Οι γενιές δεν υπάρχουν μόνο, αλλά και δημιουργούνται…

Ο Μόντριτς μίλησε για "χρυσή γενιά" των Κροατών αναφερόμενος στην πορεία αυτής της ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Γράφει ο Άγγελος Στυλιάδης.

Ο Μόντριτς μίλησε για “χρυσή γενιά” των Κροατών αναφερόμενος στην πορεία αυτής της ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Δεδομένα η κάθε γενιά ποδοσφαιριστών που απαρτίζουν μια εθνική ομάδα μπορεί να είναι διαφορετική. Άλλη με καλούς παίκτες άλλη όχι με τόσο ποιοτικούς. 

Όταν όμως υπάρχει προγραμματισμός και σωστή δουλειά και κυρίως όταν οι παίκτες παίρνουν τις απαιτούμενες ευκαιρίες,τότε οι πιθανότητες επιτυχίας αυξάνονται. Οι Κροάτες δεν φημίζονταν ποτέ για την πειθαρχία ή την ομαδικότητα. Δεδομένα φημίζονταν για τα ποδοσφαιρικά ατομικά χαρακτηριστικά τους.

Αυτή η γενιά, όπως άλλωστε και οι επόμενη, έχουν την τύχη να βρίσκονται σε με διευρυμένη ποδοσφαιρική αγορά. Μαθαίνουν τα βασικά στην πατρίδα. Παίρνουν γρήγορα ευκαιρίες από τις ομάδες τους που δεν δαπανούν πολλά χρήματα για ξένους παίκτες. Αποκτούν εμπειρίες, αγωνίζονται σε υψηλό επίπεδο εντός συνόρων γρήγορα. Αποτέλεσμα να “δραπετεύουν” για τα ανώτερα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα πολύ γρήγορα.

Εκεί, στα ατομικά χαρακτηριστικά προστίθεται ο πιο σύγχρονος τρόπος δουλειάς (Μπουντεσλίγκα, Καμπιονάτο Πρέμιερ Λιγκ και Πριμέρα Ντιβιζιόν), η πειθαρχία στη δουλειά του συνόλου και ο επαγγελματισμός. Όσα δηλαδή μοιάζουν να λείπουν από το ποδοσφαιρικό dna τους. Τα αποτελέσματα τα είδατε από Μόντριτς, Σούμπασιτς, Ράκιτιτς, Λόβρεν, Βρσάλικο, Μάτζουκιτς, Πέρισιτς και τους υπόλοιπους. Οι περισσότεροι σε σπουδαία ευρωπαϊκά κλαμπ, με εμπειρίες σε αυτό το επίπεδο και τρόπο δουλειάς απόλυτα επαγγελματικό. 

Κάπως έτσι ήρθε η προσωπική τους καταξίωση. Στη συνέχεια και η εθνική τους υπέρβαση. Κάπως έτσι μοιάζει πως θα έρθει και η επόμενη. Παρακάτω υπάρχει μια σύντομη καταγραφή της Εθνικής ομάδας των Ελπίδων της Κροατίας. Της επόμενης ποδοσφαιρικής γενιάς δηλαδή. Κοινός παρανομαστής, το γεγονός ότι μόλις οι 5 από τους 18 αγωνίζονται ακόμη στην πατρίδα τους. Και αυτοί όχι για πολύ ακόμη… Και όσοι έφυγαν, όπως θα δείτε έχουν ρόλο. Ενεργό, στα 19 στα 20 και στα 21 τους. Δε περιμένει κανείς να μεγαλώσουν και μετά να πάρουν ευκαιρία. Γιατί ήδη αξιοποίησαν όσες πήραν από τα 17 και 18 τους…

Γιόσιπ Πόσαβετς. Τερματοφύλακας που ανήκει στη Χάιντουκ Σπλιτ. Πέρυσι πραγματοποίησε 19 συμμετοχές με το Παλέρμο στην Serie B και εφέτος επέστρεψε στον σύλλογο που έχει τα δικαιώματά του.

Κάρλο Λέτιτσα. Τερματοφύλακας που στα 21 του χρόνια και μετά από μια καλή σεζόν με τη Χάιντουκ ανήκει πλέον στην βελγική Μπριζ.

Ντούγιε Τσαλέτα. Στόπερ στα 21 του χρόνια έχει ξεπεράσει ήδη τις 80 συμμετοχές στο πρωτάθλημα Αυστρίας με τη Ζάαλσπουργκ.

Λορέντσο Σίμιτς.22χρονος αμυντικός που ξεκίνησε την καριέρα του από το Σπλιτ και την Χάιντουκ και ανήκει στη Σαμπττόρια. Πέρυσι αγωνίστηκε με τη μορφή δανεισμού στην Σπαλ.

Φιλίπ Ουρεμόβιτς. Μετά από 18 παιχνίδια πέρυσι με την Ολύμπια Λουμπλιάνας, τον αγόρασε η ρωσική Ρουμπίν Καζάν.

Νίκολα Κάτιτς. Κεντρικός αμυντικός που από την Κοπρίβνιτσα και τις 34 συμμετοχές πέρυσι εκεί, πωλήθηκε με κάτι περισσότερο από 2 εκατομμύρια ευρώ στους Ρέιντζερς της Γλασκώβης.

Μπόρνα Σόσα. Αριστερός οπισθοφύλακας που μετά από 21 συμμετοχές στο πρωτάθλημα πέρυσι με τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ, ανήκει πλέον στη Στουτγάρδη που δαπάνησε 6 εκατομμύρια ευρώ για να τον κάνει δικό της… 

Πέταρ Μάμιτς. Ανήκει στη Ριέκα και αγωνίζεται στο αριστερό άκρο της άμυνας. Πέρυσι πραγματοποίησε 24 συμμετοχές και πέτυχε ένα γκολ.

Νίκολα Μόρο. Αγωνίζεται στη μεσαία γραμμή και πέρυσι έκανε 24 συμμετοχές σκοράροντας δύο φορές με τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

Άντρια Μπάλις. Παίκτης της ιταλικής Ουντινέζε με 21 παιχνίδια πέρυσι στην Serie A.

Νίκολα Βλάσιτς. Από πέρυσι ανήκει στην αγγλική Έβερτον και έκανε 12 παιχνίδια στην Πρέμιερ Λιγκ!

Άντε Κόριτς. Παίζει στη μεσαία γραμμή και είναι ποδοσφαιριστής της Ρόμα.Πέρυσι έκανε 21 συμμετοχές με τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ όπου αγωνίστηκε με τη μορφή δανεισμού από τον ιταλικό σύλλογο.

Άλεν Χαλίλοβιτς. Επιθετικός μέσος 22 ετών που πλέον ανήκει στην ιταλική Μίλαν. Έχει προλάβει να κάνει 74 συμμετοχές στην ισπανική Πριμέρα Ντιβιζιόν, έχει περάσει και από τη δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας αλλά και από τη Γερμανία με το Αμβούργο.

Λόβρο Μάγιερ. Ανήκει στη Ντιναμό Ζάγκρεμπ και έχει 53 συμμετοχές και 14 γκολ με τη φανέλα της με πολύ ενεργό ρόλο αν και… μόλις 20 ετών.

Ίβαν Φιόλιτς. Παίκτης της Ντιναμό Ζάγκρεμπ με περισσότερες από 100 συμμετοχές σε πρωτάθλημα, Γιουροπα και Τσάμπιονς Λιγκ αν και μόλις στα 21 του χρόνια

Άντε Ρόγκουλιτς. Εχει 57 συμμετοχές σε Αντμίρα Βάκερ και Ζάαλσμπουργκ στην πρώτη κατηγορία της Αυστρίας. Συνολικά 112 στην καριέρα του και είναι 22 ετών. Σε αναζήτηση ομάδας καθώς είναι ελεύθερος.

Γιόζιπ Μπρεκάλο. Παίκτης της Βόλφσμπουργκ, είναι 20 ετών, με 27 συμμετοχές και 4 γκολ στη Μπουντεσλίγκα πέρυσι.

Μαρίν Γιακόλις. Ανήκει στην Αντμίρα Βάκερ και πέρυσι είχε 5 γκολ και 9 ασίστ σε 28 συμμετοχές με την Αντμίρα Βάκερ στην πρώτη κατηγορία της Αυστρίας.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.