Από το μηδέν του Σάντος, στο μηδέν του Ουζουνίδη;

Η πρόκριση στους ομίλους του Champions League έφερε χρήματα και ενθουσιασμό στην ΑΕΚ, η οποία όμως με πέντε ήττες σε ισάριθμα ματς «φλερτάρει» με μια ιστορική αρνητική επίδοση. Από πότε έχει να τερματίσει σε όμιλο με μηδέν στο κοντέρ η Ένωση; Το Novasports.gr έχει τις απαντήσεις.

Η πρόκριση στους ομίλους του Champions League έφερε χρήματα και ενθουσιασμό στην ΑΕΚ, η οποία όμως με πέντε ήττες σε ισάριθμα ματς «φλερτάρει» με μια ιστορική αρνητική επίδοση. Από πότε έχει να τερματίσει σε όμιλο με μηδέν στο κοντέρ η Ένωση; Το Novasports.gr έχει τις απαντήσεις. 

Αν και μένει ακόμα το παιχνίδι της Λισαβόνας κόντρα στην επίσης αδιάφορη Μπενφίκα η Ένωση βρίσκεται κοντά στο να ισοφαρίσει μια αρνητική επίδοση που κρατάει 14 χρόνια. To Novasports.gr έψαξε και σας παρουσιάζει όλες τις παρουσίες της ΑΕΚ σε φάση ομίλων είτε Champions League, είτε Κυπέλλου UEFA, είτε Europa League. 

Η πρώτη παρουσία σε όμιλο Champions League
Τη σεζόν 1994-95 η ΑΕΚ βρέθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της σε όμιλο Champions League. Αντίπαλοι ήταν ο Άγιαξ, η Μίλαν και η Casino Ζάλτσμπουργκ. Η Ένωση τελείωσε τη διοργάνωση χωρίς νίκη, αλλά κατάφερε να πάρει δύο ισοπαλίες. 0-0 με τη Μίλαν στη Νέα Φιλαδέλφεια και 0-0 στη Βιέννη με την Ζάλτσμπουργκ. Στα υπόλοιπα τέσσερα ματς γνώρισε ισάριθμες ήττες με τέρματα 3 υπέρ και 9 κατά.

Αποκλείστηκε αήττητη!
Για την επόμενη παρουσία της ομάδας σε ομίλους Champions League χρειάστηκε να περάσουν 8 χρόνια. Τη σεζόν 2002-03 βρέθηκε πάλι σε όμιλο με δυνατούς αντιπάλους όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, η Ρόμα και η θεωρητικά αδύναμη Γκενκ. Εκείνη τη χρονιά ξεχώρισαν οι ισοπαλίες 3-3 με τη Ρεάλ Μαδρίτης στο «Νίκος Γκούμας» και το 2-2 στο «Σαδιάγο Μπερναμπέου» και μάλιστα από το 2-0 που έχανε στο 43’ ισοφάρισε με γκολ των Κατσουράνη και Σεντένο. Η ΑΕΚ με απόλυτη ισορροπία και στα τέρματα (7-7) τερμάτισε στην 3η θέση με 6 βαθμούς, τρεις πίσω από Ρεάλ και Ρόμα. 

Τελευταία χωρίς νίκη
Και η επόμενη σεζόν, 2003-04, βρήκε την ΑΕΚ στους ομίλους της κορυφαίας διοργάνωσης. Στο δρόμο της βρέθηκαν οι Μονακό, Ντεπορτίβο Λα Κορούνια και PSV Αϊντχόφεν. Η Ένωση συγκέντρωσε ξανά 2 βαθμούς με 2 ισοπαλίες και 4 ήττες. 1-1 με τη Λα Κορούνια στο «Απόστολος Νικολαϊδης» και 0-0 με τη Μονακό ξανά στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. 

Το κοντέρ… μηδένισε!!!
Το πρώτο αρνητικό ευρωπαϊκό ρεκόρ της ΑΕΚ σημειώθηκε σε όμιλο Κυπέλλου UEFA τη σεζόν 2004-05. Με αντιπάλους τις Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, Αλεμάνια Άαχεν, Σεβίλλη και Λιλ η Ένωση γνώρισε 4 ήττες σε ισάριθμα ματς, καθώς στη συγκεκριμένη διοργάνωση οι αγώνες ήταν μονοί. Δύο εντός έδρας και δύο εκτός για κάθε ομάδα. Η ΑΕΚ του Φερνάντο Σάντος ηττήθηκε 5-1 από την Ζενίτ στην Αγία Πετρούπολη, 2-1 στο ΟΑΚΑ από τη Λιλ, 3-2 από τη Σεβίλλη στο «Ραμόν Σάντσεθ Πιθκουάν» και στην τελευταία αγωνιστική με 2-0 στο Ολυμπιακό Στάδιο από την Αλεμάνια Άαχεν. Με τέρματα 4 υπέρ και 12 κατά τερμάτισε τελευταία και χωρίς βαθμό. 

Πρόκριση με 5 βαθμούς
Τη σεζόν 2007-08 βρέθηκε ξανά σε όμιλο Κυπέλλου UEFA με το ίδιο στυλ διεξαγωγής αγώνων. Η ΑΕΚ συγκέντρωσε 5 βαθμούς με 1 νίκη, 2 ισοπαλίες και 1 ήττα. Στον όμιλό της είχε την Βιγιαρεάλ, την Φιορεντίνα, την Μλάντα Μπόλεσλαβ και την Έλφσμποργκ και τερμάτισε στην 3η θέση που την έστειλε στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. 

Τελευταία αλλά με 4 βαθμούς
Στον όμιλο του Europa League τη σεζόν 2009-10 αντιμετώπισε τις Μπενφίκα, Έβερτον και Μπάτε Μπορίσοφ. Σε έξι ματς σημείωσε μία νίκη, το 1-0 επί της Μπενφίκα με γκολ του Μαϊστόροβιτς και μία ισοπαλία το 2-2 με τη Μπάτε Μπορίσοφ. 

Την απέκλεισε μια ισοπαλία
Η επόμενη χρονιά έφερε στο δρόμο της ΑΕΚ την Ζενίτ, την Άντερλεχτ και την Χάιντουκ Σπλιτ. Με 2 νίκες, 3 ισοπαλίες και μία ήττα αποκλείστηκε λόγω χειρότερη διαφοράς τερμάτων (9-13) από την Άντερλεχτ (8-8), η οποία στο Βέλγιο κέρδισε 3-0 και στο ΟΑΚΑ είχε αποσπάσει ισοπαλία-πρόκρισης. Βέβαια, η ΑΕΚ θα μπορούσε να είχε προκριθεί αν έπαιρνε ισοπαλία την τελευταία αγωνιστική στο εντός έδρας ματς με την Ζενίτ, όμως γνώρισε ήττα με 3-0 και αποχαιρέτησε τη διοργάνωση. 

Γλύτωσε το μηδέν τελευταία αγωνιστική
Τη σεζόν 2011-12 γλύτωσε ένα νέο αρνητικό ρεκόρ την τελευταία αγωνιστική του Europa League. Στο δρόμο της είχαν βρεθεί οι Άντερλεχτ, Λοκομοτίβ Μόσχας και Στουρμ Γκρατς. Οι πέντε πρώτες αγωνιστικές είχαν το ίδιο αποτέλεσμα: ήττα. Ο τελευταίος αγώνας της Ένωσης στη διοργάνωση ήταν στο Γκρατς κόντρα στην αδιάφορη Στουρμ. Οι παίκτες του Νίκου Κωστένογλου απέφυγαν το κάζο επικρατώντας 3-1 με γκολ των Μανωλά, Μπερνς και Κλωναρίδη. 

Προκρίθηκε ως δεύτερη
Την περασμένη σεζόν η ΑΕΚ επέστρεψε σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης μετά από μια επταετία. Βρήκε στο δρόμο της τη Μίλαν, τη Ριέκα και την Αούστρια Βιέννης και με 8 βαθμούς πήρε την πρόκριση πίσω από τους Ιταλούς. Πρόκριση που ήρθε τελευταία αγωνιστική με το 0-0 στη Βιέννη κόντρα στην Αούστρια. 

Η ΑΕΚ με την παρουσία της στους ομίλους του Champions League φλερτάρει με την ισοφάριση του ρεκόρ του Φερνάντο Σάντος τη σεζόν 2004-05. Για να αποφύγει και ο Μαρίνος Ουζουνίδης ένα παρόμοιο αρνητικό ρεκόρ καλείται η ομάδα του να πάρει τουλάχιστον έναν βαθμό στη Λισαβόνα κόντρα στη Μπενφίκα. Θα τα καταφέρει ή όχι; Οι απαντήσεις το βράδυ της 12ης Δεκεμβρίου… 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.