Toby: The Secret Mine Review

Gotta free them all...To Toby: The Secret Mine είναι ένα 2D puzzle platformer που, κατα κύριο...

Gotta free them all…

To Toby: The Secret Mine είναι ένα 2D puzzle platformer που, κατα κύριο λόγο, αναπτύχθηκε από ένα μόνο άτομο, τον Lukáš Navrátil και κυκλοφόρησε στο Steam το 2015. Μετά από κυκλοφορίες σε κάθε πλατφόρμα, συμπεριλαμβανομένων των Android και iOS, καταφτάνει επιτέλους και στο Nintendo Switch από την Headup Games.

Για όποιον έχει παίξει το platformer-ορόσημο Limbo, το Toby: The Secret Mine θα φανεί άμεσα οικείο. Η αφήγηση είναι μινιμαλιστική (έως και απούσα θα μπορούσε να πεί κανείς), ενώ αντίθετα ο πρωταγωνιστικός ρόλος δίνεται στην ατμόσφαιρα. Ξεκινώντας, ο Toby γίνεται μάρτυρας στην αρπαγή ενός φίλου του και κυνηγώντας τον απαγωγέα, ξεκινάει η περιπέτειά του. Εκεί θα κληθεί να ελευθερώσει όχι έναν, αλλά 26 από τους φίλους του. Η πλήρης απουσία διαλόγων σημαίνει ότι ο παίκτης καλείται να ερμηνεύσει πολλά πράγματα με τον δικό του τρόπο, πράγμα που δεν θα αρέσει σε όλους.

Ο τρόπος χειρισμού του Toby συναγωνίζεται σε απλότητα το storytelling. Πέρα από την κίνηση δεξιά και αριστερά, μπορεί να κάνει άλμα και να αλληλεπιδράσει με το περιβάλλον σε συγκεκριμένα σημεία. Το μικρό σετ κινήσεων δεν επεκτείνεται ποτέ κατά τη διάρκεια των δύο ωρών που διαρκεί ενα playthrough, κυρίως γιατί δεν χρειάζεται να επεκταθεί. Ο αρμονικός συνδυασμός της απλότητας των controls με τα καλόφτιαγμένα physics based puzzles, κανουν το Toby: The Secret Mine μια πολύ ευχάριστη και χαλαρωτική εμπειρία.

Τα διάφορα levels προσφέρουν μια πληθώρα διαφορετικών περιβάλλοντων, το κάθε ένα πιο εντυπωσιακό από το προηγούμενο. Η μεγάλη ποικιλία τους όμως λειτουργεί αρνητικά κάποιες φορές, καθώς ο κόσμος δεν μοιάζει να έχει συνοχή. Τη μια στιγμή θα βρίσκεστε σε μια παιδική χαρά και την αμέσως επόμενη σε μια έρημο, αλλάζοντας και τον καιρό από νεροποντή σε αμμοθύελα σε κλάσματα δευτερολέπτου. Παρ’όλα αυτά κάθε level εντυπωσιάζει με τα χρώματά του, αλλά και τον σχεδιασμό του. Ενώ γενικά είναι αρκετά γραμμικά, υπάρχουν πολλά κρυμμένα περάσματα που θα πρέπει να ανακαλύψετε αν θέλετε να ελευθερώσετε και τους 26 φίλους σας.

Τα διάφορα puzzles που καλείστε να λύσετε είναι επίσης πολύ όμορφα σχεδιασμένα. Στην πλειοψηφία τους θα χρησιμοποιείτε το άλμα σας και κάποια αντικείμενα, όπως μοχλούς ή κουτιά, για να φτάσετε σε σημεία που δεν θα μπορούσατε κανονικά. Καποια απαιτούν λίγο προσεκτικό timing, αλλά γενικά είναι αρκετά εύκολα. Τα λίγα που θα σας παιδέψουν απαιτούν την αποφυγή θανατηφόρων παγίδων και είναι σε αυτά τα σημεία που η υπερβολικά αργή κίνηση του ήρωα αρχίζει να ενοχλεί. Ευτυχώς τα checkpoints είναι πάρα πολύ συχνα και αν πεθάνετε, πιθανότατα θα ξαναρχίσετε στο ίδιο σημείο χωρίς να χάσετε καθόλου από την πρόοδο σας.

Πέρα από τα puzzles που βασίζονται στην κίνηση του Toby, υπάρχουν και κάποιοι γρίφοι, για τη λύση των οποίων θα χρειαστεί να παρατηρήσετε στοιχεία στο περιβάλλον. Είναι λίγοι και τόσο εύκολοι, που μπορεί κανείς να μαντέψει τη λύση ακόμα και χωρίς να έχει όλα τα στοιχεία με λίγο trial and error.

Τα γραφικά του Toby: The Secret Mine είναι από τα δυνατότερά του σημεία. Ενώ υιοθετεί τα black silhouette graphics του Limbo, εισάγει ζωηρά χρώματα στα backgrounds των levels. To έντονο κοντράστ αλλά και η προσοχή στις λεπτομέρειες, τα κάνουν κατά την προσωπική μου γνώμη ακόμα ωραιότερα από τα αντίστοιχα του Limbo. Ο σχεδιασμός των διαφόρων πλάσμάτων είναι χαριτωμένος και εκφραστικός παρά την κυριαρχία του μαύρου χρώματος και τα animations όμορφα. To soundtrack, αν και δεν φτάνει το επίπεδο των γραφικών, είναι ευχάριστο, με κάθε level να έχει κάπως διαφορετικό ρυθμό. Μόνη εξαίρεση η μουσική που παίζει κάθε φορά που κυνηγάει τον Toby ένα τέρας, η οποία γρήγορα καταντάει αγχωτική και κουραστική. Τα sound effects από την άλλη είναι ιδιαίτερα καλά και προσδίδουν ζωντάνια στον κόσμο.

Το review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για το Nintendo Switch, η οποία μας παραχωρήθηκε από την Headup Games.

Πηγή: IGN Greece


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.