TAGS

  F1 Grand Prix Σαγκάη: Η προετοιμασία των ομάδων (video)

  Ασυνήθιστος συνδυασμός ελαστικών, μεικτή χάραξη πιστάς, απρόβλεπτος καιρός και ποικιλία στρατηγικών κινήσεων.
  0
  Γιώργος Σκευοφύλαξ
  13/04/2018 • 21:35
  P Zero
  • shares
  Ασυνήθιστος συνδυασμός ελαστικών, μεικτή χάραξη πιστάς, απρόβλεπτος καιρός και ποικιλία στρατηγικών κινήσεων.

  Για πρώτη φορά φέτος, στον τρίτο αγώνα της χρονιάς υπάρχει διαφορά μεταξύ των επιλεχθέντων γομών για τα ελαστικά: Μέση, μαλακή, πάρα πολύ μαλακή (medium, soft, ultrasoft). Επιπλέον στην Κίνα υπάρχει πάντα η πιθανότητα να εμφανιστούν και τα βρόχινα ελαστικά Cinturato. Η πίστα στην Σαγκάη προσφέρει μια ισορροπημένη μίξη από στροφές και ευθείες. Ειδικά στις στροφές έχουμε μεγάλη γκάμα από ταχύτητες και κλίσεις. Είναι μια από τις πίστες όπου η στρατηγική πολλές φορές στο παρελθόν έκανε τη διαφορά. 

  Η πίστα υπό το πρίσμα των ελαστικών 

  • Οι στροφές 1 και 13 είναι οι πιο απαιτητικές για τα ελαστικά. Η στροφή 1 ανοίγει σταδιακά οδηγώντας κατευθείαν στη στροφή 2. Τα μονοθέσια διέρχονται με υψηλή ταχύτητα από την παρατεταμένη στροφή 13.

  • Αμέσως μετά υπάρχει μια πολύ μεγάλη ευθεία, εκεί τα ελαστικά ψύχονται οπότε οι οδηγοί πρέπει να είναι προσεκτικοί στη ζώνη φρεναρίσματος: Πρόκειται για ένα σημείο που δίνει ευκαιρίες για προσπεράσματα.

  • Η πίστα δεν χρησιμοποιείται πολύ κατά τη διάρκεια της χρονιάς αυτό την καθιστά γλιστερή καθώς δεν υπάρχει αρκετή γόμα στρωμένη στο οδόστρωμα (green).

  • Το 2017 η στρατηγική επηρεάστηκε από τη βροχή και την παρουσία του αυτοκινήτου ασφαλείας. Ο Λιούις Χάμιλτον κέρδισε κάνοντας δυο αλλαγές αφότου εκκίνησε με ενδιάμεσα ελαστικά. Στη συνέχεια έβαλε δυο φορές τη μαλακή γόμα.

  • Είναι μια σχετικά γρήγορη πίστα με συνεχή ροή. Οι πλευρικές δυνάμεις (στις στροφές) είναι μεγαλύτερες από τις διαμήκεις δυνάμεις (επιτάχυνση και φρενάρισμα). 

  • Υπό χαμηλές θερμοκρασίες έχουμε παρατηρήσει παραμόρφωση των ελαστικών (graining) στο παρελθόν, ειδικά στις ελεύθερες δοκιμές.

  • Η επιφάνεια είναι σχετικά λεία, έτσι είναι ευκολότερο να πετύχει το ενδεδειγμένο σετάρισμα:   Η κύρια πρόκληση είναι να βρεις τον ιδανικό συμβιβασμό ανάμεσα στο αεροδυναμικό φορτίο (downforce) και τις παραγόμενες αντιστάσεις (drag) ρυθμίζοντας ανάλογα την κλίση των αεροτομών. 

  Μάριο Ίζολα  (Επικεφαλής Αγωνιστικού Τμήματος Αυτοκινήτων) 

  «Η νέα διευρυμένη γκάμα γομών 2018, των ελαστικών P Zero, μας επιτρέπει να κάνουμε φέτος συνδυασμούς με σημαντική διαφορά ανάμεσα στις επιλεχθέντες γόμες: Στην περίπτωση της Κίνας επιλέξαμε τη μέση και τη μαλακή γόμα αφήσαμε έξω την πολύ μαλακή και πήραμε την πάρα πολύ μαλακή. Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη μέση και στις πιο μαλακές γόμες που είναι σχετικά κοντά μεταξύ τους, εκτός από την εξαιρετικά μαλακή γόμα (hypersoft). Αφαιρώντας την πολύ μαλακή από την Κίνα κάναμε μια επιλογή γομών με περίπου ίση διαφορά μεταξύ των. Αυτό διευρύνει τις επιλογές στρατηγικής. 

  Προφανώς ήδη οι ομάδες έχουν ξεκινήσει τους στρατηγικούς υπολογισμούς επιλέγοντας διαφορετικό αριθμό, από σετ πάρα πολύ μαλακής γόμας. Προφανώς αντίστοιχη θα είναι η στρατηγική τους στις κατατακτήριες δοκιμές αλλά και στον αγώνα. Το Κινέζικο GP είναι παραδοσιακά απρόβλεπτο και προσφέρει διάφορες ευκαιρίες για προσπέρασμα. Επίσης ο καιρός είναι ευμετάβλητος. Η φετινή επιλογή γομών προσθέτει μια ακόμη παράμετρο, η οποία ελπίζουμε να συμβάλλει σε ακόμη καλύτερο θέαμα».

  Τι είναι Νέο  

  •Η P Zero μωβ, πάρα πολύ μαλακή γόμα, εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Κίνα, ενώ η πολύ μαλακή που είχε επιλεγεί πέρυσι, απουσιάζει.

  • Το Κινέζικο GP ήρθε λίγο αργότερα φέτος στο ημερολόγιο, καθώς άλλαξε  θέσεις μ' αυτό του Μπαχρέιν.

  • Το πρόγραμμα "Formula 1 Pirelli Hot Laps" συνεχίζεται στη Σαγκάη με την συμμετοχή και της Mercedes-AMG.

  Στο video που ακολουθεί δείτε την προετοιμασία του Νίκο Χούλκενμπεργ για την Σαγκάη εδώ:  
  Γράψτε το σχόλιο σας...
  loading the player...
  13/12/2018 • 08:52
  12/12/2018 • 11:51