Dragon’s Crown Pro Review

Ένα γράμμα αγάπης στα beat 'em up των nineties.Στα πρώτα gaming βήματά μου στην μακρινή δεκαετία...

Ένα γράμμα αγάπης στα beat ’em up των nineties.

Στα πρώτα gaming βήματά μου στην μακρινή δεκαετία του ΄90 έτρεφα ιδιαίτερη αγάπη για τα beat ’em up. Κάποιες μάλιστα δημιουργίες αυτού του χώρου κατάφεραν να με στιγματίσουν για όλη μου την ζωή, όπως για παράδειγμα το Streets of Rage 2. Με την πάροδο του χρόνου η δημοτικότητα των beat ’em up άρχισε να πέφτει δραστικά. Σημαντικό ρόλο στο φαινόμενο αυτό έπαιξε και ο κορεσμός της αγοράς από πανομοιότυπες δημιουργίες. Μία από τις εταιρείες που τόλμησε να μας παρουσιάσει κάτι διαφορετικό ήταν η ιαπωνική Treasure, δημιουργός του Guardian Heroes, η οποία εισήγαγε RPG στοιχεία στην παραδοσιακή beat’ em up φόρμουλα. Το Guardian Heroes του Sega Saturn δικαίως συγκαταλέγεται ανάμεσα στις καλύτερες και πιο διαχρονικές δημιουργίες του είδους και είναι σίγουρο ότι αν είχε κυκλοφορήσει στο πρώτο PlayStation θα ήταν γνωστό σε ένα ευρύτερο κοινό.

Η Treasure εγκατάλειψε τα beat ’em up και μεγαλούργησε στον χώρο των shoot ’em up με δημιουργίες, όπως το Radiant Silvergun και το Ikaruga, ωστόσο μια άλλη ιαπωνική εταιρεία αποφάσισε να ακολουθήσει τον δρόμο της. Ο λόγος γίνεται για την Vanillaware, η οποία ιδρύθηκε από πρώην developers της Atlus. H Vanillaware κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις με το Odin Sphere και το Muramasa: The Demon Blade, εντούτοις το 2012 βρέθηκε σε δυσχερή θέση, καθώς η συνεργασία της με την UTV Ignition Entertainment για την έκδοση του Dragon’s Crown τερματίστηκε άδοξα. Ευτυχώς η Atlus έσπευσε να σώσει την κατάσταση και έτσι το 2013 το Dragon’s Crown κυκλοφόρησε στο PS3 και στο PS Vita.

Το Dragon’s Crown προκάλεσε μεγάλο ντόρο, τόσο πριν, όσο και μετά την κυκλοφορία του εξαιτίας του σεξιστικού art direction του. Τα επικριτικά σχόλια εστιάστηκαν κυρίως στο πλουσιότατο μπούστο της Sorceress και στα καλλίγραμμα οπίσθια της Amazon. Στην προκειμένη περίπτωση θα κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου και θα υπερασπίσω το καλλιτεχνικό έργο του George Kamitani, καθώς τα τελευταία χρόνια έχω δει απείρως πιο προκλητικές φωτογραφίες στο Instagram και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως είναι γνωστό, τον σεβασμό δεν τον απαιτείς, τον κερδίζεις με τις πράξεις σου. Ο νοών νοείτω…

Από πλευράς gameplay, το Dragon’s Crown μπορεί να περιγραφεί ως ένα side-scrolling beat ’em up με αρκετά παραδοσιακά RPG στοιχεία. H περιπέτειά σας λαμβάνει χώρα στο βασίλειο του Hydeland, το οποίο απειλείται με καταστροφή. Το high-fantasy setting στα πρότυπα του Dungeons & Dragons είναι αρκετά γοητευτικό, ενώ το σενάριο και το lore του παιχνιδιού έχουν αρκετά μεγάλο “βάθος”. Ίσως και λίγο μεγαλύτερο απ’ ότι απαιτούν οι περιστάσεις, καθώς πολλές φορές η αφήγηση της ιστορίας διακόπτει τον ρυθμό της δράσης.

Στο Action RPG/beat ’em up της Vanillaware συναντάμε έξι διαθέσιμα classes, τα οποία ονομάζονται: Amazon, Dwarf, Fighter, Elf, Wizard και Sorceress. Κάθε class έχει το δικό του skill tree και το δικό του “άτυπο” επίπεδο δυσκολίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι Fighter και Dwarf απευθύνονται στους αρχάριους παίκτες, ενώ οι Wizard και Sorceress προτείνονται στους βετεράνους του είδους. Τα έξι classes αυξάνουν σημαντικά την συνολική αντοχή του τίτλου στον χρόνο (κάθε playthrough διαρκεί 15-20 ώρες) και παράλληλα προσδίδουν την απαραίτητη ποικιλία στο gameplay.

To Hydeland αποτελεί το κεντρικό hub του Dragon’s Crown, όπου θα συναντήσετε τους διάφορους NPC και vendors. Στο Adventurer’s Guild μπορείτε να αναλάβετε νέες αποστολές και να μάθετε νέα skills, ενώ στην μάγισσα της πόλης μπορείτε να κάνετε identify διάφορα αντικείμενα. Τέλος, στον Priest μπορείτε να κάνετε revive τους νεκρούς συμμάχους σας. Να σημειώσουμε εδώ, ότι το Dragon’s Crown υποστηρίζει συνεργατικό multiplayer για 2-4 παίκτες, ωστόσο αν δεν βρείτε κάποιον συμπαίκτη μπορείτε να στρατολογήσετε μέχρι και τρεις ακόμη χαρακτήρες στο party σας, οι οποίοι ελέγχονται από την CPU.

Αν αρέσκεστε στα beat ’em up είναι δεδομένο ότι θα βρείτε το Dragon’s Crown άκρως εθιστικό και δεν θα δυσανασχετήσετε από το γεγονός ότι θα πρέπει να παίξετε ξανά και ξανά τα levels που έχετε ήδη ολοκληρώσει για να αποκτήσετε το καλύτερο δυνατό loot. Να τονίσουμε πάντως ότι σε κάθε level υπάρχουν κρυφές περιοχές ή “μυστικά” bosses, οπότε πάντα υπάρχει κάτι νέο για να ανακαλύψετε. Το loot βρίσκεται πολλές φορές στα πιο απίθανα σημεία και συνήθως είναι κρυμμένο μέσα στο ίδιο το background. Παραδείγματος χάριν, κάτω από μια πέτρα ή μέσα σε μια ρωγμή μπορεί να βρείτε χρυσάφι ή κάποιον πολύτιμο λίθο.

Το Dragon’s Crown Pro που κυκλοφόρησε πρόσφατα στο PS4 είναι εμφανές βελτιωμένο σε οπτικοακουστικό επίπεδο, εντούτοις πρακτικά πρόκειται για το ίδιο ακριβώς game που κυκλοφόρησε το 2013. H νέα έκδοση υποστηρίζει 4Κ ανάλυση στο PS4 Pro, αλλά σταθερότερο frame rate στα 60fps. Στο παρελθόν είχαμε παρατηρήσει σημαντικές πτώσεις του frame rate στο PS Vita, ιδίως στο co-op τεσσάρων παικτών. Εν τω μεταξύ, το soundtrack του Hitoshi Sakimoto έχει επαναηχογραφηθεί (με πλήρη ορχήστρα) και πλέον είναι ακόμη πιο επικό/επιβλητικό και αναδεικνύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το μεσαιωνικό ύφος της δημιουργίας.

Κλείνοντας, να υπενθυμίσουμε ότι το Dragon’s Cro Pro υποστηρίζει cross-play και cross-save με τις πρωτότυπες εκδόσεις του παιχνιδιού. Κοινώς μπορείτε να μεταφέρετε το save σας είτε από το PS3, είτε από το PS Vita ή να παίξετε online multiplayer με τους κατόχους των εν λόγω κόνσολών.

Το review βασίστηκε στην retail έκδοση του παιχνιδιού για το PS4. Επίσημος διανομέας στην Ελλάδα είναι η Zegetron.

Πηγή: IGN Greece


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.