Άμυνα στο όριο του φάουλ επί 40 λεπτά

Ο Μάνος Μανουσέλης γράφει στο προσωπικό του blog για την επικείμενη αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τη Φενέρμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη και το πώς οι «πράσινοι» θα μπορέσουν να πάρουν τη νίκη.

Κάθε παιχνίδι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και μια ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς είναι ιδιαίτερο! Πως μπορεί να γίνει διαφορετικά όταν μιλάμε για την πιο πετυχημένη ομάδα στην ιστορία της Ευρωλίγκα και τον προπονητή που την οδήγησε στον τίτλο ούτε μία, ούτε δύο, αλλά πέντε φορές! Το γεγονός ότι επιπλέον μιλάμε για την πρεμιέρα του ΤΟΠ 16, κάνει τον αγώνα στους πράσινους και την Φενέρ «must see in TV»!

Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς, λοιπόν, ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη για να συναντήσει τον πρώην προπονητή του,  στην ίδια πόλη από την οποία ξεκίνησαν την απίθανη περιπέτεια τους στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Μια ολόκληρη γενιά φίλων του μπάσκετ σημαδεύτηκε από το φινάλε του τελικού ανάμεσα στην Μπανταλόνα και την Παρτιζάν. Τέσσερα δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη ο Τόμας Τζοφρέσα με μια εκπληκτική προσπάθεια έκανε το 70-68 για τους Ισπανούς. Οι Καταλανοί έκαναν το μοιραίο λάθος να πανηγυρίσουν πριν ακουστεί η κόρνα της λήξης. Τέσσερα δεύτερα αποδείχτηκαν αρκετά για να πάει η μπάλα από την μια μεριά του γηπέδου στην άλλη και να πετύχει ο Σάσα Τζόρτζεβιτς το τρίποντο της ζωής του! Ηταν μία από τις συγκλονιστικότερες στιγμές στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ και μόνο η αρχή τόσο για τον Ομπράντοβιτς ως κόουτς και τον Σάλε ως αθλητή…

Τα παιχνίδια της μοίρας έφεραν σήμερα τους ίδιους ανθρώπους αντιμέτωπους ως προπονητές στον Παναθηναϊκό και την Φενέρ. Προφανώς το κοινό τους παρελθόν δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο από το ότι έχουν τις εμπειρίες και την ικανότητα να οδηγήσουν δύο πολύ μεγάλους συλλόγους σε στιγμές μεγάλης πίεσης και σε αγώνες με σημασία. Για την ακρίβεια μιλάμε για ένα ματς που οι γηπεδούχοι οφείλουν να κερδίσουν, ενώ οι φιλοξενούμενοι μπορούν να τον δουν σαν ευκαιρία να πετύχουν κάτι πολύ σημαντικό, χωρίς να έχουν το …μαχαίρι στο λαιμό τους. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα εύκολο παιχνίδι για τους πράσινους διότι ακόμη και αν χάσουν, ο στόχος θα παραμείνει ξεκάθαρος μπροστά τους και η τύχη τους θα συνεχίσει να είναι στα χέρια τους.

 

Οι αριθμοί λένε ότι η Φενέρ έχει την τρίτη άμυνα στην Ευρωλίγκα καθώς επιτρέπει 70.7 πόντους στον αντίπαλο και ο Παναθηναϊκός την ακολουθεί στην τέταρτη θέση δεχόμενος 71 πόντους κατά μέσο όρο. Στην πραγματικότητα, όμως, μιλάμε για δύο εξαιρετικές επιθετικές ομάδες με τους Τούρκους να έχουν ένα ολ σταρ ρόστερ από κορυφαίους (και πολύ ακριβοπληρωμένους) παίκτες και τους Ελληνες να έχουν στο τιμόνι παίκτες σαν τον Διαμαντίδη και τον Καλάθη. Η ποιότητα των αθλητών είναι τέτοια που εξασφαλίζεται ότι θα γίνει ένα αξέχαστο ματς που θα κριθεί στις λεπτομέρειες και σε καμία περίπτωση δεν θα είναι μια μάχη μεταξύ …βαρβάρων που προσπαθούν να νικήσουν μόνο από την άμυνα.

 

ΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ … ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ

Απέναντι στους Διαμαντίδη, Καλάθη θα βρεθεί ένας άλλος πολυσυζητημένος Ελληνας γκαρντ, ο Κώστας Σλούκας (καλύτερος πασέρ της Φενέρ με 4 ασίστ ανά αγώνα) που μαζί με τον Μπόμπι Ντίξον μεταφέρουν στο παρκέ την φιλοσοφία του Ομπράντοβιτς. Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι και οι δύο ομάδες έχουν από ένα «κοντό» που επιστρέφει σιγά – σιγά μετά από τραυματισμό. Ο μεν Παναθηναϊκός περιμένει πολλά από τον Παπά, η δε Φενέρ από τον Χίκμαν καθώς είναι δεδομένη η ικανότητα τους τόσο στην δημιουργία, όσο και στην εκτέλεση.

 

Στους πλάγιους το ματσάρισμα των παικτών θα οδηγήσει σε μια πολύ σκληρή μάχη ανάμεσα στους Μπογκντάνοβιτς, Κάλινιτς, Ντατόμε και τους Φελντέϊν, Πάβλοβιτς, Γιάνκοβιτς. Από τα ποσοστά τους στα σουτ τριών πόντων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό το πώς θα εξελιχθεί ο αγώνας. Οποια ομάδα σουτάρει καλύτερα από την περιφέρεια θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί καλύτερα και τους ψηλούς της καθώς δεν θα υπάρχουν τόσο πολλές βοήθειες μέσα στην ρακέτα.

 

Η μονομαχία ανάμεσα στους Βέσελι και Ραντούλιτσα στο κέντρο της ρακέτας θα κρίνει επίσης πολλά. Ο Τσέχος με τα μακριά χέρια και το εκπληκτικό άλμα μπορεί να σκεπάσει το καλάθι, αλλά ο Σέρβος έχει την τεχνική να τον αποφύγει και να αποτελέσει όπως συνήθως βασικό σημείο αναφοράς στο επιθετικό πλάνο του Τζόρτζεβιτς. Το ζητούμενο για τον ψηλό του τριφυλλιού θα είναι να τα πάει καλά και στην άμυνα, καθώς ο Βέσελι είναι πρώτος σκόρερ και πρώτος ριμπάουντερ της Φενέρ.

 

Από εκεί και πέρα το ζευγάρι Γκιστ – Ούντο πιθανότατα θα …αλληλοεξουδετερωθεί, καθώς πρόκειται για παίκτες με εξωπραγματικά αθλητικά προσόντα, ενώ μνήμες από παλιές εποχές θα φέρει και το δίδυμο Φώτση – Αντιτς! Σπουδαίο νέο για τον Παναθηναϊκό είναι ότι ο Κούζμιτς ξεπέρασε τον τραυματισμό του γιατί η ομάδα χρειάζεται την συνεισφορά του κοντά στο καλάθι, τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά! Στον πίνακα που ακολουθεί βλέπουμε ποιοι είναι οι κορυφαίοι της κάθε ομάδας στις βασικές στατιστικές κατηγορίες με τους Βέσελι και Καλάθη να κυριαρχούν. 

 

ΦΕΝΕΡ

 

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ

13.1 / Βέσελι

ΠΟΝΤΟΙ

11.8 Γκίστ

6.2 / Βέσελι

ΣΥΝΟΛΟ ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ

5.0 / Καλάθης

2.4 / Βέσελι

ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ  ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ

2.0 / Κούζμιτς

3.8 / Βέσελι

ΑΜΥΝΤΙΚΑ  ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ

4.3 / Καλάθης

4.0 / Σλούκας

ΑΣΙΣΤ

6.8 / Καλάθης

1.6 / Βέσελι

ΚΛΕΨΙΜΑΤΑ

1.8 / Καλάθης

1.8 / Ούντο

ΜΠΛΟΚ

0.8 / Γκίστ

2.0 / Σλούκας

ΛΑΘΗ

2.7 / Καλάθης

60.0 % / Ούντο

ΔΙΠΟΝΤΑ

72.0 %  Γιάνκοβιτς

50.0 % / Βέσελι

ΤΡΙΠΟΝΤΑ

47.8 % Φώτσης

96.4 % / Ντατόμε

ΒΟΛΕΣ

86.5 % Ραντούλιτσα

16.4 / Βέσελι

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

15.5 / Καλάθης

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

 

ΦΕΝΕΡ

 

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ

77.0

ΠΟΝΤΟΙ

75.6

33.7

ΣΥΝΟΛΟ ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ

33.7

10.0

ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ  ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ

8.2

23.7

ΑΜΥΝΤΙΚΑ  ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ

25.5

16.7

ΑΣΙΣΤ

20.9

5.9

ΚΛΕΨΙΜΑΤΑ

7.9

3.3

ΜΠΛΟΚ

2.8

11.8

ΛΑΘΗ

14.0

50.0 %

ΔΙΠΟΝΤΑ

53.5 %

36.7 %

ΤΡΙΠΟΝΤΑ

36.5 %

77.7 %

ΒΟΛΕΣ

70.0 %

87.1

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

89.2

 

Σε επίπεδο ομαδικών επιδόσεων οι αριθμοί λένε πως Φενέρ και Παναθηναϊκός βρίσκονται κοντά σχεδόν σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού. Σκορ, ριμπάουντ, ποσοστά, δημιουργία, αξιλόγηση, παντού τα νούμερα δεν απέχουν εκτός ίσως από τις βολές όπου οι Τούρκοι είναι αισθητά καλύτεροι. Το ζητούμενο στο αποψινό ματς είναι κάτι που δεν το δείχνουν οι αριθμοί και τα στατιστικά. Μιλάμε για τον χαρακτήρα και τον εγωισμό των παικτών που θα πρέπει να δείξουν πόσο πολύ θέλουν τη νίκη. Ο Παναθηναϊκός στα τελευταία ευρωπαϊκά του παιχνίδια εκτός έδρας έχει δείξει μια πολύ βελτιωμένη εικόνα σε αυτόν τον τομέα και λογικά απόψε που το κίνητρο θα είναι μεγαλύτερο, θα παρουσιαστεί ακόμη καλύτερος. Αν οι παίκτες του Σάλε παίξουν άμυνα στο όριο του φάουλ, αν βάλουν πολύ δυνατά το σώμα τους στις  μάχες επί 40 λεπτά, τότε η ελληνική ομάδα έχει πολλές πιθανότητες να επιστρέψει θριαμβεύτρια από την Πόλη!  


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.