Όσα ζητάει ο ΟΟΣΑ για το ελληνικό χρέος, τους φόρους και το ασφαλιστικό

Η τριπλή προσέγγιση που πρότεινε ο Άνχελ Γκουρία στον Αλέξη Τσίπρα πάνω από το «τραπεζάκι» του Μεγάρου Μαξίμου.

Η τριπλή προσέγγιση που πρότεινε ο Άνχελ Γκουρία στον Αλέξη Τσίπρα πάνω από το «τραπεζάκι» του Μεγάρου Μαξίμου.

Καλά τα νέα για την Ελλάδα από την ετήσια έκθεση του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), όπως συμφώνησαν από κοινού ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αλλά και ο επικεφαλής του Οργανισμού, Άνχελ Γκουρία που βρίσκεται στην χώρα μας και είχε σήμερα το μεσημέρι συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι προσπάθειες δεν τελειώνουν ποτέ, είπε ο κ. Γκουρία προσθέτοντας ότι «το πιο σημαντικό είναι να δώσουμε ένα σήμα, για το τι μέλλει γενέσθαι και ότι τώρα ήρθε η ώρα, ώστε οι προσπάθειες να ευοδωθούν και αναμένουμε μια καλύτερη ανάπτυξη στο εγγύς μέλλον».

Κατά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ εξέθεσε στον Έλληνα πρωθυπουργό την τριπλή προσέγγιση που εισηγείται ο Οργανισμός για την Ελλάδα με μείωση του δημόσιου χρέους αλλά και σήμανε κόκκινο «καμπανάκι» για τη διπλή όψη του νομίσματος: την φοροδιαφυγή και την υπερφορολόγηση.

Ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ζητά και ο ΟΟΣΑ
Όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του Οργανισμού για την Ελλάδα, η περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι αναγκαία αλλά παράλληλα περίπλοκη. Εξ ου απαιτεί μια τριπλή και μακροπρόθεσμη προσέγγιση για να αποδώσει ουσιαστικά η ελάφρυνση του βάρους του χρέους της χώρας.

Το δημόσιο χρέος θα μειωθεί μέσω της υψηλότερης ανάπτυξης, της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και της αναδιάρθρωσης του χρέους, τονίζει ο ΟΟΣΑ. Όπως αναφέρει, το χρέος κινείται στο 180% του ΑΕΠ και εξακολουθεί να είναι μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο, τονίζοντας ότι κάτω από διαφορετικές υποθέσεις θα παραμείνει υψηλό, καθιστώντας αναγκαία μία περαιτέρω αναδιάρθρωσή του. Το βασικό σενάριο, που λαμβάνει υπόψη το αποτέλεσμα μεταρρυθμίσεων που έκανε η Ελλάδα, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους από τον ESM, ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2,2% από το 2025, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειωθεί σταδιακά στο περίπου 120% του ΑΕΠ στα μέσα της δεκαετίας του 2030 για να αυξηθεί και πάλι στη συνέχεια, καθώς τα δάνεια που έχουν δοθεί με χαμηλό επιτόκιο θα αναχρηματοδοτηθούν με τα επιτόκια της αγορές.

Ο ΟΟΣΑ θεωρεί ως καλύτερη λύση ένα «κλείδωμα» των χαμηλών επιτοκίων που έχει λάβει η Ελλάδα με δάνεια από την Ευρωζώνη, καθώς θα οδηγούσε, με βάση το σενάριο διευρυμένων μεταρρυθμίσεων, σε μία συνεχή μείωση του χρέους και κάτω από το 80% του ΑΕΠ το 2060.

Η επιμήκυνση των λήξεων των δανείων από τους Ευρωπαίους εταίρους και τον ESM έως το 2031 θα συμβάλει στη μείωση του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ, αλλά μόνο οριακά, αναφέρει η έκθεση.

Υπερφορολόγηση και φοροδιαφυγή
Κόκκινο «καμπανάκι» σημαίνει η έκθεση για το χρόνιο πρόβλημα της Ελλάδας, τη φοροδιαφυγή, που σαν νόμισμα με διπλή όψη οδηγεί στην υπερφορολόγηση (και αυτό σε φαύλο κύκλο φοροδιαφυγής – φοροαποφυγής).

Η έκθεση επισημαίνει ότι στο ελληνικό φορολογικό σύστημα οι συντελεστές είναι πολύ υψηλή ενώ αντίθετα στενή είναι η φορολογική βάση, κάτι που οδηγεί σε ανισότητες αλλά και υποσκάπτει την ανάπτυξη. Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι ενώ οι φορολογικοί συντελεστές είναι υψηλοί, η απόδοση των φόρων και τα φορολογικά έσοδα είναι χαμηλά, ειδικά στο πεδίο του ΦΠΑ: η Ελλάδα κατατάσσεται στην τρίτη θέση από το τέλος σε εισπραξιμότητα, μετά το Μεξικό και την Ιταλία.

«Μετά από επανειλημμένες αυξήσεις συντελεστών, το ποσοστό όλων των μεγάλων φόρων είναι τώρα υψηλότερο από ό, τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά η είσπραξη των φόρων είναι χαμηλότερη ως ποσοστό του ΑΕΠ. Επίσης, η μέση φορολογική επιβάρυνση της εργασίας για οικογένειες με παιδιά είναι μία από τις υψηλότερες μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ», γράφει η ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ.

Επιπλέον, τονίζεται ότι το φορολογικό σύστημα στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα περίπλοκο ενώ και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αδύναμοι, κάτι που οδηγεί σε υψηλή απειθαρχία με φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η Ελλάδα, στο ζήτημα της φορολογικής συμμόρφωσης, κατέχει την 28η θέση μεταξύ των 35 χωρών – μελών του Οργανισμού.

Χρειάζονται περαιτέρω ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό
Επιπλέον μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα.

Στις συστάσεις προς την Ελλάδα περιλαμβάνονται αύξηση της αποδοτικότητας των δημοσίων δαπανών με συνεχόμενες επισκοπήσεις αλλά και αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα.

Επιπλέον, ο ΟΟΣΑ επανέρχεται σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων που έχει ήδη ζητήσει από την Αθήνα μεταξύ των οποίων κατάργηση διαφόρων εξαιρέσεων στον ΦΠΑ αλλά και μειώσεις ή και κατάργηση επιμέρους φορολογικών ελαφρύνσεων και απαλλαγών. Ακόμη επαναπροτείνει την ενοποίηση των διαφορών προγραμμάτων κοινωνικής ασφάλισης και επιδομάτων, την ενίσχυση των έργων πολιτικών απασχόλησης, αλλά και παρεμβάσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Ιδιαίτερη προσοχή στην αγορά εργασίας
Επιπλέον, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι είναι θετικό βήμα η ενίσχυση της απασχόλησης, που ήρθε από τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, ωστόσο τονίζεται παράλληλα ότι οι μισθοί και η παραγωγικότητα παραμένουν υποβαθμισμένες. Η έκθεση αναφέρει ότι είναι μεγάλο το ποσοστό των ημι-απασχολούμενων, κάτι που οδηγεί σε χαμηλές αμοιβές και ημερομίσθια.
«Η καλύτερη αντιστοίχηση των δεξιοτήτων των εργαζομένων με τις ανάγκες των εργοδοτών, η ενίσχυση των κινήτρων των επιχειρήσεων για κατάρτιση των εργαζομένων και οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της κοινωνικής προστασίας θα αυξήσουν τους μισθούς και θα μειώσουν τη φτώχεια», σημειώνεται στην έκθεση.

Πηγή: www.news.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.