Ο θεός του πολέμου στο λιμάνι…

Με άγριες διαθέσεις κατεβαίνει στο λιμάνι ο... θεός του πολέμου Αρης για το ματς με τον Ολυμπιακό, χωρίς ωστόσο να έχει την προϊστορία με το μέρος του. Το «Novasports.gr» ρίχνει φως ξανά σε κάποια απ' τα πιο σημαντικά ματς μεταξύ των δύο ομάδων στον Πειραιά...

Με άγριες διαθέσεις κατεβαίνει στο λιμάνι ο… θεός του πολέμου Αρης για το ματς με τον Ολυμπιακό, χωρίς ωστόσο να έχει την προϊστορία με το μέρος του. Το «Novasports.gr» ρίχνει φως ξανά σε κάποια απ’ τα πιο σημαντικά ματς μεταξύ των δύο ομάδων στον Πειραιά…

Η πρώτη αναμέτρηση
Ο Άρης ξεκίνησε ιδανικά τις αναμετρήσεις του με τον Ολυμπιακό. Στο πρώτο ματς για την ‘ εθνική ο Άρης του Σβέτισλαβ Γκλίσοβιτς αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό του Μπρούνο Βάλε στις 6 Δεκεμβρίου του 1959. Οι κίτρινοι ευτύχησαν να προηγηθούν στο σκορ μόλις στο πρώτο λεπτό με τον Μουφίτ Καλλιαντζή. Οι ερυθρόλευκοι ισοφάρισαν μόλις στο όγδοο λεπτό με τον Αντώνη Ποσειδώνα κι έτσι το πρώτο ματς μεταξύ Ολυμπιακού και Άρη έληξε χωρίς νικητή. Ο Ολυμπιακός εκείνη τη χρονιά τερμάτισε τρίτος, ενώ ο Άρης όγδοος. Στο ματς του δεύτερου γύρου ο Ολυμπιακός επίσης σκόραρε στο πρώτο λεπτό με τον Σιδέρη, αλλά σε αντίθεση με τους κίτρινους εκμεταλλεύτηκε το γρήγορο γκολ και επικράτησε με 3-1 στο Κλεάνθης Βικελίδης. 

Η μεγαλύτερη νίκη
Ήταν καλοκαίρι του 1991 όταν ο Ολυμπιακός πέτυχε τη μεγαλύτερη σε εύρος εντός έδρας νίκη του επί του Άρη με 5-1. Οι ερυθρόλευκοι και οι κίτρινοι ήταν αδιάφοροι και αναμετρήθηκαν για την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος. Ο Ολυμπιακός ήταν δεύτερος με διαφορά οκτώ πόντων απ’ τον πρωταθλητή Παναθηναϊκό και ο Άρης στην ένατη θέση. Ο Ολυμπιακός ο οποίος διάβαινε τα πέτρινα χρόνια της ιστορίας του επικράτησε με πρωταγωνιστή τον Γιούριο Σάβιτσεφ ο οποίος πέτυχε δυο γκολ. Από ένα πέτυχαν ο Μαυρομάτης, ο Σαββίδης και ο Σοφιανόπουλος. Για τον Άρη απλά μείωσε στο 78′ σε 4-1 ο Μπουγιουκλής.

Το πρώτο διπλό
Ο Άρης έπρεπε να περιμένει έξι σεζόν για να πανηγυρίσει το πρώτου διπλό στο Πειραιά για την Α’ εθνική. Μετά την πρώτη ισοπαλία των δύο ομάδων ακολούθησαν τέσσερις ήττες, όμως στις 11 Οκτωβρίου του 1964 ο Ολυμπιακός γνώρισε την ήττα στο Γ. Καραϊσκάκης με 3-2. Οι κίτρινοι βρέθηκαν να προηγούνται 2-1 στο ημίχρονο με γκολ των Παυλίδη και Κωνσταντινίδη. Ο Σιδέρης είχε πετύχει το ερυθρόλευκο γκολ. Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με γκολ του Άρη απ’ τον Δεμίρη. Το μόνο που κατάφερε ο Ολυμπιακός ήταν να μειώσει στο σκορ στο 75ο λεπτό και πάλι με γκολ του Γιώργου Σιδέρη. Οι εντός έδρας απώλειες των ερυθρόλευκων ήταν αρκετές εκείνη τη σεζόν, αφού εκτός απ’ τον Άρη πέρασαν νικηφόρα απ’ τον Πειραιά η Προοδευτική, η ΑΕΚ και ο Απόλλωνας. Στο δεύτερο γύρο ο Ολυμπιακός κέρδισε τον Άρη στη Θεσσαλονίκη με 1-0 με γκολ και πάλι του Γιώργου Σιδέρη.  

Το ερυθρόλευκο σερί
Ο Ολυμπιακός διατηρεί το μεγαλύτερο σερί στις αναμετρήσεις με τον Άρη και είναι απ’ τη σεζόν 1972-1973 ως τη σεζόν 1976-1977. Σ’ αυτό το διάστημα ο Ολυμπιακός μέτρησε πέντε συνεχόμενες νίκες στην έδρα του επί του Άρη με σπουδαιότερη εκείνη του 1974, όταν οι ερυθρόλευκοι κέρδισαν με 4-0. Ο Ολυμπιακός στο διάστημα του σερί κέρδισε τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα, το 1973, το 1974 και το 1975.

Η τελευταία νίκη του Άρη
Η τελευταία νίκη του Άρη στο σπίτι του Ολυμπιακού ήταν τη σεζόν 2001-2002, όταν για την 13η αγωνιστική οι κίτρινοι με σκόρερ τον Νόρντιν Τζμπάρι πανηγύρισαν το τρίποντο στο Ολυμπιακό Στάδιο. Ήταν το μοναδικό γκολ του Βέλγου στη σύντομη θητεία τεσσάρων αγώνων με τον Άρη. Το ματς βέβαια είχε άλλον πρωταγωνιστή, τον τερματοφύλακα των κίτρινων Φάνη Κατεργιαννάκη. Ο 28χρονος τότε πορτιέρε πραγματοποίησε μια απ’ τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του, σταματώντας σε αρκετές φάσεις τους ερυθρόλευκους. Μάλιστα ήταν καταλυτική η εμφάνιση του για τη μεταγραφή του την επόμενη χρονιά στην ομάδα του Πειραιά. Αυτή ήταν και η μοναδική εντός έδρας ήττα του Ολυμπιακού εκείνη τη σεζόν, ενώ είχε και τρεις ισοπαλίες. Εκείνο το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός το κατέκτησε στην ισοβαθμία με την ΑΕΚ.    

Το περσινό ματς
Στην περσινή σεζόν ο Άλμπερτ Ριέρα πέτυχε το τρίτο του γκολ με τα ερυθρόλευκα χαρίζοντας παράλληλα τη νίκη στην ομάδα του. Ο Ισπανός είχε σκοράρει με λόμπα μόλις στο δεύτερο λεπτό, με το 1-0 να διατηρείται ως το τέλος της αναμέτρησης. Και πέρυσι όπως και φέτος, πριν το εκτός έδρας ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό ο Ολυμπιακός συνάντησε τον Άρη. 

Το ταμείο…
Σε 51 συνολικά αναμετρήσεις στην Α΄ εθνική στην έδρα του Ολυμπιακού, οι Πειραιώτες απολαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος σε νίκες με 36. Ο Άρης έχει φύγει πέντε φορές με το τρίποντο απ’ την έδρα του Ολυμπιακού, ενώ δέκα ματς έχουν λήξει ισόπαλα.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.