Στο ΣτΕ οι οινοπαραγωγοί κατά του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης


“Μπλόκο” στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που επιβλήθηκε στο κρασί επιχειρούν να βάλουν οι οινοπαραγωγοί με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στην προσφυγή τους χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικό, αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία τον Ειδικό Φόρο και ζητούν το “πάγωμά” του με προσωρινή διαταγή και αίτηση αναστολής, αλλά και την ακύρωσή του.

Όπως αναφέρουν, η νομοθεσία προβλέπει ότι ο φόρος επιβάλλεται στο “τελικό προϊόν”, ενώ με την επιβολή του ΕΦΚ το 2016 στα κρασιά, θα φορολογηθεί αναδρομικά και το “τελικό προϊόν” του περασμένου έτους.

Επιπλέον, τονίζουν ότι στο ποσό του 0,20 ευρώ ανά λίτρο κρασιού πρέπει να προστεθούν κρατήσεις υπέρ ΕΤΕΠΠΑ 4% επί του ΕΦΚ, χαρτόσημο 2% και επί του συνόλου αυτού, κρατήσεις υπέρ ΟΓΑ 20% και στο σύνολο όλου αυτού του ποσού ΦΠΑ 23%, με αποτέλεσμα να υποστούν ανεπανόρθωτη ζημιά λόγω της υποχρέωσης άμεσης καταβολής του ΕΦΚ.

Μάλιστα, υπογραμμίζουν ότι ο ΕΦΚ θα επιφέρει το άμεσο κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων, συχνά οικογενειακού χαρακτήρα, καθώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προσέλθουν, όπως προβλέπεται, την 31η Ιανουάριου 2016 στις Δ.Ο.Υ. να καταβάλλουν τον φόρο για τα αποθέματα οίνου που έχουν στις αποθήκες τους.

Στο Ανώτατο Δικαστήριο προσέφυγαν οι: α) Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου, β) Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, γ) Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων, δ) Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τιρνάβου και ε) ένας οινοποιός από τις Σέρρες.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.