Η “ερυθρόλευκη” αντεπίθεση ξεκινάει από την Μαδρίτη

Ο Μάνος Μανουσέλης γράφει για τη μάχη του Ολυμπιακού στη Μαδρίτη και αναλύει τις δύο ομάδες...

Το πρόγραμμα του πιο δύσκολου και ανταγωνιστικού ομίλου ΤΟΠ 16 όλων των εποχών στην ιστορία της Ευρωλίγκα περιλαμβάνει σήμερα ένα από τα κλασσικά ντέρμπι της διοργάνωσης, αυτό ανάμεσα στην Ρεάλ και τον Ολυμπιακό, στην Μαδρίτη στην επανάληψη του περσινού τελικού!

Οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου ξεκινούν από την Μαδρίτη την μεγάλη προσπάθεια να καλύψουν το χαμένο έδαφος από τις μη αναμενόμενες ήττες των τελευταίων δύο αγωνιστικών με Μπάμπεργκ και Ζαλγκίρις. Ο βαθμός δυσκολίας της αποστολής τους είναι σημαντικός εξαιτίας του μεγέθους του αντιπάλου, αλλά και το ότι οι εκτός έδρας νίκες είναι πλέον απολύτως απαραίτητες.

Ρεάλ και Ολυμπιακός είναι δύο μεγάλες και ιστορικές ομάδες με νοοτροπία νικητή, αλλά και με εκ διαμέτρου αντίθετη προσέγγιση στο παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός βασίζεται στην άμυνα και την τακτική, ενώ η Ρεάλ θέλει να νικήσει από την επίθεση και τον ρυθμό, τις πολλές κατοχές! Ο Ολυμπιακός κινείται γύρω από τον Σπανούλη, ενώ η Ρεάλ κάθε βράδυ αναδεικνύει ένα διαφορετικό ηγέτη, γεγονός που άλλες φορές είναι καλό και άλλες κακό, διότι οι ρόλοι των παικτών δεν είναι ξεκάθαροι.

Οι αποψινοί αντίπαλοι έχουν ξεκινήσει διαφορετικά την σεζόν. Ο μεν Ολυμπιακός άλλαξε βασικά στελέχη του σε σχέση με την περσινή σεζόν (Σλούκας, Ντόρσεϊ, Πέτγουέϊ, Λαφαγιέτ), όμως κράτησε τον κορμό του και πήρε παίκτες που ταιριάζουν στην φιλοσοφία του Γιάννη Σφαιρόπουλου. Το αξεπέραστο πρόβλημα των πειραιωτών στο χτίσιμο της φετινής ομάδας  ήταν οι σοβαροί τραυματισμοί σημαντικών παικτών με πρώτο και καλύτερο τον Γιανγκ που έχασε την σεζόν. Μοιραία άρχισαν οι προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ με αποτέλεσμα, παρά την συγκλονιστική προσπάθεια που έχει γίνει από όλους τους εμπλεκόμενους στην ομάδα, να μην υπάρχει η επιθυμητή συνοχή, κάτι που πλήρωσε ο Ολυμπιακός στα ματς με την Μπάμπεργκ και την Ζαλγκίρις.    

Η Ρεάλ από την δική της πλευρά αντιμετώπισε και δεν έχει ξεπεράσει ακόμη μια σειρά από σοβαρά ζητήματα μετά από την πιο πετυχημένη σεζόν στην ιστορία της. Οι βασικοί παίκτες των Μαδριλένων μετά το …σκούπισμα όλων των τίτλων στο διάβα τους σε συλλογικό επίπεδο συνέχισαν να αγωνίζονται για την εθνική Ισπανίας όπου επίσης κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ. Προσθέστε ότι οι  Ματσιούλις, Αγιόν, Νοτσιόνι έπαιξαν, επίσης, με τις εθνικές ομάδες τους και γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η Ρεάλ ούτε προετοιμασία έκανε, ούτε και οι παίκτες της ξεκουράστηκαν. Μοιραία χάθηκε η φρεσκάδα που την χαρακτήριζε, όπως και οι αυτοματισμοί στο παιχνίδι της.
Η δεύτερη συνέπεια της επιβάρυνσης των αθλητών ήταν μια σειρά από τραυματισμοί βασικών (Ρούντι και Γιουλ). Μια άλλη σημαντική διαφορά σε σχέση με πέρυσι είναι η αποχώρηση των Σλότερ και Μπουρούση από την γραμμή των ψηλών. Ο αμερικανός έδινε ενέργεια και προστάτευε το καλάθι, ενώ η εκπληκτική χρονιά που κάνει ο Γιάννης με την Κάχα Λαμποράλ σε συνδυασμό με την γύμνια της Ρεάλ κάτω από το καλάθι εκθέτει την απόφαση του Λάσο να μην τον κρατήσει.

Κάπως έτσι οι πρωταθλητές Ευρώπης έφτασαν στο σημείο να μην έχουν κερδίσει φέτος κανένα εντός έδρας ματς απέναντι σε μεγάλο αντίπαλο και να έχουν χάσει από τη Μάλαγα στον ημιτελικό του κυπέλλου Ισπανίας, να έχουν χάσει από τη Κάχα Λαμποράλ και την Μπαρτσελόνα στο ισπανικό πρωτάθλημα, να έχουν ηττηθεί από την Χίμκι, τη Φενέρμπαχτσε, την ΤΣΣΚΑ και την Μπαρτσελόνα στην Ευρωλίγκα!
Τα πράγματα, λοιπόν, έχουν φτάσει σε οριακό σημείο και για τις δύο ομάδες που αμφότερες προέρχονται από ήττες στην Ευρωλίγκα και χρειάζονται απελπισμένα τη νίκη. Η Ρεάλ έχασε στην Μαδρίτη την προηγούμενη αγωνιστική από την Μπαρτσελόνα χάρις στο μεγάλο σουτ του Ντόελμαν στην λήξη. Ο Ολυμπιακός γνώρισε μια οδυνηρή ήττα από την Ζαλγκίρις στο Κάουνας, την δεύτερη στην σειρά μετά από εκείνη στο ΣΕΦ με αντίπαλο την Μπάμπεργκ. Η νίκη θα είναι βάλσαμο στις πληγές τους, αντίθετα η ήττα θα κάνει την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη.

Ένα είναι βέβαιο για το αποψινό ματς: Δεν υπάρχουν μυστικά μεταξύ του Σφαιρόπουλου και του Λάσο. Τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία των αντιπάλων είναι ορατά διά γυμνού οφθαλμού: Η Ρεάλ στο ΤΟΠ 16 έχει την χειρότερη άμυνα της διοργάνωσης καθώς δέχεται 86.7 πόντους και την ίδια στιγμή ο Ολυμπιακός έχει την καλύτερη άμυνα της διοργάνωσης συνολικά με τους αντιπάλους του να σκοράρουν 70.1 π. ανά αγώνα με ποσοστό μόλις 44.6%. Την ίδια στιγμή όμως, οι Ισπανοί έχουν στο ΤΟΠ 16 την τρίτη καλύτερη επίθεση με 85.2π. ανά αγώνα ενώ οι ερυθρόλευκοι βρίσκονται στην προτελευταία θέση της κατάταξης στην επιθετική παραγωγή με 70.7 πόντους ανά αγώνα (τελευταίος είναι ο Παναθηναϊκός με μέσο όρο 68.2 π.)

Οι Μαδριλένοι απέναντι στον Ολυμπιακό θα προσπαθήσουν να επιβάλλουν τον δικό τους γρήγορο ρυθμό και ταυτόχρονα να βελτιώσουν την άμυνα τους που μέχρι τώρα επιτρέπει στους αντιπάλους τους να σουτάρουν δίποντο με 58.8% και τρίποντο με 40.7%!

Η ελληνική ομάδα θα προσπαθήσει να επαναλάβει το μαγικό πρώτο ημίχρονο που έκανε απέναντι στον Παναθηναϊκό την Δευτέρα στο ΣΕΦ,  θα ενεργοποιήσει την σκληρή της άμυνα (κάνει τα περισσότερα φάουλ από κάθε άλλη ομάδα στην Ευρωλίγκα (24) και την μαχητικότητα της (έκτη στα κλεψίματα, 4η στα αμυντικά ριμπάουντ) για να κρατήσει τον έλεγχο του παιχνιδιού. Η επιστροφή του Λοτζέσκι θα δώσει σκορ στην επίθεση, την στιγμή που η τελευταία προσθήκη στο ρόστερ,  ο Κώστας Παπανικολάου δεν αναμένεται να μπει στην δωδεκάδα.

ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΟΜΑΔΩΝ

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσουν οι ερυθρόλευκοι στον Αγιόν και τον Γιουλ. Ο Μεξικάνος σέντερ είναι παίκτες κλειδί τόσο στην άμυνα όσο και στα ριμπάουντ, ενώ ο Γιουλ είναι πρώτος σκόρερ της ομάδας του Λάσο και αυτός που με την ενέργεια και τον ενθουσιασμό του ξεσηκώνει το κοινό στις εξέδρες και εμπνέει τους συμπαίκτες τους.    
Να σημειωθεί ότι είναι αμφίβολη η συμμετοχή του Αγραβάνη και θα αποφασιστεί την τελευταία στιγμή το αν θα μπει στην δωδεκάδα. Αν δεν τα καταφέρει θα βουτήξει στα βαθιά ο Μιλουντίνοφ που έτσι και αλλιώς μετά την αποδέσμευση του Τζέϊμς έχει αποκτήσει ρόλο βασικού και μαζί με τον Χάντερ ελέγχουν το κέντρο της ρακέτας του Ολυμπιακού.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.