Επανεκκίνηση και ανατροπή!

Ο Μάνος Μανουσέλης αναλύει στο προσωπικό του blog την αποψινή μάχη του Ολυμπιακού με την Λαμποράλ Κούτσα.

Η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού και η λέξη ανατροπή έχουν γίνει  συνώνυμα τα τελευταία χρόνια στην Ευρωλίγκα! Είναι πολλές οι φορές που οι ερυθρόλευκοι βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο, με τις πιθανότητες όλες εναντίον τους, αλλά τελικά με κάποιο …μεταφυσικό τρόπο, κατόρθωσαν όχι απλά να επιβιώσουν, αλλά να θριαμβεύσουν. Ακριβώς σε αυτό το σημείο βρίσκονται και πάλι οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου: Απομένουν έξι παιχνίδια στο ΤΟΠ 16 της Ευρωλίγκα, έχουν μόλις τρεις νίκες σε πέντε αγώνες και για να καταλάβουν μία από τις τέσσερις θέσεις που οδηγούν στα προημιτελικά θα πρέπει να κάνουν ένα σερί από νίκες! 

Ο απώτερος στόχος του πρωταθλητής Ελλάδος δεν μπορεί παρά να είναι το 6/6, αλλά προφανώς σημαντικότερο όλων είναι το αποψινό ματς με την Λαμποράλ στο ΣΕΦ! Ο Ολυμπιακός πρέπει να πάρει τη νίκη και μετά βλέποντας και κάνοντας σε ένα όμιλο όπου γίνεται χαμός και κολοσσοί σαν την Μπαρτσελόνα και την Ρεάλ βρίσκονται με το ένα πόδι εκτός πλέι οφς. 
Η αποστολή των ερυθρόλευκων είναι εξ ορισμού δύσκολη. Η Λαμποράλ Κούτσα, μια ομάδα που οι πειραιώτες την έχουν νικήσει στον πρώτο γύρο του ΤΟΠ 16 εκτός έδρας,  έχει φτάσει τώρα στο 6-2,  παλεύει όχι απλά για την πρόκριση, αλλά και για το πλεονέκτημα έδρας στην επόμενη φάση και ξέρει ότι αν νικήσει στο ΣΕΦ θα έχει κάνει ένα πολύ μεγάλο βήμα για να τα καταφέρει.  
Τα δεδομένα του παιχνιδιού λένε ότι ο Ολυμπιακός θα παρουσιαστεί για μια ακόμη φορά με διαφορετικό και πάντως όχι πλήρως ρόστερ. Ο Σφαιρόπουλος θα έχει στην διάθεση του τον νέο αμερικανό ψηλό του, τον Χακίμ Ουόρικ, αλλά δεν θα παίξει ο Λοτζέσκι που αναρρώνει από μια βαριά ίωση. Από την άλλη μεριά οι Ισπανοί έχουν θέμα με τον Γιάννη Μπουρούση, τον πρώην ερυθρόλευκο, που τους οδηγεί στην εξαιρετική φετινή τους σεζόν.  Ισως το σημαντικότερο στοιχείο για την εξέλιξη του αποψινού αγώνα στο ΣΕΦ, είναι το αν θα παίξει και σε ποια κατάσταση θα παρουσιαστεί ο βασικός σέντερ των Βάσκων. Ο κορυφαίος παίκτης της Ισπανικής ομάδας στην φετινή σεζόν, πριν από μία εβδομάδα, υπέστη θλάση ελαφριάς μορφής και από τότε δεν έχει καταφέρει να γυμναστεί με την υπόλοιπη ομάδα. Ο Ελληνας σέντερ έχει έρθει στην Αθήνα και θα αποφασιστεί την τελευταία στιγμή η συμμετοχή του στο παιχνίδι. 

Εχει ενδιαφέρον να δούμε τι προσφέρει φέτος ο Μπουρούσης στην Λαμποράλ και σε ποια θέση βρίσκεται ανά στατιστική κατηγορία, για να καταλάβουμε γιατί χαρακτηρίζεται ο καλύτερος σέντερ της διοργάνωσης φέτος και γιατί είναι καθοριστικό το αν θα παίξει και πόσο στον αποψινό «τελικό» για τον Ολυμπιακό.

Χωρίς τον Ελληνα σέντερ η Λαμποράλ θα χρειαστεί να αλλάξει το παιχνίδι της, ειδικά στο πέντε εναντίον πέντε, όπου  ο Γιάννης διαχειρίζεται πολλές κατοχές και είναι σημείο αναφοράς από το χαμηλό ποστ. Το σημαντικότερο, όμως, κενό που θα αφήσει μια ενδεχόμενη απουσία του είναι στον τομέα των ριμπάουντ, όπου ο Μπουρούσης είναι ο κορυφαίος ψηλός της Ευρωλίγκα. 

Ο Ολυμπιακός, ανεξάρτητα από το αν θα παίξει ο Μπουρούσης ή, όχι, οφείλει να βγει στο παρκέ και να βγάζει φωτιές, να αποδείξει έμπρακτα ότι θέλει τη νίκη περισσότερο από τον αντίπαλο του, να ενεργοποιήσει και πάλι την άμυνα –τόσο την ατομική, όσο και την ομαδική – που τον έκανε θέμα συζήτησης στο ευρωπαϊκό μπάσκετ στο ξεκίνημα της σεζόν, να παίξει γρήγορα, ομαδικά και με αυτοπεποίθηση στην επίθεση.  

Η προσθήκη του Χακίμ Ουόρικ δεν πρόκειται να αλλάξει καταλυτικά τον τρόπο παιχνιδιού του Ολυμπιακού, αλλά θα προσθέσει ένα ποιοτικό παίκτη στο ροτέϊσον των ψηλών, όπου ως τώρα δεν υπήρχαν πολλές λύσεις πίσω από τους βασικούς Χάντερ και Πρίντεζη. Ο Ουόρικ είναι καλός με πρόσωπο στο καλάθι, θα πάει στα ριμπάουντ, θα βάλει πάνω στο τραπέζι ενέργεια και σκορ. Από εκεί και πέρα η νίκη θα έρθει μέσα από την ομαδική προσπάθεια και την συγκέντρωση στο πλάνο επί 40 λεπτά. 

Ο πίνακας με τους κορυφαίους κάθε ομάδας ανά στατιστική κατηγορία δείχνει άλλη μια φορά πόσο σημαντικός είναι ο Μπουρούσης για τους Ισπανούς καθώς είναι πρώτος σε πέντε από τους δώδεκα βασικούς τομείς του παιχνιδιού που αναλύει η Ευρωλίγκα. Μετά τον Γιάννη υπάρχουν, όμως και άλλα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως η ταχύτητα του Ανταμς στο ανοικτό γήπεδο, το σουτ τριών πόντων του Κοζέρ (43.1%),  η ικανότητα του Τζέϊμς στο ένας εναντίον ενός, το παιχνίδι του Χάνγκα πάνω από το στεφάνι και στην πλάτη της άμυνας. 

Ο Ολυμπιακός δεν είναι τόσο εξαρτημένος από ένα παίκτη, καθώς δίπλα στον Σπανούλη υπάρχουν και άλλοι παίκτες που μπορούν να προσφέρουν σημαντικές βοήθειες, αλλά μια δεύτερη ανάγνωση στο ίδιο θέμα είναι ότι χρειάζεται οι ερυθρόλευκοι έχουν άμεση ανάγκη από πιο ξεκάθαρους ρόλους και να μην προσπαθούν να κάνουν όλοι τα πάντα!  Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έχει εννέα παίκτες να διεκδικούν χρόνο στις τρεις θέσεις των περιφερειακών και είναι σχεδόν αδύνατο να διαχειριστεί ένας προπονητής παιχνίδια – τελικούς με τόσο μεγάλο ροτέϊσον. 

Το ίδιο θέμα υπάρχει και στους ψηλούς, όπου οι Πρίντεζης, Χάντερ, Μιλουντίνοφ, Ουόρικ, Αγραβάνης και ενδεχομένως οι Παπανικολάου, Παπαπέτρου (χωρίς να βάζουμε στον λογαριασμό τον Τσαϊρέλη) πρέπει να καλύψουν το τέσσερα και το πέντε. 

Ο Ολυμπιακός έχει φτάσει στο σημείο όπου η ομάδα μπαίνει πάνω από τα πρόσωπα και όλοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να παίξουν πολύ, λίγο ή, καθόλου, για να γίνει η επανεκκίνηση και η επόμενη ανατροπή που θα γράψει ιστορία!!! 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.