν «κανονικά» μπακ, αλλά εξτρέμ. Ο Αμαβί κι ο Σαρ. Παρόλα αυτά, και με τον Πελέ να μην εμπνέει εμπιστοσύνη, οι πρωταθλητές Αυστρίας απέτυχαν για πρώτη φορά στα φετινά νοκ-αουτ να σκοράρουν μακριά από το σπίτι τους. Δύο γκολ στο Σαν Σεμπαστιάν με τη Ρεάλ Σοσιεδάδ, άλλα δύο στη Γερμανία με τη Ντόρτμουντ στους «16», όπως και στη Ρώμη κόντρα στη Λάτσιο στα προημιτελικά. Βεβαίως, η σκωτσέζικη χείρα βοηθείας από τη διαιτησία ήταν σημαντική. Ο άλλοτε καθηγητής Θρησκευτικών, Γουίλιαμ Κάλουμ δεν είδε το χέρι του Τοβέν στη φάση του γκολ, καθώς και το πέναλτι του Λοπέζ στον Λάινερ στην αρχή του δευτέρου ημιχρόνου. 

Έλυσε το πρόβλημα ο Γκαρσιά
Η αναγκαστική –ελέω τραυματισμού- αποχώρηση του Οκάμπος στο 52’ δημιούργησε ρήγμα στην αριστερή πλευρά των γηπεδούχων. Ο Αργεντινός έκανε εξαιρετική αμυντική δουλειά βοηθώντας τον Αμαβί στον περιορισμό του Λάινερ. Σε πρώτο πλάνο, ο τέως προπονητής της Ρόμα, τράβηξε τον Λοπέζ από τα χαφ, τον έβαλε στο αριστερό άκρο για να ελέγχει τα ανεβάσματα του Αυστριακού. Δεν έπιασε. Στο 53’ ο διεθνής με τις Ελπίδες της Γαλλίας κάνει πέναλτι στον Λάινερ –που δεν καταλογίζεται- και 30 δεύτερα αργότερα δεν καλύπτει τον Αμαβί, με αποτέλεσμα ο Βολφ να απειλήσει τον Πελέ. Ο Γκαρσιά βλέπει τον κίνδυνο και δρα. Μέσα ο Ενζί, έξω ο Λοπέζ. Και ανταμείβεται δύο λεπτά και 42 δεύτερα αργότερα με το γκολ του Καμερουνέζου. Κι όχι μόνο με αυτό, αφού ο Ενζί με τη φρεσκάδα του έφραξε το δρόμο του Λάινερ, εξαιρουμένης μιας φάσης στο 72’. Επιθετικά, ο Μήτρογλου είχε non-show, αλλά δεν στοίχισε στην ομάδα του. 

Προβάδισμα, αλλά όχι σιγουριά
Οι αριθμοί είναι στο πλευρό των Γάλλων. Σε 668 ματς στα Κύπελλα Ευρώπης από τη σεζόν 1970-71, στα οποία η γηπεδούχος του πρώτου αγώνα επικράτησε με 2-0, πήρε και την πρόκριση σε ποσοστό 83%. Ωστόσο παρά την πρόοδό της μέσα στη σεζόν, η Μαρσέιγ εξακολουθεί να έχει διακυμάνσεις στην απόδοσή της, ειδικά στο αμυντικό κομμάτι. Επομένως, η Ζάλτσμπουργκ θα έχει τις ευκαιρίες της στη ρεβάνς της Πέμπτης. 

Το τέλειο αντίο του Βενγκέρ
Σε έναν…ιδανικό κόσμο το τελευταίο ματς του Αλσατού στον πάγκο της Άρσεναλ, θα ήταν ένας τελικός επί γαλλικού εδάφους. Με τον Λακαζέτ να σκοράρει στην έδρα της αγαπημένης του Λιόν, από τις Ακαδημίες της οποίας ξεπήδησε. Το πρόβλημα σε αυτό το happy end είναι πως ο Αργεντινός επικεφαλής της λεγεώνας της Ατλέτικο, δεν δίνει του αγγέλου του νερό! Τρέχα τώρα να βάλεις γκολ στην έδρα της ομάδας του Σιμεόνε. Εάν τα καταφέρεις, chapeau…
  


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.