Crash Bandicoot N. Sane Trilogy Review

Αχ αυτή η νοσταλγία...Δεν νομίζω να υπάρχουν πολλοί gamers που να μην ξέρουν τον Crash Bandicoot.

Αχ αυτή η νοσταλγία…

Δεν νομίζω να υπάρχουν πολλοί gamers που να μην ξέρουν τον Crash Bandicoot. Η μασκότ της Naughty Dog κατάφερε -στην κορεσμένη από χαριτωμένα ζωάκια δεκαετία των 90s- να περάσει στο πάνθεον των κλασσικών platformers μαζί με τον Mario και τον Sonic. Μετά από τρία games και ένα kart racing spin-off, τα πνευματικά δικαιώματα της σειράς πέρασαν στην Activision. Τα επόμενα κεφάλαια της σειράς δεν κατάφεραν ποτέ να φτάσουν την ποιότητα της αρχικής τριλογίας, και αυτό φάνηκε και στις πωλήσεις. Το μέλλον του Crash φάνταζε σκοτεινό.

Στην E3 του 2016 όμως ανακοινώθηκε, προς μεγάλη χαρά των fans, το Crash Bandicoot N. Sane Trilogy. Πρόκειται για το remake των τριών πρώτων κεφαλαίων της σειράς, που είχαν κυκλοφορήσει από το 1996 έως το 1998, αποκλειστικά για το PlayStation. Η τριλογία κυκλοφόρησε πρώτα για το PS4 το 2017, κάνοντας εξαιρετικές πωλήσεις. Φέτος κυκλοφορεί για PC, Xbox One, Nintendo Switch και όλα δείχνουν ότι θα κατακτήσει και πάλι την κορυφή των charts.

Το story θυμίζει Σαββατιάτικο καρτούν και θα το ξεχάσετε γρήγορα, όποτε δε θα μπώ σε πάρα πολλές λεπτομέρειες. Στο πρώτο Crash Bandicoot ο σατανικός Doctor Neo Cortex προσπαθεί να μετατρέψει τα ζώα του δάσους στον προσωπικό του στρατό. Το αγαπημένο μας μαρσιποφόρο καταφέρνει να αποδράσει και προσπαθεί μαζεύοντας κρυστάλλους να σταματήσει τα σχέδια του δόκτορα Cortex. Στο Crash Bandicoot 2: Cortex Strikes Back, ο αγαπημένος κακός επιστήμονας απαγάγει τον Crash και τον βάζει να μαζεύει κρυστάλλους, προσποιούμενος ότι τους χρειάζεται για να σώσει τον κόσμο. Τέλος στο Crash Bandicoot: Warped, o Dr Cortex ενώνει τις δυνάμεις του με τον Uka Uka, τον σατανικό άδερφο της μάσκας Aku Aku που συνοδεύει τον Crash από το ντεμπούτο του, προκειμένου να υποδουλώσουν την ανθρωπότητα. Στην προσπάθειά τους να τους σταματήσουν, οι ήρωες μας θα πρέπει πάλι να συλλέξουν κρυστάλλους, αυτή τη φορά ταξιδεύοντας στον χρόνο.

Αν και το σενάριο δεν είναι αυτό που θα περίμενε κανείς τη σήμερον ημέρα, δεν μπορώ να είμαι πολύ αυστηρή, καθώς στα platformers της δεκαετίας του ‘90 η αφήγηση έμοιαζε περισσότερο με μια “δικαιολογία” για να συνδεθούν τα διάφορα σκηνικά και δεν ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με το gameplay.

Η Vicarious Visions που ανέλαβε το remake δεν είχε στην διάθεσή της τον αρχικό κώδικα και ως εκ τούτου “έχτισε” από την αρχή και τα τρία games της τριλογίας, διατηρώντας ωστόσο αναλλοίωτο το level design τους. To τελικό αποτέλεσμα είναι εκπληκτικά πιστό στο αρχικό υλικό, υπάρχουν όμως και κάποιες προσαρμογές που το φέρνουν πιο “κοντά” στα σημερινά δεδομένα. Επιπλέον, οι νοσταλγοί των παλιών τίτλων, ενδέχεται να καταλάβουν ότι το άλμα είναι λίγο διαφορετικό, κάνοντας κάποια σημεία ακόμη πιο δύσκολα.

Κάποιες άλλες αλλαγές είναι ότι πλέον οι παίκτες μπορούν να αναλάβουν είτε τον έλεγχο του Crash, είτε της αδερφής του Coco, το Time Trial mode είναι διαθέσιμο και στα τρία games, ενώ υπάρχουν και online leaderboards σε όλες τις πλατφόρμες πλην του Switch. Υπάρχει autosave αλλά και η δυνατότητα για manual save μετά από κάθε πίστα, περισσότερα checkpoints και dynamic difficulty. Επιπλέον έχουν προστεθεί δύο νέα levels, το Stormy Ascent που είχε κοπεί από την αρχική κυκλοφορία του Crash Bandicoot και το Future Tense που είναι ένα νέο level για το Warped.

To gameplay παραμένει πάνω κάτω το ίδιο. Ο χειρισμός του Crash είναι πολύ απλός, καθώς χρησιμοποιεί άλματα και spin attacks για να αντιμετωπίσει τους εχθρούς του. Αργότερα θα προστεθούν και μερικές νέες κινήσεις στο οπλοστάσιό του, όπως το body slam και το slide. Η δυσκολία του παιχνιδιού βρίσκεται στο γεγονός ότι μια πτώση ή ένα άγγιγμα από εχθρό θα σας στείλει στο προηγούμενο checkpoint, στοιχίζοντάς σας και μια πολύτιμη ζωή. Στην περίπτωση που εξαντληθούν όλες οι “ζωές” σας, τότε η μόνη επιλογή είναι να ξαναρχίσετε από την αρχή τo εκάστοτε level (ή να πετάξετε το controller στον τοίχο). Και αυτό σίγουρα θα συμβεί πολλές φορές, γιατί τα άλματα απαιτούν υπερβολική ακρίβεια από την πλευρά του παίκτη, πράγμα δύσκολο καθώς η στατική κάμερα πολλές φορές εμποδίζει τον σωστό υπολογισμό ενός άλματος ή αποκρύπτει διάφορα εμπόδια και αντικείμενα.

Τα προβλήματα αυτά φαίνονται ιδιαιτέρως στο πρώτο μέρος της τριλογίας, που είναι και το πιο γερασμένο από τα τρία. Επιπλέον έχει και την μικρότερη ποικιλία στα levels καθώς επικεντρώνεται στο platforming. Στα δύο επόμενα κεφάλαια οι developers πειραματίστηκαν λίγο παραπάνω και έτσι έχουμε υποβρύχια και racing levels, τα οποία από τη μια σπάνε τη μονοτονία, από την άλλη έχουν λίγο περίεργο χειρισμό. Πάντως, για τους πρωτάρηδες στη σειρά, θα συνιστούσα να παίξουν πρώτα τους νεότερους τίτλους που έχουν σημαντικά μικρότερο βαθμό δυσκολίας.

Οπτικά, το Crash Bandicoot N. Sane Trilogy είναι σχεδόν αψεγάδιαστο. Διατηρεί τους τρείς τίτλους όπως τους θυμάστε, απλά πιο καθαρούς και όμορφους. Τα animations είναι πολύ εκφραστικά, τόσο στην περίπτωση του Crash, όσο και σε αυτήν της Coco, αλλά και για τους εχθρούς τους, τα σκηνικά είναι πανέμορφα και πολυποίκιλα, περιλαμβάνοντας ερήμους, λάβα, δάση, βυθούς ωκεανών, λεωφόρους μέχρι και το Σινικό τείχος!

Το Crash Bandicoot N. Sane Trilogy τρέχει στα 30 fps και ανάλυση 480p στο Switch σε handheld mode, ενώ στο docked mode τρέχει στα 720p. Πέρα από την μειωμένη ανάλυση σε σχέση με τις άλλες κονσόλες, έχουν γίνει και αρκετά downgrades, κυρίως στη χλωρίδα των levels, στα shadows και τις αντανακλάσεις. Παρ ’όλα αυτά, λόγω του καρτουνίστικου στuλ του, το Crash Bandicoot N. Sane Trilogy δείχνει πολύ όμορφο και οι παραπάνω “εκπτώσεις” δεν είναι υπερβολικά εμφανείς.

Ένα από τα πράγματα που ευχαριστήθηκα πολύ ήταν η επιστροφή του αρχικού soundtrack και των sound effects, τα οποία -πέρα από ένα ρετουσάρισμα- είναι απαράλλαχτα. Όσον αφορά το voice acting, οι νέοι ηθοποιοί κάνουν πολύ καλή δουλειά και τίποτα δε θα μοιάζει παράταιρο ακόμη και στους σκληροπυρηνικούς οπαδούς των παλιών τίτλων.

Το review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για το Nintendo Switch, η οποία μας παραχωρήθηκε από την IGE.

Πηγή: IGN Greece


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.