Ο χρόνος άλλαξε, ο ΠΑΟΚ όχι…

Ο Κωστής Μπότσαρης γράφει στο προσωπικό του blog για την ήττα του ΠΑΟΚ από την Καλλονή και την ομάδα του Τούντορ που παρέμεινε στάσιμη.

Κάθε αλλαγή έτους συνοδεύεται από ευχές μα κυρίως από προσδοκίες κι ευσεβείς πόθους – αρχικά – για όσα λογίζονται ως βασικά, υγεία, εργασία, ευτυχία και κατά δεύτερο λόγο για όσα έχει μεγαλύτερη ανάγκη ο καθένας. Για τον φίλαθλο ή τον οπαδό κάθε ομάδας, αυτός ο πόθος μεταφράζεται σε βελτίωση της ομάδας του, καλύτερες εμφανίσεις, καλύτερα αποτελέσματα και λόγω εποχής … μεταγραφές.
 
Η ήττα του ΠΑΟΚ με 2-1 (3′ Αναστασιάδης, 79′ Γεωργίου – 89′ Μακ) στη Μυτιλήνη από την Καλλονή, στον πρώτο αγώνα των δυο ομάδων για το Κύπελλο, αλλά κυρίως η εμφάνιση πιστοποίησε πως στην ομάδα δεν άλλαξε κάτι σημαντικό σε σχέση με τον τελευταίο καιρό. Με όσα δηλαδή παρουσίαζε προβληματίζοντας πριν από τις διακοπές των εορτών. Με λίγα λόγια, ένα σύνολο που παρά τα όσα έχει πάθει, δείχνει να μη μαθαίνει και παραμένει στάσιμο.
 
Με τους Γλύκο, Κόστα, Κωνσταντινίδη, Ροντρίγκεζ τραυματίες και τους Ολσεν, Κίτσιου, Κάτσε εκτός αποστολής για διαφορετικούς λόγους, ο Ιγκορ Τούντορ έκανε πράξη τις δοκιμές των προηγούμενων ημερών για την αλλαγή σχηματισμού από το … 3-3-2-2 των τελευταίων αγώνων σε 4-4-2 με ρόμβο στη μεσαία γραμμή, αφήνοντας στον πάγκο τους Μαλεζά, Τζιόλη, Μπερμπάτοφ. Ωστόσο, οι βασικές αδυναμίες παρέμειναν ίδιες κι απαράλλακτες. Τρία λεπτά μετά την έναρξη, από στημένη φάση, οι Βίτορ και Τσίμιροτ έχασαν τον Αναστασιάδη που βρισκόταν ανάμεσά τους κι εκείνος με κεφαλιά νίκησε τον Μελίσσα στην κλειστή του γωνία.
 
Είκοσι λεπτά μετά, το σουτ του Μανούσου βρίσκει το αριστερό δοκάρι της εστίας του τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ, με τους φιλοξενούμενους – μπροστά και σε οπαδούς τους – ν’ αντιπαραθέτουν ένα σουτ του Πέλκα, μια «χλιαρή» κεφαλιά του Χαρίση κι ένα μακρινό φάουλ του Τζαβέλλα στην εκπνοή του πρώτου ημιχρόνου που υποχρέωσε τον Χογκ σε διπλή επέμβαση προ του Αθανασιάδη.
 
Στο δεύτερο σαράντα πεντάλεπτο, ο «Δικέφαλος» ανέβασε τους Σκόνδρα και Λέοβατς πιο ψηλά, δοκίμασε και πλαγιοκόπησε επιτυχώς την Καλλονή αλλά μόλις η μπάλα έμπαινε στην περιοχή της επικρατούσε το … τίποτα. Μηδέν ουσία, ως αποτέλεσμα της κάκιστης συνεργασίας ανάμεσα στις γραμμές, που είχε ως συνέπεια οι επιθετικοί να μοιάζουν αποκομμένοι. Την ίδια στιγμή, τα λάθη της μεσαίας γραμμής, από Γκολάσα, Τσίμιροτ κυρίως και λιγότερο των Χαρίση, Πέλκα πρόσφεραν ευκαιρίες για αντεπιθέσεις στους γηπεδούχους, σε μια από τις οποίες στο 79′ ήρθε το 2-0 με τον Γεωργίου να εκμεταλλεύεται την ασταθή απόκρουση του Μελίσσα σε σουτ του Γουέρε.
 
Το γκολ για τον ΠΑΟΚ ήρθε στο 89′ με τον Μακ σχεδόν πάνω στη γραμμή από γύρισμα του Πέλκα κι ενώ στο 73′ ο Πέλκας με σουτ ανάγκασε τον Χογκ σε δύσκολη απόκρουση. Από το 60′ οι Μπερμπάτοφ – Μυστακίδης είχαν πάρει τη θέση των Αθανασιάδη – Σκόνδρα αντίστοιχα και στο 71′ ο Σάμπο αντικατέστησε τον Γκολάσα.  Αλλαγές που έκαναν την ομάδα πιο δραστήρια από τη δεξιά πλευρά, με τον Πέλκα να προσφέρει ότι καλύτερος κινούμενος σ’ εκείνον τον χώρο. Αν μπορεί να ειπωθεί κάτι θετικό, αυτό έχει να κάνει με τον Χαρίση, ειδικά στο πρώτο μέρος, αλλά και με τον Πέλκα, με ορισμένες «σκιές» έλλειψης αλτρουισμού στην τελική προσπάθεια.
 
Και το λογικό ερώτημα που προκύπτει είναι αν στο σημαντικό χρονικό διάστημα που μεσολάβησε χωρίς αγωνιστικές υποχρεώσεις δεν άλλαξε κάτι πώς θα μπορέσει ν’ αλλάξει στη συνέχεια; Κι αν αλλάξει θα συμβεί εγκαίρως όσο η ομάδα είναι εντός των δυο στόχων που της απέμειναν, με τον έναν εξ αυτών να φτάνει μέχρι την κατάκτηση τίτλου; Για να συμβεί αυτό, ο τεχνικός της ομάδας, μετά το τέλος του αγώνα ισχυρίστηκε δημόσια πως χρειάζεται μεταγραφές. Για μια ακόμη φορά, ο Ιανουάριος ξεκινά κι ο ΠΑΟΚ δεν εμφανίζεται προετοιμασμένος κι έτοιμος για τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο. Οπως συνέβη και πέρσι και πρόπερσι και … και … και ….
 
Κι αν – για παράδειγμα – πέρυσι η αιτία αποδόθηκε σε εσωτερικές έριδες, η φετινή που μπορεί ν’ αποδοθεί; Ο Κροάτης τεχνικός ανέφερε πως δυο μήνες τώρα έχει αποσαφηνίσει και μεταφέρει στον καθ’ ύλη αρμόδιο τι χρειάζεται. Ε και; Κανένα αποτέλεσμα αυτής της προετοιμασίας, που όλοι περίμεναν πως θα έχει γίνει δεν έχει φανεί στην πράξη ως τώρα. Γιατί ο δημιουργικός χαφ, που τόσο πολύ λείπει από αυτήν την ομάδα, παραμένει απών. Γιατί η απόκτηση ενός ποδοσφαιριστή, με κάθε σεβασμό στο πρόσωπό του και τις ικανότητές του, που βρίσκεται σε απραξία οκτώ μήνες τώρα δε συνιστά επιλογή με δυνατότητα άμεσης προσφοράς και δύσκολα πείθει κάποιον πως είναι προϊόν … προεργασίας. Αν και σηκώνει μεγάλη συζήτηση και το αν το υπάρχον υλικό είναι επαρκές για να μπορέσει να επικρατήσει σε αγώνες τέτοιας δυσκολίας.
 
Ο καιρός περνάει κι ο ΠΑΟΚ παραμένει προβλέψιμος για τέτοιους αντιπάλους. Εχει την κατοχή αλλά δεν την αξιοποιεί. Δεν μπορεί να βγάλει συνδυασμούς και συνεχίζει να πληγώνεται από στημένες φάσεις στην περιοχή του. Δυσκολεύεται να βρει σταθερμό «κορμό» και να πείσει – πρώτα τον εαυτό του – για την αξία του και τις δυνατότητές του, επιτρέποντας στον εκάστοτε αντίπαλό του ν’ αναθαρρήσει και να πιστέψει πως μπορεί να του κάνει τη ζημιά. Οπως η Καλλονή, ο Πανθρακικός, ο Παναιτωλικός και άλλοι, οι οποίοι του στοίχισαν σημαντικούς βαθμούς.
 
Η αλλαγή τεχνικής ηγεσίας είναι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε να δει – σχεδόν- ο κάθε φίλος της ομάδας. Εχει καταντήσει ενοχλητική … συνήθεια η εναλλαγή προσώπων σ’ αυτήν τη νευραλγική θέση. Το νεαρόν της ηλικίας και το περιορισμένο της εμπειρίας του 37χρονου Τούντορ δικαιολογεί λάθη, δε δικαιολογεί όμως και την απουσία βοήθειας στο πρόσωπό του από τους ανθρώπους που είναι επιφορτισμένοι με τον ρόλο αυτόν και βρίσκονται κοντά του. Οπου βοήθεια δεν είναι – μόνον – οι μεταγραφές, αλλά και μια καθημερινή συζήτηση για τις επιλογές του. Οχι παρεμβατικά, αλλά παραινετικά, με τρόπο τέτοιον που όντως να είναι δική του επιλογή. Γιατί ούτε η αβεβαιότητα βοηθά πάντα, όπως ούτε κι η απόλυτη σιγουριά ασφάλειας.
 
Απαντες βρίσκονται υπό κρίση κι όπως είναι λογικό υπό πίεση. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν αποδεικνύουν πειστικά πως εξυπηρετούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό για το οποίο έχουν επιλεγεί. Κι αυτό μόνον οι ίδιοι μπορούν να το αλλάξουν προκειμένου να βελτιωθεί η υπάρχουσα κατάσταση. Καλά τα λόγια, καλές οι συζητήσεις, δημοκρατική η πολυφωνία, όμως όλα μετρώνται στις πράξεις και στην αποτελεσματικότητα αυτών. Η εμπιστοσύνη του κόσμου μειώνεται καθημερινά. Το επόμενο στάδιο είναι η πλήρης απαξίωση. Υπάρχουν ακόμη περιθώρια. Υπάρχει ακόμη χρόνος … Ας αξιοποιηθεί σωστά.
 
Μ’ αυτά και μ’ αυτά ο Κυριακάτικος εντός έδρας αγώνας με τον ΠΑΣ Γιάννινα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, αφού κάθε αγωνιστική δοκιμασία πλέον προσφέρεται για αποδείξεις. Καλή χρονιά σε όλους, με ότι ποθεί ο καθένας περισσότερο, υγεία, συνείδηση και σεβασμό. Καλή δύναμη, καλή συνέχεια …. 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.