Η Nova αποχαιρετά τον Θ. Αγγελόπουλο

Η Nova αποχαιρετά με ιδιαίτερη συγκίνηση τον μεγάλο Έλληνα δημιουργό της 7ης Τέχνης, Θεόδωρο Αγγελόπουλο.

Η Nova αποχαιρετά με ιδιαίτερη συγκίνηση τον μεγάλο Έλληνα δημιουργό της 7ης Τέχνης, Θεόδωρο Αγγελόπουλο. 

Ο μεγάλος μαέστρος της σκηνοθεσίας, όταν ρωτήθηκε στo πλαίσιο των γυρισμάτων της ταινίας η «Σκόνη του Χρόνου»,
 
«Το σινεμά είναι ένα;»

Απάντησε με το σταθερό και στιβαρό ύφος του:

«Το σινεμά είναι πολλά. Ένα είναι το καλό!».

Κι αυτό υπηρέτησε όλα αυτά τα χρόνια μέσα από το έργο του, το καλό σινεμά. 

Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης, που αποτέλεσε και πρεσβευτή της Τέχνης στη χώρα μας, υπήρξε η μεγαλύτερη προσωπικότητα της Ελλάδας στον σύγχρονο κινηματογράφο. Βραβευμένος με «Χρυσό Φοίνικα» το 1998 για την ταινία «Μια αιωνιότητα και μια μέρα», έκανε την Ελλάδα γνωστή στα πέρατα του κόσμου, όπως κάθε Μεγάλος Έλληνας.

Η πρώτη του δουλειά ήταν η μικρού μήκους ταινία «Εκπομπή» το 1965, ενώ ακολούθησαν άλλες δεκαεννιά ταινίες, που τον καθιέρωσαν για την ξεχωριστή σκηνοθετική του «ματιά» στο διεθνές στερέωμα. Από τα σημαντικότερα έργα του: «Τριλογία 1: Το Λιβάδι που δακρύζει», «Το βλέμμα του Οδυσσέα», «Το Μετέωρο βήμα του πελαργού», «Ταξίδι στα Κύθηρα», «Μια αιωνιότητα και μια μέρα» και «Η Σκόνη του Χρόνου».

Ανάμεσα στα 49 βραβεία που του δόθηκαν κατά τη διάρκεια της καριέρας του, αξίζουν να αναφερθούν ο Χρυσός φοίνικας του φεστιβάλ των Καννών, ο Χρυσός και ο Αργυρός λέοντας του φεστιβάλ της Βενετίας, το βραβείο Φέλιξ καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας, το βραβείο fipresci, και πολυάριθμα βραβεία κριτικών και ενώσεων κριτικών σε όλο το κόσμο.

«Η Σκόνη του Χρόνου» (2008), η δεύτερη ταινία της τριλογίας που ονειρεύτηκε ο κινηματογραφικός διανοητής και παρατηρητής της ελληνικής Ιστορίας, ήταν μία συμπαραγωγή της Nova. Οι άνθρωποι της Nova νιώθουμε περήφανοι που υπήρξαμε συνοδοιπόροι στο επικό του βλέμμα, σε γυρίσματα στην Ελλάδα, τη Ρωσία, το Καζακστάν, την Ιταλία και τη Γερμανία, όπου διηύθυνε σπουδαίους ηθοποιούς του παγκόσμιου κινηματογράφου όπως οι Μισέλ Πικολί, Μπρούνο Γκανζ, Γουίλεμ Νταφό και Ιρέν Ζακόμπ. Νιώθουμε ταπεινοί μπροστά στις διακρίσεις που ο ίδιος επάξια απέσπασε από τα διεθνή φεστιβάλ που ταξίδεψε με την ταινία.

Στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2008, δήλωσε στην κάμερα της Νova: «Ο ελληνικός κινηματογράφος πρέπει να ανοίξει και να πάρει θέση στην παγκόσμια κινηματογραφία. Ήρθε η ώρα που πρέπει να γίνει».

Αποσπάσματα από τις αποκλειστικές συνεντεύξεις που έδωσε ο Θ. Αγγελόπουλος στη Νova κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων θα προβληθούν τις επόμενες μέρες στα κανάλια Νovacinema.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.