Ο τρίτος δρόμος του Παναθηναϊκού

Ο Δημήτρης Καρύδας αναλύει στο προσωπικό του blog την επόμενη μέρα της κατάκτησης του πρωταθλήματος από τον Παναθηναϊκό με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε Ευρώπη και Ελλάδα.

Η δεύτερη σερί κατάκτηση τίτλου πρωταθλητή από τον Παναθηναϊκό ήρθε με τον ουρανό να είναι συννεφιασμένος στο ΟΑΚΑ. Και η Κυριακή καθάρισε αρκετά από τα σύννεφα αλλά όχι όλο το τοπίο! Η απώλεια του Παύλου Γιαννακόπουλου φόρτισε συναισθηματικά όλο το τελευταίο διάστημα την ομάδα και τους ανθρώπους που βρίσκονται εντός ή γύρω. Και είναι ξεκάθαρο σε όσους ξέρουν πρόσωπα και καταστάσεις ότι το επόμενο (μικρό πάντως) διάστημα τα πάντα θα κυλήσουν σε λίγο πιο αργούς ρυθμούς.

Επιστρέφοντας στην πραγματικότητα πάντως ο Παναθηναϊκός θα έχει ουκ ολίγα θέματα και ζητήματα τα οποία θα τον απασχολήσουν. Κατ΄ αρχήν, το μείζον θέμα ήταν και παραμένει η Ευρωπαϊκή διοργάνωση στην οποία θα παίξει την επόμενη σεζόν. Το όλο θέμα έχει παγώσει από τα μέσα Μαϊου και μετά αφού όλοι περιμένουν την τελική απόφαση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Ευρωλίγκα,  FIBA ή μήπως ένας τρίτος εντελώς απρόβλεπτος δρόμος;

Στο τραπέζι έχει πέσει ακόμη και μια τρίτη μάλλον in extremis προοπτική: Να μην παίξει ο Παναθηναϊκός στην Ευρώπη καθόλου την επόμενη χρονιά! Να «παγώσει» τη σχέση του με την Ευρωλίγκα, να μην προσχωρήσει στη ΦΙΜΠΑ και απλά να περιμένει τις εξελίξεις, χωρίς να χάσει κανένα από τα δικαιώματα που έχει μέχρι τώρα. Η ιδέα αυτή δεν έχει μεγάλους υποστηρικτές εντός της ομάδας αλλά είναι μια προοπτική και δεν μπορεί να αγνοηθεί ειδικά από τη στιγμή που ο καθ΄ ύλην αρμόδιος (Δ. Γιαννακόπουλος) δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του και ειδικά αυτό το διάστημα –λόγω της οικογενειακής απώλειας- είναι φανερό ότι έχει άλλες προτεραιότητες. Πάντως, ένα κομβικό χρονικό διάστημα στο οποίο αναμένεται να ξεκαθαρίσουν πολλά είναι οι πρώτες μέρες του Ιουλίου. Τότε, θα  γίνει η γενική συνέλευση των μετόχων της Ευρωλίγκα και από τη στάση του Παναθηναϊκού θα ξεκαθαρίσουν πολλά. Σχετικά πάντως με αυτή την υπόθεση θα γράψουμε και τις προσεχείς μέρες μια και υπάρχει αρκετό παρασκήνιο και πολύ «ζουμί».

Στα καθαρά αγωνιστικά ζητήματα τώρα: Ο Πασκουάλ που και πάλι αμφισβητήθηκε στη διάρκεια της σεζόν, όχι τόσο εντός της ομάδας όσο από σχολιαστές και «ξερόλες» των social media κερδίζοντας δεύτερο στη σειρά τίτλο είναι παραπάνω από βέβαιο ότι θα μείνει στη θέση του για να ολοκληρώσει τον τρίτο χρόνο του συμβολαίου του. Ο Ισπανός έχει πάντως πολλές συμπάθειες εντός ομάδας και θα είναι τεράστια έκπληξη αν κάτι αλλάξει η διαφοροποιηθεί.

Από κει και πέρα τα ζητήματα στον Παναθηναϊκό είναι πολλά και όχι λίγα. Ειδικά για μια ομάδα που πήρε τίτλο είναι ασυνήθιστα πολλά. Βασισμένος σε ένα Αμερικάνικο κορμό ο Παναθηναϊκός είναι πολύ λογικό να έχει αρκετά συμβόλαια που λήγουν ή έληξαν και αντίστοιχα πολλά ερωτηματικά. Το μεγαλύτερο όλων είναι η περίπτωση του Νικ Καλάθη, η παραμονή του οποίου μπορεί να αποδειχθεί μια πολύ εύκολη υπόθεση αλλά αντίστοιχα και μια περίπτωση με τεράστιες δυσκολίες. Ο Καλάθης κάνοντας μια «χρονιά καριέρας» φέτος και φτάνοντας πολύ κοντά στην ανάδειξη του σε MVP της Ευρωλίγκα έχει αυξημένες απαιτήσεις. Οι πληροφορίες λένε ότι ο Παναθηναϊκός του έκανε μια πολύ καλή πρόταση και ήδη βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μαζί του. 

Αλλά δεν είναι ο μόνος. Εδώ και δύο τουλάχιστον μήνες ο μάνατζερ του Καλάθη έχει μια τουλάχιστον καλή προσφορά από την Ευρώπη αφού τον θέλει ο Ομπράντοβιτς στη Φενέρμπαχτσε. Ο Καλάθης αντιπροσωπεύει ακριβώς τον τύπο του πλέι μέικερ που μπορεί να παίξει το μπάσκετ που αγαπάει ο Σέρβος. Ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελεί το ΝΒΑ. Το κασέ του Καλάθη μπορεί να είναι μεγάλο για τα Ελληνικά (και τα Ευρωπαϊκά) δεδομένα αλλά υπάρχει τουλάχιστον μια….δεκάδα ομάδων του ΝΒΑ που μπορεί όχι απλά να το καλύψει αλλά να τον δελεάσει οικονομικά με καλές προτάσεις. Το θέμα είναι τι ακριβώς θέλει και τι θα μετρήσει περισσότερο για τον ίδιο: Η φιλοδοξία να κερδίσει μια ή περισσότερες Ευρωλίγκες, τα χρήματα και η ευκαιρία να παίξει ξανά στο ΝΒΑ ή το γεγονός ότι στην Αθήνα έχει βολευτεί, περνάει καλά και δεν θα θελήσει να αλλάξει τόπο διαμονής αλλά θα το παλέψει με τον Παναθηναϊκό;

Ο Μάικ Τζέιμς που επίσης είναι ελεύθερος δύσκολα θα παραμείνει. Ο παίκτης που δηλώνει και δημόσια ότι «δεν κάνει εκπτώσεις» μπορεί να έχει δεσμούς και φιλίες εντός της ομάδας αλλά ήδη έχει βουίξει η μπασκετική Ευρώπη ότι εδώ και ένα μήνα έχει συμφωνήσει με την Αρμάνι Μιλάνο. Λέγεται ότι η προσφορά της Ιταλικής ομάδας είναι «μυθική» και αν αυτό συνδυαστεί με το γεγονός ότι οι Ιταλοί δεν έχουν και ιδιαίτερη δυσκολία να του δώσουν τα (αγωνιστικά) κλειδιά της ομάδας τότε μάλλον ετοιμάζει βαλίτσες για Μιλάνο. Δύσκολη υπόθεση θεωρείται και η παραμονή του Κρις Σίνγκλετον. Ακούγεται έντονα ότι μετά από δύο χρόνια στο ΟΑΚΑ και ο ίδιος θέλει να αλλάξει παραστάσεις και χώρα. Την επιθυμία την είχε εκδηλώσει από πέρσι και οι πιθανότητες παραμονής του είναι μάλλον αρνητικές. Χωρίς συμβόλαιο είναι και ο Κέι Σι Ρίβερς. 

Η υπόθεση του Ρίβερς είναι σύνθετη. Ξεκίνησε καλά τη χρονιά, είχε προβλήματα στη μέση και τελείωσε βοηθώντας με νύχια και δόντια χωρίς όμως στην ουσία ποτέ να ξαναβρεί τη φόρμα του. Θεωρείται πολύ καλό στοιχείο στα αποδυτήρια, είναι σπάνιες οι αφορμές που έχει δώσει και έχει μεγάλες συμπάθειες μέσα στην ομάδα. Στη δική του περίπτωση ενδέχεται να παίξει καθοριστικό ρόλο και η ιατρική ετυμηγορία. Πόσο, δηλαδή, θα επηρεάσει το πρόβλημα με το νεύρο του χεριού του τη μελλοντική του εικόνα και πόσο θα επηρεάσει την απόδοση ενός κλασικού σουτέρ. Όλα τα υπόλοιπα θέματα θα τεθούν επί τάπητος μόνο εφόσον τα τρία αυτά ζητήματα ξεκαθαρίσουν. Οι υποθέσεις του Καλάθη και των δύο Αμερικάνων ενδέχεται να επηρεάσουν έμμεσα ή άμεσα και την παραμονή ή όχι αρκετών ακόμη παικτών στο ΟΑΚΑ. Το σίγουρο είναι ότι τα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού θα έχουν αρκετά καινούργια πρόσωπα όταν θα ανοίξει σε 2-3 μήνες η αυλαία για την προετοιμασία της καινούργιας σεζόν. 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.