TAGS

  Η κάνναβη ως μοχλός ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας στην Ιταλία

  04/09/2018 • 14:49
  Η κάνναβη ως μοχλός ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας στην Ιταλία
  • shares

  Μπορεί η αγροτική οικονομία στην Ιταλία να βρίσκεται σε κρίση, εξαιτίας των χαμηλών τιμών του σιταριού, της ξεραμένης γης και των μεγάλων εταιριών εισαγωγής σιτηρών, αλλά  κάποιοι έχουν την βρει τη λύση στην καλλιέργεια κάνναβης.

  Η καλλιέργεια κάνναβης είναι νόμιμη στην Ιταλία από το 2016 και τα τελευταία χρόνια η έκταση που προορίζεται για το φυτό αυξήθηκε από 400 εκτάρια σε 4.000 εκτάρια μέσα σε πέντε χρόνια. Ο νόμος, ο οποίος επιτρέπει την καλλιέργεια για μη φαρμακευτική χρήση φυτών με επίπεδα ψυχοτρόπων ουσιών πάνω από το 0,2%, εισήχθη με σκοπό την αύξηση της ανάπτυξης της βιομηχανικής παραγωγής κάνναβης. Οι Ιταλοί έχουν επωφεληθεί από τη νόμιμη αλλαγή για να παράγουν όχι μόνο κλωστική κάνναβη και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, αλλά και ζυμαρικά, τυρί ρικότα και μπισκότα κάνναβης.

  «Η άνοδος της παραγωγής κάνναβης αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα της ικανότητας των γεωργικών επιχειρήσεων να ανακαλύψουν νέες ευκαιρίες», δήλωσε ο Roberto Moncalvo, πρόεδρος της Coldiretti, της μεγαλύτερης ένωσης αγροτών της Ιταλίας. «Είμαστε αρκετά κοντά στην οικονομική ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης».
   
  Αυτή η λύση για την κρίση που πλήττει τους Ιταλούς αγρότες, μπορεί να φανεί σαν μια μικρή πράσινη όαση στη άγονη ενδοχώρα της Σικελίας. Ανάμεσα στα εγκαταλελειμμένα χωράφια σιτηρών, κατοικεί ο Salvo Scuderi, πρόεδρος του γεωργικού συνεταιρισμού Colli Erei. Ο 41χρονος ασχολείται με τη συγκομιδή κάνναβης, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για τη παρασκευή ζυμαρικών, λαδιού και αλευριού. Φέτος, ο Scuderi και 20 άλλοι παραγωγοί της Rete Canapa Sicilia, μιας ένωσης με στόχο την προώθηση και τη διάθεση στην αγορά της κάνναβης στην περιοχή, παρήγαγαν μαζί περίπου 150 τόνους.

  «Η κάνναβη έσωσε την επιχείρησή μας. Φέτος είχαμε 10 φορές περισσότερο κέρδος σε σχέση με το σιτάρι και αυτό μας επέτρεψε να προσλάβουμε και τέσσερις εργαζόμενους, ανέφερε ο Scuderi στον Guardian. Το σιτάρι αποφέρει κέρδος 250 ευρώ ανά εκτάριο στη σημερινή αγορά, ενώ η κάνναβη μπορεί να αποφέρει κέρδη άνω των 2.500 ευρώ ανά εκτάριο, σύμφωνα με την Rete Canapa Sicilia. Και υπάρχουν πολλοί αγρότες της Σικελίας, οι οποίοι για να βρουν νέες ευκαιρίες στα ξηρά εδάφη και να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση, έχουν αντικαταστήσει το σιτάρι με κάνναβη.

  Στην ύπαιθρο κοντά στην Catenanuova, οι θερμοκρασίες μπορούν να φτάσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι. Πρόκειται για το μέρος όπου ο Ιταλός κατασκευαστής αυτοκινήτων Fiat, έκανε δοκιμές στα πρωτότυπα μοντέλα και το μέρος όπου ο καυτός καιρός μπορούσε να αναγκάσει το τρένα να διακόψουν τα δρομολόγια τους εξαιτίας της διαστολής του σιδηροδρόμου. Αλλά δεν είναι μόνο η θερμότητα που έχει προκαλέσει την αποξήρανση της γης.


  Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
  Γράψτε το σχόλιο σας...
  17/08/2019 • 07:03

  Δρόμος με εμπόδια για Λίβερπουλ, "Σίτι, Άγιαξ. Πάθος για γκολ στη Νορβηγία

  Κινδύνους θα αντιμετωπίσει και η Λίβερπουλ στο Σαουθάμπτον ενώ στο ντέρμπι της Premier League η Σίτι είναι φαβορί αλλά η Τόττεναμ έχει την φιλοδοξία να μείνει σε τροχιά κορυφής. Ματς για γκολ περιμένουμε στην Νορβηγία, στο Ναντ αλλά και στο Λεβερκούζεν.