Μαζικές απελάσεις Ρώσων διπλωματών από ΗΠΑ και ΕΕ

Έμπρακτη συμπαράσταση στη Βρετανία για την υπόθεση Σκριπάλ - Με αντίμετρα απειλεί η Μόσχα

Δεκατέσσερις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες με αφορμή τη δηλητηρίαση του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία, μια υπόθεση για την οποία το Λονδίνο κατηγορεί ευθέως τη Μόσχα.

Επίσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες απελαύνουν 60 Ρώσους «κατασκόπους» λόγω της φερόμενης ανάμιξης της Μόσχας στη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα και έκλεισαν και κλείνουν το ρωσικό προξενείο στο Σιάτλ. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε πως 48 «γνωστοί πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών» του προξενείου της Ρωσίας στο Σιάτλ (βορειοδυτικές ΗΠΑ) και άλλοι 12 της ρωσικής μόνιμης αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ έχουν στη διάθεσή τους επτά ημέρες για να εγκαταλείψουν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Μεξικό καταδίκασε την επίθεση με νευροπαραλυτικό παράγοντα στο Ηνωμένο Βασίλειο και ανακοίνωσε ότι διατηρεί το δικαίωμα να λάβει μέτρα, όπως την απέλαση διπλωματών, εν αναμονή των αποτελεσμάτων των ερευνών, υπογράμμισε ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών σήμερα.

Ποιες χώρες της ΕΕ απελαύνουν Ρώσους διπλωμάτες
«Σήμερα, 14 χώρες μέλη αποφάσισαν να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες» είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βάρνα της Βουλγαρίας, ενώ σημείωσε ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο» να ληφθούν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες επιπρόσθετα μέτρα από τις Βρυξέλλες σε βάρος της Ρωσίας, όπως νέες κυρώσεις.

Γαλλία και Γερμανία ανακοίνωσαν ήδη επισήμως ότι απέλασαν από τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες η κάθε μία, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή πράξη αλληλεγγύης με τη Βρετανία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι κήρυξε ανεπιθύμητα πρόσωπα δύο Ρώσους διπλωμάτες καθώς η δραστηριότητά τους δεν είναι σύμφωνη με το διπλωµατικό καθεστώς. Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε ότι οι απελάσεις έγιναν σε συντονισμό με τις συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ και πως «οι Ρώσοι που έθιξαν το εθνικό συμφέρον θα αποχωρήσουν».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι θα απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες.

ΠΓΔΜ, Νορβηγία και Ουγγαρία ανακοίνωσαν ότι θα απελάσουν από έναν Ρώσο διπλωμάτη η κάθε χώρα.

Αντίθετα, η Κύπρος δεν θα απελάσει διπλωμάτες, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Η κυπριακή κυβέρνηση συντάσσεται με τα Συμπεράσματα και τις αποφάσεις της ΕΕ, αλλά δεν προχωρεί σε απελάσεις διπλωματών, η χώρα μας δεν είναι σε θέση να πάρει μέτρα για χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας» είπε στο ΚΥΠΕ ο Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε πρόσφατο δημοσίευμα του Guardian, άλλα κράτη-μέλη που εκτιμάται ότι προετοιμάζουν την απομάκρυνση Ρώσων διπλωματών είναι η Πολωνία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Εσθονία, η Λετονία, η Βουλγαρία, η Τσεχία και η Δανία.

Σήμερα, Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν πως οι πρεσβευτές της Ρωσίας στην Πολωνία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Εσθονία κλήθηκαν σήμερα στα υπουργεία Εξωτερικών των χωρών αυτών.

Με αντίμετρα απειλεί η Ρωσία
Η απόφαση μιας σειράς χωρών να απελάσουν ρώσους διπλωμάτες δεν θα περάσει απαρατήρητη και η Μόσχα θα απαντήσει στις μη φιλικές αυτές ενέργειες, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών

«Οι σύμμαχοι της Βρετανίας χωρίς να διαθέτουν αντικειμενικά και αποδεικτικά στοιχεία, υιοθετούν τυφλά την αρχή της ευρωατλαντικής ενότητας εις βάρος της κοινής λογικής, των κανόνων του πολιτισμένου διακρατικού διαλόγου, αλλά και των αρχών του διεθνούς δικαίου» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών η οποία καταλήγει με την ακόλουθη επισήμανση: “Είναι αυτονόητο, ότι εν λόγο μη φιλική πρωτοβουλία εκ μέρους αυτής της ομάδας των χωρών δεν θα περάσει απαρατήρητα και θα δώσουμε την δική μας απάντηση».

Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον, Ανατόλι Αντόνοφ, δήλωσε σήμερα πως η απόφαση των ΗΠΑ να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες είναι «αδικαιολόγητη» και καταστρέφει το λίγο που απέμεινε από τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Σχολιάζοντας πιθανά ρωσικά αντίμετρα, ο Αντόνοφ είπε πως η απάντηση της Μόσχας θα είναι ανάλογη και πως οι Ηνωμένες Πολιτείες το μόνο που καταλαβαίνουν είναι η ισχύς, σύμφωνα με το RIA.

Εξάλλου, όπως μεταδίδει το RIA, μέλος της ρωσικής Άνω Βουλής δήλωσε ότι η Μόσχα θα απελάσει τουλάχιστον 60 μέλη του προσωπικού διπλωματικών αποστολών των ΗΠΑ στη Ρωσία απαντώντας στην απόφαση της Ουάσινγκτον να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες.

πηγή: www.news.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.