Συμφορά από την καλή καρδιά

Στο σύντομο, μα περιεκτικό σημείωμα της μεταφράστριας Ελένης Κατσιώλη περιλαμβάνεται μια σύντομη αλλά ενδεικτική αναφορά στην ιστορική εξέλιξη του ρωσικού θεάτρου. Η πορεία της θεατρικής, ρωσικής σκηνής κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, οι ζυμώσεις που διαμόρφωσαν τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ρωσικού θεάτρου, οι αιτίες για τη μετέπειτα εμβληματική πορεία του είδους συνοψίζονται στο...

Στο σύντομο, μα περιεκτικό σημείωμα της μεταφράστριας Ελένης Κατσιώλη περιλαμβάνεται μια σύντομη αλλά ενδεικτική αναφορά στην ιστορική εξέλιξη του ρωσικού θεάτρου. Η πορεία της θεατρικής, ρωσικής σκηνής κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, οι ζυμώσεις που διαμόρφωσαν τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ρωσικού θεάτρου, οι αιτίες για τη μετέπειτα εμβληματική πορεία του είδους συνοψίζονται στο προλογικό σημείωμα των εκδόσεων Βακχικόν.

“Συμφορά απ΄την καλή καρδιά” τιτλοφορείται η μετάφραση της Ελένης Κατσιώλη. Ο Βλαντιμίρ Σολόγκουμπ, ένας εκ των πλέον γνήσιων εκφραστών του ρωσικού θεάτρου συνιστά την καινούρια, εκδοτική πρόταση του εκδοτικού οίκου που συνεχίζει σε πείσμα των καιρών τις ποιοτικές, επιλεγμένες εκδόσεις έργων που παρέμεναν στο περιθώριο της ελληνικής πραγματικότητας. Ένα έργο ζωντανό, ακμαίο, διαρκώς επίκαιρο σε κάθε εποχή αποτελεί τη μεταφραστική επιλογή της κυρίας Κατσιώλη. Σταθερός, αμείωτος ρυθμός, φυσική εκφορά που αναδεικνύει το πνεύμα και τα ήθη μιας ολόκληρης εποχής καθώς και το ψυχογραφικό αποτύπωμα της ρωσικής κοινωνίας συνιστούν την προστιθέμενη αξία του έργου του Σολογκούμπ.

Ένας δημιουργός που παρέμεινε στην εμπορική πρωτοπορία της εποχής του, καταξιώνοντας με την συγγραφική του τεχνική ένα ολόκληρο είδος. Θεατρικός συγγραφέας, μελετητής, ένας από τους κύριους, ταξιδιωτικούς ανταποκριτές της Ρωσίας σε μια περίοδο που το είδος δεν είχε ακόμη παρουσιάσει την ακμή που γνώρισε τον επόμενο αιώνα. Ο συγγραφέας της Συμφοράς, επιλέγοντας θέματα από τη λαϊκή τοιχογραφία της ρωσικής πραγματικότητας διασώζει τις συνήθειες, τα ήθη και τον ρυθμό της κοινωνικής ζωής μιας εποχής που πλέον έχει πια χαθεί μες στη δίνη της ιστορίας.

Στο οπισθόφυλλο της έκδοσης η συγγραφέας επισημαίνει: “Η Συμφορά απ΄την καλή καρδιά” ή “Τρελά Ερωτευμένος” όπως το έχουν ονομάσει παίχτηκε για πρώτη φορά το 1850 στο Αυτοκρατορικό Θέατρο Αλεξαντρίνσκι και από τότε παίζεται μέχρι της μέρες μας σε πάμπολλες, θεατρικές σκηνές με αμείωτη επιτυχία. Το έργο, μια αντιπροσωπευτική κωμωδία που διασκέδασε και εξακολουθεί να διασκεδάζει τους Ρώσους είναι το μοναδικό βοντβίλ που στέκει μέχρη σήμερα ζωντανό, με ευφάνταστα κοστούμια και ευχάριστη μουσική.”

Ο νεαρός Αλεξάντρ, γόνος ενός νεόπλουτου Ρώσου, εύκολος στον έρωτα και τις υποσχέσεις θα βρεθεί ενώπιον των πράξεών του στο ευρηματικό έργο του Βλαντιμίρ Σολογκούμπ. Προσφέροντας την υπόσχεση του γάμου στις δεσποινίδες απογόνους μιας παλιάς, ξεπεσμένης αριστοκρατίας γρήγορα θα υποστεί τις συνέπειες των πράξεών του. Όμως σε τούτο το ευφάνταστα κωμικό και καταιγιστικό έργο το δράμα δεν έχει θέση. Στις σελίδες της Συμφοράς το τέλος είναι πάντα αίσιο, οι χαρακτήρες αναγνωρίζουν τα λάθη τους, μεταφράζοντας επί σκηνής μερικούς από τους όρους της κοινωνικής ζωής στην Ρωσία του 19ου αιώνα.

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.