Gamescom 2018: Metal Wolf Chaos XD: Συνέντευξη με τον Masanori Takeuchi

To localization που δεν έγινε ποτέ, η συνεργασία με την Devolver και η σύγκλιση της Ιαπωνίας με...

To localization που δεν έγινε ποτέ, η συνεργασία με την Devolver και η σύγκλιση της Ιαπωνίας με την Δύση

Τετάρτη 22 Αυγούστου, 18:00 το απόγευμα. Ο συνάδελφος Ηλίας Αποστολόπουλος βρίσκεται στο booth της Devolver Digital για να τεστάρει το GRIS και εγώ στο ακριβώς διπλανό booth -έχουν ήδη προηγηθεί 15 ραντεβού- ετοιμάζομαι να συνομιλήσω με τον Masanori Takeuchi. H κούραση πάει περίπατο, δίνοντας την θέση της σε μια -ευτυχώς παροδική- αγωνία για το πως θα εξελιχθεί η συνέντευξη. Απέναντι μου βρίσκεται ένας developer με 20ετή εμπειρία στον χώρο, ο οποίος έχει συμμετάσχει σε δεκάδες δημιουργίες της FromSoftware, όπως το Demon’s Souls, το Ninja Blade, το Otogi: Myth of Demons και φυσικά το Metal Wolf Chaos. Το τελευταίο έχει αποκτήσει ένα cult status και σύντομα πρόκειται να διατεθεί για πρώτη φορά στην Δύση, σε μια remastered έκδοση από την Devolver Digital. Πάμε να δούμε λοιπόν τι είχε να μας πει ο Masanori Takeuchi για αυτή την κυκλοφορία, καθώς και για τη συνεργασία της FromSoftware με την Devolver Digital.

1) Πώς προέκυψε το Metal Wolf Chaos;

“To concept του Metal Wolf Chaos ξεκίνησε ως εξής: H FromSoftware ήταν διάσημη στην Ιαπωνία για το mech games της, όπως το Armored Core. Εντούτοις με βάση το feedback που λάβαμε υπήρχαν παίκτες που θεωρούσαν την σειρά Armored Core ως υπερβολικά πολύπλοκη, καθώς έπρεπε να κάνεις customize το mech σου κ.ο.κ. Αρκετοί επίσης δεν μπορούσαν να συνηθίσουν και το μοντέλο χειρισμού. Οπότε η ιδέα μας ήταν να κάνουμε ένα mech game, το οποίο θα ήταν προσβάσιμο από όλους τους παίκτες.”

2) Γιατί το πρωτότυπο Metal Wolf Chaos δεν κυκλοφόρησε ποτέ στην Ευρωπαϊκή αγορά;

“Ήταν καθαρά θέμα timing. To παιχνίδι κυκλοφόρησε μόνο στην Ιαπωνία, αλλά έφτασε στα ράφια των καταστημάτων στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2004. Την ίδια περίοδο το πρωτότυπο Xbox έφτανε στα τέλη του κύκλου ζωής του. Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στις μέρες μας, η FromSoftware τότε είχε περιορισμένους πόρους, οπότε δεν μπορούσε να κυκλοφορήσει το Metal Wolf Chaos σε παγκόσμια κλίμακα. Το σκεπτικό μας λοιπόν ήταν να το κυκλοφορήσουμε πρώτα στην Ιαπωνία και μετά να το κάνουμε localize στην Δύση. Η διαδικασία αυτή θα έπαιρνε από έξι μήνες μέχρι και ένα χρόνο, οπότε αν μπαίναμε σε αυτή τη διαδικασία το Metal Wolf Chaos θα έβγαινε πάνω στο λανσάρισμα του Xbox 360. Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι εξαρχής τα σχέδια της εταιρείας ήταν να το κυκλοφορήσει τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Αμερική, αλλά για τους παραπάνω λόγους πάρθηκε μια καθαρά… business decision ότι θα έπρεπε να ακυρωθούν οι δυτικές εκδόσεις.”

3) Τι βελτιώσεις περιμένουμε να δούμε στο Metal Wolf Chaos XD; (προς στιγμή κατά τη διάρκεια της συνέντευξης είπαμε Metal Gear Chaos XD και όπως ήταν αναμενόμενο ο Masanori Takeuchi ξέσπασε σε γέλια)

“O πρωταρχικός μας στόχος είναι να προσφέρουμε την πρωτότυπη Xbox εμπειρία σε αυτούς που δεν είχαν την ευκαιρία να το παίξουν στο παρελθόν. Όπως ανέφερα παραπάνω, το παιχνίδι δεν κυκλοφόρησε έξω από την Ιαπωνία λόγω συγκεκριμένων αρνητικών συγκυριών. Πιστεύουμε ότι το κοινό στο οποίο απευθύνεται το Metal Wolf Chaos XD είναι οι παίκτες που γνωρίζουν το παιχνίδι, αλλά δεν είχαν την ευκαιρία να το δοκιμάσουν στο Xbox. Για αυτόν ακριβώς το λόγο θέλαμε να προσφέρουμε την αυθεντική εμπειρία, οπότε δεν προβήκαμε σε αλλαγές στο gameplay και στο περιεχόμενο του Metal Wolf Chaos. Πλέον βέβαια το παιχνίδι θα τρέχει σε 16:9 aspect ratio και όχι σε 4:3, στα 1080p ή σε 4K. Θα υπάρξουν επίσης κάποιες βελτιώσεις στα textures και στα character models.”

4) Τα τελευταία χρόνια η FromSoftware απέκτησε ένα cult status λόγω της σειράς Dark Souls, εντούτοις στο παρελθόν ήταν εξίσου αφοσιωμένη στη σειρά Armored Core. Γιατί πιστεύετε ότι τα mech games δεν είναι τόσο δημοφιλή πλέον και γιατί δεν βλέπουμε περισσότερες κυκλοφορίες σε αυτό το είδος;

“Αυτή είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση. Οι developers που αναπτύσσουν mech games εστιάζουν τις δραστηριότητές τους στην Ιαπωνία, εκεί δηλαδή όπου υπάρχει κοινό. Αισθάνομαι ότι η αντίληψη που υπάρχει για τα mechs και ρομπότ στην Ιαπωνία, είναι τελείως διαφορετική από αυτή που υπάρχει στη Δύση. Οι Ιάπωνες όταν βλέπουν ένα anime ή ένα game με mechs σαν το Gundam αντιλαμβάνονται το mech ως ένα χαρακτήρα. Οπότε όταν οι developers δημιουργούν ένα game παρουσιάζουν το mech ως ένα χαρακτήρα και όχι ως ένα ρομπότ, το οποίο πιλοτάρετε από κάποιον άνθρωπο. Στην Δύση οι παίκτες εκλαμβάνουν το mech ως ένα εργαλείο ή ως μια μηχανή, οπότε όταν παίζουν ένα mech game ξενίζονται από το γεγονός ότι το mech αποδίδεται ως ένας χαρακτήρας και δεν μπορούν να ταυτιστούν μαζί του. Αυτός πιθανώς είναι ο λόγος που τα mech games δεν τα πηγαίνουν τόσο καλά από εμπορικής πλευράς στη Δύση και ακριβώς επειδή δεν υπάρχει μεγάλο κοινό οι κυκλοφορίες σε αυτόν τον χώρο γίνονται όλο και πιο λίγες.”

5) Προς πληροφόρησή σας θα ήθελα να αναφέρω ότι μεγάλωσα βλέποντας anime όπως το Getter Robo ή το Mazinger και μπορώ να πω ότι όσοι γεννηθήκαμε στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 μεγαλώσαμε με ιαπωνικά anime, μήπως λοιπόν υπάρχει μια παραπληροφόρηση σχετικά με το γεγονός ότι η Δύση δεν μπορεί να κατανοήσει την ιαπωνική κουλτούρα των mechs;

“To feedback που έχω λάβει αυτά τα χρόνια από τους δυτικούς παίκτες είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που έχω λάβει από τους Ιάπωνες. Ενδεχομένως κάποιοι παίκτες εκτός συνόρων Ιαπωνίας να καταλαβαίνουν την κουλτούρα των mechs, αλλά αποτελούν την μειοψηφία.”

6) Αν το Metal Wolf Chaos XD έχει θετική απήχηση στους παίκτες και σημειώσει ικανοποιητικές πωλήσεις υπάρχει περίπτωση να δούμε ένα sequel ή κάποιο νέο IP αντίστοιχης αισθητικής;

“Επειδή το Metal Wolf Chaos κυκλοφόρησε πριν από 14 χρόνια και όπως είναι φυσικό δεν σκεφτόμουν τότε πως θα αντιληφθούν οι παίκτες το game 14 χρόνια μετά αισθάνομαι κάπως αγχωμένος. Αν το Metal Wolf Chaos XD τύχει θερμής αποδοχής και σημειώσει ικανοποιητικές πωλήσεις, τότε προφανώς και θα ήθελα να επιστρέψω στον κόσμο του και να πειραματιστώ περισσότερο.”

7) Πως προέκυψε η συνεργασία σας με την Devolver Digital;

“Χωρίς η FromSoftware να έχει κάποια προηγούμενη συνεργασία με τη Devolver προέκυψε από του πουθενά ένα ένα post της τελευταίας στο Twitter το οποίο έλεγε: Count as in to help Metal Wolf Chaos get out to more gamers if From Software wants some help. Μείναμε έκπληκτοι γιατί ναι μεν γνωρίζαμε την Devolver ως εταιρεία, αλλά δεν είχαμε επικοινωνία μαζί τους. Δεν ήμασταν καν σίγουροι αν στο εν λόγω tweet η Devolver μιλούσε σοβαρά ή αν μας έκανε πλάκα. Στην πορεία όμως και αφού το tweet είχε τεράστια απήχηση (περισσότερα από 3.000 retweets και περισσότερα από 4.000 likes) η Devolver Digital μας πλησίασε ξανά και μας είπε ότι υπάρχει κοινό για το παιχνίδι όποτε ας προχωρήσουμε σε συνεργασία.”

8) Θα ήθελα να κλείσω με μια γενική ερώτηση, η οποία αφορά συνολικά την ιαπωνική βιομηχανία των video games. Τα τελευταία χρόνια οι ιαπωνικές εταιρείες έχουν επανέλθει δυναμικά με πολλά games και πιο “φρέσκες” ιδέες και έχουν επανακτήσει την θέση στην αγορά που είχαν παλιότερα στο παρελθόν. Πως εξηγείτε αυτό το γεγονός; Μήπως τα προηγούμενα χρόνια είχαν γίνει κάποια λάθη και τώρα οι ιαπωνικές εταιρείες έχουν αναγνωρίσει αυτά τα λάθη και έχουν μάθει από αυτά ή η άνοδος της ιαπωνικής βιομηχανίας οφείλεται απλά σε ευνοϊκές συγκυρίες;

“Κατά την δική μου θεωρία υπάρχουν δύο λόγοι, οι οποίοι αλληλοσυνδέονται και περιγράφουν την κατάσταση που περιγράψατε. Ένας από τους λόγους είναι ότι πράγματι οι ιαπωνικές εταιρείες έκαναν λάθη στο παρελθόν, αλλά τα αναγνώρισαν και φρόντισαν σταδιακά να βελτιώσουν τις δημιουργίες τους και να προχωρήσουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι νέες γενιές παικτών είναι πολύ πιο εξοικειωμένες με την ιαπωνική κουλτούρα, κοινώς η Δύση προσεγγίζει σταδιακά την Ιαπωνία. Η σύγκλιση αυτή είναι ο λόγος που παρατηρείται το φαινόμενο, στο οποίο αναφερθήκατε.”

Βρείτε τα πάντα για την Gamescom 2018 στο ειδικό hub του IGN Greece.

Πηγή: IGN Greece


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.