«Άλωσε» το Τελ Αβίβ, πάει για την Πόλη

Ο Παναθηναϊκός είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει και το απέδειξε στο Τελ Αβίβ. Οι πρωταθλητές Ευρώπης νίκησαν την Μακάμπι 78-69, ισοφάρισαν σε 2-2 και θα διεκδικήσουν το εισιτήριο για την Κωνσταντινούπολη στον 5ο αγώνα στην Αθήνα

Με ψυχή λιονταριού και ψυχραιμία ο Παναθηναϊκός έκανε το… καθήκον του και το 2-2. Πέρασε νικηφόρα από το Τελ Αβίβ, επικρατώντας με 78-69 της Μακάμπι και αφού «άλωσε» το «Γιαντ Ελιάου» πάει να πάρει την πρόκριση στο ΟΑΚΑ και να ταξιδέψει εκείνος στην Κωνσταντινούπολη. Με τους Διαμαντίδη, Γιασικεβίτσιους και Καϊμακόγλου να τα δίνουν όλα, οι Πρωταθλητές Ευρώπης «αφάνισαν» τους παίκτες του Ντέιβιντ Μπλατ.


Οι «πράσινοι» είχαν υποσχεθεί στους εαυτούς τους τη νίκη και την έκαναν πράξη, ισοφάρισαν το σκορ στον τέταρτο προημιτελικό και πλέον το Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκα βρίσκεται μια… ανάσα μακριά τους. Στο ΟΑΚΑ θα κριθούν όλα την προσεχή Τρίτη (3/4) και αν οι παίκτες του Ομπράντοβιτς παρουσιαστούν τόσο αποφασισμένοι όσο απόψε, δεν έχουν να φοβούνται τίποτε. Ιδίως κιόλας αν ο Ντέιβιντς Μπλατ κάνει και λάθη όπως σήμερα, που άφησε τον Οχαγιόν εκτός στα κρίσιμα τελευταία λεπτά, όπου ο Παναθηναϊκός μέτρησε 10-0 σερί (σε 3΄) και πήρε τη νίκη.

«Πάγωσαν» τους «Τσαχόβ»

Στο ασφυκτικά γεμάτο «Γιαντ Ελιάου» παρατάχθηκαν οι Ν. Καλάθης, Διαμαντίδης, Σάτο, Σμιθ και Μπατίστ, ενώ απ’ την άλλη οι Οχαγιόν, Λάνγκφορντ, Σμιθ, Ελιγιάχου και Χέντριξ. Οι «πράσινοι» έδειξαν τις «άγριες» προθέσεις τους από το πρώτο δευτερόλεπτο και με προσοχή σε άμυνα και επίθεση έκαναν γρήγορα το 0-4 (2΄). Το πρώτο τους πρόβλημα αποτέλεσε ο Σάτο που υπέπεσε σε περίπου τρία λεπτά σε δύο φάουλ και αντικαταστάθηκε με τον Περπέρογλου. Οι Ισραηλινοί προσπαθούσαν να χτυπήσουν στην καρδιά της άμυνας του Παναθηναϊκού, κυρίως με τον Λάνγκφορντ (8-6, 5΄), αλλά και με τον Οχαγιόν. Στην αντίπερα όχθη όμως, Καλάθης και Διαμαντίδης έκαναν ήδη πολλή δουλειά σε άμυνα και επίθεση -όπως και ο Σμιθ από νωρίς- και με σουτ και από μακρινή απόσταση διατηρούσαν ένα μικρό προβάδισμα (13-15, 8΄). Προσπάθειες πήρε και ο Περπέρογλου, αλλά με τους παίκτες του Μπλατ να κερδίζουν περισσότερα φάουλ (5 έναντι 3) και να έχουν και 100% ευστοχία στις βολές προηγήθηκαν με 19-17 στη λήξη του πρώτου δεκαλέπτου.


 


Ο Βουγιούκας συνέχισε να βρίσκεται απέναντι από τον Σχορτσιανίτη και με την πίεση που του ασκούσε πήρε το 2ο φάουλ του με την έναρξη της δεύτερης περιόδου και τον έστειλε στον πάγκο. Ο Τσαρτσαρής έκανε κι αυτός γρήγορα 2ο φάουλ και ο Καϊμακόγλου πήρε τη θέση του. Με το σκορ στο 21-21 (12΄) δια χειρός Βουγιούκα, Ομπράντοβιτς και Ιτούδης συνέχισαν να φωνάζουν από τον πάγκο οδηγίες στον αρχηγό της ομάδας τους. Εκείνος με τον Γιασικεβίτσιους στο πλευρό του πια -απέναντι από τον Παπαλουκά- ανάγκαζε τους ψηλούς της Μακάμπι να τραβιόνται μακριά από το καλάθι, με αποτέλεσμα αφενός το 2ο φάουλ και του Χέντριξ και την είσοδο του τρίτου σέντερ της Μακάμπι Σον Τζέιμς, αφετέρου άνοιγε χώρο στον Βουγιούκα και το επιμέρους σκορ είχε γίνει 2-8 (23-27, 14΄).


 


Με 3/7 τρίποντα το «τριφύλλι» ξέφυγε με 25-30, αλλά λίγο δύο άστοχες βολές του «Πέρπε» μετά το 2ο φάουλ του, λίγο ένα λάθος του Καϊμακόγλου που στέρησε μια επίθεση από τον Παναθηναϊκό έκαναν τον «Ζοτς» να χτυπιέται από τα νεύρα του. Πάντως, ο πρώτος έφτασε τους 7 πόντους και ο Βουγιούκας τους 8, ο οποίος έπαιζε και καλή άμυνα. Έτσι πήγαν να πάρουν «ανάσες» με τους Μπατίστ και Σάτο να περνούν στο παρκέ και το σερί των άστοχων βολών (1/6 στα τελευταία λεπτά) και με τον Ελιγιάχου να βάζει τη μπάλα στο καλάθι οι γηπεδούχοι πλησίασαν (31-33, 18΄).


Με τον Διαμαντίδη να ξεκουράζεται εδώ και ώρα και τον Καλάθη να τον αντικαθιστά επάξια, ιδίως στην εκτέλεση, βγάζοντας  δυναμισμό και σιγουριά απόψε, και «μιλώντας» σε καίρια σημεία, οι Πρωταθλητές Ευρώπης πήγαν στα αποδυτήρια προηγούμενοι με 41-35. Η συνοχή, η ψυχραιμία και η αποφασιστικότητα τους είχε κάνει «Τσαχόβ» στις εξέδρες να… σωπάσουν.

 
Δε μπορούσαν να ξεφύγουν

Δυναμικά μπήκαν και στην επανάληψη. Καλάθης και Σμιθ με διαδοχικά τρίποντα πήγαν το δείκτη της διαφοράς στους 11 πόντους (38-49, 22΄). Οι παίκτες του Μπλατ όμως δεν ήταν διατεθειμένοι να τα καθίσουν με σταυρωμένα χέρια. Με κακή κυκλοφορία της μπάλα και τους Λάνγκφορντ και Οχαγιόν να ευστοχούν και τον Ελιγιάχου να συνδράμει μέσα από τη ρακέτα η Μακάμπι έτρεξε 9-0 σερί και η διαφορά σχεδόν εξανεμίστηκε (47-49, 25΄). Ο Γιασικεβίτσιους στον πάγκο βρισκόταν σε έξαλλη κατάσταση και διαμαρτυρόταν στους πάντες, από τους διαιτητές και τους αντιπάλους μέχρι και στους υπόλοιπους στον πάγκο, λόγω της ολιγωρίας των συμπαικτών του που βρίσκονταν στο παρκέ και της παρατεταμένης αστοχίας τους στις βολές. Με τον Καλάθη όμως να «σφίγγει» πάλι την άμυνα, να κλέβει μπάλες και να επιτίθεται και τους «Πέρπε» και Καϊμακόγλου να βοηθούν οι «πράσινοι» διατηρούνταν μπροστά με 50-53 (28΄).


 


Ο Διαμαντίδης ξαναπέρασε στο παρκέ, διατήρησε μια σταθερότητα στην άμυνα, η οποία πήρε και το 4ο φάουλ του «Σόφο», αλλά στην επίθεση δεν άλλαξαν πολλά και το τρίτο δεκάλεπτο έληξε με σκορ 50-54. Η παραγωγικότητα του Παναθηναϊκού είχε μειωθεί, τα επιθετικά ριμπάουντ εξακολουθούσαν να αποτελούν την «αχίλλειο» πτέρνα του και το «όπλο» της αντιπάλους του και όλα αυτά προβλημάτιζαν πολύ τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς.


 


Οι παίκτες του δεν κατάφερναν να πάρουν μια διαφορά ασφαλείας. Ο «Σάρας» είχε περάσει στο παιχνίδι και με ενεργητικότητα και επιθετικότητα, αλλά βγάζοντας και καλές πάσες έδωσε άλλον αέρα στην ομάδα του. Το ηθικό των συμπαικτών του αναπτερώθηκε και ιδίως όταν ο Καϊμακόγλου «βομβάρδισε» από τα 6.75 (53-59, 32΄).


 


Το κακό στην όλη υπόθεση ήταν πως μέσα σε 2΄ έφτασαν τα 4 ομαδικά φάουλ και έπρεπε να προσέξουν περισσότερο στην άμυνα, γιατί από το επόμενο οι Ισραηλινοί εκτελούσαν βολές. Ο Σέρβος τεχνικός πέρασε και τρίτο χειριστή της μπάλας στο ματς, τον Καλάθη, πλάι στους Διαμαντίδη και Γιασικεβίτσιους, τόσο για καλύτερη κυκλοφορία και πιο «ήρεμες» επιθέσεις, όσο και για να αντιμετωπίσουν τον Λάνγκφορντ, που έμοιαζε να είναι ανεξέλεγκτος πλέον (58-62, 33΄).


 


Τα επιθετικά ριμπάουντ συνέχισαν να χάνονται, με αποτέλεσμα τις πολλές δεύτερες επιθέσεις των παικτών του Ντέιβιντ Μπλατ, οι οποίες τους έφεραν πάλι σε απόσταση αναπνοής στο σκορ (60-62, 34΄). Ο «Σάρας»… ξαναχτύπησε όμως (60-64), την ώρα που η Μακάμπι έπαιζε χωρίς σέντερ και ήταν πιο ευέλικτη, ενώ ο Ομπράντοβιτς έβαζε τον Βουγιούκα αντί του Μπατίστ για λύσει το πρόβλημα των ριμπάουντ και να κλείσει διαδρόμους. Κάτι που δεν πτόησε διόλου τη Μακάμπι, που έβρισκε λύσεις χωρίς να μπαίνει στη ρακέτα.


 


Μάλετ και Ελιγιάχου της έδωσαν προβάδισμα με 5-0 σερί. Έκαναν το 56-64 (35΄) και πήραν κεφάλι για πρώτη ορά μετά το 21-19. Ο Ομπράντοβιτς, απ’ την άλλη επέμενε στο σχήμα με τον Βουγιούκα στη θέση «5» -απέναντι στον Ελιγιάχου!- και τον Καϊμακόγλου στο «4» (65-66, 36΄).


 


Ώσπου ο Μπατίστ και ο Περπέρογλου ξαναμπήκαν για να μαρκάρουν Ελιγιάχου και Σμιθ αντίστοιχα. Το παιχνίδι παρέμενε θρίλερ, ο Μπλατ έπαιζε με άμυνα ζώνης και ο Διαμαντίδης πήρε το 4ο φάουλ του άκρως «επικίνδυνου» Ελιγιάχου. Ο αρχηγός ανέλαβε δράση, καθώς ο Ισραηλινός πάουερ φόργουορντ είχε προξενήσει μεγάλη ζημιά στον Παναθηναϊκό. Την ίδια ώρα, ο Οχαγιόν παρέμενε στον πάγκο και ο Μπλατ επέμενε στον «κρύο» Μάλετ, με την «Ομάδα του Λαού» να μην έχει στο παρκέ έναν κλασσικό πλέι-μέικερ.


 


Ο Καϊμακόγλου ευστόχησε σε δύο βολές (67-70, 37΄) -ενώ έκανε πολύ καλή δουλειά, πια, στα ριμπάουντ- πήρε πάνω του και την επόμενη επίθεση μετά την τάπα που δέχθηκε ο Μπατίστ και έκανε το 67-72 (1΄:32΄΄). Ο Παναθηναϊκός έπαιρνε τον έλεγχο του ρυθμού, με τα πόδια των αντιπάλων του να βαραίνουν από το άγχος.


 


Οι «πράσινοι» έχασαν ένα κρίσιμο ριμπάουντ, η Μακάμπι επιτέθηκε δυο φορές, αλλά ο Χέντριξ που κέρδισε φάουλ αστόχησε και στις 2 βολές. Στο 1΄:10΄΄ ο αρχηγός Διαμαντίδης πήγε στη γραμμή των βολών και με 2/2 έγινε το 67-74. Οι νευρικοί Ισραηλινοί αστοχούσαν από τα 6.75 (Μπλου, 54΄΄), ο Διαμαντίδης ευστόχησε σε 1 βολή (67-75, 41΄΄). Ο Οχαγιόν παρέμενε στον πάγκο, μπήκε ο Πνίνι, με τους «πράσινους» να μετράνε 9-0 σερί στα 3 κρισιμότερα λεπτά της αναμέτρησης (από το 67-66) και ο Διαμαντίδης συνέχισε να βάζει πόντους (67-76, 29΄΄). Ο Σμιθ έσπασε το 10-0 (69-76, 18΄΄), ο Γιασικεβίτσιους ξαναμπήκε στο ματς και κέρδισε φάουλ στα 13΄΄ και έγραψε το τελικό 69-78.

 
Τα δεκάλεπτα; 19-17, 35-41, 50-54, 69-78.  
 
Μακάμπι (Μπλατ): Παπαλουκάς, Χέντριξ 7, Σμιθ 14, Μπλου 3, Ελιγιάχου 12, Μάλετ 3(1), Πνίνι, Μπουρστάιν 5(1), Οχαγιόν 9(1), Τζέιμς 2, Σχορτσανίτης, Λάνγκφορντ 14(1).

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Μάριτς, Περπέρογλου 7(1), Μπατίστ 4, Λόγκαν, Σάτο, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 12(1), Βουγιούκας 8, Καλάθης 15(2), Σμιθ 7(1), Καϊμακόγλου 12(1), Γιασικεβίτσιους 13(1).
 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.