Jurassic World Evolution Review

5 νησιά, 5 πάρκα.Τι μπορεί να πάει λάθος σε ένα πάρκο ψυχαγωγίας γεμάτο από προϊστορικά πλάσματα...

5 νησιά, 5 πάρκα.

Τι μπορεί να πάει λάθος σε ένα πάρκο ψυχαγωγίας γεμάτο από προϊστορικά πλάσματα που μπορούν εν ριπεί οφθαλμού να σας κατασπαράξουν; Πολλά είναι η απάντηση, αλλά δυστυχώς όχι ενδιαφέροντα για το gameplay.

Το Jurassic World Evolution είναι το δημιούργημα της Frontier Developments, εμπνευσμένο από την γνωστή ταινία. Μέσα σε αυτό λοιπόν λαμβάνετε τον ρόλο του διαχειριστή 5 πάρκων, που διασκορπίζονται με τη σειρά τους σε 5 διαφορετικά νησιά στη Χαβάι, το καθένα ωστόσο πολύ διαφορετικό από το άλλο, παρά την φαινομενικά μικρή τους απόσταση. Ξεκινώντας από το 0, θα πρέπει να αναπτύξετε ένα οικοσύστημα, το οποίο θα είναι φιλικό προς τους δεινοσαύρους που θα εκολαυθούν εκεί, ενώ παράλληλα θα είναι ασφαλές και ευχάριστο για τους επισκέπτες που θα θέλουν να απολαύσουν το εγχείρημά σας.

Πάρκα και εγκαταστάσεις

Το παιχνίδι αποτελείται όπως είπαμε από πάρκα, τα οποία εσείς πρέπει να αναπτύξετε από το 0. Δεν ξεκλειδώνουν όλα από την αρχή, αλλά αυτό είναι καλό, καθώς θα πρέπει πρώτα να εγκληματιστείτε και να κατανοήσετε τις προτεραιότητες του εκάστοτε χώρου και να πράξετε ανάλογα.

Αρχικά θα πρέπει να χτίσετε το Ranger Station, το οποίο πραγματοποιεί τα διάφορα καθημερινά μερεμέτια και tasks του πάρκου. Μπορείτε εσείς οι ίδιοι να διαχειριστείτε τα αμαξίδια ή να τα στείλετε να κάνουν την δουλειά με δύο κλικ. Ξεκινάτε αρχικά με μια ομάδα, η οποία μπορεί να πραγματοποιήσει έναν συγκεκριμένο αριθμό από δραστηριότητες και αργότερα να μεγαλώσετε την “επιχείρηση” ή να κάνετε μια άλλη, σε κάποιο άλλο σημείο του πάρκου, αν και εφόσον το νησί είναι μεγάλο και χρειάζεται περισσότερη κάλυψη.

Αργότερα, θα πρέπει να στοχεύσετε στην δημιουργία του ACU Center, το οποίο είναι υπεύθυνο για την καταπολέμηση ασθενειών, το κυνήγι σε περίπτωση απόδρασης και την μεταφορά/πώληση δεινοσαύρων, ζωντανών ή νεκρών. Ακολουθεί το Expedition Center, το οποίο είναι υπεύθυνο για ταξίδια εύρεσης fossils, που θα σας βοηθήσουν να μεγαλώσετε την συλλογή από είδη δεινοσαύρων που έχετε ξεκλειδώσει, ενώ έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι δεν υπάρχουν όλα τα είδη σε όλα τα νησιά.

Fossil Center ακολουθεί για την αποθήκευση ή πώληση των ευρυμάτων σας και το Research Center, το οποίο και θα σας βοηθήσει να κάνετε έρευνες πάνω σε συγκεκριμένους ιους που βρίσκονται στα διάφορα νησιά, εξοπλισμό, κτήρια, περίφραξη και πολλά άλλα.

Σημαντικό είναι και το ρεύμα στο πάρκο, το οποίο πολύ συχνά εξαφανίζεται, κυρίως για να αντιγράψει το ίδιο εφέ από την ταινία, όπου το πάρκο ζούσε στιγμές χαοτικές χωρίς ρεύμα. Δυστυχώς όμως η πρόσκληση για να το επαναφέρετε είναι μηδαμινή και συνήθως λύνεται με την δημιουργία ενός νέου σταθμού που θα δώσει περισσότερη ενέργεια.

Τέλος και αφού ολοκληρώσετε ένα μεγάλο κομμάτι της κατασκευής των παραπάνω εγκαταστάσεων, θα πρέπει να ασχοληθείτε με την δημιουργία των χώρων που θα φιλοξενήσετε τους δεινόσαυρους. Το εκάστοτε νησί, αν και φαίνεται μεγάλο, ωστόσο έχει δικά του όρια για το που μπορείτε να χτίσετε, κάτι που πολλές φορές μπορεί να σας φανεί παράλογο.

Μπορείτε να “πειράξετε” την έκταση που έχετε διαθέσιμη όπως εσείς θέλετε, βάζοντας υψώματα, λίμνες, δάση και ο,τι άλλο θεωρείτε ότι θα κάνει πιο όμορφο το πάρκο σας.

Ετοιμάστε λοιπόν τον χώρο με όλα τα απαραίτητα και δημιουργήστε τον πρώτο σας “κάτοικο”.

Οι δεινόσαυροι

Υπάρχουν 46 διαφορετικά είδη από δεινοσαύρους, τους οποίους και εκκολάπτετε στα ειδικά διαμορφωμένα εργαστήριά σας. Μιλάμε για μια ποικιλία από φυτοφάγα και σαρκοφάγα πλάσματα, τα οποία έχουν τις δικές τους απαιτήσεις και ιδιαιτερότητες.

Για να γίνει το incubation, είναι σημαντικό να έχετε συλλέξει τα ανάλογα αποληθώματα, έτσι ώστε το ποσοστό επιτυχίας να αυξηθεί τόσο, ώστε να μην υπάρχει φόβος αποτυχίας και απώλειας χρημάτων. Παρέχονται βέβαια πολλοί τρόποι για να αποφευχθεί αυτό το πρόβλημα, καθώς τα εκκολαπτήρια μπορούν να δεχθούν συγκεκριμένα power-ups, που αυξάνουν το ποσοστό επιτυχίας και την ταχύτητα εκκόλαυσης.

Είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσετε με φυτοφάγα και ακίνδυνα πλάσματα, καθώς η ασφάλεια που έχετε στην αρχή του παιχνιδιού είναι μικρή, και καλό θα ήταν να μην ξεκινήσετε με dino feast από την πρώτη ώρα λειτουργίας του πάρκου.

Ας μιλήσουμε όμως λίγο πιο αναλυτικά για τις ιδιαιτερότητες που αναφέραμε παραπάνω. Καταρχάς είναι σημαντικό να θυμηθείτε ότι δεν πρέπει να αφήνετε νηστικούς τους δεινοσαύρους. Πριν αποκαλύψετε ένα πλάσμα στον κόσμο, βεβαιωθείτε ότι έχετε τοποθετήσει ταϊστρες στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο που θα περιτριγυρίζουν οι μεγάλοι, θανατηφόροι φίλοι σας.

Θα πρέπει παράλληλα να προσέξετε τις απαιτήσεις που έχει ο κάθε δεινόσαυρος ως προς το περιβάλλον στο οποίο θα ζει και το με πόσα άλλα είδη ή πλάσματα του ίδιου είδους μπορεί να συμβιώσει. Και εδώ αρχίζει το καλό. Αν δεν αναπτύξετε τον πρώτο του είδους, δεν μπορείτε να δείτε κανένα από αυτά τα στοιχεία. Κάποια από αυτά θέλουν παραπάνω γρασίδι και λιγότερο δάσος, κάποια θέλουν περισσότερο νερό (αλλά όλα χρειάζονται νερό). Και κάπου εκεί, όταν εμφανίζεται στον κόσμο ο βελοσιράπτορας, που βγήκε μόνος του και χρειάζεται τουλάχιστον 2 του ίδιου είδους για να είναι άνετος στον χώρο του, άρχισε να χτυπά με το κεφάλι την περίφραξη και εν τέλει βρήκε τον δρόμο του προς τον κόσμο, που δεν φαινόταν και πολύ χαρούμενος στην σκέψη ότι μπορεί να πεθάνει.

Το παραπάνω πρόβλημα ήρθε βέβαια να λύσει το Google, καθώς με ένα μόνο search μπορούσαμε να διαμορφώσουμε πολύ σωστά το πάρκο μας από την αρχή. Σίγουρα όμως αυτό δεν είναι ο ιδανικός τρόπος για να ξεκινήσεις ένα παιχνίδι, ιδιαίτερα όταν δεν γνωρίζεις ότι πρέπει να προσέξεις όλα αυτά τα πράγματα, καθώς δεν γίνεται προφανές πριν το πρώτο “Prison Break” ενός σαρκοφάγου δεινόσαυρου. Και όλο αυτό μόνο επειδή το σκεφτήκαμε, όχι ότι υπήρχε κάποια ένδειξη στο παιχνίδι.

Είναι σημαντικό εδώ να σημειώσουμε για άλλη μια φορά ότι δεν ταιριάζουν όλοι οι δεινόσαυροι σε όλες τις καιρικές συνθήκες, ούτε στα διαθέσιμα υλικά που έχετε για την περίφραξη του πάρκου, καθώς αυτά ξεκλειδώνουν σταδιακά.

Εγκαταστάσεις για τους επισκέπτες

Το πάρκο φυσικά δεν είναι μόνο οι δεινόσαυροι. Ας πάρουμε για παράδειγμα το Αττικό Πάρκο. Εκεί φιλοξενούνται διάφορα είδη ζώων, αλλά μέσα, υπάρχουν και διάφορα μαγαζάκια δώρων, καθώς και φαγάδικα για την ευχαρίστηση των επισκεπτών.

Το ίδιο πρέπει να κάνετε και στο Jurassic World. Στην διάθεσή σας έχετε για κατασκευή, ρεστοράν, fast food, μαγαζιά με δώρα, ξενοδοχεία, ειδικά αμαξίδια για την είσοδο των επισκεπτών στον χώρο που φιλοξενούνται οι δεινόσαυροι και μεταξύ άλλων, ένα ολόκληρο υπερυψωμένο τρένο, που κάνει τον γύρο του πάρκου.

Με αυτόν τον τρόπο θα ανεβάσετε την οικονομία, που άλλωστε είναι και πρωταρχικός σας στόχος. Ή μήπως όχι; Και εμείς ξεγελαστήκαμε στην αρχή και σπεύσαμε να ικανοποιήσουμε το κοινό, αλλά δυστυχώς όλα τα παραπάνω δεν έχουν καμία σημασία, καθώς μόνο οι νέοι δεινόσαυροι μπορούν να ανεβάσουν πραγματικά την επισκεψιμότητα και τα έσοδά σας. Κάπως έτσι βρισκόμαστε να εναλλασσόμαστε ανάμεσα στα διαθέσιμα νησιά, για να ανακαλύψουμε νέα είδη, τα οποία θα εκτοξεύσουν την δημοτικότητά μας στα ύψη.

Εξέλιξη…όχι και τόσο

Στο παιχνίδι υπάρχουν 3 ομάδες, οι οποίες σας αναθέτουν contracts, τα οποία και πρέπει να ολοκληρώσετε για να ανεβάσετε το πάρκο σας. Science, Security και Entertainment Dep έχουν διαφορετικές απαιτήσεις και φυσικά εσείς πρέπει να διατηρήσετε μια ισορροπία ανάμεσα σε όλα, για να φτάσετε στην απόλυτη εμπειρία.

Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά τα tasks είναι είτε πολύ εύκολα, είτε πολύ δύσκολα για να τα ολοκληρώσετε, δίνοντας την αίσθηση ότι δεν υπάρχει πραγματικό challenge. Καταλήγετε ουσιαστικά να είστε θεατής σε όλο αυτό το πόνημα, με αρμοδιότητες που χρειάζονται ελάχιστο χρόνο για να ολοκληρωθούν. Πολλές φορές χρειάζεται απλά να ξεκινήσετε μια μάχη ανάμεσα σε δεινοσαύρους, καθώς αυτή η δραστηριότητα φαίνεται να φέρνει χρήματα από τους επισκέπτες ή μπορεί από την άλλη να τους αποθήσει εντελώς, κάτι που φυσικά δεν είχαμε τρόπο να διαπιστώσουμε.

Ίσως να φαίνεται αρχικά χρονοβόρο να ολοκληρώσετε ένα πάρκο, αλλά μόλις αυτό φτάσει σε κάποιο συγκεκριμένο επίπεδο, ή όταν πλέον έχετε μεγάλο μέρος των υλικών διαθέσιμο, τα πράγματα γίνονται πολύ απλά, επίπεδα και δυστυχώς αδιάφορα. Καθώς φτάνετε προς τα τελευταία νησιά, αυτά τα συναισθήματα θα γίνονται όλο και πιο έντονα.

Ακόμα και η απόδραση των δεινοσαύρων γίνεται μια συνήθεια, καθώς έχοντας βάλει σε ασφαλείς τοποθεσίες τους επισκέπτες, μπορείτε με την ησυχία σας και με ελάχιστη προσπάθεια να επαναφέρετε την τάξη, ενώ ο εκνευρισμός είναι σίγουρος, όταν θα πρέπει να επισκευάσετε για 1000η φορά, με τον ίδιο τρόπο, κάτι που χάλασε.

Πηγή: IGN Greece


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.