Οι αστέρες των 90’s (vid)

Τα ντέρμπι της δεκαετίας του 90 ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ είχαν πολλούς πρωταγωνιστές και αγωνίστηκαν πολλά μεγάλα ονόματα της ιστορίας του ελληνικού πρωταθλήματος. Προτάσοφ, Σαβέφσκι, Κρίστενσεν, Μπατίστα, Κετσπάγια, Τσιάρτας, Καραπιάλης, Νικολαΐδης, Τζόρτζεβιτς, Αλεξανδρής και πολλά άλλα ονόματα που προκαλούν ίλιγγο σκόραραν τη δεκαετία του 90'. Απολαύστε το μοναδικό αφιέρωμα του novasports.gr (video).

Τα ντέρμπι της δεκαετίας του 90 ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ είχαν πολλούς πρωταγωνιστές και αγωνίστηκαν πολλά μεγάλα ονόματα της ιστορίας του ελληνικού πρωταθλήματος. Προτάσοφ, Σαβέφσκι, Κρίστενσεν, Μπατίστα, Κετσπάγια, Τσιάρτας, Καραπιάλης, Νικολαΐδης, Τζόρτζεβιτς, Αλεξανδρής και πολλά άλλα ονόματα που προκαλούν ίλιγγο σκόραραν τη δεκαετία του 90′. Απολαύστε το μοναδικό αφιέρωμα του novasports.gr (video)

4 Μαρτίου 1990 (23η αγωνιστική)
ΟΣΦΠ-ΑΕΚ: 1-0

Το γκολ του Αποστολάκη στο 77′ ήταν αρκετό για να πάρει ο Ολυμπιακός την πρώτη του νίκη στα 90’s αλλά η ΑΕΚ ήταν αυτή που καιγόταν για τους βαθμούς. Στο τέλος η διαφορά των τριών βαθμών από τον Παναθηναϊκό της στοίχισε τον τίτλο, ενώ ο Ολυμπιακός είχε μείνει αρκετά πίσω στη βαθμολογία.

19 Μαΐου 1991 (32η αγωνιστική)
ΟΣΦΠ-ΑΕΚ: 3-1

Χωρίς βαθμολογικό ενδιαφέρον το παιχνίδι καθώς ο Παναθηναϊκός είχε κατακτ΄ξσει ήδη το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα του ο Ολυμπιακός πέτυχε τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη του επί της ΑΕΚ κάτι που δεν είχε καταφέρει τη δεκαετία του 80. Τρία γκολ των ερυθρόλευκων μινγκ Σάβιτσεφ, Προτάσοφ και Λιτόφτσενκο  κι ένα του Στέλιου Μανωλά διαμόρφωσαν το τελικό 3-1.

1 Σεπτεμβρίου 1991 (1η αγωνιστική)
ΟΣΦΠ-ΑΕΚ: 4-2

Δέκα χρόνια μετά το χατ τρικ του Γαλάκου το ίδιο κατόρθωμα επαναλαμβάνει ο Ολέγκ Προτάσοφ στο επιβλητικό 4-2 που σήμανε και την τρίτη διαδοχική νίκη των ερυθρολεύκων επί της ΑΕΚ.  Ο Τσιαντάκης είχε ανοίξει το σκορ με τον Ολυμπιακό να προηγείται με 4-0 στο 33′ και την ΑΕΚ να μειώνει με Σαβέφσκι και Δημητριάδη για το τελικό 4-2, ονειρεμένο ξεκίνημα για τον Ολυμπιακό στο νέο πρωτάθλημα. Παράλληλα ο Προτάσοφ έφτασε τα τέσσερα γκολ επίτευγμα που δεν πέτυχε κανείς στα 80’s.

10 Ιανουαρίου 1993 (17η αγωνιστική)
ΟΣΦΠ-ΑΕΚ: 1-0

Η ΑΕΚ δεν μπορούσε να σηκώσει τη δεκαετία του 90 στην έδρα του Ολυμπιακού και ο Κρις Καλατζής με ένα γκολ λίγο πριν το τέλος χάρισε την τέταρτη συνεχόμενη νίκη του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ στις αρχές της νέας δεκαετίας. Πιο σημαντική νίκη όμως αποδείχτηκε αυτή της Ένωσης στο τέλος της σεζόν με 3-1 επί του Ολυμπιακού στη Νέα Φιλαδέλφεια που της χάρισε και τον τίτλο.

26 Φεβρουαρίου 1994 (26η αγωνιστική)
ΟΣΦΠ-ΑΕΚ: 3-0

Το πέντε στα πέντε είναι γεγονός για τον Ολυμπιακό που κυριαρχεί στα ντέρμπι με την ΑΕΚ και αυτή τη φορά επικρατεί με 3-0 χάρη σε γκολ των Κρίστενσεν, Τσαλουχίδη και Μπατίστα. Πάντως η νίκη αυτή ήταν χωρίς αντίκρισμα καθώς οι ερυθρόλευκοι είχαν μείνει πολύ πίσω στη μάχη του τίτλου. Τα πέτρινα χρόνια βάραιναν ήδη τα πόδια των Πειραιωτών με την ΑΕΚ του Μπάγεβιτς να μεσουρανεί.

19 Νοεμβρίου 1994 (9η αγωνιστική)
ΟΣΦΠ-ΑΕΚ: 0-1

Όπως και τη δεκαετία του 80 έτσι και τη δεκαετία του 90 η ΑΕΚ πήρε το πρώτο της διπλό στην έδρα του Ολυμπιακού την έκτη σεζόν της δεκαετίας. Το γκολ του Κετσπάγια από το 38ο λεπτό  έφτασε και περίσσεψε για την Ένωση που έσπαγε μία κακή παράδοση που την ήθελε να ηττάται από τον Ολυμπιακό από την τελευταία της νίκη στο ΟΑΚΑ με τον Καραγκιοζόπουλο. Επίσης η ΑΕΚ δεν είχε νικήσει ποτέ τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη από την περίοδο 1978-79 όταν είχε επικρατήσει με 1-0 χάρη σε γκολ του Μπάγεβιτς. 

17 Μαρτίου 1996 (25η αγωνιστική)
ΟΣΦΠ-ΑΕΚ: 1-1

Η πρώτη ισοπαλία στη δεκαετία έρχεται την έβδομη σεζόν με σκορ 1-1. Δύο μεγάλοι άσοι του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο Τσιάρτας κι ο Καραπιάλης διαμορφώνουν το τελικό σκορ σε μια χρονιά που η ΑΕΚ διεκδίκησε το πρωτάθλημα από τον Παναθηναϊκό μέχρι τέλους χωρίς όμως να τα καταφέρει.

11 Μαΐου 1997 (32η αγωνιστική)
ΟΣΦΠ-ΑΕΚ: 2-0

Τα χρόνια κυριαρχίας των ερυθρολεύκων είναι προ των πυλών. Ο Ολυμπιακός έχει ήδη εξασφαλίσει το πρώτο του πρωτάθλημα μετά από δέκα χρόνια και υποδέχεται την ΑΕΚ σε ένα ματς φιέστα στο οποίο επικρατεί με 2-0 με γκολ που πέτυχαν ο πρώην κιτρινόμαυρος Αλέκος Αλεξανδρής και ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς. Έτσι οι Πειραιώτες εκτός από τους τίτλους επέστρεψα και στις νίκες επί της ΑΕΚ μετά από δύο χρόνια.

22 Σεπτεμβρίου 1997 (3η αγωνιστική)
ΟΣΦΠ-ΑΕΚ: 0-1

Η δεύτερη νίκη της ΑΕΚ επί του Ολυμπιακού και πάλι με σκορ 1-0 έρχεται στο προτελευταίο ματς της δεκαετίας με σκόρερ τον Ντέμη Νικολαΐδη, τον δεύτερο μεγάλο δήμιο του Ολυμπιακού μετά τον Θωμά Μάυρο.

30 Μαΐου 1999 (34η αγωνιστική)
ΟΣΦΠ-ΑΕΚ: 0-0

Οι ερυθρόλευκοι έχουν ήδη εξασφαλίσει το τρίτο πρωτάθλημα της ιστορίας τους και την τελευταία αγωνιστική υποδέχονται την ΑΕΚ σε ένα ματς φιέστα. Το τελικό 0-0 ποσώς νοιάζει την ομάδα του Μπάγεβιτς που πλέον έχει αφήσει πίσω για τα καλά τα πέτρινα χρόνια…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.