Μια νέα διαδικτυακή υποκουλτούρα ενάντια στη σεξουαλική καταπίεση

Το διαδίκτυο μπορεί να γίνει ένα πολύ άσχημο μέρος για τους ανθρώπους που αυτοπροσδιορίζονται ως ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι, trans ή queer. To bullying που δέχονται στον κυβερνοχώρο είναι δύσκολο να καταπολεμηθεί, επειδή αυτοί που εξαπολύουν ομοφοβικές επιθέσεις εναντίον τους είναι συχνά ανώνυμοι. Ενδεικτικό του προβλήματος είναι ότι πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι δύο στους πέντε LGBT...

Το διαδίκτυο μπορεί να γίνει ένα πολύ άσχημο μέρος για τους ανθρώπους που αυτοπροσδιορίζονται ως ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι, trans ή queer. To bullying που δέχονται στον κυβερνοχώρο είναι δύσκολο να καταπολεμηθεί, επειδή αυτοί που εξαπολύουν ομοφοβικές επιθέσεις εναντίον τους είναι συχνά ανώνυμοι. Ενδεικτικό του προβλήματος είναι ότι πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι δύο στους πέντε LGBT νέους ανθρώπους εκφοβίζονται online με αφορμή την σεξουαλική τους ταυτότητα.

Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο ξεπήδησε μία πρωτοβουλία από τον YouTuber, Harry Brewis, που μέσα από έναν online 64ωρο μαραθώνιο video-gaming που ξεκίνησε κατάφερε να συγκεντρώσει 265.000 λίρες υπέρ της οργάνωσης Mermaids του Ηνωμένου Βασιλείου, που υποστηρίζει την ελευθερία της σεξουαλικής επιλογής. Δημόσια πρόσωπα, όπως η ακτιβίστρια Chelsea Manning, έδωσε το παρών μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Twitch, η οποία επιτρέπει στους θεατές να συνομιλήσουν και να απολαύσουν τους αγαπημένους τους gamers ενώ παίζουν.

Η δράση του Brewis έφερε στο φως το πως νέοι άνθρωποι διεκδικούν και αποκτούν νέο πολιτικό έδαφος στο διαδίκτυο – και ειδικά στον σφαίρα των online παιχνιδιών που κυριαρχείται από άντρες – για τις περιθωριοποιημένες φωνές της LGBTQ κοινότητας.

Ένα νέο κύμα κοινωνικών μέσων δικτύωσης και των online φόρουμ έχει σαρώσει το διαδίκτυο, όπου οι νέοι της LGBTQ κοινότητας συγκροτούν ελευθεριακούς κοινωνικούς χώρους πέραν της ιδιωτικότητας, που τους εξασφαλίζει η κρεβατοκάμαρά τους. Μέχρι σήμερα λίγοι ερευνητές και δημοσιογράφοι έχουν ασχοληθεί με αυτή τη νέα μορφή διαδικτυακού ακτιβισμού που αναδύεται, κυρίως γιατί εστιάζουν στις κυρίαρχες πλατφόρμες, όπως το Facebook και το Twitter.

Όμως παράλληλα με τα δημοφιλή και mainstream μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μια υποκουλτούρα γεννάται στο διαδίκτυο και εκφράζεται μέσα από κοινωνικούς ιστότοπους, όπως το Fur Affinity, οι τρανς κοινότητες του Reddit και διάφορα online gay oriented κόμικς. Οι LGBTQ έφηβοι χρησιμοποίησαν φυσικά και το Facebook, το Twitter και το YouTube, με την αίσθηση όμως ότι σε αυτά επικρατούν οι αξίες, τα συμφέροντα και οι απόψεις πατριαρχικής κατεύθυνσης, όπως και συμβαίνει άλλωστε και στην κοινωνία γενικότερα.

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.