Μεγαλειώδης «ερυθρόλευκη» νίκη και 2η θέση

Οι συνθήκες ήταν αντίξοες, αλλά ο Ολυμπιακός στάθηκε στο ύψος του και πέρασε θριαμβευτικά από τη Γαλλία. Επικράτησε με 79-74 της Νανσί και τερμάτισε στη 2η θέση του Α΄ ομίλου...

Οι συνθήκες ήταν αντίξοες, αλλά ο Ολυμπιακός στάθηκε στο ύψος του και πέρασε θριαμβευτικά από τη Γαλλία. Επικράτησε με 79-74 της Νανσί και τερμάτισε στη 2η θέση του Α΄ ομίλου στην τελευταία αγωνιστική πριν το «ΤΟΡ 16» της Ευρωλίγκα, πετυχαίνοντας παράλληλα και την πρώτη εκτός έδρας νίκη του στην πρώτη φάση της διοργάνωσης. Κι όλα αυτά απόντος του ηγέτη του Βασίλη Σπανούλη και του έτερου τραυματία Λάζαρου Παπαδόπουλου και την ώρα που οι Γάλλοι έκαναν το καλύτερο παιχνίδι τους και χωρίς τους Μπατούμ – Ακινγκμπάλα. Πάντως, το μεγαλύτερο μέρος της αποψινής εκπληκτικής εμφάνισης του το οφείλει στο δίδυμο των Άντιτς (20π.) – Πρίντεζη (18π.) όσον αφορά στην επίθεση, με τον τελευταίο παρέα με τον Κάιλ Χάινς να κάνουν θραύση στα ριμπάουντ και δη στα επιθετικά, τα οποία βοήθησαν τους Πειραιώτες να περάσουν μπροστά στο σκορ και να αυξήσουν τη διαφορά τους, φτάνοντας στην τελική επικράτηση.
Από τους Γάλλους του Μονσού, οι οποίοι είχαν αποκλειστεί έτσι κι αλλιώς, ξεχώρισαν οι Σούλερ (18π.) και Μόερμαν (11π.).

Σε ένα εκπληκτικό επτάλεπτο

Δυναμικά μπήκαν στο παρκέ τόσο οι Γάλλοι, όσο και οι «ερυθρόλευκοι» και στο 2ο λεπτό το ματς ήταν στα ίσα (6-6). Ο Σούλερ είχε αρχίσει να… ζεσταίνεται και να απειλεί το καλάθι των Κυπελλούχων Ελλάδος, αλλά και να οργανώνει και να μοιράζει ασίστ στους συμπαίκτες του. Έτσι, ο Αμερικανός γκαρντ παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Μόερμαν -ο οποίος είχε πετύχει ήδη 6 πόντους- διατηρούσε την ομάδα του μπροστά στο σκορ (15-10, 6΄). Το πρόβλημα που είχε αρχίσει να διαφαίνεται από πλευράς Ολυμπιακού ήταν η αμυντική αντίδραση του στα σκριν της Νανσί. Την ίδια ώρα με ομαδική προσπάθεια στην επίθεση δεν ήθελε να αφήσει την αντίπαλο του να ξεφύγει (19-15, 8΄), αλλά δε μπορούσε  και να την περιορίσει. Ως αποτέλεσμα αυτού στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου βρισκόταν στο -6 (27-21).
Με Αμαγκού και Μπαντιάν και φυσικά και τον Σούλερ οι Γάλλοι άνοιξαν την ψαλίδα. Η διαφορά βρέθηκε σε διψήφιο αριθμό (35-24, 12΄:40΄΄), την ώρα που η νευρικότητα των παικτών του Ίβκοβιτς… έβρισκε ταβάνι. Εντός τριών λεπτών έκαναν 4 ομαδικά φάουλ και ο Σέρβος κόουτς κάλεσε τάιμ άουτ για να τους ηρεμήσει και να τους εξηγήσει πως πρέπει να λειτουργήσουν στην άμυνα. Ζήτησε να συγκεντρωθούν, καθώς είχαν δεχθεί ήδη 34 πόντους και είχαν κάνει 6 λάθη. Παράλληλα, δε μπορούσαν να καλύψουν τους πόντους που έχαναν από την απουσία του Σπανούλη, καθώς ούτε ο Γκετσεβίτσιους από την περιφέρεια, αλλά ούτε και ο Πρίντεζης μέσα από τη ρακέτα (στο α΄ δεκάλεπτο), δεν το κατάφερναν. Ο Πέρο Άντιτς άρχισε να του δίνει ενέργεια και με έξι προσωπικούς πόντους του έκανε το σκορ 37-30 (14΄), αλλά πάλι οι Αμαγκού και Μπαντιάν έδωσαν ανάσες στην ομάδα τους (41-32, 15΄). Το κακό ήταν πως ότι και αν έκανε ο Άντιτς στην επίθεση και ο Σλούκας που τους έδωσε κάποιες καλές άμυνες, οι Πειραιώτες έχαναν ριμπάουντ, είχαν αργές επιστροφές και μόνο οι συνεργασίες των δύο τους απέφεραν (43-36, 18΄). Γι’ αυτό και ο Ίβκοβιτς κόντεψε να τραβήξει τα μαλλιά του βλέποντας τον Άντιτς να πηγαίνει προς τον πάγκο με χτυπημένο χέρι. Ο Πρίντεζης πήρε τη θέση του, πλάι στον Χάινς ο ο οποίος δε βρισκόταν σε καλή βραδιά και αντικαταστάθηκε από τον «μαχητικό» Γλυνιαδάκη. Ο τελευταίος μείωσε στους 3 (43-40, 18΄: 40΄΄) και ο Πρίντεζης στον πόντο (43-42, 19΄) αρχικά, καθώς στη συνέχεια έδωσε το προβάδισμα στον Ολυμπιακό (44-45). Αμέσως ο Σλούκας υπερθεμάτισε και έγραψε το 44-47 του ημιχρόνου. Ο Ολυμπιακός παρουσίασε θεαματική βελτίωση το τελευταίο επτάλεπτο της αναμέτρησης και με επιμέρους σκορ 7-23 άλλαξε τα δεδομένα. 
 
Τριάδα για… βραβείο

Φουριόζος μπήκε ο Άντιτς και στην επανάληψη, επιστρέφοντας στο παρκέ, και έστειλε την ομάδα του στο +7 (44-51, 21΄) -τη μεγαλύτερη διαφορά του. Οι συμπαίκτες του δεν είχαν βρει ακόμη τον τρόπο να σταματήσουν τον Σούλερ και ο Αμερικανός οδήγησε τη Νανσί σε σερί 9-0 και της έδωσε πίσω το προβάδισμα (53-51, 24΄). Με τους Λόινεχαν και Γκραντ να παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, όσον αφορά στην επίθεση και την άμυνα της να πιέζει ασφυκτικά τους ιδίως τους ψηλούς, το επιμέρους σκορ της έφτασε το 16-2 (60-53, 26΄). Οι «ερυθρόλευκοι» από την άλλη, είχαν χάσει το ρυθμό τους και αντιμετώπιζαν αμυντικές δυσκολίες. Από το +7 βρέθηκαν στο -7 και ο «Ντούντα» ψήλωσε την πεντάδα τους, παίζοντας με Άντιτς, Χάινς και Πρίντεζη. Εκεί που ο τελευταίος πήγε να διορθώσει την κατάσταση (60-55, 27΄), ο Άντιτς χρεώθηκε με φάουλ, αλλά ευτήχησε να δει τον Αμαγκού να αστοχεί. Το καλό ήταν το 3ο φάουλ του Αμερικανού πλέι-μέικερ Λάινεχαν, ο οποίος έδινε ρυθμό στους Γάλλους. Ο Σάμνικ όμως δεν άφηνε ανεκμετάλλευτες τις ευκαιρίες που έβρισκε να τρυπώσει στην άμυνα του Ολυμπιακού και γρήγορα έφτασε τους 8 πόντους (64-56, 29΄). Με τις αμυντικές παρεμβάσεις και τα ριμπάουντ του Χάινς, αλλά και του Πρίντεζη και την ευστοχία του Άντιτς, οι παίκτες του Ίβκοβιτς ολοκλήρωσαν την τρίτη περίοδο ευρισκόμενοι στο -3 (64-61).  
Ο Λάινεχαν επέστρεψε στο παρκέ για να καθοδηγήσει την ομάδα του. Οι «ερυθρόλευκοι» άρχισαν να τρέχουν περισσότερο με τον Λούκας (σ.σ. ο οποίος βοηθούσε και στα ριμπάουντ) και βρέθηκαν μια… ανάσα από τη Νανσί (64-53, 32΄). Έπρεπε να περάσει ένα λεπτό χωρίς καλάθι, για να… ξεκολλήσει και ο Πρίντεζης και με ένα τρίποντο να τους στείλει στο +2 (64-66, 33΄). Την ίδια ώρα, ο Μάντζαρης αποχωρούσε από το παρκέ, καθώς σε μια διεκδίκησε φάνηκε να παθαίνει τράβηγμα στο πόδι. Παρόλα αυτά, συνέχισαν με χαμηλό και ευέλικτο σχήμα και με ψηλούς τους Πρίντεζη και Χάινς. Η τακτική του «σοφού» απέδιδε, με τους παίκτες του να τρέχουν ένα 12-0 σερί (64-73, 36΄). Ο Άντιτς έφτασε τους 20 πόντους και οι Χάινς και Πρίντεζης έκαναν θραύση στον τομέα των ριμπάουντ -και δη των επιθετικών- με τον πρώτο να έχει μαζέψει ήδη 10 και τον δεύτερο να παίζει εκπληκτική άμυνα πάνω στον Σάμνικ. Οι παίκτες του Μονσού πέτυχαν τους πρώτους πόντους τους στην τελευταία περίοδο σχεδόν 3΄ πριν τη λήξη (66-73) και ο Μόερμαν έκανε το 68-73 (37΄). Σε ένα κρίσιμο σημείο μπορεί ο Χάινς να έχασε δύο βολές, αλλά διόρθωσε μόνος του το λάθος του (69-75, 38΄). Ο Μόερμαν ευστόχησε από τα 6.75 (71-75. 1΄:30΄΄), ο Λάινεχαν αποβλήθηκε με 5ο φάουλ και με ένα ακόμη επιθετικό ριμπάουντ και ένα κλέψιμο του Άντιτς ο Σλούκας κέρδισε φάουλ (46΄΄) και έκανε το 71-77. Ο Γκραντ «»βομβάρδισε» τον Ολυμπιακό από τα 6.75 (74-77, 35΄΄), ο Σλούκας έκανε λάθος στην επόμενη επίθεση, αλλά ο Πρίντεζης φώναξε ξανά «παρών» και στα 17΄΄ κέρδισε φάουλ και έβαλε και τις δύο βολές. Το 74-79 έμελλε να είναι και το τελικό, καθώς ο Πελεκάνος πήρε και ριμπάουντ μετά και σφράγισε τη μεγαλειώδη νίκη του Ολυμπιακού.
 
Τα δεκάλεπτα: 27-21, 44-47, 64-61, 74-79.

Νανσί (Μονσό): Γκραντ 6(2), Μπαντιανέ 8, Σούλερ 18, Σιλά, Λίνεχαν 8(1), Σάμνικ 10, Αμαγκού 6, Μόερμαν 11(1), Γκρέγκορι 7.
 
Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Χάινς 8, Λούκας 4, Άντιτς 20(2), Κέσελ, Πελεκάνος 5, Γκετσεβίτσιους 6(2), Γλυνιαδάκης 5, Πρίντεζης 18(2), Παπανικολάου 3, Μάντζαρης 2, Σλούκας 8.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.