Μια φορά κάθε… 185 χρόνια!

Μπορεί στην Ελληνική πραγματικότητα ένα ζευγάρι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού στους τελικούς των πλέι οφ να μοιάζει περίπου με αναπόφευκτη πραγματικότητα και ρουτίνα που κρατάει πάνω από μια ολόκληρη δεκαετία αλλά στο ΝΒΑ δεν ισχύει το ίδιο!

Μπορεί στην Ελληνική πραγματικότητα ένα ζευγάρι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού στους τελικούς των πλέι οφ να μοιάζει περίπου με αναπόφευκτη πραγματικότητα και ρουτίνα που κρατάει πάνω από μια ολόκληρη δεκαετία αλλά στο ΝΒΑ δεν ισχύει το ίδιο! Το γεγονός ότι θα δούμε για 4η φορά το ίδιο ζευγάρι σε τελικούς (Κλίβελαντ εναντίον Γκόλντεν Στέιτ) συνιστά μια χτυπητή στατιστική… ανωμαλία! Με βάση την ανάλυση έγκυρων στατιστικολόγων η πιθανότητα να δούμε το ίδιο ζευγάρι ούτε μια, ούτε δύο αλλά τέσσερις φορές στη σειρά μπορεί να συμβεί μια φορά κάθε….185 χρόνια! Προφανώς και η ιστορία γράφεται μπροστά στα μάτια μας. Σε κανένα από τα τέσσερα μεγάλα επαγγελματικά πρωταθλήματα των ΗΠΑ δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο στο παρελθόν: Δεν έχει συμβεί ποτέ ούτε καν στο… πανάρχαιο πρωτάθλημα μπέιζμπολ που άρχισε το 1876, ούτε στη νεότερη NFL του Αμερικάνικου φουτμπολ (επίσημα ξεκίνησε το 1922) ή στο λίγο παλαιότερο πρωτάθλημα του χόκεϊ επί πάγου που έπιασε….δουλειά το 1917! Για το ΝΒΑ ούτε λόγος…

Η 4η φορά δεν θα είναι πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες αλλά θα έχει τους ίδιους πρωταγωνιστές. Ένα κλασικό Game of thrones με βασικούς διεκδικητές τον Λεμπρόν Τζέιμς και τον Στεφ Κάρι και….μπαλαντέρ τον Κέβιν Ντουράντ! Ο καλύτερος μπασκετμπολίστας του πλανήτη απέναντι στον καλύτερο σουτέρ του κόσμου και στη μέση ένας προικισμένος all-around παίκτης. Γύρω τους όμως υπάρχουν πολλά πρόσωπα και πολλοί λόγοι (πέρα από την συχνότητα των τελικών) που κάνει το ζευγάρι Καβαλίερς-Γουόριορς να συνθέτει τη μεγαλύτερη αντιπαλότητα στα Αμερικάνικα σπορ. Υπάρχουν αρκετοί που θεωρούν ότι έχει ξεπεράσει σε ένταση ακόμη και το πιο κλασικό ζευγάρι ‘’μισητών’’ εχθρών αυτό που συνθέτουν οι Μπόστον Ρεντ Σοξ και οι Νιου Γιορκ Γιάνκις στο μπέιζμπολ.

ΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ: Μόνο 4 παίκτες και από τις δύο ομάδες έχουν παίξει σε όλους τους προηγούμενους τελικούς: Ο Κλέι Τόμπσον, ο Αντρέ Ιγκουοντάλα και ο Σον Λίβινκγστον από το Γκόλντεν Στέιτ και ο Τριστάν Τόμπσον από το Κλίβελαντ. Και μόνο ένας παίκτης (ο Βραζιλιάνος Βαρεχάο) από το 2015 που ξεκίνησε το γαιτανάκι των τελικών έχει φορέσει τη φανέλα και των δύο ομάδων σε αυτή την τετραετία!

ΣΟΥΠΕΡ ΟΜΑΔΕΣ: Στους περσινούς τελικούς μπήκαν στο παρκέ 5 παίκτες που είχαν αγωνιστεί στο All Star Game της ίδιας χρονιάς κάτι που έχει συμβεί αρκετές φορές. Αλλά με βάση την επιδραστικότητα των συγκεκριμένων παικτών στις ομάδες τους οι φετινοί τελικοί μπορούν να συγκριθούν μόνο με τη σειρά Λέικερς-Μπόστον πίσω στο μακρινό 1962 που είχε περισσότερους All Star παίκτες στις τάξεις των δύο φιναλίστ.

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ:
  Το 2016 οι Γουόριορς ήταν μπροστά στη σειρά των τελικών με 3-1 νίκες. Σύμφωνα με τις στατιστικές μελέτες το Κλίβελαντ είχε ακριβώς 4% πιθανότητες στο συγκεκριμένο σημείο να πάρει τον τίτλο. Μέχρι τότε σε τελικούς οι ομάδες που είχαν βρεθεί πίσω με 1-3 είχαν χάσει τον τίτλο 32 φορές!!! Οι Καβαλίερς πέτυχαν τη μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία κερδίζοντας τους επόμενους τρεις τελικούς απέναντι σε μια ομάδα που είχε ήδη κάνει 73 νίκες και είχε ηττηθεί μόλις 9 φορές στην κανονική περίοδο της ίδιας σεζόν.

Ο ΠΙΟ ΑΠΡΟΣΜΕΝΟΣ MVP:
Χωρίς ανταγωνισμό και συζήτηση τον τίτλο παίρνει ο Αντρέ Ιγκουοντάλα στη σειρά των τελικών του 2015. Το Κλίβελαντ είχε το πάνω χέρι με 2-1 νίκες μέχρι που ο αναπληρωματικός των Γουόριορς αρχίζει τα θαύματα του! Ο Κερ έστειλε τον Μπόγκουτ στον πάγκο και έριξε στο παρκέ μια κοντή πεντάδα που βαφτίστηκε ‘’η ομάδα του θανάτου’’ (Death lineup). Ο Ιγκουοντάλα αποτέλεσε το αμυντικό αντίδοτο για τον Λεμπρόν και οι Γουόριορς κέρδισαν τα τρία επόμενα παιχνίδια και μαζί τον τίτλο του πρωταθλητή.

Ο ΛΕΜΠΡΟΝ ΓΡΑΦΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ: Ο μύθος λέει ότι το επόμενο πρωί του τέταρτου τελικού του 2016 που οι Καβαλίερς βρέθηκαν πίσω με 1-3 ο Λεμπρόν έστειλε ένα γραπτό μήνυμα εμψύχωσης στους συμπαίκτες του που κατέληγε: «Ας παίξουμε σκληρά, ας μείνουμε συγκεντρωμένοι, ακολουθείστε τα βήματα μου και σας υπόσχομαι ότι θα γυρίσουμε πίσω για τον 6ο τελικό». Στα επόμενα τρία παιχνίδια ο Λεμπρόν είχε μέσο όρο 36,3 πόντους- 11,7 ριμπάουντς και 9,6 ασίστ κάνοντας την καλύτερη τριάδα αγώνων στην καριέρα του και πιθανώς στην ιστορία των τελικών του ΝΒΑ.

Χ-FACTORS: Μπορούμε να περιμένουμε τα πάντα σε μια τέτοια σειρά αγώνων και με τόσους σταρ στο παρκέ. Μερικές φορές όμως οι πρωταγωνιστές είναι διαφορετικοί. Ο Μάθιου Ντελαβεντόβα έδωσε το παράδειγμα στον 3ο τελικό του 2015, μακράν το καλύτερο παιχνίδι της καριέρας του στο ΝΒΑ. Σκόραρε 20 πόντους και σταμάτησε αμυντικά τον Κάρι. Το ίδιο βράδυ με πρόβλημα αφυδάτωσης από την υπερπροσπάθεια πέρασε τη νύχτα του στο νοσοκομείο του Κλίβελαντ!

ΤΟ…ΘΥΜΑ:
Η αντιπαλότητα του Γκόλντεν Στέιτ με τους Καβαλίερς κόστισε στον Ντέιβιντ Μπλατ τη δουλειά του αλλά και την πιθανότητα να πάρει ένα πρωτάθλημα στο ΝΒΑ. Μπορεί οι δύο ομάδες να παίζουν στη διάρκεια της κανονικής περιόδου μόνο δύο φορές μεταξύ τους αλλά όπως εύστοχα έγραψε ένας ρεπόρτερ του ESPN: «Ακόμη και αν κάνουν ρεκόρ 80-2 αλλά οι δύο ήττες είναι από τον λάθος αντίπαλο κάποιος θα την πληρώσει». Όλες οι ήττες στη διάρκεια της σεζόν έχουν δικαιολογίες εκτός από συγκεκριμένες: Να χάσει το Κλίβελαντ από το Γκόλντεν Στέιτ ή το αντίστροφο. Το παράδειγμα του Μπλατ το εξηγεί ανάγλυφα: Τον Ιανουάριο του 2016 το Κλίβελαντ είχε το καλύτερο ρεκόρ στην Ανατολή (28-11). Η βαριά του ήττα με διαφορά 34 πόντων από το Γκόλντεν Στέιτ οδήγησε την ομάδα στην απόφαση να απολύσει τον Μπλάτ μερικές μέρες αργότερα!

SOCIAL MEDIA: Οι τελικοί δεν θα παιχτούν μόνο στα παρκέ αλλά και στο διαδίκτυο. Δημοσιεύματα και tweets πολλές φορές έχουν γίνει αιτίες εκνευρισμού, νεύρων αλλά και δημιουργίας κινήτρων στις δύο ομάδες. Δεν είναι να απορεί κανείς που ο Λεμπρόν όταν κάνει πάρτι στο σπίτι του έχει ριγμένη στην είσοδο μια φανέλα του Κάρι και όλοι οι καλεσμένοι του πρέπει να πατήσουν πάνω της για να μπουν στο σπίτι! Όλα μετράνε!!!


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.