Στη φυλακή οι ύποπτοι τζιχαντιστές με τις χατζάρες στην Αλεξανδρούπολη


Προφυλακιστέοι κρίθηκαν, ομόφωνα από τον ανακριτή και τον εισαγγελέα, οι δυο νεαροί άνδρες, με σουηδικό διαβατήριο που συνελήφθησαν στην Αλεξανδρούπολη και θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή σε τζιχαντιστική – εξτρεμιστική οργάνωση. Εκτός των άλλων, στη διάρκεια ελέγχου, στους δυο άνδρες, ο ένας εκ των οποίων είναι γνωστός με το ψευδώνυμο Μάξιμος, βρέθηκαν συριακά χαρτονομίσματα αλλά και μαχαίρι – χατζάρα σαν και αυτά που χρησιμοποιούν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Διαβάστε σχετικά: Μάξιμος: Ο ύποπτος τζιχαντιστής με τη χατζάρα που πιάστηκε στην Αλεξανδρούπολη

Κατά την είσοδό τους στο δικαστικό μέγαρο, ο 29χρονος Μάξιμος, υπήκοος Σουηδίας είχε χαμηλωμένο το κεφάλι αποφεύγοντας την οπτική επαφή με τους συγκεντρωμένους δημοσιογράφους. Ο άνδρας είχε καταδικαστεί το 2005 για τρομοκρατία. Ενώ ο συγκατηγορούμενός του ο 20χρονος υπήκοος Υεμένης, εισήλθε με φαινομενική ηρεμία και με το κεφάλι ψηλά.

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, οι δύο κατηγορούμενοι υποστήριξαν ότι δεν έχουν καμία σχέση με εξτρεμιστικές οργανώσεις και τρομοκρατία και δήλωσαν αθώοι. Επέμειναν στην αρχική τους δήλωση ότι είναι απλά τουρίστες. Στην απολογία τους μάλιστα αποκήρυξαν την τρομοκρατία, δηλώνοντας ότι πιστεύουν στο ειρηνικό Ισλάμ.

Όσον αφορά στα δύο μαχαίρια και τον αορτήρα πολεμικού όπλου που έφεραν στις αποσκευές τους υποστήριξαν ότι τα δύο πρώτα τα αγόρασαν (χωρίς απόδειξη), ως σουβενίρ κατά την παραμονή τους στην Αθήνα, ενώ ο αορτήρας είναι μέρος του εξοπλισμού που χρησιμοποιούν για τη διαβίωσή τους στη φύση, μία συνήθη για τους ίδιους δραστηριότητα.

Τέλος υποστήριξαν ότι είναι φίλοι και επισκέπτονται την Ελλάδα για τουρισμό. Στην Αθήνα αφίχθησαν αεροπορικώς πριν από περίπου 10 ημέρες . Μέχρι και την Πέμπτη που συνελήφθησαν στο ΚΤΕΛ Αλεξανδρούπολης, παρέμεναν στην Αθήνα και κινήθηκαν περιφερειακά της πρωτεύουσας πάντα ως τουρίστες.

Σύμφωνα με την αυτεπαγγέλτως διοριζόμενη συνήγορό τους, δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό αν ζητήθηκε η έκδοσή τους από τις σουηδικές αρχές, διευκρινίστηκε ωστόσο ότι σε κάθε περίπτωση η δίκη θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα.

Μεταξύ των τηλεοπτικών συνεργείων που μετέβησαν στην Αλεξανδρούπολη για την κάλυψη του θέματος ήταν το γαλλικό πρακτορείο, το Associated Press, καθώς και σουηδική αποστολή.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.