Πέθανε ο Στέφανος Στεφάνου


Δεν είναι πια στη ζωή μία εμβληματική προσωπικότητα της Αριστεράς, ο Στέφανος Στεφάνου.

Ο Στεφάνου γεννήθηκε στο Σουφλί το 1926, πέρασε πολλά χρόνια στη φυλακή και την εξορία, στα χρόνια του Εμφυλίου και της Χούντας. Ήταν μέλος της νεολαίας ΕΔΑ, της Νεολαίας Λαμπράκη και μεταπολιτευτικά σταθερά ενεργός στον χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς.

Εκτός από την αντιστασιακή δράση την οποία ανέπτυξε, ήταν και ένας από τους σημαντικότερους διορθωτές και επιμελητές βιβλίων και κειμένων.

Εκατοντάδες τα βιβλία που επιμελήθηκε, πολλά από τα οποία στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας, με το οποίο συνεργαζόταν επί σειρά ετών.Ήταν, επίσης, ιδρυτικό μέλος της ΕΜΙΑΝ (Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας).

Την αυτοβιογραφική του αφήγηση κατέγραψε και επιμελήθηκε  η ιστορικός Χριστίνα Αλεξοπούλου στο βιβλίο «Στέφανος Στεφάνου, Ένας απ’ τους πολλούς της ελληνικής Αριστεράς 1941-1971», από τις εκδόσεις Θεμέλιο.

Ο Σύριζα εξέδωσε συλληπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του Στέφανου Στεφάνου όπου αναφέρει ότι:

Αποχαιρετούμε «έναν από τους πολλούς», έναν μοναδικό αγωνιστή της Αριστεράς, έναν μάρτυρα της εποχής του.  
Ο Στέφανος Στεφάνου γεννήθηκε στο Σουφλί το 1926 και στρατεύθηκε στο αριστερό κίνημα από την εφηβεία του, το 1941 ως μέλος της ΟΚΝΕ, της ΕΠΟΝ και του ΕΛΑΣ. Το 1946 καταδικάστηκε με το Γ΄ Ψήφισμα, φυλακίστηκε και κατόπιν εκτοπίστηκε ως το 1962. Από εκείνη την περίοδο ως τη δικτατορία ήταν ενταγμένος στην ΕΔΑ ως μέλος των κεντρικών οργάνων της Νεολαίας ΕΔΑ και της Νεολαίας Λαμπράκη.  Στη διάρκεια της δικτατορίας κρατήθηκε για 4 χρόνια στους τόπους εξορίας. Αυτοδίδακτος λόγιος, δεινός αφηγητής, εργάστηκε ως  επιμελητής εκδόσεων και διορθωτής κειμένων. 

Η απώλεια του Στέφανου Στεφάνου μας υπενθυμίζει, για άλλη μια φορά, ότι ο κόσμος μόνο με αγώνες αλλάζει. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του.

Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου, στις 12.45 από το Νεκροταφείο Ζωγράφου.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.