TAGS

  Trump's Way or the... Huawei

  22/05/2019 • 11:07
  Trump's Way or the... Huawei
  • shares

  Ένας τεχνολογικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας είναι εδώ και καιρό σε εξέλιξη, στη σκιά του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο χωρών που ούτως ή άλλως μαίνεται. Την τελευταία εβδομάδα οι ΗΠΑ κατέφεραν ένα διπλό πλήγμα στην Κίνα, χτυπώντας την εκεί που πονάει πιο πολύ... στον κολοσσό της στην τεχνολογία τηλεπικοινωνιών, τη Huawei.

  Η αρχή έγινε με το εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε στις 15 Μαΐου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνησή του κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ως προς τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, προαναγγέλλοντας τη λήψη μέτρων για την προστασία τους. Το διάταγμα απαγορεύει σε αμερικανικές εταιρείες τη χρήση τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού που η Ουάσιγκτον διατείνεται πως εγείρει απειλή για την εθνική ασφάλεια. Με την κίνηση αυτή μάλιστα ο Τραμπ απέκτησε τη δυνατότητα να ρυθμίζει εμπορικά ζητήματα με το πρόσχημα της απειλής της ασφάλειας της χώρας. Παρότι το κείμενο δεν κατονομάζει τη Huawei ή την Κίνα, είναι προφανές που απευθύνεται. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ έχουν χαρακτηρίσει άλλωστε επανειλημμένα «απειλή» την κινεζική εταιρεία και ασκούν πιέσεις σε συμμάχους των ΗΠΑ να μη χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό της στην ανάπτυξη δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5G.

  Tην ίδια ημέρα, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι προσθέτει την Huawei και 70 από τις θυγατρικές της στην «Entity List», μια κίνηση που απαγορεύει στην εταιρία να αποκτά εξαρτήματα και τεχνολογία από αμερικανικές εταιρίες χωρίς να έχει προηγηθεί η έγκριση της αμερικανικής κυβέρνησης. Πρόκειται για μια λίστα στην οποία βρίσκονται οι διεθνείς έμποροι όπλων.

  Η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί πως ο εξοπλισμός της κινεζικής εταιρείας -που βρίσκεται στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης στην αγορά των smartphones πίσω από τη Samsung-  μπορεί να χρησιμοποιείται ή να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον από την κινεζική κυβέρνηση για κατασκοπεία. Η κινεζική εταιρεία, που διαψεύδει κατηγορηματικά τον ισχυρισμό, αντέδρασε καταγγέλλοντας «παράλογους περιορισμούς» και δήλωσε διατεθειμένη να συνεργαστεί με την αμερικανική κυβέρνηση για να βρεθούν «αποτελεσματικά μέτρα για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρει». «Εάν δεν επιτραπεί στη Huawei να δραστηριοποιείται επί αμερικανικού εδάφους, οι ΗΠΑ δεν θα γίνουν ασφαλέστερες ή ισχυρότερες·. Απεναντίας, αυτό θα περιορίσει τις ΗΠΑ σε κατώτερες αλλά ακριβότερες εναλλακτικές, αφήνοντας πίσω τις ΗΠΑ ως προς την ανάπτυξη των δικτύων τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς και εντέλει θα πλήξει τα συμφέροντα των αμερικανικών εταιρειών και των Αμερικανών καταναλωτών», προειδοποίησε μάλιστα.

  Το επιχείρημα της κατασκοπείας δεν είναι έωλο, αλλά αξίζει να σημειωθεί πως ο Edward Snowden, πρώην στέλεχος της CIA και της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) και πλέον ένας από τους πιο διάσημους πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος στον κόσμο έχει αποκαλύψει ότι πριν από λίγα χρόνια εργαζόταν πάνω στην κατασκοπεία και στο χακάρισμα της κινεζικής εταιρείας Huawei. Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στη New York Times αναφερόταν πως η NSA επιχείρησε να σπάσει τον κεντρικό διακομιστή της Huawei, προσπαθώντας, όχι μόνο να αποδείξει τη σχέση μεταξύ της κινεζικής εταιρείας και της κινεζικής κυβέρνησης και του στρατού, αλλά και να ανακαλύψει τα τελευταία τεχνολογικά επιτεύγματα της Huawei, τα οποία η εταιρεία πουλούσε σε άλλες χώρες. Με άλλα λόγια οι ΗΠΑ έκαναν τότε στην Huawei ακριβώς αυτό που σήμερα κατηγορούν την Κίνα.


  Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
  Γράψτε το σχόλιο σας...
  22/09/2019 • 07:11

  Φόρμα και πάθος ορίζουν τα ντέρμπι σε Λιόν, Αϊντχόφεν, Λονδίνο και ΟΑΚΑ

  Το ντέρμπι του Ολλανδικού πρωταθλήματος είναι λογικό να κριθεί στην αποτελεσματικότητα ανάμεσα σε δύο φορμαρισμένες ομάδες. Εν μέσω ειδικών συνθηκών το ντέρμπι των "αιωνίων", πιο παραγωγικά τα ματς σε Λονδίνο και Λιον