TAGS

  Ακραίες συνθήκες, ελάχιστος χρόνος

  31/07/2018 • 12:35
  Ακραίες συνθήκες, ελάχιστος χρόνος
  • shares

  Οι ακραίες συνθήκες δεν έδωσαν τον χρόνο για οργανωμένη εκκένωση κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών της Δευτέρας σημειώνουν οι ειδικοί ενώ στην κατεύθυνση αυτή συμβάλλουν και οι μαρτυρίες κατοίκων και επισκεπτών που αναγκάστηκαν να εκκενώσουν την περιοχή για να σωθούν.  Οι κάτοικοι που βίωσαν τον όλεθρο αναφέρουν πως η φωτιά εξαπλώθηκε σε ελάχιστα λεπτά και έφτασε με τρομακτική ταχύτητα (σημ: οι άνεμοι έφτασαν μέχρι και τα 10 με 11 μποφόρ με ταχύτητες έως και τα 100-120 χλμ την ώρα) μέχρι τη θάλασσα. Επιπλέον ο εγκληματικός πολεοδομικός σχεδιασμός δεν έδινε τη δυνατότητα διαφυγής, αλλά ούτε και πρόσβασης στη θάλασσα, με αποτέλεσμα πολλοί να εγκλωβιστούν. Παράλληλα, η λεγόμενη «ζώνη μείξης» οικισμών και δασών, όταν δηλαδή, η πολύ πυκνή βλάστηση «συνυπάρχει» με κατοικίες, αποτέλεσε επίσης, καθοριστική παράμετρο και αφορά ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φονικής πυρκαγιάς. 

  «Πρωτοφανής κατάσταση»

  Αξιωματούχος που παρακολουθούσε την επιχείρηση δήλωσε στην Εφημερίδα των Συντακτών ότι η κινητοποίηση των μηχανισμών ήταν απίστευτη αλλά η κατάσταση ήταν πρωτοφανής. «Μακάρι να ήταν διαφορετικές οι συνθήκες. Σχέδια υπήρχαν και υπάρχουν. Όμως τα σχέδια γίνονται με όσα γνωρίζουμε. Οι συνθήκες που επικρατούσαν σε αυτή τη φωτιά ήταν πρωτόγνωρες. Δυτικός άνεμος με δέκα Μποφόρ και τέτοια ταχύτητα είναι πρωτοφανές. Η κινητοποίηση ήταν απίστευτη. Εκτρέψαμε άμεσα ελικόπτερα που βρίσκονταν σε άλλες φωτιές για να κερδίσουμε τον χρόνο που θα χανόταν να τα σηκώναμε από το έδαφος. Στείλαμε δεκάδες οχήματα και πυροσβέστες. Όμως η ταχύτητα που κινήθηκε η πυρκαγιά ήταν πρωτοφανής. Μέσα της δε δημιουργήθηκε περιβάλλον inferno (κόλαση), όπως λέγεται στην πυροσβεστική ορολογία, πράγμα που σημαίνει ότι ο καπνός ήταν πάρα πολύ δυνατός κι αφού ανέβαινε ψηλά, στη συνέχεια τον κατέβαζε ο άνεμος πάλι κάτω. Έπεφτε δηλαδή κάποιος στη θάλασσα και μπορεί να πνιγόταν είτε από αυτήν είτε από τον καπνό που κατέβαινε μέσα στις στάχτες».

  «Ο χρόνος δεν ήταν ικανός για εκκένωση»

  «Από την ώρα που ξεκίνησε η φωτιά μέχρι την ώρα που έφτασε στη θάλασσα, ο χρόνος δεν ήταν ικανός για εκκένωση», σημειώνει στην εφημερίδα στέλεχος της Πολιτικής Προστασίας, ενώ λίγη ώρα αργότερα, μιλώντας στον Real FM, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογράμμιζε, αναφερόμενος στην τραγωδία, ότι ο χρόνος που συνέβη ήταν μόλις μιάμιση ώρα. «Το 2007 καιγόταν η περιοχή της Ηλείας επί επτά ημέρες, εδώ σε μιάμιση ώρα έγινε όλο το κακό», ανέφερε συγκεκριμένα κι αφού επισήμανε ότι τα αίτιά της ερευνώνται από τις δικαστικές αρχές, συμπλήρωσε ότι οι συνθήκες που επικρατούσαν στις δύο μεγάλες πυρκαγιές της Αττικής, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, είχαν να συμβούν εδώ και 50 χρόνια. 


  Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
  Γράψτε το σχόλιο σας...
  23/02/2019 • 07:20

  Δοκιμασίες για θεωρητικά φαβορί σε Τορίνο, Γλασκόβη και Νόριτς

  Η Ρόμα. η Γκλάντμπαχ η Λιντς και η Νόριτς φαντάζουν ως τα μεγάλα φαβορί σήμερα σε αναμετρήσεις όπου οι αντίπαλοί τους κάθε άλλο παρά το ρόλο του κομπάρσου θέλουν να παίξουν! Στην διαχερίση της κούρασης πιθανόν να έχουμε ανατροπές δεδομένων σε Τορίνο, Γλασκόβη