Ici c’ est Paris!

Οι «φουσκωμένες» χορηγίες από το Κατάρ, ο οικονομικός επανέλεγχος της UEFA, τα σενάρια για Νεϊμάρ κι Εμπαπέ, ο «πόλεμος» με τη L’ Equipe. Η Παρί Σεν Ζερμέν είναι στα χαρακώματα!

«Κι αν έμενε μόνο ο ένας…» αναρωτιέται στο πρωτοσέλιδο του Σαββάτου (8/12) η γαλλική αθλητική εφημερίδα «L’ Equipe». Η φωτογραφία έχει τον Νεϊμάρ και τον Κιλιάν Εμπαπέ. «Φοβούμενοι βαρύτατες ποινές για παραβίαση των κανονισμών του Financial Fair Play, οι ιθύνοντες των Παριζιάνων σκέπτονται να αποχωριστούν ένα από τα δύο μεγάλα αστέρια τους, στο τέλος της σεζόν. Η χρηματιστηριακή αξία του Εμπαπέ είναι υψηλότερη, αλλά η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ορέγεται τον Νεϊμάρ» συνεχίζει η γαλλική εφημερίδα. Το ίδιο κείμενο έχει δημοσιοποιηθεί από το βράδυ της Παρασκευής (7/12) στην ιστοσελίδα της εφημερίδας.

«Η L’ Equipe μέσο παραπληροφόρησης»
Με το που εμφανίζεται το άρθρο, η Παρί Σεν Ζερμέν εκδίδει ανακοίνωση, στην οποία κάνει λόγο για παραπληροφόρηση. Οι εκφράσεις είναι βαριές. «Αναρωτιόμαστε για την πνευματική ειλικρίνεια της εφημερίδας». «Οι συντάκτες κι οι ιθύνοντες της έχουν λάβει μια πορεία σχεδόν σχιζοφρενική». «Ενορχηστρωμένη παραπληροφόρηση». «Στοχεύει στη δημιουργία επιβλαβούς ατμόσφαιρας». Κοινώς, οι Παριζιάνοι κηρύσσουν πόλεμο στη γαλλική εφημερίδα, καταλογίζοντάς της δόλο. Παράλληλα τονίζουν πως δεν υπάρχει καμία σκέψη παραχώρησης των δύο ποδοσφαιριστών. Εξάλλου, σύμφωνα με τους Παριζιάνους, δεν υπάρχει λόγος…

Η UEFA ελέγχει εκ νέου την Παρί
Η Αρχή Οικονομικού Ελέγχου των Συλλόγων της UEFA είχε ελέγξει τους πρωταθλητές Γαλλίας ενδελεχώς την προηγούμενη σεζόν. Στο πόρισμά της ζήτησε από τη διοίκηση της Παρί να προχωρήσει σε πωλήσεις ύψους 60 εκ. ευρώ μέχρι τον περασμένο Ιούνιο για να μην υπάρξει παραβίαση των κανονισμών του Financial Fair Play. Όπερ κι εγένετο. Επομένως η Παρί «καθάρισε». Αμ δε…Το καλοκαίρι η Επιτροπή επανήλθε ζητώντας νέο έλεγχο. Το Σεπτέμβριο, ο γαλλικός σύλλογος αντέδρασε και ζήτησε από το CAS να επέμβει. Ακόμη δεν έχει λάβει ημερομηνία ακρόασης. 

Οι «φουσκωμένες» χορηγίες made in Qatar
Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας –όπως και στην περίπτωση της Μάντσεστερ Σίτι- τα χορηγικά συμβόλαια. Επί παραδείγματι, η Παρί είχε τοποθετήσει στον προϋπολογισμό της μια συμφωνία με την Qatar Tourism Authority ύψους 215 εκατομμυρίων ευρώ κατ’ έτος! Ύστερα από το σχετικό έλεγχο, η UEFA το 2014 την «υποτίμησε» σε 100 εκ. και σε 58 εκ. το 2018. Το ίδιο συνέβη και με άλλες συμφωνίες (Ooredoo, QNB, BeIN Sports) οι οποίες από 38 εκ. έπεσαν στα 29 εκ. Τα Football Leaks αποκάλυψαν πως η UEFA δέχθηκε η Παρί να εισπράττει εισόδημα από βασικούς χορηγούς που σχετίζονταν με τους ιδιοκτήτες τους και οι οποίοι υπερβαίνουν κατά πολύ την αγοραία αξία που εκτιμούν οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες που προσλαμβάνονται από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία. 

Η Παρί ψάχνει 150 εκατομμύρια ευρώ!
Με την «υποτίμηση» των εμπορικών συμφωνιών κατά 50 εκατομμύρια συν το ποσό που πρέπει να δικαιολογήσει για τις μεταγραφές των Νεϊμάρ (222 εκ.) και Εμπαπέ (180 εκ.), για αυτή τη σεζόν οι Παριζιάνοι πρέπει να βρουν 150 εκατομμύρια για να μην έχουν πρόβλημα με το FFP. Αν κι όπως αποδεικνύεται, η «Δαμόκλειος σπάθη» δεν πρόκειται να εξαφανιστεί τόσο εύκολα. Σε κάθε περίπτωση, το τμήμα marketing της Παρί Σεν Ζερμέν παρουσιάζει εξαιρετικά αποτελέσματα. Νέες επωφελείς συμφωνίες (Hubside, Lovebet, Renault), ανανέωση παλαιών με καλύτερους οικονομικούς όρους (Hugo Boss, American Express, Jordan), μεγαλύτερα έσοδα από τις αγωνιστικές ημέρες (περισσότερα από 100 εκ.), διπλασιασμός εσόδων από το merchandising και στην κορυφή της «χρυσής πυραμίδας» η νέα σύμβαση για τη φανέλα. Τον Ιούνιο η Emirates (25 εκ. κατ’ έτος) «πετάει» κι οι ιθύνοντες των Παριζιάνων υπολογίζουν πως η επόμενη χορηγία θα αποφέρει τουλάχιστον 50 εκ. με μεγάλο φαβορί την AXA. 

Πεσμένος Νεϊμάρ, ανεβασμένος Εμπαπέ
Στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο οι μετοχές ανεβοκατεβαίνουν. O Κιλιάν Εμπαπέ είχε αποκτηθεί από την Παρί το καλοκαίρι του 2017 έναντι 180 εκατομμυρίων.  Τότε δεν ήταν πρωταθλητής κόσμου. Τώρα είναι. Και στις 20 Δεκεμβρίου γίνεται 20 ετών! Αυτή τη στιγμή η αξία του υπολογίζεται στα 250 εκατομμύρια. Κάπου εκεί μπαίνει στην εξίσωση η Ρεάλ Μαδρίτης, η μοναδική ομάδα που φαίνεται να αρέσει στο «περιβάλλον Εμπαπέ», κι ας μην υπάρχει το κίνητρο της παρουσίας Ζινεντίν Ζιντάν. Ο Νεϊμάρ κόστισε 222 εκατομμύρια, αλλά η μετοχή του είναι πεσμένη. Μέτριο Μουντιάλ, αναποτελεσματική πρώτη σεζόν στο Παρίσι, κοινώς δεν είναι και στα καλύτερά του. «Κάθε μεγάλος ποδοσφαιριστής οφείλει, κάποια στιγμή, να παίξει στην Premier League» δήλωσε προ ημερών στο κανάλι του στο YouTube ο Βραζιλιάνος. Ποιός πωλείται; Ο Νεϊμάρ; Ο Εμπαπέ; Ουδείς; Θα δικαιωθεί η Παρί ή L’Equipe; Όλα είναι…flou, όπως θα έλεγαν κι οι Γάλλοι.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.