Adventure Time: Pirates of the Enchiridion Review

Οι πειρατές του... γλυκού νερούΗ σειρά Adventure Time του Cartoon Network, η οποία μας εξιστορεί...

Οι πειρατές του… γλυκού νερού

Η σειρά Adventure Time του Cartoon Network, η οποία μας εξιστορεί τις περιπέτειες των Finn και Jake στον κόσμο της Ooo, έχει καταφέρει να διασκεδάσει μέχρι σήμερα εκατομμύρια θεατές κάθε ηλικίας. Λόγω της δημοτικότητας της (έστω κι αν τα νούμερα έχουν πέσει δραστικά από την 7η σεζόν και μετά) έχει μεταφερθεί αρκετές φορές στον χώρο των video games. Κάποιες μεταφορές, ,όπως το Adventure Time: Finn & Jake Investigations που κυκλοφόρησε το 2015, κρίθηκαν σε γενικές γραμμές επιτυχημένες, ενώ κάποιες άλλες, όπως το Adventure Time: Explore the Dungeons Because I Don’t Know δυστυχώς μας απογοήτευσαν.

Μετά από μια σειρά συμμετοχών στα Cartoon Network: Battle Crashers και Lego Dimensions, οι Finn και Jake επιστρέφουν στις οικιακές κονσόλες και στα PC μέσω του Adventure Time: Pirates of Enchiridion. Να προσθέσουμε σε αυτό το σημείο, ότι αυτός είναι ο πρώτος τίτλος της σειράς που διατίθεται στο Nintendo Switch, αλλά και ο πρώτος που αναπτύσσεται από την Climax Studios. H εν λόγω βρετανική εταιρεία μας έχει χαρίσει δύο αξιόλογα κεφάλαια στην σειρά Silent Hill, το Origins και το Shattered Memories.

Η νέα περιπέτεια των Jake και Finn εκτυλίσσεται ξανά στην Land of Ooo, η οποία έχει πλημμυρίσει ύστερα από το λιώσιμο των πάγων του Ice Kingdom. Ο πρώτος σας στόχος είναι να επισκεφθείτε το παγωμένο βασίλειο και τον Ice King για να μάθετε τι συμβαίνει. Χωρίς να μπούμε σε πολλές λεπτομέρειες, τα ξόρκια του βασιλιά δείχνουν να έχουν το αντίστροφο αποτέλεσμα (λιώνουν δηλαδή τους πάγους) οπότε θα πρέπει να τον βοηθήσετε να παγώσει ξανά το βασίλειο του, αλλά και να βρείτε τον τρόπο να επαναφέρετε την Οοο στην αρχική της κατάσταση.

Κατά την διάρκεια του ταξιδιού σας θα συναντήσετε αρκετούς ακόμη χαρακτήρες από την τηλεοπτική σειρά, όπως την πριγκίπισσα Bubblegum, την Marceline, τον BMO και την Flame Princess. To voice acting είναι εξαιρετικό, καθώς συμμετέχουν οι ίδιοι ακριβώς ηθοποιοί με αυτούς της σειράς του Cartoon Network, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για την απόδοση του σεναρίου. Οι διάλογοι χαρακτηρίζονται από μια γενικότερη προχειρότητα και δύσκολα θα καταφέρουν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον σας ή να σας κάνουν να γελάσετε. Οι voice actors καταβάλουν φιλότιμα κάθε δυνατή προσπάθεια, εντούτοις είναι ζήτημα αν γελάσαμε 1-2 φορές κατά την διάρκεια του δεκάωρου playthrough μας.

Στο κομμάτι του gameplay συναντάμε κάποιες ομοιότητες με το The Legend of Zelda: The Wind Waker, καθώς ο κόσμος είναι πλημμυρισμένος, οπότε θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το σκάφος σας για να προσεγγίσετε τα διάφορα νησιά. Παρά τις ομοιότητες αυτές, ο κόσμος του Adventure Time: Pirates of the Enchiridion είναι εξαιρετικά μικρός. Πρακτικά υπάρχουν μόλις τρία μεγάλα νησιά, στα οποία λαμβάνουν χώρα οι βασικές αποστολές και 3-4 μικρότερα. Στα τελευταία μπορείτε να αναλάβετε κάποια side quests ή να συλλέξετε τα διάφορα “collectables”. Τα collectables εδώ είναι 10 πιγκουίνοι και 10 πλάσματα του Candy Kingdom, τα οποία και θα πρέπει να μεταφέρετε με το σκάφος σας. Να σημειώσουμε εδώ ότι το πλοιάριο σας μπορεί να κουβαλήσει μέχρι έξι επιβάτες, οπότε θα χρειαστεί να κάνετε αρκετές φορές backtracking στα Grasslands και στο Candy Kingdom για να αποβιβάσετε τους επιβάτες σας.

Καθένα από τα τρία βασικά νησιά κρύβει διάφορους θησαυρούς και ορισμένα κρυφά αντικείμενα, ωστόσο θα χρειαστεί να προσθέσετε στο party σας την Marceline και τον BMO για να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτές τις περιοχές. Κάθε χαρακτήρας έχει μια συγκεκριμένη ιδιότητα, η οποία βοηθά στην εξερεύνηση του περιβάλλοντος. Λόγου χάρη, η Marceline είναι η μόνη που μπορεί να ανοίξει τα σεντούκια, ενώ ο BMO μπορεί να παραβιάσει όσες πόρτες έχουν ηλεκτρονική κλειδαριά. Το level design είναι απλά ικανοποιητικό στις περιπτώσεις των Candy και Flame Kingdoms, ωστόσο στο Dark Kingdom οι developers επιστράτευσαν όλο το μεράκι τους. Ο σχεδιασμός του συγκεκριμένου level έχει έναν αέρα από Dark Souls, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένα shortcuts που μπορείτε -και θα πρέπει- να ξεκλειδώσετε για να αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις περιοχές.

Ένας μηχανισμός που χρίζει ιδιαίτερης αναφοράς είναι τα λεγόμενα interrogations. Σε συγκεκριμένα σημεία οι δύο βασικοί πρωταγωνιστές καλούνται να ανακρίνουν διάφορους NPC για να τους αποσπάσουν πληροφορίες. Στα interrogations εφαρμόζεται η τακτική του “good cop, bad cop”, καθώς ανάλογα με τις περιστάσεις θα πρέπει να μιλήσετε με αβρότητα ή να φοβερίσετε τον συνομιλητή σας. Οι διάλογοι μεταξύ του Jake και του Finn, καθώς και τα exclamation marks που εμφανίζονται πάνω από τον NPC σας βοηθούν να καταλάβετε ποια μέθοδο ανάκρισης θα χρειαστεί να μεταχειριστείτε σε κάθε περίπτωση. Μετά από κάθε επιτυχημένη ανάκριση ανταμείβεστε με επιπλέον χρήματα και αντικείμενα, οπότε καλό θα είναι να καταβάλλετε κάθε δυνατή προσπάθεια να μην αποτύχετε.

Η συλλογή όσων των δυνατών περισσότερων χρημάτων αποτελεί τον αυτοσκοπό του Adventure Time: Pirates of the Enchiridion, καθώς μέσω αυτών μπορείτε να αγοράσετε διάφορα αντικείμενα ή να αναβαθμίσετε τους χαρακτήρες σας. Ανάλογα με τα χρήματα που έχετε στην διάθεσή σας έχετε τη δυνατότητα να αναβαθμίσετε τα στατιστικά των χαρακτήρων σας (hit points, attack power κτλ), καθώς και τα special abilities τους. Το level της αναβάθμισης είναι ανάλογο με το level του εκάστοτε χαρακτήρα σας. Ο ρυθμός πάντως με τον οποίο κερδίζετε χρήματα και xp είναι κάπως δυσανάλογος, οπότε θα πρέπει να σπάσετε ότι αντικείμενο βρείτε στο δρόμο σας και να ολοκληρώσετε όλα τα side quests για να δημιουργήσετε ένα αξιόμαχο party.

Οι μάχες είναι turn-based στα πρότυπα των JPRG, οπότε σε κάθε γύρο καλείστε να επιλέξετε με προσοχή την κίνησή σας. Η χρήση των items πάντως δεν “κοστίζει” γύρο, οπότε μπορείτε να καταναλώσετε κάποιο θεραπευτικό αντικείμενο και μετά να επιτεθείτε, να αμυνθείτε ή να χρησιμοποιήσετε κάποιο από τα abilities σας. Να σημειωθεί ότι κάθε ability έχει και το ανάλογο κόστος σε energy points (κερδίζετε ένα για κάθε γύρο της μάχης), οπότε θα πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε με φειδώ.

Το σύστημα μάχης γενικώς δεν διακρίνεται για την πρωτοτυπία του, ωστόσο καλείστε να μελετήσετε προσεχτικά κάθε αντίπαλο για να μάθετε τα ευάλωτα σημεία του. Για παράδειγμα, κάποιοι εχθροί είναι τρωτοί απέναντι σε ένα συγκεκριμένο element (πάγος, φωτιά, ηλεκτρισμός κτλ.) ή σε κάποιο status ailment (sleep, boggle κ.ο.κ). Αν δεν εντοπίσετε αυτές τις “αδυναμίες” θα τα βρείτε σκούρα απέναντι σε αντίπαλους υψηλότερου level ή θα βαρεθείτε αφόρητα στα χαμηλού level mobs. Και αυτό γιατί μια καλοζυγισμένη elemental επίθεση μπορεί να σκοτώσει έναν εχθρό με ένα hit, ενώ αντίθετα με “απλές” επιθέσεις μπορεί να χρειαστεί να παίξετε 3-4 γύρους.

Random encounters δεν υπάρχουν, ωστόσο οι εχθροί κάνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα respawn. To γεγονός αυτό κάνει την διαδικασία του απαιτούμενου από τις περιστάσεις backtracking ακόμη πιο κουραστική. Κουραστικό επίσης είναι και το γεγονός ότι οι αντίπαλοί σας “σημαδεύουν” πάντα το μέλος του party σας με τα χαμηλότερα hit points. Υπήρξαν περιπτώσεις που σπαταλήσαμε πάνω από πέντε γύρους για να κάνουμε revive τον BMO, αφού κάθε φορά που κάναμε revive, ο επόμενος αντίπαλος τον σκότωνε ξανά.

Η παραπάνω συμπεριφορά της CPU βέβαια είναι εύκολα προβλέψιμη, οπότε μπορείτε να προσαρμόσετε αναλόγως την τακτική σας. Για τα δεδομένα ενός μέσου παίκτη με στοιχειώδη εμπειρία στα RPG, o βαθμός πρόκλησης κρίνεται χαμηλός. Χαμηλή είναι επίσης και η συνολική αντοχή του τίτλου στον χρόνο, αφού αν δεν ασχοληθείτε με τα side quests θα μπορέσετε να ολοκληρώσετε το playthrough σας μέσα σε 5-6 ώρες. Στην περίπτωση που θέλετε να ξεζουμίσετε το Adventure Time: Pirates of the Enchiridion και να ασχοληθείτε με όλες τις προαιρετικές αποστολές θα χρειαστεί να αφιερώσετε γύρω στις 8-10 ώρες.

Το δεκάωρο playthrough μας ήταν αρκετά διασκεδαστικό, ωστόσο οφείλουμε να επισημάνουμε ότι συναντήσαμε μερικά bugs. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο Fire Kingdom χρειάστηκε να κάνουμε δύο φορές το ίδιο interoggation. Επίσης, δύο τουλάχιστον (μπορεί και τρεις) φορές το παιχνίδι crashαρε χωρίς προφανή λόγο και οδηγηθήκαμε στο dashboard του Xbox One. Πέρα από τα bugs, εντοπίσαμε ορισμένες περιστασιακές πτώσεις του frame rate, όσο ταξιδεύαμε με το πλοίο μας. Αντιθέτως, ο οπτικός τομέας, καθώς και το soundtrack μας άφησαν πλήρως ικανοποιημένους.

Το review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για το Xbox One, η οποία μας παραχωρήθηκε από την Bandai Namco Hellas.

Πηγή: IGN Greece


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.