Το πράσινο λαβράκι και η ερυθρόλευκη …Πανεπιστημίου

Ο Μάνος Μανουσέλης γράφει στο προσωπικό του blog για τις αναμετρήσεις του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού στο Top 16 της Euroleague και αναλύει τη νίκη των «πράσινων» επί της Φενέρμπαχτσε, αλλά και την ήττα των «ερυθρολεύκων» από τη Μπαρτσελόνα.

Βρε πως αλλάζουν οι καιροί… Δύο μήνες πριν,  ο Ολυμπιακός ήταν καβάλα στο άλογο, κυρίευε το ένα ευρωπαϊκό κάστρο μετά το άλλο και ο μεγάλος του αντίπαλος, ο Παναθηναϊκός έμοιαζε με  χάρτινο πύργο, έτοιμο να καταρρεύσει. Σήμερα, ειδικά μετά τα αποτελέσματα της πρώτης αγωνιστικής του δεύτερου γύρου στο ΤΟΠ 16 της Ευρωλίγκα, η κατάσταση έχει αντιστραφεί τόσο πολύ, λες και μιλάμε για διαφορετικές αγωνιστικές περιόδους. Ο Παναθηναϊκός έχει καθαρό προβάδισμα πρόκρισης στους οκτώ, ενώ ο Ολυμπιακός με ρεκόρ 3-5 ψάχνει μια σειρά από θαύματα για να μην αποκλειστεί…

Έλιοτ Ουίλιαμς, το …λαβράκι
Η αλήθεια είναι ότι η βαθμολογική θέση των δύο ομάδων εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από την αγωνιστική τους εικόνα, αλλά και από τις διορθωτικές κινήσεις που έγιναν ή, δεν έγναν. Οι πράσινοι, μετά τις προσθήκες των Χέϊνζ και Ουίλιαμς , πήραν μια καθαρή νίκη επί της –αήττητης μέχρι το βράδυ της Πέμπτης – Φενέρ του Ομπράντοβιτς στο κατάμεστο ΟΑΚΑ- και έδειξαν ότι βρήκαν τις λύσεις που χρειαζόταν το ρόστερ τους, για να μπορέσουν να ανταγωνιστούν τις ομάδες κορυφαίου επιπέδου στην Ευρωλίγκα. 

Ειδικά ο Ουίλιαμς, που με μια εβδομάδα παρουσίας στο κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων πήρε από τον προπονητή του 33 λεπτά συμμετοχής σε ένα παιχνίδι ντέρμπι – έδειξε στοιχεία που τα χρειαζόταν πολύ ο Παναθηναϊκός, αλλά και μια ξεχωριστή κλάση που τον κατατάσσει  ανάμεσα στους καλύτερους παίκτες της διοργάνωσης. Αριστερόχειρας γκαρντ , με μπόι κοντά στα δύο μέτρα και μακριά χέρια, με εξαιρετική τεχνική κατάρτιση, ώριμες αποφάσεις και νοοτροπία νικητή, μπόρεσε μέσα σε ελάχιστο χρόνο να παίξει καθοριστικό ρόλο στο παιχνίδι της ομάδας. Η επιλογή του μπορεί να αποδειχτεί …λαβράκι για το μέλλον και όχι μόνο για την φετινή σεζόν.  

Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο και προφανώς σημαίνει πολλά για το μέλλον,  το γεγονός ότι το καλάθι που καθόρισε το αποτέλεσμα απέναντι στην Φενέρ μπήκε από συνεργασία του Διαμαντίδη με τον νεοφερμένο αμερικανό σε μια φάση που μπορούσαν να κάνουν μόνο δύο χαρισματικοί παίκτες, παρά το γεγονός ότι γνωρίζονται ελάχιστα. Ο ηγέτης του Παναθηναϊκού διάβασε το κενό της άμυνας στην γραμμή του φάουλ, έτρεξε και πήρε την μπάλα, την ίδια στιγμή ο Ουίλιαμς έκοψε στην πλάτη του (ελαφρώς κοιμισμένου) προσωπικού του αντιπάλου και έγινε αποδέκτης της πάσας του Δημήτρη κάτω από το καλάθι για το εύκολο λέι απ μέσα σε συνθήκες απόλυτης πίεσης, τόσο από το χρόνο, όσο και από το σκορ. 

Τα πράγματα στους πράσινους είναι ήδη καλύτερα χωρίς να έχει μπει στην εξίσωση ο Χάντερ, δηλαδή ο αθλητικός ψηλός που θα πάρει θέση δίπλα στον Ραντούλιτσα και θα βελτιώσει την εικόνα της άμυνας, αλλά και θα δώσει λύσεις απέναντι σε γρήγορους σέντερ που τόσο είχαν πληγώσει τον Παναθηναϊκό τους προηγούμενους μήνες. 

Είναι τέτοια η πληθώρα λύσεων που ξαφνικά έχει να διαχειριστεί πλέον ο Τζόρτζεβιτς, ώστε στο τελευταίο πεντάλεπτο, απέναντι στην Φενέρ, ο Καλάθης δεν χρειάστηκε να βρίσκεται στο παρκέ, ενώ ο Διαμαντίδης έπαιξε λιγότερο από 20 λεπτά, κάτι που θα ήταν αδύνατο να συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν. 

Από εδώ και εμπρός, λοιπόν, το μόνο που χρειάζεται ο Παναθηναϊκός είναι σωστή διαχείριση του ρόστερ και να συνεχίσουν να μαθαίνουν όσο πιο γρήγορα γίνεται οι νέοι παίκτες το παιχνίδι και την φιλοσοφία της ομάδας. Αν καταφέρουν να δέσουν όλοι μαζί, να γίνουν ομάδα και να συγκεντρωθούν στον στόχο, τότε υπάρχουν δυνατότητες για κάτι μεγάλο. Κι αν είναι να αποσυρθεί τελικά ο Διαμαντίδης στο τέλος της φετινής σεζόν, να φύγει με τον τρόπο που του αρμόζει, με το κεφάλι ψηλά, περήφανος ηγέτης μιας ομάδας που μπορεί να ανταγωνιστεί και να νικήσει τους πάντες, σε οποιοδήποτε γήπεδο…

Το αδιέξοδο του Ολυμπιακού    
Από το ζενίθ στο ναδίρ έχει πέσει η μετοχή του Ολυμπιακού μετά και την τελευταία ήττα από την Μπαρτσελόνα στην Ισπανία, μια ήττα που συνοδεύτηκε με κακή εμφάνιση και μια γενική εικόνα που πρέπει να αλλάξει άμεσα και δραματικά, για να ανατραπεί η κατάσταση και να μην χαθεί η χρονιά στην Ευρωλίγκα και νωρίς και άδοξα. 

Οι ερυθρόλευκοι ξεκίνησαν καλά το παιχνίδι, προηγήθηκαν ακόμη και με οκτώ πόντους, αλλά μόλις ο Πασκουάλ απέσυρε τον αργοκίνητο Τόμιτς και πέρασε στην θέση του τον Ντόρσει, οι γηπεδούχοι μεταμορφώθηκαν σε πολεμικό όπλο και η ελληνική ομάδα άρχισε να παίζει λες και την έβγαλαν από την μπρίζα. Χωρίς ενέργεια, χωρίς πάθος, με την διάθεση για άμυνα που χαρακτηρίζει αυτή την ομάδα να έχει εξαφανιστεί, χωρίς συνεργασίες και επιθετικές λύσεις, ο Ολυμπιακός έγινε έρμαιο των διαθέσεων του αντιπάλου του που πήρε πολλά από τον Ντόρσει, αλλά και ένα ακόμη πρώην ερυθρόλευκο, τον Περπέρογλου που ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του. 

Το πρώτο πρόβλημα του Ολυμπιακού πλέον είναι  ότι δεν έχουν ρυθμό οι περιφερειακοί του και πώς να γίνει αυτό όταν πρέπει να μοιραστούν τον χρόνο οκτώ παίκτες. Αν δούμε πως χρησιμοποίησε ο Σφαιρόπουλος τους παίκτες του με την Μπαρτσελόνα βλέπουμε ότι κανένας δεν έπαιξε πάνω από 21 λεπτά  (Σπανούλης 19, Οντομ 21, Στρόμπερι 21, Παπαπέτρου 21, Μάντζαρης 12, Χάκετ 21, Αθηναίου 6, Παπανικολάου 10 ) ενώ έλειψε και ο Λοτζέσκι που εξ ορισμού έχει θέσει βασικού σε αυτή την ομάδα.  

Η περιφέρεια του Ολυμπιακού μοιάζει σήμερα με το κυκλοφοριακό κομφούζιο στην …Πανεπιστημίου σε ώρα αιχμής. Πολλοί παίκτες που ασφυκτιούν, προσπαθούν να αποδείξουν ότι αξίζουν, που δεν έχουν ξεκάθαρους ρόλους. 

Είναι δεδομένο ότι ο Γιάννης Σφαιρόπουλος θα πρέπει στο άμεσο μέλλον να αποφασίσει με ποιους παίκτες θα πορευτεί και να τους αφήσει να παίξουν, έτσι ώστε να βρουν ρυθμό, να χρησιμοποιήσουν  τα όποια λάθη τους για να βελτιώσουν την απόδοση τους μέσα στο παιχνίδι και να προσαρμοστούν στις ανάγκες του κάθε αγώνα. Κάποιοι θα μείνουν έξω, κάποιοι θα δυσαρεστηθούν, αλλά δεν γίνεται αλλιώς. 

Είναι επίσης αναγκαίο να μπει άμεσα στο ροτέισον ο νέος ψηλός της ομάδας, ο Ουόρικ, διότι τα κενά μέσα στην ρακέτα, τόσο αμυντικά, όσο και επιθετικά φωνάζουν δυνατά και αφενός δίνουν ξεκάθαρο στόχο στον αντίπαλο που γνωρίζει την αχίλλειο πτέρνα του Ολυμπιακού και αφετέρου κάνουν προβλέψιμους τους ερυθρόλευκους στο πως προσπαθούν να σκοράρουν. 

Ετσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στον όμιλο, ο Ολυμπιακός πλέον στους έξι αγώνες που απομένουν μόνο αν κάνει ισάριθμες νίκες θα είναι σίγουρος ότι θα προκριθεί. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να νικήσει στο ΣΕΦ την Κάχα Λαμποράλ, την Ζαλγκίρις, την Ρεάλ και την ΤΣΣΚΑ, αλλά και  να πάρει αποτέλεσμα με την Μπάμπεργκ στην Γερμανία και την Χίμκι στην Ρωσία. 

Στα χαρτιά αυτός ο στόχος είναι δύσκολος, αλλά όχι ακατόρθωτος. Για να περάσει η ομάδα από την θεωρία στην πράξη θα πρέπει να βελτιώσει άμεσα την αγωνιστική της  εικόνα και να συγκεντρωθεί στο επόμενο ματς αδιαφορώντας για το τι λέει και τι γράφει ο καθένας στα διάφορα μέσα. 

Είναι μια δύσκολη κατάσταση για όλους στον Ολυμπιακό, αλλά η ομάδα έχει ξαναπεράσει από τέτοιες καταστάσεις, ξέρει να αντιδράει και τελικά από το πόσο καλά θα διαχειριστεί αυτή την κρίση, θα αποδειχτεί αν αξίζει να έχει υψηλούς στόχους για την φετινή σεζόν…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.