Αναλύοντας τον Σκίμπε

Ο Αποστόλης Λάμπος αναλύει τις πρώτες κλήσεις του Μίχαελ Σκίμπε για την Εθνική του 2020 και εξετάζει τις περιπτώσεις που έκαναν θόρυβο και αυτές που δεν επιλέχθηκαν.

Μέσα στην τούρλα του Σαββάτου ήρθαν κι οι κλήσεις του Μίχαελ Σκίμπε για τα παιχνίδια της Εθνικής μας ομάδας απέναντι σε Ελβετία και Αίγυπτο. Ο Γερμανός κάλεσε 27 παίκτες για τα πρώτα ματς της νέας εποχής της Γαλανόλευκης οι περισσότεροι εκ των οποίων τράβηξαν το περισσότερο κουπί την περασμένη διετία. 

Η προσθήκη των Λημνιού και Κουλούρη είναι οι μοναδικές νέων παικτών στην Ανδρών, ενώ και η κλήση του Γιαννιώτη ήρθε ως επιβράβευση για την εξαιρετική του σεζόν με τα χρώματα του Ατρόμητου. Για δεύτερη φορά στην Εθνική και ο Μπάρκας μετά τα φιλικά στην Αυστραλία, ενώ μετά από καιρό επέστρεψε ο Μπακάκης. 

Σπουδαία επιστροφή είναι και αυτή του Νίκου Καρέλη ο οποίος έλειψε πολύ από την Εθνική μας ομάδα εξαιτίας του πολύμηνου τραυματισμού του. Οι υπόλοιποι 22 ποδοσφαιριστές αποτέλεσαν σταθερές επιλογές του Γερμανού σε όλη την προκριματική φάση του Μουντιάλ της Ρωσίας που σηματοδότησε την επιστροφή της ομάδας σε υψηλό επίπεδο αν και δεν πέτυχε τον τελικό της στόχο.

Ήδη με την ανακοίνωση της αποστολής υπήρξαν και οι πρώτες αντιδράσεις καθώς αυτό αποτελεί κάτι σαν εθνικό σπορ, να κρίνονται και να κατακρίνονται οι επιλογές του εκάστοτε ομοσπονδιακού τεχνικού. Άλλωστε είναι γνωστό πως οι Έλληνες έχουμε όλοι από μία γνώμη επί παντός επιστητού. 

Δε χρειάζεται ασφαλώς να προσπαθήσουμε από εδώ να «σβήσουμε» τη φωτιά που άναψε σε social media και δημοσιογραφικά γραφεία και αυτή η αποστολή. Θα προσπαθήσω όμως να σταχυολογήσω μερικές περιπτώσεις που περιβάλλονται από κάποια αν μη τι άλλο σωστά επιχειρήματα.

Η περίπτωση Πασχαλάκη

Αναμφίβολα ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ έχει κάνει πάρα πολύ καλή σεζόν από τη μέρα που αντικατέστησε τον Ρέι. Η θέση παιζόταν ανάμεσα σε αυτόν και τον Μπάρκα με τον Σκίμπε να επιλέγει τον Μπάρκα. Ο τερματοφύλακας του Δικέφαλου του βορρά έχει 18 συμμετοχές φέτος σε πρωτάθλημα και κύπελλο με ένα εντυπωσιακό σερί απαραβίαστης εστίας, ενώ ο Μπάρκας που μπήκε στη σεζόν τραυματίας έχει δέκα ματς σε όλες τις διοργανώσεις. 

Η επιλογή Σκίμπε έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο Μπάρκας βρίσκεται όλα τα προηγούμενα χρόνια (από το 2013) στους κόλπους των Εθνικών ομάδων έχοντας επιδείξει μεγάλη σταθερότητα τόσο στη Νέων όσο και στην Ελπίδων. Αυτός είναι ο λόγος που πήρε εκείνος την κλήση τη δεδομένη χρονική στιγμή, όπως φυσικά ότι μετά τον τραυματισμό του έχει επανέλθει σε πολύ καλή κατάσταση. Φυσικά και ο Πασχαλάκης είναι στα υπόψη των υπευθύνων, όπως είναι και ο Οδυσσέας Βλαχοδημος, αλλά και ο Αθανασιάδης. 

Η περίπτωση Κουλούρη

Ο επιθετικός του ΠΑΟΚ ίσως αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς. Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο 22χρονος φορ έχει παίξει φέτος ήδη σε 24 ματς σε πρωτάθλημα, κύπελλο, Europa League και Εθνική Ελπίδων. Όπως και ο Μπάρκας είναι μια περίπτωση στην οποία η Εθνική Ελλάδος έχει επενδύσει και περιμένει πολλά. Το γεγονός ότι έχει σκοράρει μόνο τρεις φορές σίγουρα προβληματίζει αλλά ο Σκίμπε έχει αποφασίσει να τον στηρίξει.

Το επιθετικό πρόβλημα της Εθνικής ομάδας είναι δεδομένο, ωστόσο αναζητώντας κανείς επιθετικούς που θα μπορούσαν να σηκώσουν το βάρος δυσκολεύεται να φτάσει σε αξιόλογα ευρήματα. Ο Γιακουμάκης και ο Μανιάς είναι δύο επιθετικοί που παρακολουθούνται ωστόσο τη δεδομένη χρονική στιγμή θεωρήθηκε πως ο Κουλούρης πρέπει να πάρει την ευκαιρία του.

Οι «Ατρόμητοι»

Στον Ατρόμητο υπήρχε έντονη δυσαρέσκεια από το γεγονός ότι κλήθηκε μόνο ο Γιαννιώτης, την ώρα που η ομάδα αποδίδει εξαιρετικό ποδόσφαιρο, βασισμένη σε ελληνικό κορμό και υπάρχουν αρκετοί παίκτες τους οποίους ο Σκίμπε παρακολουθεί διά ζώσης σε όλα τα ματς στο Περιστέρι και όχι μόνο. Πρόκειται για τους Κιβρακίδη, Γιαννούλη, Ρισβάνη, Χατζηισαΐα και Βασιλακάκη. 

Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Σε ότι έχει να κάνει με τον Κιβρακίδη ναι μεν ήταν στο μπλοκάκι του Σκίμπε, ωστόσο προτιμήθηκε ο Μπακάκης που κάνει μια εκπληκτική σεζόν με την πρωτοπόρο ΑΕΚ. Για τον Ρισβάνη ο προπονητής της Εθνικής έχει εκφραστεί με τα καλύτερα λόγια και θεωρείται ήδη διεθνής, ωστόσο για να μπει κάποιος παίκτης στα στόπερ της Εθνικής δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο.

Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τον Χατζηισαΐα ο οποίος ίσως κάνει την καλύτερη σεζόν στην μέχρι τώρα καριέρα του. Στη συγκεκριμένη θέση υπάρχουν οι Παπασταθόπουλος, Μανωλάς, Παπαδόπουλος και Ρέτσος. Οι διόσκουροι του Ατρόμητου θα χρειαστεί να κάνουν λίγη ακόμα υπομονή μέχρι να δουν τα ονόματά τους στις κλήσεις της Εθνικής.

Οι παίκτες που χτύπησαν περισσότερο από πολλούς την πόρτα της Εθνικής και ίσως θα μπορούσαν να βρίσκονταν ανάμεσα τους εκλεκτούς ήταν οι Γιαννούλης και Βασιλακάκης. Ο αριστερός μπακ του Ατρόμητου έπεσε πάνω στους Σταφυλίδη, Λυκογιάννη και Τζαβέλλα και δεν πήρε την κλήση.

Ο Βασιλακάκης με 29 συμμετοχές και 6 γκολ σε πρωτάθλημα και κύπελλο είναι ο παίκτης που ίσως νιώθει πιο αδικημένος από όλους. Αφενός γιατί στο χώρο του κέντρου η Εθνική αντιμετώπισε πρόβλημα όλη τη διετία με Σκίμπε και αφετέρου γιατί μπορεί να δώσει λύσεις τόσο ως «εξάρι», όσο και ως «οχτάρι» αλλά και ως «δεκάρι». Στα 29 του χρόνια δε σταματά να έχει όνειρο την κλήση στην Ανδρών μετά από εκείνη στην Ελπίδων το 2011. 

Ας δούμε και τι έχουν κάνει τη φετινή σεζόν σε συμμετοχές οι 27 του Σκίμπε:

Μπακασέτας: 41
Χριστοδουλόπουλος: 41
Παπασταθόπουλος: 40
Φορτούνης: 38
Μπακάκης: 34
Ζέκα: 34
Πέλκας: 33
Μανωλάς: 33
Τζιόλης: 31
Ρέτσος: 30
Λημνιός: 28
Παπαδόπουλος: 28
Λυκογιάννης: 28
Κουρμπέλης: 27
Τζαβέλλας: 27
Ταχτσίδης: 26
Γιαννιώτας: 25
Κουλούρης: 24
Γιαννιώτης: 23
Μήτρογλου: 22
Δώνης: 18
Σάμαρης: 17
Καρέλης: 15
Τοροσίδης: 15
Καρνέζης: 14
Μπάρκας: 10
Σταφυλίδης: 10

Να σημειώσουμε ότι οι συμμετοχές αφορούν εγχώρια πρωταθλήματα, κύπελλα, ευρωπαϊκές διοργανώσεις αλλά και συμμετοχές με τις Εθνικές ομάδες ανδρών ή ελπίδων. Λάζαρος και Μπακασέτας έχουν τις περισσότερες συμμετοχές από όλους (41 τον αριθμό), ενώ ο Παπασταθόπουλος ακολουθεί με 40 αγώνες μέχρι στιγμής. Τα λιγότερα ματς από όλους έχουν οι Σταφυλίδης και Μπάρκας με 10.

Αν η εντεκάδα έβγαινε με βάση τις συμμετοχές τότε αυτή θα απαρτιζόταν από τους Γιαννιώτη στο τέρμα, Παπασταθόπουλο, Μανωλά στα στόπερ, δεξί μπακ τον Μπακάκη, αριστερό τον Ρέτσο (ή και το ανάποδο), αμυντικά χαφ τους Ζέκα και Τζιόλη, μεσοεπιθετική τριάδα τους Λάζαρο, Μπακασέτα στα άκρα και τον Φορτούνη δεκάρι και επιθετικό τον Κουλούρη. Τρεις αλλαγές θα ήταν ο Παπαδόπουλος για την άμυνα, ο Πέλκας για τα χαφ και ο Μήτρογλου για την επίθεση.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.