Σφιχτή δεκαετία πράσινης απόχρωσης (vid)

Το novasports.gr σας προσφέρει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις αιώνιες αναμετρήσεις της δεκαετίας του 60'. Διαβάστε για τα κλειστά γεμάτα ένταση ματς που διεξάγονταν τότε, για τον μέγιστο Τάκη Λουκανίδη

Το novasports.gr σας προσφέρει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις αιώνιες αναμετρήσεις της δεκαετίας του 60′. Διαβάστε για τα κλειστά γεμάτα ένταση ματς που διεξάγονταν τότε, για τον μέγιστο Τάκη Λουκανίδη

Η πρώτη δεκαετία της μεγάλης κατηγορίας είχε μία ομάδα πρωταγωνίστρια στην Ελλάδα. Τον Παναθηναϊκό. Οι πράσινοι από ιδρύσεως της Α Εθνικής σάρωσαν τους τίτλους κατακτώντας τα έξι από τα δέκα πρωταθλήματα αφήνοντας τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ να μοιραστούν από δύο.

Τρεις πράσινες νίκες, μία ερυθρόλευκη

Τα κορυφαία παιχνίδια ανάμεσα στους αιώνιους αντιπάλους με γηπεδούχο τον Παναθηναϊκό ήταν συναρπαστικά χωρίς μεγάλα σκορ, αλλά με πολύ σασπένς και ένταση. Σε αυτή την πράσινη δεκαετία ο Παναθηναϊκός πήρε τρεις νίκες κόντρα στον Ολυμπιακό ως γηπεδούχος, με τους ερυθρόλευκους να κατακτούν μόλις μία. Την τιμητική τους είχαν οι ισοπαλίες, έξι τον αριθμό με το 1-1 να σημειώνεται τέσσερις φορές.

Πρωταγωνιστής ο μέγιστος Λουκανίδης

Ενδεικτικό του πόσο σφιχτά ήταν τα ματς της δεκαετίας είναι το γεγονός ότι μόλις μία φορά ομάδα πέτυχε πάνω από ένα γκολ σε ένα ματς και το κατάφερε ο Παναθηναϊκός τη σεζόν 1962-63 όταν επικράτησε με 2-0. Στα δέκα παιχνίδια της δεκαετίας άλλωστε σημειώθηκαν μόλις 13 γκολ, ενώ μόνο ένας ποδοσφαιριστής σκόραρε σε πάνω από ένα ματς. Πρόκειται για τον μέγιστο Τάκη Λουκανίδη, ο οποίος είναι κοινά αποδεκτό ότι ήταν  ο πιο πολυσύνθετος ποδοσφαιριστής που έχει περάσει ποτέ από τα ελληνικά γήπεδα.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τι συνέβη στα δέκα ματς της δεκαετίας του 60′ ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Στείρο το πρώτο ντέρμπι του Αγίου Βαλεντίνου
14/02/60 Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: 0-0

Το πρώτο ποτέ ντέρμπι ανάμεσα στους αιωνίους αντιπάλους σε επίπεδο Α Εθνικής, έληξε με λευκή ισοπαλία στο τέλος του πρώτου γύρου. Την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός δε στεναχώρησαν ο ένας τον άλλον.

Πράσινη φιέστα, με οικοδεσπότη τον  Μπενάρδο
25/06/61 Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: 1-0

Τελευταία αγωνιστική στη Λεωφόρο την περίοδο 1960-61 ο ήδη πρωταθλητής για δεύτερη χρονιά Παναθηναϊκός φιλοξενεί τον Ολυμπιακό και μετατρέπει το ντέρμπι σε γιορτή με 28000 καλεσμένους παίρνοντας τη νίκη με ένα γκολ του Μπενάρδου, του πρώτου ανθρώπου που σκόραρε σε αιώνιο ντέρμπι στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Πράσινη φιέστα Νο2
17/06/62 Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: 1-1

Το σκηνικό επαναλήφθηκε την επόμενη χρονιά. Την τελευταία αγωνιστική ο Παναθηναϊκός έχοντας κατακτήσει το πρωτάθλημα παραχώρησε ισοπαλία στον Ολυμπιακό. Ο Λουκανίδης άνοιξε το σκορ για τους πράσινους πετυχαίνοντας το πρώτο του γκολ κόντρα στους Πειραιώτες, ο Γκαβέζος ισοφάρισε λίγο πριν το τέλος πετυχαίνοντας το πρώτο εκτός έδρας γκολ του Ολυμπιακού στην τρίτη του επίσκεψη στη Λεωφόρο.

Η μόνη φορά που ομάδα έβαλε δύο γκολ
17/03/63 Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: 2-0

Τη σεζόν 1962-63 ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 2-0 χάρη σε γκολ των Δομάζου και Πανάκη που μπήκαν στην αρχή και στο τέλος του δευτέρου ημιχρόνου. Αυτό ήταν και το  μοναδικό παιχνίδι της δεκαετίας που μια ομάδα σημείωσε περισσότερα του ενός γκολ.  Ωστόσο το θετικό αυτό αποτέλεσμα δεν έφερε για τέταρτη σερί χρονιά το πρωτάθλημα στη Λεωφόρο καθώς μετά την ισοπαλία με την ΑΕΚ στο μπαράζ τίτλου, η Ένωση κατέκτησε το πρώτο της πρωτάθλημα έχοντας καλύτερο συντελεστή τερμάτων.

Ισόπαλο σκορ, αήττητος Παναθηναϊκός
29/12/63 Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: 1-1

Σεζόν 1963-1964, σκορ 1-1, με γκολ του Πιτυχούτη για το 1-0 του Παναθηναϊκού και του Βασιλείου για το 1-1 του Ολυμπιακού. Αυτή ήταν η τρίτη ισοπαλία ανάμεσα στις δύο ομάδες και δεύτερη με σκορ 1-1. Εκείνη τη χρονιά ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το πρωτάθλημα αήττητος, επίτευγμα μοναδικό μέχρι και σήμερα.

Από τέτοια ντέρμπι πήραν το προσωνύμιο «Αιώνιοι».
10/01/65 Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: 1-1

Τέταρτη ισοπαλία και τρίτη με το σκορ στο 1-1, ο Παπαεμμανουήλ άνοιξε το σκορ, ισοφάρισε ο Γρηγοριάδης σε ένα συγκλονιστικό ματς με δυνατές μονομαχίες και αισθητές τις απουσίες των Δομάζου και Λουκανίδη για τους πράσινους. Ο Ολυμπιακός έχασε πέναλτι και μαζί την ευκαιρία να πάρει την πρώτη του νίκη στην έδρα του αιωνίου αντιπάλου του.

Χρυσή ισοπαλία τίτλου για τους Πειραιώτες
21/05/66 Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: 1-1

Για τέταρτη φορά το σκορ ήταν το ίδιο 1-1 σε ένα από τα πιο συγκλονιστικά ντέρμπι που έχουν γίνει ποτέ για την 26η αγωνιστική. Ο Λουκανίδης με πέναλτι άνοιξε το σκορ για το τριφύλλι για να ισοφαρίσουν οι ερυθρόλευκοι με τον Μποτίνο. Το 1-1 διατήρησε τον Παναθηναϊκό στην κορυφή με έναν βαθμό διαφορά από τον Ολυμπιακό. Την επόμενη αγωνιστική όμως οι πράσινοι έχασαν από τον Πανιώνιο με 2-1 και ο Ολυμπιακός  πέρασε μπροστά κρατώντας τη διαφορά του ενός βαθμού ως το τέλος και κατακτώντας έτσι το πρώτο του πρωτάθλημα.

Πρώτο ερυθρόλευκο διπλό με Γιούτσο
06/11/66 Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: 0-1

Η πρώτη εκτός έδρας νίκη του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού μετά από επτά αποτυχημένες απόπειρες είναι γεγονός. Ένα γκολ του Γιούτσου μόλις στο 8ο λεπτό ήταν αρκετό για να πάρουν τη νίκη οι ερυθρόλευκοι και να κρατήσουν ως το τέλος παρά τη μεγάλη πίεση που δέχτηκαν από τους αντιπάλους τους.

Τρίτη πράσινη νίκη, τρίτο γκολ του Λουκανίδη
22/11/67 Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: 1-0

Ίδιο σκορ, διαφορετικός νικητής την επόμενη χρονιά. Ο Παναθηναϊκός πέτυχε την τρίτη του νίκη με σκόρερ τον πιο πολυσύνθετο ποδοσφαιριστή της εποχής Τάκη Λουκανίδη, ο οποίος έφτασε τα τρία στις συγκεκριμένες αναμετρήσεις την ώρα που κανείς άλλος δεν είχε πάνω από ένα γκολ.

Έκτη ισοπαλία, έκτο πράσινο πρωτάθλημα
26/01/69 Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: 0-0

Η πρώτη δεκαετία των ντέρμπι ολοκληρώθηκε όπως ξεκίνησε, με λευκή ισοπαλία, την έκτη στα δέκα ματς, με τους πράσινους να κατακτούν το έκτο τους πρωτάθλημα στα 60’s αφήνοντας τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ στα δύο.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.