Κάτι παραπάνω από ένα ντέρμπι!

Το Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ δεν είναι το αιώνιο ντέρμπι της Ελλάδας, αλλά είναι ιδιαίτερο, ιστορικό, μια καυτή ποδοσφαιρική πατάτα για παίκτες και προπονητές! Το novasports.gr συλλέγει αριθμούς απ’ το παρελθόν και προσπαθεί έτσι να διαβάσει το παρόν!

Το Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ δεν είναι το αιώνιο ντέρμπι της Ελλάδας, αλλά είναι ιδιαίτερο, ιστορικό, μια καυτή ποδοσφαιρική πατάτα για παίκτες και προπονητές! Με λίγα λόγια είναι κάτι παραπάνω από ένα ντέρμπι. Ο βορράς και ο νότος, και οι παρόμοιες κουλτούρες των δύο ομάδων έχουν γεννήσει μια αξιομνημόνευτη παράδοση. Το novasports.gr συλλέγει αριθμούς απ’ το παρελθόν και προσπαθεί έτσι να διαβάσει το παρόν!

Η απλή μέθοδος των τριών!
Ο ΠΑΟΚ έκανε ονειρικό ξεκίνημα στην Α’ Εθνική απέναντι στον Ολυμπιακό με τρία συνεχόμενα αήττητα παιχνίδια εντός ή εκτός έδρας. Το πρώτο ματς διεξήχθη στην Τούμπα και ο ΠΑΟΚ θριάμβευσε με 2-0 και σκόρερ τους Συμεωνίδη και Κατηκαρίδη. Ο Συμεωνίδης ήταν πρωταγωνιστής και στη δεύτερη αναμέτρηση των δύο ομάδων, στο Φάληρο αυτή τη φορά, όταν ο ΠΑΟΚ επικράτησε 2-1. Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με τον Πολυχρονίου, αλλά Συμεωνίδης και Χαβανίδης διαμόρφωσαν το τελικό 2-1.  Την επόμενη σεζόν ο ΠΑΟΚ συνέχισε με ισοπαλία στο Καραϊσκάκη για να πάρει την πρώτη του νίκη ο Ολυμπιακός το Μαϊο του 1961 στην Τούμπα με 2-0.

Ολίγον ερυθρόλευκο και πολύ της έδρας!
Συνολικά οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί εντός ή εκτός έδρας και σε όλες τις διοργανώσεις 156 φορές! Απ’ αυτές 67 φορές έχει κερδίσει ο Ολυμπιακός, 47 ο ΠΑΟΚ, ενώ 28 ματς έχουν λήξει ισόπαλα. Με γηπεδούχο τον Ολυμπιακό οι Πειραιώτες έχουν πανηγυρίσει για το πρωτάθλημα 41 φορές, εννιά ο ΠΑΟΚ, ενώ επτά φορές δεν έχει αναδειχθεί νικητής!

Εξάρες!
Η μεγαλύτερη σε εύρος νίκη σε ματς των δύο ομάδων στο Φάληρο είναι το εκκωφαντικό 6-0 του 1962 με δράστες τους ερυθρόλευκους. Πρόσωπο του ματς ο Σιδέρης με τέσσερα συνεχόμενα γκολ, αν και είχε «σύρει το χορό» με δύο τέρματα ο Ψύχος. Ο ΠΑΟΚ βέβαια έχει απαντήσει με το 6-1 του 1987. Σκόρερ τότε για τον ΠΑΟΚ οι Μπάνον, Μαυρομμάτης, Σίγγας, Μπανιώτης και ο Μπορμπόκης με δύο γκολ. Για τον Ολυμπιακό είχε μειώσει ο Τσαλουχίδης.

74.232
Ο παραπάνω θαυμαστός αριθμός προσέλευσης θεατών σε γήπεδο σημειώθηκε στο ντέρμπι μεταξύ των δύο ομάδων τον Οκτώβρη του 1988 στο Ολυμπιακό Στάδιο. Τότε μάλιστα ο ΠΑΟΚ είχε πάρει το διπλό με 1-0 και σκόρερ τον Μπορμπόκη, αν και ολοκλήρωσε το ματς με εννιά παίκτες (ο Ολυμπιακός με δέκα). 

Παράδοση του επτά!
Επτά είναι τα περισσότερα γκολ που έχουν σημειωθεί ποτέ σε ματς μεταξύ των δύο ομάδων! Μιλάμε για τη νίκη του Ολυμπιακού το 1952 με 5-2, την απάντηση του ΠΑΟΚ με 4-3 το 1972, αλλά και τον θρίαμβο του 1987 με 6-1, ενώ ο Ολυμπιακός κλείνει την παράδοση του «επτά» με τη νίκη με 4-3 το 2003 στη Ριζούπολη!


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.