Ψήφο εμπιστοσύνης ζητά ο Μάριο Μόντι

Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει από τη Βουλή ο Ιταλός πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της έγκρισης μιας σειράς μέτρων για την απελευθέρωση επαγγελμάτων και υπηρεσιών, ενώ συνεχίζεται ο κοινωνικός διάλογος για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει από τη Βουλή ο Ιταλός πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της έγκρισης μιας σειράς μέτρων για την απελευθέρωση επαγγελμάτων και υπηρεσιών, ενώ συνεχίζεται ο κοινωνικός διάλογος για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

Πιο συγκεκριμένα, η ψηφοφορία ορίστηκε για το βράδυ της Πέμπτης και τα μέτρα αφορούν την αύξηση του αριθμού των φαρμακείων, των συμβολαιογράφων όπως και την ενδεχόμενη αύξηση των αδειών ταξί αν αυτό κριθεί αναγκαίο από τους διάφορους δήμους της χώρας.

Στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι, συνεχίζεται η διαπραγμάτευση του Μάριο Μόντι, με τους κοινωνικούς εταίρους με στόχο την οριστικοποίηση των αλλαγών στην αγορά εργασίας.
Η κυβέρνηση του τεχνοκράτη πρωθυπουργού επιδιώκει να οριστικοποιήσει το συντομότερο το σύνολο των μέτρων της μεταρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, αλλά τα συνδικάτα και ιδίως η κεντροαριστερή συνδικαλιστική οργάνωση Cgil, δεν έχουν δώσει ακόμη την συγκατάθεσή τους.

Τα κύρια σημεία που συζητήθηκαν έως τώρα, προβλέπουν την υιοθέτηση του ενιαίου επιδόματος ανεργίας, που πρόκειται να ισχύσει από το 2017 και θα πρέπει να αντιστοιχεί σε 1.119 ευρώ μηνιαίως, για ένα χρόνο, όπως και την επέκταση των συμβάσεων αορίστου χρόνου. Οι συμβάσεις αυτές θα είναι πιο συμφέρουσες, για τους εργοδότες – σε ότι αφορά την παράμετρο των ενσήμων – σε σύγκριση με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Το κύριο σημείο διαφωνίας, όμως, παραμένει το λεγόμενο «άρθρο 18», που έως τώρα προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 15 υπαλλήλους, μπορούν να απολύουν μόνο με βάσιμη αιτία. Διαφορετικά ο εργαζόμενος που προσφεύγει στην δικαιοσύνη έχει δικαίωμα να αξιώσει την επαναπρόσληψη.
Η αλλαγή που προωθεί η κυβέρνηση της Ρώμης, διατηρεί την υποχρεωτική επαναπρόσληψη μόνο για τις περιπτώσεις διακρίσεων σε βάρος των εργαζομένων, ενώ προβλέπει οικονομική αποζημίωση σε περίπτωση που η επιχείρηση αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες και αφήνει στην κρίση του δικαστή τις απολύσεις εκείνες που συνδέονται με πειθαρχικές κυρώσεις.

Η γραμματέας του συνδικάτου Cgil, Σουζάνα Καμούσο, δήλωσε ότι «υπάρχει η βάσιμη υποψία ότι ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης δεν είναι μια συνολική συμφωνία για το εργασιακό, αλλά, απλώς πιο εύκολες απολύσεις».
Ο πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, πάντως, εξέφρασε την ελπίδα «το αποτέλεσμα της όλης διαπραγμάτευσης θα μπορέσει να επισημοποιηθεί σήμερα», ενώ ο Πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, στήριξε την προσπάθεια της κυβέρνησης δηλώνοντας ότι «οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να βοηθήσουν ώστε να υπερισχύσει το γενικότερο συμφέρον επί οποιουδήποτε μεμονωμένου συμφέροντος και υπολογισμού, διότι η μη επίτευξη συμφωνίας θα ήταν σαφώς, αρνητική εξέλιξη».

Σύμφωνα με αναλυτές, ο Μάριο Μόντι σε κάθε περίπτωση επιθυμεί η τελική συμφωνία να επιτευχθεί πριν από την Δευτέρα, όταν πρόκειται να ξεκινήσει η περιοδεία του στην Ασία και είναι πεπεισμένος ότι ακόμη και αν δεν εξασφαλισθεί η πλήρης στήριξη των συνδικάτων, το κοινοβούλιο πρόκειται, τελικώς, να εγκρίνει τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνησή.

Πηγή: ethnos.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.