Προνομιούχος η …τρίτη θέση στο σύστημα Τζόρντι

Ο Μάνος Μανουσέλης γράφει στο προσωπικό του blog για την επόμενη φάση της Ευρωλίγκα.

Υστερα από δέκα αγωνιστικές στην πρώτη φάση της Ευρωλίγκα, το σύστημα …Μπερτομέου κατάφερε να συγκεντρώσει τέσσερις εν δυνάμει ομάδες επιπέδου φάιναλ  φάιναλ φορ (Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, ΤΣΣΚΑ, Ολυμπιακός) στον ίδιο  όμιλο, να έχει μαζί τους εξίσου δυνατούς ανταγωνιστές όπως η Χίμκι, η Λαμποράλ και η Μπάμπεργκ (συν την σοβαρή Ζαλγκίρις)  και να μετατρέψει τους επόμενους μήνες  σε ένα διαρκή μαραθώνιο για τα συγκεκριμένα κλαμπ!

Αντίθετα για τον Παναθηναϊκό τα πράγματα είναι πιο εύκολα, καθώς έχει μαζί του  Φενέρ, Εφές, την Μάλαγα που ναι μεν έχει κάνει καλή αρχή, αλλά πάντα “ξεφουσκώνει” στη συνέχεια και την εξαιρετική φέτος Λοκομοτίβ Κουμπάν, αλλά υπάρχουν και οι σαφώς πιο εύκολες περιπτώσεις της Τσεντεβίτα, της  Νταρουσάφακα και του Ερυθρού Αστέρα που δίνουν δυνατότητα στους πράσινους, όχι μόνο να σημαδεύουν την οκτάδα, αλλά και να ελπίζουν βάσιμα ότι μπορούν να πάρουν μια από τις δύο πρώτες προνομιούχες θέσεις.    


Ο ΟΜΙΛΟΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

Ακόμη κάνουν προπόνηση στον Ολυμπιακό μετά την ήττα από την Εφές Πίλσεν και την μέτρια ομολογουμένως εμφάνιση των ερυθρολεύκων, αλλά σε ένα ματς που δεν είχε καμία βαθμολογική σημασία. Αντιθέτως -όσο κι αν αυτό δεν πρόκειται να το πει κάποιος δημόσια- και τις δύο ομάδες τις βόλευε η νίκη των Τούρκων καθώς ο όμιλος της φωτιάς που είχε γίνει έτσι και αλλιώς θα ήταν ακόμη πιο καυτός με την Εφές να μπαίνει στο ίδιο γκρουπ.

Η επιλογή της Ευρωλίγκα να κάνει μόνο μία κλήρωση και να βγαίνουν από εκεί όλα τα υπόλοιπα κομμάτια της διοργάνωσης και μάλιστα οι τελευταίες κρίσιμες αγωνιστικές να μην διεξάγονται την ίδια ώρα και μέρα, έχει στερήσει κάθε έννοια αξιοπιστίας από την όλη διαδικασία. Η αξιοπρέπεια παικτών, προπονητών και όλων όσων εμπλέκονται στο παιχνίδι εναπόκειται κυριολεκτικά στον πατριωτισμό όσων βρίσκονται πάνω στο παρκέ.

Είναι χαρακτηριστική η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας το βράδυ της Παρασκευής. Ο όμιλος-«φωτιά» είχε αρχίσει να διαμορφώνεται από πολύ νωρίς, η Μάλαγα πολεμούσε δυνατά για να πάρει τη νίκη για τους δικούς της λόγους και η ΤΣΣΚΑ του Δημήτρη Ιτούδη θα μπορούσε εύκολα να κατεβάσει τον ρυθμό της και να έρθει ένα αποτέλεσμα που θα την οδηγούσε μακριά από Ολυμπιακό, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Χίμκι. Οι Ρώσοι, όμως, επέλεξαν να παίξουν για την περηφάνια τους, να νικήσουν με 88-76 μέσα στην «Μάρτιν Καρπένα Αρένα» και να πάνε στον όμιλο με τα μεγαθήρια, αφήνοντας για τον Παναθηναϊκό τους Ανδαλουσιανούς.

Για τον Ολυμπιακό το πρώτο ζητούμενο είναι να σταματήσει το κακόγουστο αστείο με τους τραυματισμούς βασικών παικτών. Ετσι όπως ήρθαν τα πράγματα ο Σφαιρόπουλος χρειάζεται όλα τα όπλα του και τα χρειάζεται τώρα. Η ενεργοποίηση των Σπανούλη, Λοτζέσκι είναι εκ των ουκ άνευ, όπως και το να μπει στην ομάδα ο Τζέϊμς που στα πρώτα δείγματα γραφής του φαίνεται πως βρίσκεται μακριά από τον καλό εαυτό του.

Το δεύτερο θέμα για τους ερυθρόλευκους είναι το πρόγραμμα και τα ταξίδια που έχει να κάνει. Το ματς της δεύτερης αγωνιστικής στην Βιτόρια είναι πάντα θέμα (δέκα ώρες στον δρόμο στην καλύτερη περίπτωση), όπως και αυτό με την Ζαλγκίρις στο Κάουνας, αλλά δεν μπορεί να γίνουν και πολλά για να βελτιωθεί η κατάσταση καθώς οι πτήσεις τσάρτερ κοστίζουν…

Πολύ σημαντικό για τον Ολυμπιακό είναι να κρατήσει το αήττητο στο ΣΕΦ και να κάνει όσα περισσότερα διπλά μπορεί. Αυτός είναι ο μοναδικός βέβαιος δρόμος που οδηγεί στις διακρίσεις στην Ευρωλίγκα, από την στιγμή που φτιάχτηκε ένα γκρουπ στο οποίο οι πάντες μπορεί να νικήσουν παντού.

Εξίσου σπουδαίο είναι να διατηρήσει η ομάδα την ψυχραιμία της αν έρθει ένα στραβό αποτέλεσμα, διότι κανείς δεν δικαιούται να παραγνωρίσει την αξία των αντιπάλων που καλείται να αντιμετωπίσει η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου.


 Ο ΟΜΙΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ

To έργο του Παναθηναϊκού έχει απλά ένα μικρότερο βαθμό δυσκολίας σε σχέση με εκείνο του Ολυμπιακού. Οι τέσσερις συνεχόμενες νίκες τις τελευταίες αγωνιστικές, όχι μόνο έδωσαν το εισιτήριο για τους 16, αλλά βοήθησαν και την ομάδα να πάρει την προνομιούχο …όπως αποδείχθηκε στο σύστημα Τζόρντι η τρίτη θέση του ομίλου!

Οι πράσινοι πλέον καλούνται αρχικά να μπουν ανάμεσα στην τριάδα Φενέρ, Κουμπάν, Εφές, να κάνουν τα αυτονόητα με αντιπάλους σαν την Νταρουσάφακα, την Τσεντεβίτα και τον Ευρθρό Αστέρα και να μην αφήσουν την Μάλαγα να πιστέψει ότι έχει τύχη απέναντι στον Παναθηναϊκό.

 Είναι προφανές ότι οι πράσινοι θα πρέπει να βελτιώσουν την εικόνα τους, ενδεχομένως να ενισχύσουν το ρόστερ τους και φυσικά  να βάλουν, ανάλογους, ρεαλιστικούς στόχους για την συνέχεια. Για να μπορέσεις να διεκδικήσεις την πρόκριση στο φάιναλ φορ θα πρέπει να έχεις το πλεονέκτημα έδρας και για να το κάνεις αυτό θα πρέπει να νικήσεις την Φενερ, την Εφές, την Κουμπάν, όχι μόνο εντός, αλλά και εκτός! Είναι ουτοπικό να λέμε ότι ο Παναθηναϊκός μπορεί να ξεπεράσει ομάδες αυτού του επιπέδου χωρίς να ενισχυθεί με δύο ποιοτικούς παίκτες που θα μπουν άμεσα στο ροτέισον.

Η επιστροφή του Παπά ανεβάζει στους τέσσερις τους γκαρντ που μπορεί να υπολογίζει ο Τζόρτζεβιτς, αλλά ίσως να μην φτάνουν αν οι Πάβλοβιτς και Γιάνκοβιτς δεν πάρουν μεγαλύτερους ρόλους, ανεβάζοντας φυσικά την απόδοση τους. Στους ψηλούς η παρουσία ενός ακόμη παίκτη στο στιλ του Γκιστ θα έδινε πολλές λύσεις και θα ανέβαζε επίπεδο την ομάδα, αλλά προφανώς θα πρέπει να βρεθεί ο κατάλληλος παίκτης και όχι να γίνει μεταγραφή για την μεταγραφή.

Η επόμενη εβδομάδα πριν αρχίσει η δράση στην Ευρωλίγκα είναι …όνειρο για τις ομάδες, καθώς θα έχουν τον χρόνο να ανασυγκροτηθούν και να ξεκουραστούν πριν πέσουν και πάλι με τα μούτρα στην δουλειά μετά τα Χριστούγεννα! Μοναδικοί κερδισμένοι όσοι αγαπάμε το μπάσκετ καθώς η αληθινή Ευρωλίγκα μόλις τώρα ξεκινάει…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.