Πίτμπουλ στην Μόσχα για το διπλό

Ο Μάνος Μανουσέλης γράφει στο προσωπικό του blog για την αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στη Ρωσία και το τα «κλειδιά» του συγκεκριμένου αγώνα, για τους πρωταθλητές Ελλάδος.

Μπορεί να είναι εξ ορισμού δύσκολο το να νικήσει οποιοσδήποτε στην Μόσχα, μπορεί τα προγνωστικά να είναι εναντίον του, αλλά αν κάποια ομάδα έχει τον χαρακτήρα και το μέταλλο πετύχει ότι φαίνεται απίθανο, αυτή είναι ο Ολυμπιακός!

Και εδώ που τα λέμε, η ΤΣΣΚΑ προσφέρεται ως αντίπαλος για να γράψουν ιστορία οι ερυθρόλευκοι: Ο τελικός του 2012 στην Πόλη είναι σα να έγινε χθες, 19 πόντους πίσω ο Ολυμπιακός στο τρίτο δεκάλεπτο, ανατροπή με πρωταγωνιστές τα πιτσιρίκια, ασίστ ο Σπανούλης στον Πρίντεζη, μέσα η μπάλα και 62-61! Πρωταθλητής Ευρώπης ο Ολυμπιακός, στο καναβάτσο η ΤΣΣΚΑ, το απόλυτο φαβορί!   

Πέρυσι, στην Μαδρίτη, ο Σπανούλης έβαλε 11 πόντους στο τέταρτο δεκάλεπτο και η ΤΣΣΚΑ για μια ακόμη φορά είδε τους ερυθρόλευκους να πανηγυρίζουν στο κέντρο του γηπέδου μια αναπάντεχη για ην εξέλιξη του αγώνα πρόκριση στον τελικό!

Απόψε προφανώς δεν μιλάμε για τελικούς και τρόπαια, αλλά και οι δύο ομάδες χρειάζονται απελπισμένα τη νίκη καθώς ο όμιλος έχει εξελιχθεί σε λαβύρινθο όπου επτά ομάδες έχουν χαθεί και ψάχνουν με κάθε τρόπο την έξοδο. 

Ο Ολυμπιακός θα συναντήσει απόψε δύο παλιούς γνωστούς, τον Μίλος Τεόντοσιτς και τον Κάιλ Χάινς. Ο Μίλος έπαιξε τέσσερα χρόνια με την ερυθρόλευκη φανέλα, ήταν MVP στην Ευρωλίγκα το 2010, ενώ ο αμερικανός σέντερ ήταν παίκτης κλειδί στα δύο συνεχόμενα ευρωπαϊκά τρόπαια της ελληνικής ομάδας το 2012 και το 2013.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος επιστρέφει σε ένα γνώριμο γι’ αυτόν  περιβάλλον καθώς έχει δουέψει στην ΤΣΣΚΑ σαν βοηθός του Γιόνας Καζάλουσκας την σεζόν 2011-12 και φυσικά ήταν στον πάγκο της ρωσικής ομάδας στον ιστορικό τελικό της Κωνσταντινούπολης που κρίθηκε από το “πεταχτάρι» του Γιώργου Πρίντεζη!

Η αποψινή σύγκρουση αναμένεται συγκλονιστική. Η καλύτερη επίθεση της Ευρωλίγκα (η ΤΣΣΚΑ έχει σχεδόν 89 πόντους ανά αγώνα στο Τοπ 16) θα βρει απέναντι της την κορυφαία άμυνα (ο Ολυμπιακός επιτρέπει μόλις 71.4π. στον εκάστοτε αντίπαλο του) και ο ρυθμός του αγώνα είναι το πρώτο ζητούμενο. Η ομάδα του Ιττούδη έχει γενικά την καλύτερη επίθεση στην Ευρωλίγκα καθώς σκοράρει συνολικά στην πρώτη και την δεύτερη φάση κατά μέσο όρο 90.3 πόντους. Στο Τοπ 16 η επίδοση της είναι λίγο χαμηλότερη (88.8), αλλά και πάλι είναι μακράν καλύτερη της δεύτερης Φενέρ (86.2) και της τρίτης Ρεάλ (83.7). Ο Ολυμπιακός εκτός από την άμυνα του έχει να αντιπαραθέσει επίσης και το γεγονός ότι είναι δεύτερος στα αμυντικά ριμπάουντ (25.5 ανά αγώνα).

Στο παρκέ θα βρεθούν μερικοί από τους καλύτερους παίκτες της Ευρώπης, γνώριμοι από παλιά. Η ρωσική ομάδα έχει στις τάξεις το κορυφαίο επιθετικό δίδυμο της Ευρωλίγκα (Ντε Κολό, Τεόντοσιτς) δύο παίκτες που βρίσκονται στην πρώτη και την τρίτη αντίστοιχα θέση στην λίστα αξιολόγησης των παικτών που συμμετέχουν στο Τοπ 16. Είναι προφανές ότι αυτοί οι τίτλοι μάλλον δίνουν κίνητρο στον Σπανούλη και τους συμπαίκτες του. Μάντζαρης, Οντομ, Στρόμπερι, Χάκετ θα πέσουν σαν …πιτμπουλ πάνω στα γκαρντ της ΤΣΣΚΑ, γιατί ξέρουν ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να επιβιώσουν στην Μόσχα.

Είναι πάντως ξεκάθαρο ότι αυτή την στιγμή ο βασικός στόχος της ερυθρόλευκης άμυνας δεν είναι ο Τεόντοσιτς όπως θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος βλέποντας απλά το ρόστερ της ΤΣΣΚΑ. Κλειδί για τον Ιττούδη είναι σήμερα ο Ντε Κολό, ο οποίος άλλωστε  είναι μέχρι στιγμής ο πολυτιμότερος παίκτης της Ευρωλίγκα με μέσο όρο απόδοσης 23.2 ανά αγώνα. Ο Γάλλος έχει ποσοστό 57.1 στα τρίποντα στα τελευταία πέντε ματς της ομάδας του στο Τοπ 16 (12/21), ενώ έχει ποσοστό καριέρας 93% στις ελεύθερες βολές!

ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΟΜΑΔΩΝ

ΤΣΣΚΑ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

19.1 / Ντε Κολό

ΠΟΝΤΟΙ

13.4/ Πρίντεζης

5.2 / Κουρμπανόφ

ΣΥΝΟΛΟ ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ

5.9 / Χάντερ

1.9 / Χάινς

ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ  ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ

2.6 / Χάντερ

3.4 / Βορόντσεβιτς

ΑΜΥΝΤΙΚΑ  ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ

3.6 / Πρίντεζης

6.2 / Τεόντοσιτς

ΑΣΙΣΤ

5.2 / Σπανούλης

1.2 / Τεόντοσιτς

ΚΛΕΨΙΜΑΤΑ

1.0 / Στρόμπερι

1.1/ Χάινς

ΜΠΛΟΚ

0.5 / Μιλουντίνοφ

2.6 / Ντε Κολό

ΛΑΘΗ

3.1 / Σπανούλης

77.8 % / Κορόμπκοφ

ΔΙΠΟΝΤΑ

60.9 % / Χάντερ

52.9 % / Χίγκινς

ΤΡΙΠΟΝΤΑ

45.2 % / Λοτζέσκι

100.0%  Κορόμπκοφ

ΒΟΛΕΣ

78.9 % / Παπαπέτρου

23.2 / Ντε Κολό

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

13.9 / Πρίντεζης

Τι άλλο; Η μαχητικότητα και το πάθος των ερυθρόλευκων έχει προβληματίσει την μπασκετική Ευρώπη γι’ αυτό και προπονητές σαν τον Περάσοβιτς και τον Ιττούδη έχουν βάλει το θέμα του πόσο σκληρή είναι η άμυνα του Ολυμπιακού, αλλά όταν είσαι πάνω στο παρκέ δεν σκέφτεσαι τέτοιες λεπτομέρειες! Απλώς τα δίνεις όλα και ότι σφυρίξουν οι διαιτητές…

Οι ερυθρόλευκοι έχουν να νοιαστούν πολύ περισσότερο για άλλα θέματα, όπως για παράδειγμα η γραμμή των ψηλών τους. Ο Χάντερ θα έχει δίπλα του μόνο τον Μιλουντίνοφ καθώς ο Αγραβάνης έμεινε στον Πειραιά, και είναι πάλι πιθανό να χρησιμοποιήσει ο Σφαιρόπουλος τα χαμηλά σχήματα με τον Παπαπέτρου στο τέσσερα και τον Πρίντεζη στο πέντε. Το θέμα είναι κατά πόσο μπορεί να λειτουργήσει αυτή η τακτική απέναντι σε αληθινούς ψηλούς σαν  τον Χάινς και τον Φρίλαντ που επέστρεψε μετά τον τραυματισμό του.

ΤΣΣΚΑ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

90.3

ΠΟΝΤΟΙ

75.3

35.3

ΣΥΝ. ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ

36.9

10.3

ΕΠ. ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ

11.4

25.1

ΑΜ.ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ

25.5

20.3

ΑΣΙΣΤ

16.9

6.8

ΚΛΕΨΙΜΑΤΑ

6.3

3.4

ΜΠΛΟΚ

2.7

12.9

ΛΑΘΗ

12.4

22.4

ΦΑΟΥΛ ΥΠΕΡ

21.6

20.3

ΦΑΟΥΛ ΚΑΤΑ

22.3

21.8

ΒΟΛΕΣ ΣΥΝΟΛΟ

18.8

17

ΒΟΛΕΣ ΕΥΣΤΟΧΕΣ

13.4

58.5 %

ΔΙΠΟΝΤΑ

49.1 %

41.9 %

ΤΡΙΠΟΝΤΑ

34.3 %

77.7 %

ΒΟΛΕΣ

71.4 %

108.6

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

82.4

Τέλος, ένα ακόμη θέμα για τον Σφαιρόπουλο είναι η επίθεση του Ολυμπιακό που πρέπει να είναι πιο αποτελεσματική για να πάρει η ομάδα αποτελέσματα. Οι 75 πόντοι που βάζει η ελληνική ομάδα με ποσοστό 34% στο τρίποντο δεν είναι αρκετοί για να δώσουν νίκες απέναντι στις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Οι ερυθρόλευκοι πρέπει να βελτιώσουν τα ποσοστά τους στην επίθεση, να βάλουν την μπάλα μέσα στην ρακέτα, να βελτιώσουν τις συνεργασίες τους στο μισό γήπεδο, να τρέξουν σε κάθε ευκαιρία, αλλά και να βρουν διαφορετικούς τρόπους έκφρασης εκτός του κλασικού πικ εν ρολ με τον Σπανούλη…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.