TAGS

Το Subbuteo στην Ελλάδα

08/02/2017 • 13:52
Subbuteo
  • shares
Όταν πριν από 70 χρόνια, ο Peter Adolph δημιουργούσε την πιστότερη προσομοίωση του Βασιλιά των σπόρ, του ποδοσφαίρου, προφανώς δεν μπορούσε να φανταστεί την αποδοχή που θα είχε σε Παγκόσμιο επίπεδο, το παιχνίδι που έγινε ευρέως γνωστό ως SUBBUTEO, ή ως Επιτραπέζιο Ποδόσφαιρο(Table Soccer, στις μέρες μας πλέον). Ιδιαίτερα την 20ετία 1975-1995, το Subbuteo μπορούσε να συγκριθεί μόνο με τα κορυφαία επιτραπέζια παιχνίδια, αφού τα σπίτια στα οποία μικροί και μεγάλοι φλίκαραν ασταμάτητα, μετρούσαν πολλές δεκάδες χιλιάδες. Αυτό συνέβαινε και στη χώρα μας την ίδια περίοδο. 

Τα χρόνια όμως πέρασαν, οι συνήθειες άλλαξαν, οι έφηβοι των 80s σχεδόν πενηνταρίζουν, και όμως το Subbuteo συνεχίζει να υπάρχει, αν και ο ανταγωνισμός είναι μάλλον άνισος. Το Subbi δεν έχει να ανταγωνιστεί πλέον τη Monopoly και το Stratego, αλλά κορυφαίες ηλεκτρονικές κονσόλες και υπολογιστές, με το PES το FM και το LOL, να μην έχουν αντίπαλο στο είδος τους και εκατομμύρια μικροί και μεγάλοι να ξημεροβραδιάζονται μπροστά από οθόνες υψηλής ανάλυσης, αισθανόμενοι ότι κατακτούν τον κόσμο…βαθαίνοντας απλά τον καναπέ τους! Και να σκεφτεί κανείς ότι ακόμα και αυτά τα κλασικά επιτραπέζια παιχνίδια όπως η Monopoly, το Stratego κλπ, μπορούν να παιχτούν μέσω ηλεκτρονικών συσκευών, και μάλιστα από απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων, ανάμεσα στους αντιπάλους. Με το Subbuteo όμως, αυτό δεν θα γίνει ποτέ! Η τσόχα, θα παραμένει η αρένα, ανάμεσα σε δύο μονομάχους, που θα κοιτούν στα μάτια ο ένας τον άλλον, και θα διασκεδάζουν παίζοντας ένα Αληθινό Παιχνίδι. 

Οι διακυμάνσεις σχετικά με την αποδοχή του Subbuteo τα τελευταία χρόνια ήταν πολλές. Στην Ελλάδα μάλιστα, κυρίως μετά το 1995, ο αριθμός των ανθρώπων που συνέχιζαν να συμμετέχουν σε επίσημες διοργανώσεις ελαττώθηκε πάρα πολύ. Το διαδίκτυο όμως, αν και ευθύνεται αρκετά για τον σύγχρονο τρόπο ζωής και διασκέδασης των νέων κυρίως ανθρώπων, προσφέρει αρκετά στο κομμάτι της επικοινωνίας και της ενημέρωσης. Με αυτόν λοιπόν τον τρόπο, πολλοί παλιοί παίκτες του Subbuteo, κατάφεραν να έρθουν και πάλι σε επαφή με τις κοιτίδες που κρατούσαν ζωντανό το παιχνίδι, και πολλοί από αυτούς επαναδραστηριοποιήθηκαν, δημιουργώντας πλέον, τα τελευταία χρόνια, μια αρκετά δυναμική κοινότητα Ελλήνων παικτών. Ο αριθμός των ανθρώπων που πλέον σε τακτική βάση συμμετέχουν στα Εθνικά και Διεθνή τουρνουά στην Ελλάδα κάθε χρόνο, αγγίζει τους 250. Επιπλέον, είναι δεδομένο με βάση τις πωλήσεις των καταστημάτων παιχνιδιών, ότι ένας αρκετά μεγάλος αριθμός πιτσιρικάδων, και όχι μόνο, ασχολούνται με το Subbuteo, παίζοντας στο σπίτι τους, απλά με φίλους.

Η Ελλάδα, μπορεί να περηφανεύεται ότι είναι μέσα στην 1η 3άδα των χωρών, σε αριθμούς ενεργών παικτών και συμμετοχών σε τουρνουά, πίσω από την Ιταλία και σχεδόν στην ίδια θέση με το Βέλγιο. Βρισκόμαστε σε μια εποχή που σε όλη σχεδόν την επικράτεια, υπάρχουν Λέσχες, διαμορφωμένοι χώροι, στους οποίους ο καθένας έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με ανθρώπους οι οποίοι μπορούν να τους βοηθήσουν να ασχοληθούν με το αγαπημένο Subbi. Το μεράκι των ανθρώπων και των ομάδων που δραστηριοποιούνται στο χώρο, γίνεται έκδηλο μέσα στους χώρους αυτούς, αφού μιλάμε για αυτοχρηματοδοτούμενες κινήσεις.
Σήμερα, θα έχουμε την ευκαιρία, μέσα από το φιλόξενο novasports.gr, που είναι ο Κύριος αγωγός ενημέρωσης για τα δρώμενα του παιχνιδιού στην Ελλάδα, να παρουσιάσουμε όλους τους χώρους, τους οποίους χρησιμοποιούν οι Ελληνικές ομάδες, και που ο καθένας μπορεί να επισκεφτεί, ώστε να έρθει σε επαφή με το παιχνίδι(για άλλους άθλημα). Απ’ το Βορρά μέχρι το Νότο…μπορεί να συναντήσει κανείς σουμπουτεοπαρέες, που το κοινό τους χόμπι, τους κάνει να συμπορεύονται πάνω σε τσόχες φλικάροντας τους μικρούς τους μικροσκοπικούς  Ήρωες. 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΤο ταξίδι μας ξεκινάει από την όμορφη Θεσσαλονίκη, που τον τελευταίο καιρό έχει μπει δυναμικά στον χώρο. Το Club ονομάζεται “THESSALONIKI Subbuteo Club”. Ο χώρος που χρησιμοποιεί η ομάδα βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Τα 15 σχεδόν ενεργά μέλη, συμμετέχουν σε τουρνουά που λαμβάνουν χώρα στην Λάρισα και στην Αθήνα, ενώ μέλη του club έχουν ταξιδέψει μέχρι την Κρήτη. Τουρνουά διοργανώνονται και από το ίδιο το club.  Στην Θεσσαλονίκη υπάρχουν αρκετές παρέες που ασχολούνται ανεπίσημα με το παιχνίδι. Σκοπός του club είναι να καταφέρει να ενεργοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερους φίλους και να τους φέρει κοντά στην φιλότιμη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει. Επιπλέον, κάποια μέλη της ομάδας κατοικούν στη Βέροια, όπου και εκεί γίνεται μια αντίστοιχη προσπάθεια. Ο κύριος Γιαγλής Θανάσης, έχοντας την ευθύνη της επικοινωνίας, είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου που επιθυμεί να έρθει σε επαφή με το παιχνίδι, στην Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή!  Το τηλέφωνό του είναι 6972705158.


ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣΗ Μεγαλόνησος έχει αναπτύξει μια έντονη δραστηριότητα στο χώρο του Επιτραπέζιου Ποδοσφαίρου. Η ομάδα του νησιού της Κρήτης, με έδρα το Ηράκλειο, ονομάζεται “BLADES Table Soccer Club-Subbuteo Heraklion Crete”. Στην περιοχή του Ηρακλείου, υπάρχει διαμορφωμένος χώρος, κατάλληλος για προπονήσεις και διοργάνωση τουρνουά. Η τοπική ομάδα, διοργανώνει σε τακτική βάση, Εθνικά και Διεθνή τουρνουά, με μεγάλη επιτυχία, φιλοξενώντας αθλητές και ομάδες από όλη την Ελλάδα. Η περίφημη Κρητική φιλοξενία, γίνεται έκδηλη κάθε φορά που υπάρχει διοργάνωση στην Κρήτη. Αντίστοιχα, οι «Λεπίδες», συμμετέχουν σε αρκετά Μεγάλα τουρνουά που διοργανώνονται στην Αθήνα. Μπροστάρης της προσπάθειας είναι ο Κύριος Λιόλιος Ευάγγελος, διαθέσιμος για κάθε πληροφορία που αφορά το Subbuteo στην Κρήτη! Το τηλέφωνό του είναι το 6942658888.

ΠΑΤΡΑΗ Αχαϊκή πρωτεύουσα μπορεί να περηφανεύεται για το νέο αίμα που έχει εισέλθει στο παιχνίδι, αλλά και για εμπειρότερους αθλητές που σημειώνουν αξιοσημείωτες επιδώσεις είτε σε ατομικό είτε σε ομαδικό επίπεδο, με τις ομάδες τους. Η τοπική ομάδα της Πάτρας ονομάζεται “ACHAIOI Table Soccer Club”. Στο κέντρο της Πάτρας, υπάρχει σημείο συνάντησης και προπόνησης των Πατρινών λάτρεων του Subbuteo. Κατά καιρούς, έχουν φιλοξενηθεί Διοργανώσεις με συμμετοχή από διάφορες περιοχές. Ο Κύριος Μάλλιας Δημήτρης μπορεί να απαντήσει σε όποιον ενδιαφέρεται για το παιχνίδι στην περιοχή της Αχαΐας, στο τηλέφωνο 6936688611.

ΛΑΡΙΣΑΤο Αλογάκι της ΑΕΛ, καλπάζει και μέσα από το Επιτραπέζιο Ποδόσφαιρο. Οι φίλοι του παιχνιδιού από την Θεσσαλία, έχουν καταφέρει πολλά γύρω από το Subbuteo τα τελευταία χρόνια. Αξιόμαχη ομάδα, οργανωμένη ακαδημία νέων παικτών, διοργάνωση μεγάλων Διεθνών και Εθνικών τουρνουά, είναι μερικά μόνο από τα αξιοσημείωτα στοιχεία της Λαρισινής παρέας του Subbi. Ωστόσο, το αξιοπρόσεκτο είναι σίγουρα, το ότι το Επιτραπέζιο Ποδόσφαιρο στη Λάρισα, βρίσκεται υπό την σκέπη της ΑΕΛ, και αποτελεί ένα από τα τμήματα των Βυσσινί. Το πλήρες όνομα της ομάδας είναι “AEL Table Football Club”. Μιλάμε λοιπόν για επίσημο φορέα, και όχι απλά για μια περιστασιακή κίνηση κάποιων φίλων. Φυσικά, στην Θεσσαλική πρωτεύουσα, υπάρχει οργανωμένος χώρος, που οι ντόπιοι αθλητές, μπορούν να προπονούνται αλλά και να έρχονται σε επαφή, ασχολούμενοι με το αγαπημένο τους παιχνίδι. Αρχηγός του τμήματος Επιτραπέζιου Ποδοσφαίρου της ΑΕΛ, είναι ο Κύριος Πραντσούδης Ευριπίδης, και θα σας δώσει κάθε δυνατή βοήθεια, προκριμένου να βρείτε πληροφορίες για το Subbi στην Περιοχή! Το τηλέφωνό του είναι το 6947512945. 

ΓΚΥΖΗΜια από τις ομάδες, που σχεδόν για μια 10ετία είναι απόλυτα ενεργή στο χώρο, είναι η “OLYMPIA Club Subbuteo”. Η λέσχη της ομάδας βρίσκεται στην περιοχή του Γκύζη. Σε ένα κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο, τα μέλη του Club, συμμετέχουν σε τακτικές προπονήσεις, αλλά και σε εσωτερικά τουρνουά με υψηλό ανταγωνισμό. Η παρουσία των παικτών στις μεγάλες διοργανώσεις είναι δυναμική, τόσο σε εγχώριες διοργανώσεις, όσο και σε τουρνουά στο εξωτερικό. Η Ολύμπια, με μια άρτια οργανωτική δομή, είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε αριθμό μελών club της Ελλάδας, και όχι μόνο. Όσοι επιθυμούν περισσότερες πληροφορίες, μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 6946467665, με τον Κύριο Πατρινό Σπύρο.

ΓΛΥΦΑΔΑΣτα Νότια προάστια, και ειδικότερα στην περιοχή της Γλυφάδας, εδράζει η τοπική ομάδα “GLYFADA United Table Soccer Club”. Στην περιοχή, υπάρχει και η λέσχη της ομάδας, όπου τα μέλη της συναντιούνται σε εβδομαδιαία βάση, για προπόνηση και εσωτερικές διοργανώσεις. Η ομάδα της Γλυφάδας, για σχεδόν 3 δεκαετίες, συμμετέχει με συνέπεια στα δρόμενα του Ελληνικού Subbuteo. Από τα σπάργανα της ομάδας, έχουν προέλθει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του παιχνιδιού στην Ελλάδα. Για οποιαδήποτε ενημέρωση μπορείτε να έρθετε σε επαφή με τον Κύριο Μανωλούλη Βασίλη στο τηλέφωνο 6945582464.

ΠΕΙΡΑΙΑΣΤο μεγάλο Λιμάνι, δεν θα μπορούσε να μην έχει τον εκπρόσωπό του στο Subbuteo. Στον Πειραιά λοιπόν, έχει την έδρα της η ομάδα “PIRAEUS LIONS Table Soccer Club”. Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη της ομάδας των Λιονταριών, έχουν τη Λέσχη τους στην όμορφη Καστέλα. Σε ένα ζεστό Σουμπουτεϊκό χώρο, η ομάδα των Λεόντων, έχει την ευκαιρία να προπονείται αλλά και να διοργανώνει τουρνουά. Οι Πειραιώτες, βασίζονται κυρίως σε νέους ηλικιακά παίκτες. Αυτό τους κάνει να αποβλέπουν στο μέλλον με μεγάλη αισιοδοξία. Την ευθύνη της προσπάθειας έχει αναλάβει ο Κύριος Κουτρουμάνος Λεωνίδας, ο οποίος μπορεί να ενημερώσει οποιονδήποτε επιθυμεί να λάβει πληροφορίες για το παιχνίδι, στο τηλέφωνο 6942803094.

Στην αίθουσα των Λεόντων, φιλοξενείται και η ομάδα “ATLAS Football Table Club”. Η ομάδα του Άτλα, με την δική του ξεχωριστή Ιστορία στο χώρο του Ελληνικού Subbuteo, έχοντας άριστες σχέσεις με την ομάδα των Λεόντων, χρησιμοποιεί ως προπονητήριο την αίθουσα του Πειραιά. Οι Άτλαντες, υπέρμαχοι της σκληρής και καλής προπόνησης, έχουν στη σύνθεσή τους, ικανούς παίκτες που αγαπούν το παιχνίδι, και που συμμετέχουν ενεργά σε κάθε αγωνιστική δραστηριότητα. 

ΚΑΛΛΙΘΕΑΈνα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα Clubs των τελευταίων ετών, είναι η ομάδα “FLAMING FLICKERS Subbuteo”, με έδρα έναν νέο όμορφο χώρο στην περιοχή της Καλλιθέας, κατάλληλο για προπονήσεις και τουρνουά. Η Μεγάλη πλέον παρέα της περιοχής, φαίνεται να καθιερώνεται στο χώρο, και να θεωρείται πόλος έλξης, κυρίως για νέους παίκτες. Συστηματική δουλειά φαίνεται να γίνεται και στον τομέα των ακαδημιών, αφού η παρουσία νεαρών αθλητών με τους «Φλεγόμενους», είναι σχεδόν πάντα δυναμική. Οι φίλοι που ενδιαφέρονται για επιπλέον πληροφορίες, μπορούν να επικοινωνήσουν με τον Κύριο Παναγιωτίδη Παναγιώτη στο τηλέφωνο 6972030627.

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΗ πόλη της Ηλιούπολης, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Ελληνικό Subbuteo. Το ίδιο ισχύει και για την ομάδα της πόλης, “ROLIGANS Ilioupolis Table Soccer Club”. Οι Roligans, με Ιστορία πλέον των 30 ετών στο χώρο, φιλοξενούν στη λέσχη τους, εκτός των δικών τους δραστηριοτήτων, και μεγαλύτερες διοργανώσεις της Ελληνικής Ομοσπονδίας. Αυτό είναι εφικτό, αφού ο χώρος έχει τη χωροταξική δυνατότητα. Επιπλέον, στο κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο του δήμου, φιλοξενούνται και οι Μεγάλες Διοργανώσεις της Ένωσης Ελληνικού Επιτραπέζιου Ποδοσφαίρου. Το club, έχει συνεχόμενη παρουσία στο Ελληνικό Subbuteo, με μεγάλη παρουσία ακόμα και σε κατηγορίες junior και γυναικών. Ο Κύριος Δημακέας Γιώργος, μπορεί να ενημερώσει όποιον ενδιαφέρεται, στο τηλέφωνο 6944854381.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΣτις δυτικές συνοικίες, λειτουργεί χώρος τον οποίο χρησιμοποιεί η ομάδα “SCARLET Battalion Subbuteo Club”. Οι Scarlet, από τα παλαιότερα Ελληνικά Clubs, αποτελούνται από έμπειρους κυρίως παίκτες, οι οποίοι επαναδραστηριοποιήθηκαν πριν μερικά χρόνια. Η επανασύσταση της ομάδας, έχει δημιουργήσει ένα αξιοσέβαστο σύνολο, που φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στο χώρο. Αν και η γενέτειρα περιοχή των περισσοτέρων είναι η Νέα Σμύρνη, οι περιστάσεις έφεραν την ομάδα να χρησιμοποιεί έναν σουμπουτεοχώρο στη «Δυτική Όχθη». Πληροφορίες μπορεί να σας παράσχει ο Κύριος Κεχρης Κώστας, στο τηλέφωνο 6944743232.

ΚΑΤΩ ΠΑΤΗΣΙΑΜια ακόμα ομάδα που επανεμφανίστηκε πριν λίγα χρόνια, είναι η ομάδα “ATHINAIKOS Club Subbuteo”, που χρησιμοποιεί προπονητήριο στην περιοχή των Κάτω Πατησίων. Με έντονη παρουσία τόσο στις εγχώριες διοργανώσεις, όσο και σε τουρνουά του Εξωτερικού, η ομάδα του Αθηναϊκού, φιλοδοξεί να καθιερωθεί σε υψηλό αγωνιστικό επίπεδο. Με παίκτες που, αν και δεν ζουν σε μια μόνο περιοχή, έχουν δέσει αρκετά μεταξύ τους και επιδιώκουν βήμα βήμα, να πρωταγωνιστήσουν.  Στη διάθεση όποιου ενδιαφέρεται είναι ο Κύριος Αλιάδης Παναγιώτης, στο τηλέφωνο 6989812002.

ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣΣτην περιοχή του Νέου Κόσμου, δραστηριοποιείται η ομάδα “PROTEAS Athens Subbuteo Club”. Ο Πρωτέας, είναι ένας αθλητικός σύλλογος, με παρουσία σε αρκετά αθλήματα, όπως Μπάσκετ, Βόλεϊ, Πινγκ Πονγκ κλπ. Το Subbuteo, αποτελεί και αυτό πλέον ένα από τα τμήματα του Συλλόγου. Ο χώρος προπόνησης βρίσκεται στο Νέο Κόσμο. Η ομάδα, βρίσκεται σε ένα σταθερό επίπεδο, ενώ αρκετά καλή δουλειά γίνεται και με το φυτώριο νέων αθλητών και αθλητριών. Στη διάθεση του οποιουδήποτε για πληροφορίες βρίσκεται ο Κύριος Κουλοσούσας Σεραφείμ, τηλ. 6944718425

ΠΕΤΡΑΛΩΝΑΤο Ελληνικό club με τους περισσότερους τίτλους είναι η ομάδα “FALCONS Table Soccer Club”. Ο χώρος προπόνησης βρίσκεται στα Κάτω Πετράλωνα. Τα «Γεράκια», μετρούν 10άδες εγχώριων και διεθνών τίτλων, με παίκτες πολύ υψηλού επιπέδου, ακόμα και στο Παγκόσμιο Στερέωμα. Το δυνατό χαρακτηριστικό τους, είναι οι επί μακρόν στενοί δεσμοί φιλίας που συνδέουν τα μέλη της ομάδας, κάτι που βγαίνει και στον αγωνιστικό τομέα. Ο Κύριος Κουτής Γιώργος, μπορεί να παράσχει πληροφορίες προς κάθε ενδιαφερόμενο, στο τηλέφωνο 6948280644

Οι περιοχές, ωστόσο, στις οποίες ζουν άνθρωποι που παίζουν Subbuteo, δεν είναι μόνο όσες προαναφέρθηκαν. Το Άργος, ο Βόλος, τα Μεσόγεια Αττικής κλπ, είναι περιοχές στις οποίες κατοικούν άνθρωποι που ασχολούνται με το παιχνίδι. Οι εκπρόσωποι των ομάδων που αναφέρονται στο κείμενο, μπορούν να ενημερώσουν οποιονδήποτε για ότι πληροφορία χρειαστεί. Φυσικά, το Subbuteo, δεν αποτελεί κύρια επαγγελματική δραστηριότητα για κανέναν, αλλά η αγάπη για το παιχνίδι είναι αυτή που υποκινεί όλη αυτή την δράση. Το Subbuteo λοιπόν θα υπάρχει, όσο θα υπάρχουν άνθρωποι που θα το αγαπούν! 
Η σελίδα της ΕΕΕΠ στο facebook είναι https://web.facebook.com/groups/GreeceSubbuteo/

Θανάσης ΒλασσόπουλοςΓράψτε το σχόλιο σας...
26/06/2019 • 09:48

Αγώνας με ενθουσιασμό στο Κάϊρο

H Αίγυπτος με τον ενθουσιασμό της μπορεί αν πετύχει σπουδαία πράγματα στην διοργάνωση. Το Κογκό απογοητεύοντας στην πρεμιέρα είναι αναγκασμένο να πάει σε έναν ρυθμό αναζήτησης ουσίας.